Zdravje kosti in sklepov
Čas branja: 4 min

Zdravje kosti in sklepov

Čas branja: 4 min
Obraba kosti in sklepov je izredno pogosta težava vzdržljivostnih športnikov, še posebej če zanemarjajo preventivne ukrepe.
Zdravje kosti in sklepov

Zdravje kosti in sklepov - kako čim bolje poskrbeti za svoje sklepe?

Obraba sklepov je pereč problem aktivnega in sedečega človeka. Pri aktivnih ljudeh pride do le te zaradi aktivnega življenjskega sloga, ki nemalokrat obremeni sklepe. Pri “sedečih” posameznikih in ljudeh, ki aktivnosti ne posvečajo posebne pozornosti, pa zaradi t.i. zasedenosti oz. nepripravljenosti telesa na osnovno funkcijo - gibanje.

Ponavadi se težave s koleni začnejo po 30. letu. Le redko pa se hrustanec poškoduje zgolj zaradi enega giba ali enega dejavnika. Hrustanec se namreč obrabi zaradi večletnih gibov, ponavadi nepravilnih, ki so obremenjujoči za naše telo. V želji po športnem uspehu, tekmovalnosti ali doseganju tistega, kar smo kot mladeniči/ke svoje telo ženemo do limita. Račun za takšno početje pa ponavadi izstavijo sklepi - posebej koleno. 

Seveda pa ni nujno, da je šport edini faktor. Lahko smo nepravilno dvigovali bremena, lahko smo cele dni sedeli za računalnikom, lahko smo bili pretežki za naša uboga kolena, lahko smo bili na delovnem mestu prisiljeni v nepravilni položaj telesa, …. Skratka tisoč in en dejavnik.

Na začetku so znaki obrabe čisto blagi, skoraj neopazni. Rahla bolečina pri večji obremenitvi, mogoče manjša gibljivost, kakšen mini “zaskok”, … Težave se nato večajo in povečajo, ko pa dejansko pride do resnih težav je ponavadi že prepozno.

Kaj lahko storim pri tem sam?

Človek ima v telesu nekaj kar mu pomaga, mišice. Le te namreč prevzamejo breme sklepov na način prevzema sile. Ergo, močnejša je mišica, močnejše je koleno, komolec, nekaj osmega. Krepitev vezi in mišic je zategadelj ključnega pomena. Pri tem si lahko pomagamo z osnovnimi vajami za krepitev zadnjih stegenskih, sprednjih stegenskih in mečnih mišic. Svoji prehrani dodajamo kvalitetne beljakovine, ki skrbijo za obnavljanje poškodovanega mišičnega tkiva ter za njegov rast in razvoj. 


Prehranski dodatki, ki pomagajo pri bolečih sklepih

Hialuronska kislina je mazivo za sklepe, saj s svojo kapaciteto zadrževanja vode omogoča lubrikacijo, v koži pa nastopa tudi kot kofaktor pri proizvodnji kolagena

Kolagen je telesu lastna beljakovina, ki se nahaja v koži, hrustancu in veznih tkivih ter kosteh. Na začetku življenja ga naše telo proizvaja samo, potem pa se njegova proizvodnja s staranjem upočasni. Goveji kolagen opravi v človeškem telesu “velik posel”. Služi pri obnovi sklepov, hrustanca ter pomaga ohranjati močne kosti. Prav tako se je uživanje hidroliziranega govejega kolagena izkazalo za učinkovito pri starejših moških, saj so mednarodna študija je pokazala, da kolagenski peptidi pomagajo pri ohranjanju telesne kompozicije in mišične mase. Za prebavo in absorpcijo je najbolj priporočljiv hidroliziran kolagen.

Organsko žveplo ali MSM v športu zadnje čase pridobiva na veljavi, saj je nujno pri tvorbi dveh esencialnih aminokislin - metionin in cistein. Poleg tega je pomembno za tvorbo kreatina, kolagena in lahko pomaga pri obnavljanju hrustanca v sklepih. Ključno pa je tudi za elastin, ki športnikom zagotavlja prožnost in obliko mišic, njih čvrstost in regeneracijo. Organsko žveplo je v zadnjem času postalo predmet številnih raziskav, ki jih je spodbudila pilotna študija, ki je pokazala korelacijo med jemanjem organskega žvepla in regeneracijo. Še posebej pa je njegova protivnetna in protibolečinska funkcija izpostavljena v povezavi z glukozaminom

Swanson Herbal Joint Care je zmes štirih naravnih sestavin v idealnem in enakovrednem razmerju iz naravnih polnovrednih virov, ki niso procesirani. So taki kot jih nudi narava in jih telo tudi najbolje absorbira. Vsebuje smolo bosvelije (Boswellia serrata), ki je znana po protivnetnem delovanju.Pozitivno vpliva na lajšanje bolečine zaradi vnetja sklepov, povečuje gibljivost in elastičnost sklepov ter lajša težave pri okorelem gibanju. Druga aktivna sestavina je mačji krempelj in sicer notranji del drevesnega debla. Ima močno protivnetno delovanje, nudi pa tudi podporo imunskemu sistemu. V ljudski medicini se ga uporablja kot pomoč pri artritisu, boleznih, ki povzročajo stres pa tudi v času prehladnih obolenj. Višnjev sok, je močan antioksidant, ki deluje protivnetno in antirevmatično pomaga pa tudi pri oteklinah. Uporablja se tudi za uravnavanje metabolizma in pri borbi z odvečnimi kilogrami. Lubje bele vrbe, se v ljudski medicini uporablja že stoletja. Recimo pri celjenju ran in razjed in za izločanje strupov iz telesa. Zaradi svojega protivnetnega in protibolečinskega delovanja je imenovana naravni aspirin.

Vitamin D mogoče ni najbolj očiten odgovor, ko govorimo o pomagalih pri bolečih sklepih ter težavah povezanih z njimi. Dolgotrajna petletna študija je pokazala, da je pomanjkanje vitamina D povezano z bolečino v kolenih in kolkih pri ljudeh starejših od 50 let. 

Glukozamin sulfat preprečuje razpadanje vezivnega tkiva in pripomore pri nastajanju novega. Glukozamin sulfat je gradnik proteoglikanov, ki pomagajo pri viskoznosti zaščitnega sloja sklepnega hrustanca.  POZOR! Ne jemljite glukozamina, če ste alergični na školjke. 

 

 

Run&Bike flex - Pomaga pri regeneraciji sklepov in vezi. Preveri!

Hondroitin sulfat je bioaktivna oblika hondroitina, ki v vezivnem tkivu veže velike količine vode

Vitamin C verjetno marsikomu ne pride na misel, ko je govora o zaščiti vezi in sklepov, vendar je ta vitamin, ki je hkrati tudi močan antioksidant ključen za tvorbo kolagena v telesu. Če ima telo dovolj aminokislin, primanjkuje pa vitamina C nismo naredili nič, saj je tvorba kolagena prekinjena, možnost bolečin in poškodb pa večja

Ingver in kurkuma sta pravo darilo narave. Uporabljata se za tisoč in en namen, pomagata pa lajšati tisoč in eno težavo. Ingver lahko pomaga pri bolečih sklepih ter zmanjšanju vnetij, saj neposredno poseže v vnetni proces in uravnava receptorje bolečine. Kurkuma zmanjša vnetje, predvsem pa je pomembno to, da sodeluje pri aktiviranju telesu lastne sinteze kolagena. Posredno tako pomaga pri boljši gibljivosti sklepov.

Mangan ponavadi najdemo v dobrih multivitaminih, lahko pa ga seveda telesu dodajamo tudi posamezno. Študija je pokazala, da je Mangan v kombinaciji z glukozaminom in Hondroitinom pri 52% odstotkih ljudeh z Osteoartrozo povzročil izboljšanje simptomov. 

Zaključek

Z bolečinami v sklepih se srečuje mnogo ljudi. Najhuje je, ko zaradi njih ne moremo normalno živeti, opravljati svojih vsakodnevnih opravil ali se ukvarjati z vašim najljubšim športom. Prehranski dodatki lahko v kombinaciji s pravilno prehrano in zdravim življenjskim slogom naredijo razliko, pomembno pa je, da jih ne vzamemo prepozno in se držimo navodil proizvajalcev. Pri začetnih težavah si namreč lahko največ pomagamo sami.