INEOS 1:59 Challenge | Maraton s tempom kratkoprogaša
V ponedeljek, 6. maja je bil predstavljen nov tekaški projekt, s katerim se želi prestaviti mejnik in prvič v zgodovini človeštva odteči maratonsko razdaljo (42,195km) hitreje od dveh ur. Maratonec, ki bo poskušal podreti nov rekord, ni nihče drug kot 34-letni Eliud Kipchoge iz Kenije, aktualni olimpijski prvak iz Ria in trenutni svetovni rekorder v maratonu. 
 
 

Eliud je leta 2017 že poskušal odteči pod 2 urama, ko je v podobnem projektu »Breaking 2« na dirkališču formule 1 v italijanski Monzi je pretekel maraton v 2 urah in 25 sekundah. V ozadju novega projekta, ki se imenuje »Project INEOS  1:59 Challenge«, stoji najbogatejši Britanec, Jim Ratcliffe. Ratcliffe je lastnik petrokemičnega podjetja INEOS in  istoimenske PROtour kolesarske ekipe Team Ineos, ki je nastala na pogorišču najbolj dominantnega moštva zadnjih let, Team Sky.

 

KJE, KDAJ, ZAKAJ?

Čeprav naj bi Ineosov projekt potekal v Londonu, so se pred nekaj dnevi odločili za lokacijo, bližje nas - dunajski park Prater. Točnega datuma organizatorji še niso izbrali, a gre čas med 13. in 20. oktobrom - torej en teden po svetovnem prvenstvu v atletiki, ki bo do 6. oktobra potekalo v katarskem glavnem mestu Doha. Za dosego rekorda bo moralo biti zadoščeno tudi vremenskim  pogojem (okoli 12 stopinj Celzija in brezvetrje), pri čemer pa Dunaj slovi kot vetrovno mesto. Teklo se bo dobre štiri dolžine v obe smeri po ravni liniji - sprehajališče znotraj pogozdenega parka je dobro zaščiteno pred vetrom, ki je na Dunaju prej pravilo kot izjema.

Kdor je že kdaj "športal" po Praterju ve, da se park zliva z gozdom in res daje občutek, da se nahajamo v naravi, daleč od mestnega vrveža prestolnice, katere pomemben del smo tvorili tudi Slovenci. Območje Prater parka proti Donavi je bilo nekoč lovišče plemičev in buržuazije, otok sredi Donave pa še danes poseljujejo številne živali. Traso bosta zaokrožila dva nežna krožna obrata, ena okoli podzemne v bližini 65m dunajskega Velikegakolesa (Riesenrad), drug pa okoli pol tisočletja stare zgradbe Lusthaus, prvotno lovskega dvorca, sedaj pa simpatične kavarne in restavracije. Scenografija in dunajska spokojnost bo gotovo prispevala še dodaten atom moči v noge kenijskega tekača.

 

Kenijec naj bi imel pomoč izbranih narekovalcev tempa, ki bi se morebiti tudi izmenjavali, podobno kot pred dvema letoma v Monzi. A v tem primeru rekord ne bo priznan s strani mednarodne atletske zveze IAAF, saj  to ni v skladu z njihovim pravilnikom. Vendar se Eliud Kipchoge se na to ne ozira. »Tukaj se ne gre za IAAF, gre se za zgodovino«, je dejal novinarjem.   

 

KAKO PRESEČI MAGIČNO MEJO?

Ali lahko človek odteče maraton pod 2 urama, je vprašanje, ki se v zadnjem desetletju v maratonskih krogih velikokrat zastavilo. Od leta 2008 pa do danes je bil uraden svetovni rekord izboljšan petkrat. Od rekorda, ki ga je postavil Haile Gebrsilassie in je znašal 2 uri 3 minute in 59 sekund do aktualnega, ko se je ura v Berlinu ob prihodu v cilj Eliuda Kipchogeja ustavila pri 2 urah 1 minuti in 39 sekund, se je rezultat skupno izboljšal za 2 minuti in 20 sekund. 

Ali bo Eliudu uspelo odteči hitreje od dveh ur, bo odvisno od več dejavnikov. Da bo Kenijec tudi tokrat v izjemni formi, ne dvomi nihče, toda dnevna forma lahko tudi pri najboljših malenkostno niha. Psihično je Eliud izjemno močan in prav zmagovalna miselnost mu bo tu največ pomagala. Ključni faktor bo po mnenju mnogih tisto, kar je najbolj pogrešal pred dvema letoma v Monzi – občinstvo. Organizatorji dogodka pričakujejo, da se bo na mestu izvedbe projekta zbralo tudi do 250 000 ljudi. Množica ljudi lahko športnika ponese v nove dimenzije, a ker sem tudi sam tekač, zelo dobro vem, da je adrenalin dvorezen meč. 


Adrenalin, pravzaprav noradrenalin, lahko tekača ponese v nove dimenzije, zviša prag bolečine in do neke mere pospeši pretok krvi do mišic.  Ta prvi občutek je dobro znan vsakemu, ki spije kavo ali kak dodatek s kofeinom. A ko je adrenalina preveč, postanemo nemirni in zmogljivost se zmanjša - in prav to se zgodi pri vsakem teku, daljšem od ene ure. Z adrenalinom se namreč izločajo številni stresni hormoni, ki nas pri dolgotrajni aktivnosti želijo ustaviti in zaščititi. Telo maratonca namreč signalizira možganom osnovno sporočilo: boj ali beg.  V kolikor smo preobremenjeni s stresnimi hormoni, imamo po nepotrebnem višji utrip (in višji pritisk), s tem pa se zmanjša tudi sama dihalna zmogljivost in funkcionalni prag.

Kot triatlonec že več let uporabljam naravno adaptogensko mešanico Fusion, ki se zoperstavlja adrenalinu in tako poskrbi, da so vsi organi osredotočeni na tek, ne pa na lažen občutek nevarnosti. Adrenalin in kortizol se pri vsakemu posamezniku začneta izločati na drugi točki, a nekaj je gotovo - če tečeš hitro, se bo kortizol začel izločati hitreje, kot pri počasnejšem tempu. In Kenijec teče izjemno hitro. Verjamem, da vas je Eliudova zgodba navdihnila, da tudi sami stisnete, ko bo najbolj peklo - zato smo v sodelovanju s 4Endurance pripravili PROMOCIJSKO KODO 20% POPUST  v kategoriji naravnih izdelkov za povečanje VO2max: eliud20 (kodo vnesete ob zaključku nakupa).

 

DRŽIMO PESTI!

Da si lahko malo lažje predstavljamo, kako hitro je potrebno teči, če želimo končati maraton samo sekundo hitreje od dveh ur, moramo čas pretvoriti v tempo na kilometer. Ta znaša neverjetnih 2:50min/km. Če ste kdaj tekli na 400 metrov dolgi atletski stezi, bi morali krog preteči v 68,5 sekundah. Sedaj pa si predstavljajte, da v tem izredno hitrem tempu to počnete naslednjih 42 kilometrov. Tak dosežek se bo zagotovo za vedno vpisal v zgodovino človeštva.

Ali mu bo uspelo ali ne, bomo videli kmalu. V kolikor mu uspe, bo to zagotovo največji podvig človeške vzdržljivosti. Če pa se bo karkoli zalomilo, sem prepričan, da bo magična meja dveh ur padla slej kot prej. Kot pravi Eliud Kipchoge: »No human is limited«. 

Tekst nam je poslal Blaž Brečko, triatlonec in navdušen dolgoprogaš, ki trenutno živi in trenira na Kanarskih otokih

 

ReportažaTek

Komentiraj

Vsi komentarji so pred objavo moderirani

Popularni izdelki