translation missing: sl.general.accessibility.skip_to_content

Kaj jesti pred kolesarskim maratonom?

Prehrana pred, med in po maratonu

    Bliža se največji kolesarski dogodek v Sloveniji, maraton Franja.

    Maraton Franja - Matej Lovše

    Eden izmed izjemno pomembnih dejavnikov pri pripravi športnikov je ustrezna prehrana. Neustrezna prehrana lahko pokvari še tako dobre priprave na tekmovanje. Z dietetikom iz Human Performance Centra Blažem Grmekom smo pripravili smernice za prehrano v dnevih pred in med samim maratonom.

      Prehrano je najbolj smiselno razdeliti v štiri sklope:

      • prvi sklop zajema prehrano v dnevih pred dirko, ko želimo poskrbeti, da bomo med dirko spočiti in kar se da lahki, saj telesna masa pomembno vpliva na rezultat;
      • drugi sklop zajema polnjenje glikogenskih zalog, kar naredimo dan pred in v jutru pred samim maratonom;
      • tretji sklop zajema prehrano in hidracijo med samim maratonom;
      • četrti sklop se nanaša na kar se da hitro regeneracijo po naporni dirki.

       

      Regeneracijski napitek Nduranz Regen

      Regeneracijski napitek Regen podjetja Nduranz

      Kako poskrbeti, da bomo na dan dirke spočiti in čim lažji?

      Tri dni pred dogodkom je zelo pomembno, da zmanjšate vnos visoko vlakninskih živil in jih nadomestite z manj vlakninskimi živili.

      Prehranske vlaknine so za naše telo neprebavljive, zato lahko visok vnos le-teh pred maratonom povzroči prebavne težave (napihnjenost, driska), poleg tega lahko tako izgubimo tudi do dva kilograma telesne mase.

      Obroki naj bodo sestavljeni predvsem iz ogljikovih hidratov (poudarek na nizko vlakninskih živilih) in beljakovin (od 20 do 40 gramov na obrok). Vnos maščob naj bo omejen, saj v tej fazi niso ključne.

      Seznam živil, katerih vnos je potrebno omejiti

      • polnovredna žita in izdelki iz njih (polnozrnat kruh/testenine)
      • ovseni kosmiči/kaša
      • polnozrnati/rjavi riž
      • stročnice (fižol, leča, čičerika, grah, arašidi)
      • krompir, sladki krompir
      • sveža/surova zelenjava (npr. brokoli, korenje, zelje)
      • suho sadje (dateljni, suhe slive/marelice)
      • semena (laneno seme, chia semena, sončnična/bučna semena)
      • oreščki (mandlji, makadamija, lešniki, pistacije)

      Ustreznejše zamenjave

      • beli riž
      • riževi vaflji
      • riževi rezanci
      • zdrob
      • beli kruh
      • bele testenine
      • kuskus
      • kuhana, lažje prebavljiva zelenjava (paradižnik (omaka))
      • sadje (breskev, nektarina, lubenica)
      • med
      • marmelada
      • sadni sokovi
      • bomboni Haribo
      • pusto meso (puranje, piščančje, kunčje)
      • rdeče meso (svinjina, govedina)
      • sadni/navadni jogurt
      • posneti mlečni izdelki (skyr, quark, grški jogurt, posneta skuta)
      • manj masten sir
      • whey - sirotka v prahu
      • jajca
      • jajčni beljaki
      • ribe (losos, skuša, sardine)
      • morski sadeži (kozice)
      • tofu

      Kako napolniti zaloge glikogena?

      Dan pred maratonom si vzemite prosto oziroma trening opravite v jutranjem času. Želimo si namreč kar največ časa za zapolnjevanje zalog glikogena. Če bi trenirali popoldne, pa četudi se le razpeljali, bi na tak način močno pokvarili zmožnost zapolnjevanja zalog ogljikovih hidratov.

      Torej, dan pred dogodkom je pomemben zelo visok vnos ogljikohidratnih živil, in sicer 10 do 12 gramov ogljikovih hidratov na kilogram telesne mase, s čimer je cilj zapolniti (predvsem mišične) glikogenske zaloge in tako omogočiti telesu ustrezno pripravljenost na intenzivno telesno aktivnost. Vnos maščob naj bo čim nižji, beljakovine pa uživajte v običajnih količinah, torej pri vsakem večjem obroku.

      Ustrezna (ogljikohidratna) živila

      • beli riž
      • riževi vaflji
      • riževi rezanci
      • zdrob
      • beli kruh
      • bele testenine
      • kuskus
      • banana
      • med
      • marmelada
      • sadni sokovi
      • sadni/navadni jogurt
      • bomboni Haribo

      Maraton Franja prehrana

      Zjutraj, pred začetkom dirke, naj bo obrok bogat z ogljikovimi hidrati, sestavljen naj bo iz čim manj vlaknin in vsebuje naj različne tipe sladkorjev. Naše priporočilo je mlečni riž, kuhan v brezlaktoznem mleku z dodatkom sladkorja in čokoladnega prahu. Poskušajte vnesti nekje od 2 do 4 grame ogljikovih hidratov na kilogram telesne mase.

      Obdobje med maratonom

      Četudi so zaloge ogljikovih hidratov polne, bo poraba le-teh med maratonom visoka. Zato je ključno sprotno vnašanje dodatnih ogljikovih hidratov. Najbolj zagretim športnikom priporočamo dve energijski enoti (Nrgy units) na uro. To z drugimi besedami pomeni en bidon napitka Nrgy Unit Drink in en Nrgy Gel. Ženske in manj izkušeni tekmovalci pa bodo imeli eno energijsko enoto na uro popolnoma dovolj. To pomeni en gel ali en energijski napitek na uro.

      Obdobje po maratonu

      Tako kot vnos ogljikovih hidratov na dan pred dogodkom in med dogodkom je zelo pomemben tudi (čimprejšnji) vnos ogljikovih hidratov po samem dogodku, ki ga je potrebno dopolniti s kakovostnimi viri beljakovin ter si tako zagotoviti učinkovito in hitrejšo regeneracijo.

      Pri tem si lahko pomagate z regeneracijskim napitkom Regen, ki z ustreznim razmerjem ogljikovih hidratov in beljakovin (50 g ogljikovih hidratov in 30 g beljakovin izolata sirotke), poskrbi za rehidracijo, polnjenje glikogenskih zalog in obnovo poškodovanega mišičnega tkiva.

      Po regeneracijskem napitku nato prve štiri ure na vsako uro zaužijte obrok, ki bo vseboval med 1 in 1,4 grama ogljikovih hidratov na kilogram telesne mase, ali dva bogata ogljikohidratna obroka, ki vsebujeta okoli 20 gramov (lahko tudi več) beljakovin na posamezen obrok. 

      Primeri obrokov

      Količine za tretji in drugi dan pred maratonom niso podane, saj se lahko intenzivnost in količina treninga ter s tem energijske potrebe posameznika zelo razlikujejo.

      Tri dni pred maratonom

      Nizko vlakninska dieta

      • ogljikovi hidrati (poudarek na nizko vlakninskih živilih)
      • beljakovine (od 20 do 40 gramov na obrok)
      • omejen vnos maščob

      Primer zajtrka

      • toast (pšenični beli)
      • skyr/quark
      • piščančja prsa
      • zelena paprika/koruza (omejen vnos)
      Maraton Franja - zajtrk

        Primer malice

        • skyr, quark, sirotka ali katerikoli mlečni izdelek, ki na 100 g vsebuje približno 10 g beljakovin
        • kos sadja

        Primer kosila

        • rižota s piščancem ali govedino
        • kuhano korenje ali motovilec (omejen vnos)
        • tuna (odcejena) ali piščanec
        • koruza
        • lahki sir
        • kos belega kruha
        Maraton Franja - kosilo

          Primer večerje

          • poljubno meso ali riba
          • priloga iz ogljikovih hidratov (npr. bele testenine)
          • poljubna zelenjava (zelenjava, ob kateri se ne počutite napihnjene ali imate po njej kakršnekoli prebavne težave) (omejen vnos)
          Maraton Franja - večerja

            Dva dni pred maratonom

            Primer zajtrka

            • kuhan riž/zdrob na vodi
            • kakav (BenQuick)/med/marmelada/banana
            • sirotka (whey)/skyr/quark/katerikoli mlečni izdelek, ki na 100 g vsebuje približno 10 g beljakovin
            Maraton Franja - zajtrk 2

              Primer malice

              • beljakovinski napitek oziroma shake (whey z vodo)
              • kos sadja

              Primer kosila

              • testenine s kozicami
              • poljubna zelenjava (zelenjava, ob kateri se ne počutite napihnjene ali imate po njej kakršnekoli prebavne težave)

              Primer večerje

              • pusto meso
              • priloga iz ogljikovih hidratov (npr. kuskus)
              Maraton Franja - večerja 2

                En dan pred maratonom

                Za zadnji dan pred maratonom in na dan maratona navajamo primere prehrane za športnika, ki tehta 70 kilogramov, in športnico, ki tehta 60 kilogramov.

                En dan pred maratonom je na vrsti carb loading, po sledeči formuli:

                ogljikovi hidrati (z nizko vsebnostjo vlaknin) + beljakovine (pod 20 gramov na obrok) - maščobe (minimalen vnos)

                Športnik, ki tehta 70 kilogramov, bi moral na dan pred maratonom zaužiti od 700 do 840 gramov ogljikovih hidratov (70 kg x 10/12 g OH).

                Športnica, ki tehta 60 kilogramov, bi morala na dan pred maratonom zaužiti od 600 do 720 gramov ogljikovih hidratov (60 kg x 10/12 g OH).

                Za športnice velja, da lahko za maksimalen vnos upoštevajo količine pri moških, podajamo pa tudi alternative za minimalen vnos. Ena možnost je, da odvzamete enega od obrokov med primeri za moške, recimo popoldansko malico. Druga možnost je zmanjšan vnos količin. Same količine si lahko prilagajate, mi smo zmanjšali vnos riža/zdroba/testenin, saj je količinsko lažje sprejemljivo.

                Primer zajtrka

                Približno 180 g ogljikovih hidratov za moške in 148 g za ženske.

                • kuhan riž/zdrob (najmanj 150 g surove mase za moške in 100 g za ženske) na vodi
                • med/marmelada (najmanj ena velika žlica, približno 50 g)
                • whey/skyr/quark/katerikoli mlečni izdelek, ki na 100 g vsebuje približno 10 g beljakovin (največ ena do dve žlici)
                Maraton Franja - zdrob

                  Primer dopoldanske malice

                  Približno 145 g ogljikovih hidratov za moške in 130 g za ženske.

                  • kuhan riž/zdrob (najmanj 100 g surove mase za moške in 80 g za ženske)
                  • med/marmelada (najmanj 2 veliki žlici, skupaj približno 100 g)

                  Primer kosila

                  Približno 144 gramov ogljikovih hidratov za moške in 107 za ženske, omaka ni všteta.

                  • bele testenine (najmanj 150 g surove mase za moške in 100 g za ženske)
                  • paradižnikova/smetanova omaka z nizko vsebnostjo maščob (največ ena zajemalka)
                  • riževi vaflji (najmanj 40 g oziroma približno pet vafljev)
                  Maraton Franja - kosilo 2

                    Primer popoldanske malice

                    Približno 97 g ogljikovih hidratov za moške in 82 g za ženske, omaka ni všteta.

                    • testenine od kosila (še dodatnih 100 g surove mase za moške in 80 g za ženske)
                    • malo omake

                    Primer večerje

                    Približno 134 g ogljikovih hidratov za moške in ženske, skuta ni všteta.

                    • riževi vaflji (najmanj 80 g oziroma približno deset vafljev)
                    • med/marmelada (najmanj dve veliki žlici, skupaj približno 100 g)
                    • pusta skuta (največ ena do dve žlici)

                    Obroki na dan pred maratonom tako vsebujejo približno 700 gramov ogljikovih hidratov za moške in 600 gramov za ženske, kar predstavlja približek minimalnega vnosa.

                    Izhod v sili - v primeru, da ne dosežete zadostnega vnosa ogljikovih hidratov, lahko v skladu z lastnimi potrebami posežete po bombonih Haribo ali sladkih negaziranih pijačah, kot sta denimo ledeni čaj ali Multi Sola.

                    Na dan maratona

                      Na dan maratona še vedno nadaljujemo s carb loading.

                      Primer zajtrka

                      Približno 150 g ogljikovih hidratov za moške in 120 g za ženske.

                      • kuhan riž/zdrob (najmanj 150 g surove mase za moške in 110 g za ženske) na manj mastnem mleku (1,5 % maščobe ali polovico mleka s 3,5 % maščobe in polovico vode)
                      • sladkor (ena žlica)
                      • kakav (dve žlici)
                      Maraton Franja - maratonski zajtrk

                        Primer malice, eno uro pred maratonom

                        • banana (en kos)
                        • bomboni Haribo (ena pest) ali Frutabela (en kos)
                        Maraton Franja - maratonska malica

                        Povzetek

                        V zaključku povzemamo ključne točke, ki jim je potrebno posvetiti posebno pozornost v procesu priprave na maraton:
                        • vključiti moramo ustrezno prehrano z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov;
                        • obroki tri dni pred maratonom naj bodo sestavljeni iz nizko vlakninskih živil;
                        • en dan pred maratonom povečajte vnos živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov;
                        • za lažje doseganje želenega vnosa obroke razporedite skozi celoten dan;
                        • pri razumevanju in sestavi obrokov si lahko pomagate s podanimi primeri;
                        • vnos ogljikovih hidratov med maratonom naj se giblje nekje med 60 in 90 gramov na uro, odvisno od intenzivnosti in počutja;
                        • po maratonu ne pozabite na uspešno regeneracijo;
                        • regeneracijski obrok naj bo sestavljen iz ogljikovih hidratov in beljakovin.
                        Maraton Franja - Matej Lovše
                        Se vidimo na maratonu!

                        Read more.
                        Prejšnji članek Nduranzova energijska enota - Nrgy Unit
                        Naslednji članek Adaptogene rastline in stres

                        Komentiraj

                        Komentar bo v kratkem odobren s strani administratorja

                        Zahtevana polja