omega 3 kapsule s krilovim oljem
Čas branja: 5 min

Omega 3 kapsule - Katere omega 3 kupiti?

Čas branja: 5 min
Vse, kar moraš vedeti, pred nakupom kapsul omega 3.
omega 3 kapsule s krilovim oljem

Omega 3 kapsule - na kaj biti pozoren?

Zadnje čase slišim, da veliko ljudi omenja omega 3. Poznam Omega ure, za omega 3 kisline pa nisem še nikoli slišal. Kaj je to in zakaj bi jemal?

Omega 3 so maščobne kisline, ki jih največkrat najdemo v ribah, kot so losos, skuša, inčun, sardela pa tudi drugem morskem življu iz Neptunovega kraljestva. Naše telo jih samo ne proizvaja, zato jih moramo vnesti s hrano. V grobem povedano so sestavljene iz eikozapentaenojske kisline (EPA) in dokozaheksaenojske kisline (DHA), ki sta znani zaradi svojih zaščitnih lastnosti za naše srce. EPA in DHA nastajata v planktonu, ki je hrana morskemu življu in se zato kopiči v maščobah morskih bitij, ki ga uživajo.

60 softgelov
Omega 3Omega 3
4Energy

Podpora srca in ožilja

Cena s popustom€8,99
Ni ocen
100 softgelov
now omega 3 kapsulenow omega 3 hranilne vrednosti
Now Foods

Podpora srca in ožilja

Cena s popustom€15,99
3 ocen
60 softgelov
Omega 3
Activlab

Podpora srca in ožilja

Cena s popustom€4,99
1 ocena

V Evropi zaradi modernih prehranjevalnih navad zaužijemo veliko premalo EPA in DHA kislin, kar lahko povzroči hudo pomanjkanje v organizmu. Omega 3 so namreč pomemben gradbeni element celičnih membran, kar pomeni, da njihovo pomanjkanje lahko vpliva na komunikacijo znotraj celic. Simptomi pomanjkanja vključujejo utrujenost, težave s spominom, težave s kardiovaskularnim sistemom in motnje vida na fiziološki ravni, motnje razpoloženja in povečanje simptomov depresije na psihološki. Mogoče ni zanemariti še lepotnega vidika, ki vpliva na izgled kože in nohtov, saj upočasnijo staranje in razgradnjo kolagena, zmanjšajo pa tudi nastanek aken, ogrcev in nečiste kože.

Viri:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26195090

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14662593/

Novejše študije pa dokazujejo, da omega 3 kapsule vplivajo tudi na nivo stresa in vnetij - celo pri popolnoma zdravih mladih posameznikih. V predstavljeni študiji vidimo, kako z roko v roki hodita stres in vnetja (low-grade inflammation). Študentje, ki so prejemali visoke doze aktivnih maščobnih kislin, so imeli zmanjšane tako dejavnike tumorske nekroze kot 20 % zmanjšanje simptomov anksioznosti. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21784145

Dobro ... jaz sem resen športnik, tu pa govorimo kar o neki lepi koži, depresiji in aknah...

No, potem te bo mogoče zanimalo, da omega 3 kapsule pridejo prav tudi resnim športnikom. Kot seveda tudi tistim rekreativnim!

Omega 3 kapsule se razlikujejo predvsem po ceni, medtem ko žal res redke zadostijo standardu, ki smo si ga zadali. Maščobne kisline namreč vplivajo tudi na naša izvodila, pri čemer imajo potencialne težke kovine ogromen vpliv na prostato, mehur ali reproduktivne organe.  

Prednosti ni malo: zmanjšujejo vnetne procese v telesu, izboljšujejo pretok krvi v mišicah, zamaknejo čas mišične bolečine, zmanjšajo kopičenje maščobe v podkožnem tkivu ter predvsem ščitijo mišično maso in kosti v obdobjih daljšega mirovanja. Študija je tudi pokazala, da dolgoročno, t.j., šestmesečno jemanje omega 3 kislin pri starejših ljudeh znatno poveča relevantno mišično maso in moč. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6742725/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21116020

Našli smo celo izredno bizarno študijo, ki je dokazala, da jemanje omega 3 kapsul zmanjša mišično utrujenost pri izolacijskih vajah, kot je biceps-curl. Roko na srce, verjetno kontra študije ne bo. Članku pa jo prilagamo bolj za hec kot za res - določena mera vnetij po naporu je dobrodošla, saj poskrbi za rast zmogljivejšega mišičnega tkiva. 

60 softgelov
Omega 3Omega 3
4Energy

Podpora srca in ožilja

Cena s popustom€8,99
Ni ocen
100 softgelov
now omega 3 kapsulenow omega 3 hranilne vrednosti
Now Foods

Podpora srca in ožilja

Cena s popustom€15,99
3 ocen
60 softgelov
Omega 3
Activlab

Podpora srca in ožilja

Cena s popustom€4,99
1 ocena

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3737804/

Je pa zato toliko bolj pomembna študija na igralcih rugbya, ki je dokazala, da dodajanje omega 3 pripomore k zmanjšanju mišične utrujenosti in zakisanosti ter poveča eksplozivnost in fizično vzdržljivost. Študija se je izvajala na dvajsetih profesionalcih v pettedenskem obdobju. Logika je enostavna - dodajanje ribjega olja v proteinski prehranski režim ima rezultat manj "musklfibra", manj mišične utrujenosti pa se preslika v lažje doseganje eksplozivne moči.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29985775

To je vse fino in res je čas, da jih dodam k prehrani. Samo zakaj ravno te omega 3, ki so malce dražje kot običajne? In zakaj v paketu z D3? Mi hočete podtakniti še nekaj ekstra?

Katere omega 3 kupiti?

Vse omega 3 žal niso narejene enako. Na trgu je mnogo izdelkov, ki vsebujejo maščobe iz poceni in velikih roparskih rib iz Kitajske ali Vietnama, kjer so vode silno onesnažene. Zategadelj smo v paket dali »lekarniške«, kvalitetne omega 3 kapsule priznanega proizvajalca NOW, podjetja z najvišjimi standardi kakovosti. Podjetje je bilo ustavljeno z namenom, da razkošje ne bo na voljo le premožnim to filozofijo pa so ohranili vse do današnjih dni.

omega 3 kapsuleNow Foods najdemo v vsaki lekarni, ponašajo se z detajlnim certifikatom analize (CoA), a pri nas držimo najnižjo ceno. Preverite!


Ribe v njihovih omega 3 izhajajo iz čistih morij Peruja in Čila ter iz sardel, skuš in inčunov - torej majhnih rib, ki ne živijo dolgo in posledično tudi ne akumulirajo toliko težkih kovin. Proizvedene so z molekularno destilacijo pod najstrožjimi pogoji čistosti. Vsaka serija je dodatno testirana, s čimer se potrdi, da v kapsulah ni škodljivih tujkov, kot so živo srebro in ostale težke kovine ter ostale »smeti«, ki zastrupljajo naše telo. Za to uporabljajo najnovejšo ICP-MS analizo, ki zazna že najmanjše sledove nečistosti, kot so naprimer dioksini (halogenirane organske spojine). 

Vitamin D3 je maščobno topen vitamin, ki ga je dobro jemati z maščobnim virom, kot so recimo omega 3 kapsule.

Vitamin D omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic, nujen je za pravilen nivo testosterona ter za zdrave in močne kosti in zobe. Če močno poenostavimo, naš testosteron nastane v veliki meri iz vitamina D in holesterola.

Vitamin D je tudi pomemben pri imunskem sistemu, saj lahko ščiti pred prehladom ali gripo. Lahko pa tudi zmanjšuje razvoj avtoimunih bolezni. V prehrani ga najdemo največ v mastnih ribah in mesu, vendar so količine žal premajhne. V mesecih, ko sonca ni ali je preveč šibko, ga telo ne more proizvesti samo, zato je potreba po dodajanju še toliko večja. 

Pomanjkanje vitamina D se namreč lahko dolgoročno kaže v zmanjšanju kostne gostote in večjega tveganja za zlome in za nastanek osteoporoze v poznih letih. Pri odraslih pa so simptomi predvsem zmanjšana moč mišic, zmanjšan mišični tonus in povečana občutljivost za okužbe.

Vir: https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php

Kaj pa Krillovo olje?

Hja, krillovo olje je pač Mercesed Benz. Z njim težko zgrešiš, razen seveda če kupiš ponaredek, ki jih pa ni malo. Gre pravzaprav za majhne rakce, katerih olje je tako učinkovito, da se uporablja celo za preprečevanje menstrualnih krčev.  Največja prednost teh rakcev je, da se hranijo izključno s planktonom in zato (za razliko od rib roparic) ne zaužijejo težkih kovin. Več o tem lahko prebereš s klikom na sliko: 

krilovo olje kapsule

Krillovo olje velja za zlati standard kvalitete - če ga kupiš od preverjenega prodajalca, ne moreš zgrešiti. Ima pa še eno lastnost - po njem ni neprijetnega vonja. Mi prisegamo na Swanson Krillovo olje. Preverite!

To je vse skupaj res mega, lahko bi celo rekli o-mega. Zagotovo pa imajo tudi kakšne slabe lastnosti? Moram biti previden, ko jih jemljem?

Mogoče jih ni najbolje jemati prve tedne po poškodbi tkiva in celjenju ran. Omega 3 kapsule izpustimo v zgodnji fazi celjenja ran, ko brazgotina zori, pa jih dodajamo. Če imaš sladkorno bolezen, ti lahko povzročijo povečan nivo sladkorja v krvi, zato se o morebitnem jemanju obvezno posvetuj z osebnim zdravnikom. Omega 3 namreč stimulirajo rast glukoze.

krilovo olje kapsule

Swanson zalaga svoje kupce kvalitetnimi izdelki (beri: številne analize in preverjen izvor sestavin) že od leta 1969. 100% krilovo olje.

Vrnimo se k omegi 3 nasploh - kapsulam se izogibaj tudi, če imaš nagnjenost k nosnim krvavitvam ali izredno nizek telesni pritisk. Nekatere omega 3 imajo v sebi visoke doze vitamina A, kar lahko privede do vrtoglavice, srbečice ali bolečin v sklepih. Še en ekstremen in izredno redek primer. Pri starejših, ki jemljejo zdravilo proti depresiji, lahko pride do nespečnosti.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4664844/

Če potegnemo črto. To so izredno ekstremni in izredno redki primeri. Če se najdeš v opisani rizični kategoriji, se o jemanju posvetuj s svojim zdravnikom. Za vse ostale pa so omega 3 zgolj in samo dobrodošel, če ne že kar obvezen dodatek.

60 softgelov
Omega 3Omega 3
4Energy

Podpora srca in ožilja

Cena s popustom€8,99
Ni ocen
100 softgelov
now omega 3 kapsulenow omega 3 hranilne vrednosti
Now Foods

Podpora srca in ožilja

Cena s popustom€15,99
3 ocen
60 softgelov
Omega 3
Activlab

Podpora srca in ožilja

Cena s popustom€4,99
1 ocena

Najbolj iskano: omega 3 kapsule | Katere omega 3 kupiti | krilovo olje vs. omega 3 | Omega 3 brez težkih kovin