Ime: Katarina Novak

Starost: 24 let

Disciplina: cestno kolesarstvo

Tvoji najodmevnejši dosežki:

  • Svetovna podprvakinja v cestni vožnji 2021
  • 2x naslov državne prvakinje v cestni vožnji – 2018 in 2021
  • 2x naslov državne prvakinje v vzponu 2019 in 2021
  • Zmaga na tradicionalnem Jurišu na Vršič 2021

Kako dolgo že treniraš, kakšna je tvoja športna zgodovina?

Pri 12. letih sva se z očetom nekajkrat letno skupaj odpravila na kolo, takrat še trening kolo. V enem dnevu sva prevozila več kot 200 km in pravzaprav sem ves čas zelo uživala. Od nekdaj sem imela rada izzive. Želela sem si postati vedno hitrejša in boljša.

Pred sedmimi leti sem si kupila svoje prvo cestno kolo in ta šport me je zasvojil. Štiri leta nazaj sem začela malo več dirkati, v zadnjih dveh sezonah, odkar sodelujem z osebnim trenerjem Simonom Cirnskim, pa sem naredila res velik napredek.

S katerimi poškodbami si se že srečala?

Hujših poškodb na srečo zaenkrat še nisem imela.

Koliko ur na teden povprečno treniraš?

V zadnji sezoni sem tedensko na kolesu preživela nekje med 15 in 20 ur.

Na katere dodatke prisegaš?

Ker je za kvalitetno izvedbo treningov pravilna prehrana ključneg pomena, sem zelo hvaležna, da mi s široko izbiro okusnih prehranskih dodatkov ob strani stoji 4Endurance Slovenija. Z odličnim izotoničnim napitkom in energijskimi geli skrbijo, da sem na treningih in tekmah dobro preskrbljena z glikogenom. Poleg tega mi nudijo tudi okusen napitek Regen, ki mi pomaga, da po težjih treningih telesu vrnem izgubljene kalorije in mu tako omogočim dobro regeneracijo.

Zakaj ravno ta šport?

Za kolesarstvo me je že proti koncu osnovne šole navdušil moj oče.

Zdi se mi zelo lep šport iz več vidikov. Po eni strani lahko v kratkem času prevoziš res dolge razdalje, si ves čas v naravi, ob tem pa še spoznavaš nove kraje. Po drugi strani, če gledam bolj s tekmovalnega vidika, pa me navdušuje nepredvidljivost in taktika, ki je potrebna, da si na tekmah uspešen.

Kakšni so tvoji cilji?

Za prihodnjo sezono še nimam čisto točno izbranih dirk, bo pa eden izmed glavnih ciljev sezone svetovno prvenstvo v Trentu. V splošnem pa si želim, da bi še naprej iz sezone v sezono napredovala in lahko dirkala za najvišja mesta.

Pridruži se 4Endurance klubu!

Prijavi se na naše e-novice in si zagotovi promocijske cene novih izdelkov, tedenske popuste, nasvete za trening in zanimivosti iz sveta športa.