Kolagen in njegova vloga v telesu

Kolagen je telesu lastna beljakovina, ki se nahaja v koži, hrustancu, veznih tkivih in kosteh. Na začetku življenja ga naše telo proizvaja samo, potem pa se njegova proizvodnja kolagena s staranjem upočasni. S prehrano ga je izredno težko dodajati telesu, zato ga je potrebno vnašati, še posebej pa do izraza pride z vitaminom C.

Problem vnašanja te beljakovine z živili je v tem, da ima naravni kolagen slabo absorpcijo, ker ga telo ne more absorbirati v prebavnem traktu. Hidroliziran kolagen v prahu pa je razbit na skupke aminokislin, ki jim pravimo peptidi in jih telo lahko absorbira.

Funkcije kolagena

Kolagen ima veliko pomembnih funkcij, med drugim zagotavlja koži strukturo in krepi kosti. V zadnjih letih so postali priljubljeni dodatki kolagena, ki obljubljajo vse mogoče, obljube pa mnogokrat posegajo na nevaren “zdravstveni” teritorij, zato je dobro, da je potrošnik izredno previden. Večina kolagena na trgu je hidrolizirani kolagen v prahu, kar pomeni, da se je kolagen razgradil na peptide, kar mu posledično olajša absorpcijo. Uživanje kolagena ima lahko številne zdravstvene koristi, od lajšanja bolečin v sklepih do izboljšanja zdravja kože

Kolagen ima vlogo pri krepitvi kože

Kolagen krepi kožo, poleg tega pa lahko koristi pri njeni elastičnosti in hidraciji. S staranjem telo proizvaja manj kolagena, kar vodi do suhe kože in nastanka gub. Več študij je pokazalo, da lahko kolagenski peptidi ali dodatki, ki vsebujejo kolagen, pomagajo upočasniti staranje kože z zmanjšanjem gub in suhosti ter poskrbijo za lepo kožo.Večina študij, kot je tale na povezavi, je prišla do zaključka, da so ženske, ki so 8 tednov jemale dodatek, ki je vseboval 2,5–5 gramov kolagena, imele manj suho kože in znatno povečano prožnost le-te v primerjavi s tistimi, ki tega dodatka niso jemale. Druga študija je pokazala, da so ženske, ki so 12 tednov dnevno pile pijačo, pomešano z dodatkom kolagena v prahu, povečale hidracijo kože in znatno zmanjšale globino gub v primerjavi s kontrolno skupino.

Učinke jemanja dodatkov kolagena na zmanjševanje gub, pozitivnih učinkov na lepo kožo in elastičnost kože pripisujejo njihovi sposobnosti, da spodbudijo vaše telo, da samo proizvaja kolagen. Poleg tega lahko jemanje dodatkov kolagena spodbuja proizvodnjo drugih beljakovin, ki pomagajo strukturirati kožo, vključno z elastinom in fibrilinom (ključen za tvorbo elastičnih vlaken v veznem tkivu). Obstaja sicer tudi tudi veliko anekdotnih trditev, da dodatki kolagena pomagajo preprečevati akne in druge kožne bolezni, ter posledično v tem smislu poskrbijo za normalno delovanje kože, vendar jih znanstveni dokazi ne podpirajo.

Kolagen pomaga ohranjati celovitost vašega hrustanca

Ko se količina kolagena v telesu s staranjem zmanjšuje, se poveča tveganje za nastanek degenerativnih motenj sklepov, kot je artroza. Nekatere študije so pokazale, da jemanje dodatkov kolagena lahko pomaga izboljšati simptome artroze in na splošno zmanjša bolečine v sklepih.V eni študiji je 73 športnikov, ki so 24 tednov dnevno uživali 10 gramov kolagena, občutno zmanjšalo bolečine v sklepih med hojo in mirovanjem v primerjavi s skupino, ki je ni jemala. V drugi študiji so odrasli 70 dni dnevno jemali 2 grama kolagena. Tisti, ki so jemali kolagen, so občutno zmanjšali bolečine v sklepih in so se lažje gibali kot tisti, ki ga niso jemali. Raziskovalci so teoretizirali, da se dodatni kolagen lahko kopiči v hrustancu in spodbuja vaša tkiva, da tvorijo lasten kolagen ter povečajo zaloge lastnega kolagena. Študije so si bolj ali manj enotne, da morate začeti z dnevnim odmerkom 8–12 gramov kolagena za pomoč vezivnemu tkivu in normalno delovanje hrustanca.

Kolagen za lep videz las in nohtov

Leta 2014 je bila objavljena ameriška študija, ki je pokazala, da lahko jemanje kolagena vpliva na videz las in nohtov. Prehrambeni dodatek, ki je vključeval kolagen (skupaj s hialuronsko kislino), je dnevno jemalo 54 žensk, starih od 26 do 68 let (ne pozabimo, količina lastnega kolagena v telesu začne z leti upadati). Rezultati so pokazali izboljšanje v smislu trdnosti nohtov, zmanjšanja krhkosti nohtov ter izboljšanje problemov, ki so se nanašali na suhosti las in razcepljenost las. Pri izboljšanju videza in zdravja las in nohtov veliko pripomore tudi MSM oziroma organsko žveplo, kar je dokazano s številnimi študijami. Čisto sveža študija iz leta 2020 je tako dokazala, da jemanje 1-3 g MSM-ja v obdobju 16 tednov znatno izboljša izgled kože, pomaga pri gubah in čvrstosti kože. Ne pozabite dodajati vitamina C, ki je ključen za tvorbo kolagena!

Vpliv na mišično maso

Kolagen predstavlja 1–10 % mišičnega tkiva. Študije kažejo, da dodatki kolagena pomagajo povečati mišično maso pri ljudeh s sarkopenijo (posledica le-te je naglo izgubljanje mišične mase). V eni študiji je 27 slabotnih moških jemalo 15 gramov kolagena v 12 tedenskem vadbenem programu, ki je potekal na dnevni bazi. V primerjavi z moškimi, ki so vadili, vendar niso jemali kolagena, so tisti, ki so jemali kolagen, pridobili bistveno več mišične mase in moči. Izkazalo se je, da jemanje kolagena lahko spodbuja sintezo beljakovin ter izboljša absorpcijo in izkoristek kreatina ter spodbuja rast mišic po vadbi. Glede na to, da je kolagen najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu in začne upadati s starostjo, bi lahko uživanje le-tega pozitivno vplivalo na ohranitev mišične mase pri starostnikih. 

Kolagen in gibljivost sklepov

Dobra gibljivost sklepov je pomembna za gibčnost telesa, normalne telesne funkcije ter posledično zmanjšuje tveganje za artritis in mišično oslabelost. Ljudje, ki zlahka padejo in nimajo stabilnega koraka ter čutijo bolečine pri gibanju, imajo pogosto slabo gibljivost sklepov in jim grozi zlom kosti. Slednje je še posebej problematično v zrelejših letih. Kolagen je eden izmed ključev do zdravih sklepov in dobre gibljivosti. Kolagen je beljakovina, ki predstavlja več kot 70% hrustanca sklepov. Od 30. leta se kolagen začne zmanjševati in vpliva na vse oblike gibanja in s tem na gibljivost sklepov. Problemi pa se začnejo tudi v vezivnem tkivu, slednje je namreč znatno sestavljeno iz kolagena, hialuronske kisline, hondroitina, …. Raziskave so pokazale, da dodatki kolagena v kombinaciji z vitamini blagodejno vplivajo na sklepe in gibljivost sklepov. Dodatek kolagena lahko za cca 40% izboljša gibljivost sklepov in tako zmanjša bolečine v sklepih ter učinkovito zmanjša togost sklepov pri ljudeh s težavami, ki nastanejo kot posledica starosti. Kolagen v kombinaciji z vitamini, kot sta vitamin D in K2 ter vitamin C (nujen za tvorbo kolagena) še dodatno pride do izraza.Vitamin D bistveno koristi zdravim kostim in pomaga preprečevati izgubo kostne gostote, hkrati pa zmanjšuje bolečine v sklepih in kosteh. Vitamin K2 je pomemben regulator mineralizacije kosti in hrustanca. Poleg tega ustrezen vnos vitamina K2 izboljša gibljivost sklepov, zmanjša bolečine v sklepih in pomembno prispeva k zdravemu srcu. Pozor! Obstaja možnost, da uživanje vitamina D zmanjša sintezo kolagena. Verjetno je smiselno, da med uživanjem vitamina D in kolagena preteče nekaj ur. Ne pozabite tudi na zadostno količino vitamina C (vsaj 500 mg).

Struktura kolagena in vrste kolagena

Lahko bi rekli, da je strukturno precej velika molekula, ki jo sestavlja več manjših “enot” Bolj natančno, spekter med seboj trojno verižno prepletenih aminokislin, ki se med seboj povežejo ter skupaj tvorijo kolagensko vlakno. 

Poznamo več tipov kolagena. V prehranskih dodatkih se najbolj pojavljajo kolagen tipa I, II in III. 

Kolagen tipa I predstavlja 90 % kolagena v telesu. Zagotavlja strukturo kože, kosti, kit, vlaknastega hrustanca, vezivnega tkiva in zob.

Kolagen tipa II skrbi za blaženje sklepov.

Kolagen tipa III podpira strukturo mišic, organov in arterij

Prehrana bogata s kolagenom

Kostna juha - Čeprav nedavne raziskave ugotavljajo, da kostna juha morda ni najboljši ter absorbljiv vir kolagena, je še vedno najbolj priljubljen vir iz raznih ljudskih modrosti, mitov in nasvetov. Ker je kostna juha narejena iz kosti in vezivnega tkiva, vsebuje kalcij, magnezij, fosfor, kolagen, glukozamin, hondroitin, aminokisline in številna druga hranila. Vendar je vsaka kostna juha drugačna zaradi kakovosti kosti, ki se uporablja skupaj z drugimi sestavinami. Da bi zagotovili kakovost vaše juhe, poskusite narediti svojo s kostmi, pridobljenimi s strani zaupanja vrednega mesarja.

Ribe in školjke - Tako kot druge živali imajo tudi ribe kosti in vezi iz kolagena. Nekateri trdijo, da je morski kolagen eden najbolj absorbljivih virov. Dejstvo je, da lahko tuna ali losos zagotovo prispevata k vnosu kolagena, vendar se zavedajte, da ribje meso vsebuje manj kolagena kot drugi, manj zaželeni deli. Običajno namreč ne uživamo tistih delov rib, ki vsebujejo največ kolagena, kot so glava, luske ali zrkla.

Jajca - beljak vsebuje veliko prolina, ki je nujen za sintezo kolagena

Citrusi in Jagodičevje - Citrusi so polni vitamina C, vitamin C pa je nujen za tvorbo kolagena. Obe vrsti sadja pa so poleg vitamina C bogati tudi z antioksidanti, ki dodano pripomorejo k lepi in zdravi koži, so ključ do mladostnega videza in poskrbijo za lepe lase in nohte. Ne pozabite še na paradižnike. Sadež vsebuje vitamin C, poleg tega pa tudi visoko količino likopena, ki je močan antioksidant. Antioksidanti pa so, kot vemo, ključ do mladostnega videza.

Meso - Ker je kolagen najpogostejša beljakovina pri sesalcih, ni presenetljivo, da ga najdemo v različnih vrstah mesa, bogatih z beljakovinami, vključno z govedino in piščancem. Poleg tega so mesni viri, ki vključujejo kost in / ali vezivno tkivo (na primer zrezek z rebrci ali piščančja krilca), še posebej bogati s kolagenom, ker je glavni sestavni del teh tkiv. Glede na študijo v reviji Clinical Interventions in Aging se piščančji vrat in hrustanec lahko uporabljata za uspešno zdravljenje artritisa zaradi obilice kolagena.

Živila, ki poškodujejo kolagen

V osnovi vsa predelana živila, še posebej predelani ogljikovi hidrati, živila, ki vsebujejo veliko sladkorja. Slednja namreč povzročajo v telesu številne vnetne procese, ki poškodujejo kolagen. Kajenje je še ena taka stvar na kateri moramo biti pozorni, saj zmanjša tvorbo kolagena v telesu. Vidne posledice na tvorbo kolagena v telesu pa ima tudi prekomerno sončenje oz. UV žarki.

Prehranski dodatki kolagena

Na trgu je veliko izdelkov, ki vsebujejo kolagen v takšni in drugačni obliki. V vlogi potrošnika nas mora najbolj zanimati ali je kolagen hidroliziran, saj je le hidroliziran kolagen absorbljiv v telo. Pomembno je tudi, da je iz kvalitetnega vira, torej iz pašne govedine ali pa iz dobrih rib. Če jemo ostanke ali kolagen iz neznanega vira se bo to namreč poznalo v slabših rezultatih, kolagen, ki ni hidroliziran kolagen, pa se ne bo niti absorbiral. 

Izdelki s kolagenom se razlikujejo tudi glede na namembnost oziroma kaj želimo od izdelka. Nekateri produkti so bolj lepotne narave, skrbijo za lepo kožo, za zmanjšanje gub, za elastičnost kože ter skrbijo za lase in nohte. Drugi pa so bolj funkcionalne narave, s spektrom ostalih dodatkov, ki pomagajo pri težavah, ki nastajajo kot posledica športa. Torej, obrabe sklepov, rahljanje vezi, obrabe hrustanca.

Zanimiv je tudi patentiran kolagen proizvajalca Gelita - Fortigel kolagen. Gre za enega izmed redkih proizvodov, katerega delovanje so dokazali s študijami na resnih univerzah (med drugim na univerzi v Freiburgu) in na športnikih. Že 5 g Fortigel kolagena je namreč naredilo opazno razliko med skupino, ki je prejemala placebo, in tistimi, ki so prejemali Fortigel kolagen. Uživanje kolagena Fortigel je zmanjšalo bolečino v sklepih, okorelost le-teh ter omogočilo gladkost in gibljivost sklepov in normalno delovanje hrustanca. Razveseljivo je tudi to, da je bilo potrebno zaužiti manj kolagena kot pri večini ostalih produktov za enake oziroma boljše rezultate. Proizvajalec je, sicer v lastni “hišni” študiji, dokazal, da kolagenski peptidi patentirane oblike Fortigel aktivirajo rast novega hrustanca s spodbujanjem celic in pomagajo lajšati nelagodje v sklepih ter omogočajo gladkost in gibljivost sklepov. Po objavljenih raziskavah se oralno apliciran Fortigel kolagen v prahu absorbira v črevesju in kopiči v hrustancu. Posledično ga lahko telo uporabi!


Kateri kolagen je zate najboljši?

Kot že rečeno je na trgu “milijon” ponudnikov kolagena, marsikateri proizvajalec pa obljublja nerealne rezultate. Kolagen za normalno delovanje xy, ta proizvod pomaga pri nastajanju kolagena za xy, normalno delovanje kože, mladosten videz, elastičnost kože, garantiramo vidne rezultate, …. Kot potrošnik je treba biti previden, vsekakor pa natančno prebrati deklaracijo. Ali je kolagen hidroliziran, torej tak, da ga lahko telo absorbira, ali je tip kolagena primeren za to, kar potrebujem. 

Pogost je tudi mit o superiornosti ribjega kolagena in njegove absorpcije. Na internetu lahko naletimo na informacije, ki gredo celo v takšne trditve, da je kar 150x boljši, veliko anekdotnih zgodbic, ki so ponavadi podrte z dvomljivimi “študijami” ali pa celo zgolj s podobo znanega obraza iz medijev. Slednje je bolj ali manj iz trte izvito, saj je kolagen univerzalna molekula in je pri vseh živih bitjih v praktično identični aminokislinski sestavi. 

Tudi “seciranje” na tipe kolagena je dostikrat brezpredmetno. V realnosti je za uspešno absorpcijo kolagena, ki ga uživamo iz prehranskih dopolnil, pomembno, da se prepleti polipeptidnih verig z encimsko obdelavo porušijo in razgradijo na manjše kose, t.i peptide. Po tem postopku so vsi peptidi hidroliziranega kolagena enaki. Izvorni tip pa ni več pomemben za tip delovanja (torej sklepi, nohti, lasje, koža)

Če potegnemo črto, lahko rečemo, da je najbolj pomembno to, da je kolagen hidroliziran, razbit na peptide in v prahu. Dobro je tudi, če ga uživamo redno, vsaj cca 5-8 g dnevno, vsaj tri mesece, neprekinjeno in z virom vitamina C. 

avtor: Irenej Raztresen

Dodatki

Komentiraj

Vsi komentarji so pred objavo moderirani

Popularni izdelki

Energijski gel 4Energy (paket) - 4Endurance - 24 x 60 mlEnergijski gel 4Energy (paket) - 4Endurance - 24 x 60 ml

Iz svežega sadnega soka

Cena s popustom€27,99 Redna cena€36,00
6 ocen
Nrgy Unit Drink - Nduranz - 1500 gNrgy Unit Drink - Nduranz - 1500 g

Optimalno gorivo med vadbo

Cena s popustom€24,99
9 ocen
fusion

Povečaj svoj VO2 max

Cena s popustom€27,99 Redna cena€34,99
16 ocen