Kompresijske nogavice in regeneracija
Čas branja: 6 min

Kompresijske nogavice in regeneracija

Čas branja: 6 min
Mar kompresijske nogavice resnično pomagajo pri regeneraciji? V tem članku bomo stvari prišli do dna.
Kompresijske nogavice in regeneracija

Kompresijske nogavice niso nova iznajdba - je pa napredek v materialih, tehnologiji tkanja in samem poznavanju kineziologije povzročil, da kompresijske nogavice niso namenjene le počitku po treningu.  Dobre kompresijske nogavice (nogavčki, gamaše) namreč omogočajo boljši trening - optimalnejšo preskrbo s kisikom, manjši vpliv vibracij in v končnem, večjo premagano razdaljo ob enaki obremenitvi. 

Zgodovina kompresije

Uporaba kompresijske terapije niti slučajno ni nova. Že v času prvih razvitih kultur so si ljudje povijali spodnje okončine. Tudi Hipokrat in mnogi drugi so svoje paciente z ulkusi na nogah zdravili s kompresijskimi povoji. Šele mnogo kasneje se pojavijo kompresijske nogavice za regeneracijo po športni aktivnosti.

Kompresija v medicini 

Danes se kompresija v medicini še vedno s pridom uporablja. Da bi lažje razumeli, zakaj je temu tako, moramo poznati delovanje cirkulacije okončin v povezavi z drugimi deli telesa. Cirkulacijski sistem je odgovoren za pošiljanje kisika, krvi in hranilnih snovi po telesu. Žile delujejo kot cevi, saj s pomočjo pritiska potiskajo kri po celotnem telesu in s tem zagotavljajo celicam dotok kisika in hranljivih snovi. V nasprotno smer pa limfne žile odnašajo odpadne snovi. Kadar naš žilni sistem slabo deluje, se pojavijo simptomi slabe cirkulacije. Otekline, srbeča in suha koža so najizrazitejši simptomi, ki se običajno pojavijo v rokah in nogah, saj so le-te najbolj oddaljene od srca.

Težave z žilami se lahko pojavijo že v zgodnjih 20. letih, nad starostjo 60 let pa se število ljudi povzpne na kar 80%.

kompresijske nogavice proti krčnim žilam

Slika 1: Krčne žile nastanejo tudi pri športnikih

Vsi smo že slišali za izraz krčne žile, velikokrat tudi od mlajših ljudi, ki opravljajo izrazito stoječe ali sedeče delo. Če gre sprva le za estetsko težavo, se lahko takšno stanje spremeni tudi v resnejše obolenje, ki mu rečemo kronično vensko popuščanje. To se občuti kot utrujene in težke noge, otekanje, napetost v mišicah ter nemirne noge v nočnem času.

Za pojav krčnih žil so glede na rezultate sledečega znanstvenega članka krivi naslednje dejavnike: starost, ženski spol, nosečnost, dedna pogojenost, statično stoječe in sedeče delo, nezdrava prehrana, premalo gibanja ter terapije s hormoni.

Zadeva še zdaleč ni nedolžna in potrebno je poudariti, da lahko kronično vensko popuščanje oz. krčne žile vodijo do resnejših zapletov (na primer globoka venska tromboza. To pomeni, da pride do vnetja žilne stene in delno ali popolno zamašitev ven s krvnim strdkom. Najpogostejši znak bolezni je otečen in boleč ud. Takšna vnetja pa lahko povzročijo tudi uhajanje krvne plazme (eksudacija) iz ožilja v tkivo, kar lahko povzroči celo nastanek edema (kopičenje tekočine v medceličnem prostoru). 

Kako lahko pomagajo kompresijske nogavice ali povoji pri bolezenskih stanjih?

Kompresijske nogavice pomagajo pri cirkulaciji krvi tako da potiskajo kri iz nog nazaj proti srcu. Kompresija z jakostjo narašča od gležnja proti vrhu noge (proti kolenom). Takšna kompresija ustvari boljši pretok po venah in s tem preprečuje otekanje ter utrujenost nog po dolgem dnevu v sedečem ali stoječem položaju. Združenje za žilne bolezni je v smernicah za odkrivanje in zdravljenje kroničnega venskega popuščanja kompresijsko zdravljenje še vedno opredelilo kot temelj zdravljenja. Še več, v 75 % primerih je takšno zdravljenje povsem zadostno. Koristno pa je tudi kot preventivni ukrep.

Zimske kolesarske nogaviceZimske kolesarske nogavice
Kompresijske tekaške nogaviceKompresijske tekaške nogavice
Kolesarske nogavice 2.0Kolesarske nogavice 2.0
Poletne kolesarske nogavicePoletne kolesarske nogavice

Kdaj je priporočljivo nositi kompresijske nogavice?

Ob zgoraj navedenih težavah je kompresijske nogavice kot preventivo dobro nositi v situacijah, ki predstavljajo potencialno nevarnost za nastanek katere od zgornjih bolezni.

Sedeče in stoječe delo

Ob celodnevnem sedenju mišice meč niso aktivne, zato se kri zadržuje v nogah. Kompresijske nogavice so nam ob tem sicer lahko v pomoč, še bolj pomembna pa je prekinitev sedenja in vmesno občasno razgibavanje.

Tudi delavcem, ki stojijo v istem položaju, se učinkovitost mečnih mišic močno zmanjša, posledično zanje veljajo isti preventivni ukrepi kot za tiste v sedečem položaju

športne kompresijske nogavice marko baloh

Športne kompresijske nogavice - nogavčke Wattsocks uporablja tudi absolutni podprvak Race across America 2019 - ultra kolesar Marko Baloh.

Potovanja

Ker na letalih običajno nimamo možnosti, da vstanemo in se raztegnemo, je nošenje kompresijskih nogavic še bolj priporočljivo. Takšni imobilizaciji se na letalu pridruži še sprememba pritiska v primerjavi s kopnim.

Nosečnost

Študije so pokazale, da so kompresijske nogavice izboljšale venski pretok iz nog v času nosečnosti in s tem preprečevale nastanek tromboze pri nosečnicah z visokim tveganjem. Ugotovili so, da vsakodnevna uporaba kompresijskih nogavic blagodejno vpliva na neprijetne občutke v nogah in da tudi nosečnice kompresijsko terapijo dobro sprejemajo. Hipoteza, da kompresijske nogavice preprečujejo tudi nastajanje novih krčnih žil, je bila večkrat omenjena - nikoli pa zares dokazana v reprezentativni študiji.

Športna aktivnost in kompresijske nogavice

Končno smo prišli do področja, kjer nas prednosti nošenja kompresijskih oblačil še posebej zanimajo. Kompresijska oblačila različnih proizvajalcev in cenovnih razredov nam obljubljajo marsikatero prednost. Med njimi navajajo boljši performans zaradi izboljšane cirkulacije krvi, kar zmanjša možnost nastanka edema, ki je posledica športne aktivnosti. Pojavljajo se tudi trditve, da kompresijske nogavice mišicam zagotovijo več kisika, kar pomeni lažje odstranjevanje laktata ter posledično manj bolečine v mišicah. V bolj realnem svetu večina raziskav sicer ne potrjuje trditev, ki govorijo v prid kompresiji pri izboljšanju rezultatov ter zgoraj navedenih - večinoma prodajnih -trditev. V najboljšem primeru so prednosti tako zanemarljive, da jih težko označimo za relevantne.

Se pa kar nekaj dokazov nagiba k temu, da nošenje kompresijskih nogavic ali nogavčkov pomaga pri regeneraciji, saj zmanjša otekanje in bolečine v mišicah po fizični aktivnosti. Raziskava, predstavljena v članku Efficacy of Compression Socks to Enhance Recovery in Distance Athletes navaja rezultate testiranj v dvournem teku: manjši volumen v okončinah (meritve z izpodrinjeno vodo), manj bolečin v mišicah po 24. urah in večja pretečena razdalja ob bolj enakem pulzu.

Študije se dotikajo še enega segmenta oz. prednosti kompresije - zmanjševanja vibracij v teku po zahtevnem terenu, npr. trail tekih navkreber in navzdol. Posledično pride do znatnega pomanjšanja občutka utrujenosti nog. 

Wattsocks kompresijske nogavice | nogavčki

Pri razvoju Wattsocks kompresijskih nogavic - nogavčkov smo ob uporabi najnovejših tehnologij razvili izpopolnjeno verzijo nogavčkov, ki so narejeni za specifične potrebe športnikov – kolesarjev, tekačev, triatloncev ipd. 

Wattsocks kompresijske nogavice segajo od gležnjev do kolen, kar pomeni da ne pokrivajo prstov. Tako vam omogočajo, da obujete svoje najljubše nogavice ter hkrati najdete tudi bolj optimalno velikost.

kompresijske nogavice wattsocks

 Zmanjšanje učinka kompresije je obratnosorazmerna z gravitacijskim učinkom krvi

Športne kompresijske nogavice | WATTSOCKS®  nogavčki  zagotavljajo postopno kompresijo, ki je najvišja v območju gležnja in se zmanjšuje v smeri kolena.Za lažje razumevanje: Na območju gležnja je kompresija 100 %, proti vrhu pa se zmanjša za 30 % (slika 1). Kot že omenjeno ta oblika kompresije pospešuje vračanje krvi po venah, obratno od gravitacije.

topnja kompresije se meri v milimetrih živega srebra (mmHg). To je enota za tlak, ki se običajno uporablja v medicini, in sicer za merjenje krvnega tlaka. Večja je ta številka, močnejša je kompresija. Pri Wattsocksu so se odločili za srednje močno obliko kompresije, torej od 15-20 mmHg, kar omogoča udobno nošenje med športno aktivnostjo ter efektivno uporabo v času regeneracije.

Materiali in sestava

Kombinacija poliamidnih vlaken in elastana zagotavlja, da se nogavica popolnoma prilega anatomiji noge, ne da bi ob tem zmanjšala oporo meč. Prednost poliamida je tudi v tem, da se kljub elastičnosti vedno vrača v prvotno obliko, kar preprečuje pretirano raztezanje kompresijskih nogavic in zagotavlja dolgo življenjsko dobo.

kolesarske kompresijske nogavice

Sinergija teh dveh materialov se odraža v izredni zračnosti ter prepuščanju človeškega znoja, kar pomeni, da uporaba v toplejših vremenskih razmerah ne bo nadležna ali moteča.Za še večjo zračnost in hlajenje smo na mestu, ki se najbolj segreva, dodali še mrežasto strukturo, tako bo nošnjenje še bolj udobno (Slika 2).

kompresijske nogavice za kolesarje

Športne kompresijske nogavice | WATTSOCKS® nogavčki in inovativni sistemi hlajenja.

Zimske kolesarske nogaviceZimske kolesarske nogavice
Kompresijske tekaške nogaviceKompresijske tekaške nogavice
Kolesarske nogavice 2.0Kolesarske nogavice 2.0
Poletne kolesarske nogavicePoletne kolesarske nogavice

Zaključek

Glede na napisano je odločitev, ali nositi kompresijske nogavice, popolnoma v tvojih rokah. V kolikor ti nogavčki ustrezajo in se v njih počutiš dobro, ni razloga, da jih ne bi nosil. Prepričani pa smo, da kompresija ni zgolj placebo temveč resnično pomagalo pri regeneraciji in okrevanju. Zagotovo pa bodo tudi odlična popestritev tvojemu outfitu tako med kot po športni aktivnosti ☺

Izkušnje, znanje in predvsem ocene uporabnikov, ki smo jih pridobili ob razvoju in izdelavi kolesarskih nogavic Wattsocks, so nam dale nov zagon in potrditev, da smo na pravi poti. 

Zato smo prepričani, da te bodo tako kot kolesarske nogavice Wattsocks navdušile tudi športne kompresijske nogavice | WATTSOCKS® nogavčki

 



Preostala literatura: 

https://www.discountsurgical.com/which-compression-level-is-right-for-you

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673609609417

https://en.wikipedia.org/wiki/Hemodynamics

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4577560/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306456515300346?via%3Dihub

 

Najbolj brano: Kaj je dobro vedeti o kolesarskih nogavicah?
Najbolj iskano: kompresijske nogavice