Optygen HP Review - Ocena
Čas branja: 6 min

Optygen HP Review - Ocena

Čas branja: 6 min
Recenzija prehranskega dodatka za dviganje vrednosti VO2 max.
Optygen HP Review - Ocena

VO2 MAX BOOSTER - OCENA DR. STEPHENA CHEUNGA

Članek je prevod recenzije Stephena Cheunga - First Endurance Optygen HP Review | PezCycling News

 

O Stephenu Cheungu: Stephen Cheung je profesor na Univerzi Brock. Objavil je preko 100 znanstvenih člankov in poglavij knjig, ki se ukvarjajo z učinki toplotnega in hipoksičnega stresa na človeško fiziologijo in performans. Stephen je na področju kolesarskega treninga napisal še dve vrhunski knjigi. Prvo, "Cutting-Edge Cycling", leta 2012 z bivšim BMX tekmovalcem in trenerjem Hunterjem Allenom in drugo, leta 2017, z naslovom "Cycling Science" z dr. Mikelom Zabalom iz kolesarske ekipe Movistar Pro.

 

O Andreji Godec: "Bivša članica ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana in večkratna reprezentantka v gorskih tekih."

Cestno kolesarjenje in gorski teki sta disciplini, ki na prvi pogled morda ne gresta najbolje skupaj, vendar se je z leti treninga izkazalo za odlično izbiro. Tako sem bila leta 2013 v slovenski reprezentanci v cestnem kolesarstvu in v reprezentanci za evropsko ter svetovno prvenstvo v gorskih tekih. Še danes, poleg ostalih športnih aktivnosti, ostajam zvesta obema disciplinama. Med drugim sem se letos udeležila Balkanskega prvenstva v gorskih tekih, kjer smo članice dosegle ekipno 2. mesto. Ker so treningi poleg službenih obveznosti precej naporni, mi pri regeneraciji, nastopih na tekmah ter treningih pomagajo 1stEndurance produkti: Ultragen, EFS, MultiV in Optygen HP, zato lahko potrdim, da je članek verodostojen in da so artikli zares vrhunske kakovosti.

--

Predhodno sem preizkusil različne First Endurance artikle, med pripravami na dirke po prodnati podlagi v začetku tega leta pa sem uporabljal paket njihovih izdelkov - novi Optygen-HP, EFS izotonični napitek in EFS Liquid Shot ter regeneracijski napitek Ultragen in Pre-Race kapsule. Eden od mojih prvih Toolbox člankov, od leta 2002 naprej, se je nanašal na pasti in nevarnosti za posameznike, ki uporabljajo prehranske dodatke. Napisano je sedaj združeno v soglasni izjavi IOC-a o uporabi dodatkov v športu (Maughan in sod. 2018). Sporočilo je jasno in dosledno, na vas je, da dodatek, ki ga nameravate uporabljati, raziščete sami ter ob tem preverite tudi izvor proizvajalca.

Verodostojnost na prvem mestu

First Endurance je vodilna blagovna znamka na področju športne prehrane že od leta 2002. Fokusirani na vzdržljivost, se niso nikoli osredotočali le na določeno športno aktivnost (igre z žogo, fitnes ipd.). Prav tako njihov cilj nikoli ni bil  vsesplošna prodaja in širša dostopnost v trgovinah. Čez leta sem pričel ceniti njihov način dela, saj lahko le tako ostanejo osredotočeni na športe, kjer je v prvi vrsti pomembna vzdržljivost.


first endurance

V prejšnji recenziji First Endurance produktov, sem podrobno pojasnil, zakaj imam v njihove dodatke popolno zaupanje.Tukaj je nekaj osnovnih argumentov: 

  • Cenil sem sem njihovo transparentnost in zavezanost certificiranim znanstvenim raziskavam, ki so podlaga za lansiranje vsakega novega produkta.
  • Njihovi proizvodi sledijo trendu in so v skladu z najnovejšimi dognanji znanstvenih raziskav. Njihova izredna predanost varnim proizvodom, ki niso kontaminirani z nedovoljenimi substancami, pa je v primerjavi z drugimi proizvajalci vredna največje pohvale. .
  • Na celotno linijo njihovih izdelkov velja tudi 100% garancija, ki obljublja vračilo denarja, v kolikor s produktom niste zadovoljni. 

OPTYGEN HP

V sredini leta 2018 smo se prvič srečali z dodatkom Optygen HP, pred kratkim pa je na trg prišel nov in izboljšan Optygen, ki vsebuje tudi adaptogen ashwagande. Kot dodatek Optygen (''OPTimize + OxYGEN'') ne nadomešča multivitaminskih izdelkov, za ta namen ima First Endurance produtkt Multi-V. 

optygen hp review

Optygen HP je potrebno jemati v obdobjih intenzivnih treningov, z namenom, da se telo prilagodi visokim obremenitvam, v skladu z vašo fiziologijo in sposobnostjo regeneracije. 

Kot je potrdil First Endurance: "Nova in izboljšana formula OptygenHP sedaj vsebuje zeliščni adaptogen ashwagando, ki dokazano poveča VO2max, uravnava kortizol in izboljša performans. Napredna formula vsebuje 150mg rodiole, 150mg ashwagandhe, 800mg kordicepsa, 200mcg kroma, 50mg ActiGin in naš lasten ATPro matriks. Omejena formula vsebuje tudi klinično učinkovite količine Rhodiole in Cordycepsa, saj raziskave potrjujejo, da kombinacija teh dveh adaptogenov izboljša vzdržljivost oz. aerobni performans. Vsak odmerek OptygenHP vsebuje tudi 1500mg Beta-alanina - za večjo moč in boljšo zmogljivost."

optygen hp ocjena
Tri ključne sestavine Optygen HP-a so adaptogeni Cordyceps, skupaj z  Rhodiolo Roseo in Ashwagandho. Te rastline so adaptogeni - vzgojeni v Tibetu. V osnovi so jih proučevali pri športnikih zaradi hipoteze, ki je trdila, da ti pomagajo domorodcem iz višje ležečih pokrajin pri prilagajanju telesa na zmanjšano dostopnost kisika. Večina teh razsikav je sicer objavljena v kitajskih ali ruskih časopisih, tako da še vedno oklevam glede znanstvene strogosti v ozadju raziskav. Vsekakor pa je soglasje omenjenih raziskav zelo obetavno.

optygen hp review

Dodatna sestavina v Optygen HP je krom, to je mineral v sledeh, ki pomaga pri metabolizmu glukoze in inzulina, sintezi glikogena in transportu aminokislin. V Optygenu HP je prisoten kot krom iz Chelavite®, to je patentirana oblika, ki omogoča večji vnos oz. boljšo biorazpoložljivost. 

Optygen vsebuje tudi beta-alanin, aminokislino, ki se pretvori v karnozin. Številne študije povezane z dodajanjem beta-alanina so pokazale povišanje laktatnega praga in posledično izboljšane vzdržljivosti. Vse to je doseglo vrhunec v meta-analizi iz leta 2017 (Saunders in sod. 2017), ki v glavnem kaže na pomembne prednosti uživnja tega dodatka. Nova formula Optygen HP je prejšnje kapsule na osnovi goveda, zamenjala z novimi, 100% veganskimi kapsulami.

Moja First Endurance izkušnja

Moja prva izkušnja z vzdržljivostnimi športi se je začela s sklopom dirk na prodnati podlagi do meseca aprila in maja. Gre za 4 tekme, vsaka dolžine 60-70 km in 2,5 do 3h. Optygen HP sem pričel jemati sredi marca. Za takšne dodatke velja, da nimajo hitrega oz. takojšnjega učinka ter da jih je potrebno jemati že v obdobju priprav. 

optygen hp iskustva

Nedavno nazaj sem pisal o tem, kako za vodenje treninga uporabljam Xert’s Adaptive Training Advisor.Tam lahko preverite dnevnik treninga in moj napredek. Na splošno so bile moje obremenitve in kondicijska pripravljenost v mesecu marcu oz. aprilu na ravni tiste, ki sem jih dosegel na vrhuncu junijske oz. julijske sezone 2017. In veliko višje kot tiste, ki sem jih dosegel v začetku leta 2017, kljub udeležbi na več kolesarskih kampih v zimsko pomladnem obdobju.

First Endurance dodatki za vzdržljivost

Isočasno sem na daljših vožnjah zunaj uporabljal EFS drink kot edini napitek poleg vode. V tem času nisem imel nobenih problemov s krči ali draženjem, kar je pogost pojav ob hitri menjavi kolesarjenja in tekmovanj notri (v zaprtih prstorih)  na tiste zunaj. Okus je močnejši kot "limonska voda", ki sem jo užival z njihovo EFS-Pro formulacijo, vendar se okusa nisem naveličal, prav tako nisem imel nobenih težav z želodcem. 


first endurance


Moje gorivo za vse težke vožnje in tekme so bili EFS Liquid Shots. S 400 kCal na odmerek, sem na tekmi običajno uporabil eno bombico, drugo sem hranil v žepu, za rezervo. Gel sem brez težav prebavil tudi brez vode (na eni tekmi sta oba bidona zmrznila v samo 15 minutah).

efs liquid shot

Dve pomanjkljivosti EFS Shot-a. Na hladnem EFS Shot postane precej trd in ga je težko iztisniti iz flaške, še posebej z debelejšimi rokavicami. Ko se gel segreje, je uporaba veliko lažja. Druga slabost pa je ogromna količina plastične embalaže (plastični ovoj, plastično varovalo, zaščitna kapica). Že zaradi integritete izdelka bi bilo sijajno, da se najde način za zmanjšanje plastičnih odpadkov. Medtem obstaja opcija nakupa večje stekleničke, ki vsebije več odmerkov EFS Liquid Shot-a. 

prerace
Marko Baloh, 2. mesto na dirki RAAM, je ponoči redno uporabljal Prerace.

Zame nov proizvod so bile Pre-Race kapsule (jaz uporabljam Prerace v prahu in tako prilagodim odmerek, op.av.). Poleg ostalih neuronskih stimulansov vsebujejo tudi 100 mg kofeina ter snovi, ki povečajo nivo dušikovega oksida za izboljšanje pretoka krvi. Glede na priporočen odmerek, sem pol ure pred tekmo in težjimi treningi, vzel 3 kapsule. Kljub precej visoki dozi kofeina nisem imel klasičnih simptomov kot so tresavica ipd (v času doktorskega študija sem bil udeleženec raziskav o uživanju večjih doz kofeina in efedrina, zato vem, kdaj je preveč!. op.av.).


ultragen

Po napornih intervalnih treningih, dolgih vožnjah in tekmah sem za regeneracijo uporabljal Ultragen. O tem produktu sem že pisal, zato se ne bom ponovno spuščal v podrobnosti, vam pa lahko zaupam, da sem velik oboževalec okusa Cappuccino. Napitek v prahu se lepo topi, nima kredastega okusa in usedlin. To mi je omogočilo enostavno pakiranje enega odmerka, ki sem ga lahko vzel kamorkoli s seboj.

Zaključek

Na splošno sem bil s paketom proizvodov First Endurance v začetnem obdobju težkih treningov in tekem izredno zadovoljen. Kljub zelo zahtevnim zimsko pomladnim vremenskim razmeram je bil to del mojega arsenala, saj sem dosegel svoj najboljši kondicijski nivo ter nekatere vrhunske rezultate.

Blagovna znamka First Endurance je ostala zvesta svojemu imenu, saj so njihovi dodatki namenjeni izključno vzdržljivostnim športom, za vsako formulacijo pa stoji dobro preverjena znanost.

Preverite podjetje, pridobite dodatne informacije o njihovih raziskavah in naročite preko First Endurance. 

"First Endurance je za to oceno zagotovil produkte, vendar razen preverjanja dejstev, na članek ni imel vpliva. Dr. Cheung v oglaševanju ali sponzoriranju na PezCycling News nima nobene vloge." 

Original je dostopen na: https://www.pezcyclingnews.com/toolbox/first-endurance-optygen-hp-review/

Reference

Maughan RJ, Burke LM, Dvorak J, et al (2018) IOC Consensus Statement: Dietary Supplements and the High-Performance Athlete. Int J Sport Nutr Exerc Metab 28:104–125. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0020

Saunders B, Elliott-Sale K, Artioli GG, et al (2017) β-alanine supplementation to improve exercise capacity and performance: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med 51:658–669. doi: 10.1136/bjsports-2016-096396

Najbolj brano: Vpliv adaptogenov na vzdržljivost
Najbolj iskano: Optygen HP | Optygen HP review | Optygen HP izkušnje