native whey
Čas branja: 5 min

Kako izbrati proteine, da se ne zaj****?

Čas branja: 5 min
Ponudba proteinskih dodatkov je ogromna, toda večina jih ne dosega želenih standardov. V tem blogu se bomo poglobili v to pomembno vprašanje.
native whey

Na trgu imamo poplavo raznih proteinskih napitkov, ki se med seboj razlikujejo. Nekaj pa jim je skupnega - če ravno ne narediš večurne raziskave, je dobra verjetnost, da boš stvar bodisi preplačal bodisi kupil nekvaliteten izdelekCena je vsekakor eden izmed tistih elementov, ki močno vpliva na končno odločitev - vsekakor pa visoka cena ni vedno sinonim za kvaliteto. Spet drugi prisegajo na specifično znamko, potem je tu še oblika beljakovin; je to izolat, koncentrat, mešanica obeh, nekaj osmega, … 

Pri tem velikokrat ostane spregledan faktor, ki igra vlogo pri regeneraciji, počutju in nenazadnje tudi zdravju, izvor beljakovin, ki jih pijemo. Najboljši proteini po izboru kupcev - to že, ampak... Ste se kdaj vprašali, od kje prihajajo? Je blagovna znamka vredna zaupanja?  Spomnimo se samo afere izpred nekaj let. Izkazalo se je, da mnoga podjetja goljufajo kupce s t.i. amino spikingom. Po domače, namesto celih beljakovin so v "kanto" vrgli glicin, tavrin, kreatin in nekaj beljakovin, da je na navadnih dušikovih testih pokazalo točne številke. V resnici je bilo nasproti deklaraciji v pakiranju le polovica beljakovin.

Na tržišču imamo vsako leto več blagovnih znamk beljakovin in ostale športne prehrane, o katerih ne vemo ničesar. Njihovi lastniki “nimajo obraza”, ne vemo kje se nahajajo in kdo sploh so. Takšne blagovne znamke ponavadi hitro izginejo, produkti utonejo v pozabo, mi pa kupimo nov izdelek. Ne vemo, kaj smo zaužili, a na to kaj hitro pozabimo. Zato se moramo pri vsakih "novih" beljakovinah najprej vpraši o izvoru beljakovinah. Kako le-te pridobivajo? Je surovina ostanek stranske proizvodnje sira v neki naključni državi tretjega sveta? So proizvodni procesi takšni, da ne poškodujejo aminokislin? V kakšni tovarni proizvajajo izdelek, ki ga uporabljamo in predvsem po kakšnih standardih? 

Tudi sami smo morali umakniti nekaj izdelkov, za katere nam proizvajalci niso želeli poslati certifikata o analizi, niso želeli razkriti tovarne, ki jim dobavlja sirotko ali pa se sestavine enostavno niso ujemale z deklaracijo. Največkrat se razlikuje odstotek beljakovin - bolj problematično kot potvarjanje numeričnih vrednosti pa je uživanje sestavin, ki so nekvalitetne ali celo neprimerne za nekatere skupine (laktozna toleranca, težke kovine).

1820 g
Select ProteinSelect Protein
PES

Mešanica beljakovin visoke kakovosti

Cena s popustom€59,99
1 ocena
2270 g
Mutant whey 100% beljakovine sirotke
Mutant

S certifikatom Informed Choice

Cena s popustom€49,99
4 ocen
1000 g
Izolat beljakovin sirotke (whey isolate)
Nduranz

32 g beljakovin na odmerek

Cena s popustom€49,99
3 ocen
700 g
Mega Protein
Activlab

100 % koncentrat beljakovin sirotke

Cena s popustom€19,99
Ni ocen

Kako bi morali biti proizvedeni vsi proteini?

Proces proizvodnje in sestavinske strukture bomo prikazali na izdelku, za katerega smo odločili, da ustreza vsem standardom, zaradi česar jih bomo z mirno vestjo uživali tudi sami.

Native whey prihaja iz surovega pasteriziranega mleka in ne iz sladke sirotke, ki je stranski, da ne rečemo odpadni element proizvodnje sira. Posledica tega vsebuje več levcina; kralja aminokislin, sinteze beljakovin in graditelja mišic, več aminokislin in manj mlečne kisline. 

native whey

 

Mleko je pašnega izvora, torej od krav, ki se prosto pasejo (v primeru podjetja Take a Whey so to kravice, ki se prosto pasejo po zelenih pašnikih škotskih višav in neokrnjene irske narave) - to pa tudi pomeni, da je mleko brez gensko spremenjenih organizmov, brez težkih kovin in brez sledov antibiotikov. Najboljši naravni proteini so nato v tovarni predelana s  CMF metodo, ki ohrani 95% vseh beljakovin in odstrani vse nezaželene stvari kot so maščoba in hidrati. Tako imenovana cross micro (tangencialna) filtracija, je filtracija, ki poteka pri hladni temperaturi in posledično ne poškoduje aminokislin kot obdelava pri višji temperaturi. Le nepoškodovane aminokisline lahko sestavijo celotno beljakovino vi pa dobite točno toliko beljakovin kot piše na embalaži in toliko, kot ste jih tudi plačali. 

najboljši proteini native whey


Prednosti sirotke iz krav pašnega goveda

Zakaj so za nas Native whey najboljši proteini na trgu:
  • So brez hormonov in antibiotikov, pesticidov, težkih kovin ali steroidov v produktu, ker se krave prosto pasejo in naravno hranijo
  • Pašna sirotka vsebuje več beta-laktoglobulina, ki ima potencial kot stimulator imunskega sistema
  • Več aminokisline cistein, ki lahko deluje kot antioksidant
  • Več levcina, ki sproža sintezo mišičnega tkiva
  • Licozim - deluje protibakterijsko
  • Brez gensko spremenjenih organizmov

Če pogledamo širšo sliko in dolgoročno dobrobit,pa ima sirotka iz pašnega goveda še druge pozitivne učinke na nas in okolje:

  • manj uporabe antibiotikov, manj možnosti za razvoj “super bacilov”
  • krave, ki se prosto pasejo prispevajo k bolj naravnemu ekosistemu
  • odgovoren pristop do potrošnje, saj finančno podpiramo rejce, ki nimajo živine zaprte v nehumanih pogojih
  • manjše družinske farme ponavadi uporabljajo manj pesticidov, gnojil, hormonov, antibiotikov kot industrija masovne predelave

Native whey, pridobivanje mišične mase in regeneracija


Vplivi sirotkinih beljakovin na regeneracijo in mišično maso so že dolgo znani. Bolj ali manj vse resne študije povezujejo uporabo le teh s pozitivnimi učinki - t.j. boljša regeneracija, povečanje mišične mase in moči - zategadelj na tem mestu ne bi dolgo in široko razpravljali o tem. Bolj nas zanima, kakšen je vpliv Native wheya v primerjavi z navadnim wheyem, ki je pridobljen iz sladke sirotke.

Obsežna študija na mladih in zdravih športnikih moškega spola je pokazala, da ima Native whey večji potencial pri sintezi beljakovin v mišicah kot ostali proteini, pridobljeni iz sladke sirotke in seveda večji potencial kot navadno mleko. Prav tako so športniki, ki so zaužili Native whey, imeli v svoji krvi višje vrednosti esencialnih in verižno razvejanih aminokislin, predvsem zaradi višje vsebnosti levcina - ključnega gradnika mišične mase in sinteze beljakovin v mišicah. 

Konkretno se torej -  v odnosu do (pre)dolgega vzdržljivostnega treninga - lahko vprašamo, ali je Native whey  učinkovitejši pri regeneraciji in pridobivanju čiste mišične mase. Že zgoraj omenjena študija je potrdila, da obstaja verjetnost, da lahko Native whey  suhim posameznikom in tistim, ki težko pridobijo mišično maso, pomaga pri pridobivanju le-te. Manjša študija je sicer nakazala, da Native whey skrajša in izboljša okrevanje kot navadni proteini, vendar bi za dokončno potrditev potrebovali obsežnejšo raziskavo. Preliminarni rezultati pa kažejo v smer, da je Native whey optimalna izbira za trening moči, pa najsi gre za kolesarstvo ali cross-fit.

1820 g
Select ProteinSelect Protein
PES

Mešanica beljakovin visoke kakovosti

Cena s popustom€59,99
1 ocena
2270 g
Mutant whey 100% beljakovine sirotke
Mutant

S certifikatom Informed Choice

Cena s popustom€49,99
4 ocen
1000 g
Izolat beljakovin sirotke (whey isolate)
Nduranz

32 g beljakovin na odmerek

Cena s popustom€49,99
3 ocen
700 g
Mega Protein
Activlab

100 % koncentrat beljakovin sirotke

Cena s popustom€19,99
Ni ocen

Sirotka in imunski sistem

Sirotka, še posebej sirotkin izolat, spodbuja nastanek enega najbolj vodotopnih antioksidantov v telesu, glutationa, majhne peptidne molekule iz treh aminokislin, ki telo ščiti pred prostimi radikali, ter preprečuje nastanek številnih bolezni. Njegova proizvodnja v telesu je normalna, če smo zdravi. Hitro pa se lahko začne trošiti, kadar ne skrbimo zase, se recimo slabo prehranjujemo, smo pod kroničnim stresom, smo bolni, zmačkani… Njegov nivo pa začne naravno upadati tudi nekje v srednjih letih. Glutation je znan po tem, da nevtralizira proste radikale in je sposoben tudi okrepiti antioksidativno moč vitamina C. To pomeni, kadar uživamo obilje antioksidantov, predvsem vitamina C, nimamo pa zadosti glutationa v telesu, nimamo niti optimalne absorpcije vitaminov. Proteini sirotke izboljšujejo imunski sistem ter delujejo protivnetno.


Če povzamemo, zakaj poseči po Native wheyu:

  • Mleko izvira iz krav, ki se prosto pasejo po neokrnjenih pašnikih
  • Brez težkih kovin, gensko spremenjenih organizmov, sledov antibiotikov
  • Procesiran pri hladni temperaturi, brez kislin ali visoke temperature, ki poškoduje aminokisline
  • Mikro in ultra filtriran kar pomeni brez laktoze, maščob, bakterij in ostalih negativnih stvari, ki povzročijo napihnjenost in neprijetno počutje
  • najboljši proteini iz sirotke pašnega goveda vsebujejo več levcina in glutamina
  • Višja raven cisteina, ki je prekurzor glutationa - močnega antioksidanta, ki izboljša imunski sistem ter se bori proti oksidativnem stresu
  • Visoka biološka vrednost

 

native whey

 

 

Oglejte si našo široko ponudbo kvalitetnih proteinov!

 

1820 g
Select ProteinSelect Protein
PES

Mešanica beljakovin visoke kakovosti

Cena s popustom€59,99
1 ocena
2270 g
Mutant whey 100% beljakovine sirotke
Mutant

S certifikatom Informed Choice

Cena s popustom€49,99
4 ocen
1000 g
Izolat beljakovin sirotke (whey isolate)
Nduranz

32 g beljakovin na odmerek

Cena s popustom€49,99
3 ocen
700 g
Mega Protein
Activlab

100 % koncentrat beljakovin sirotke

Cena s popustom€19,99
Ni ocen