Preskoči na vsebino

Kolesarjenje

Se sprašuješ, zakaj se ti ob daljših vožnjah zgodi, da kar naenkrat doživiš popoln padec energije in telo preprosto noče več naprej? Odgovor se skriva v glikogenu, skrivni zalogi energije v telesu. Kolesarji lahko med visokointenzivno aktivnostjo porabimo zaloge glikogena že v dobri uri in ko se to zgodi, zmanjka energije, ki je nujna za visokointenzivno delo, in telo se ustavi. Če želiš povečati svojo vzdržljivost, moraš telesu priskrbeti primerno energijo pred, med in po kolesarski aktivnosti.

1.

Pred aktivnostjo

Pred kolesarjenjem želimo čim bolj napolniti zaloge glikogena, tako da povišamo vnos ogljikovih hidratov. Dan pred dirko lahko zaužijemo tudi 10 gramov na kilogram telesne teže, obrok na dan dirke pa naj bo prav tako bogat z ogljikovimi hidrati.

2.

Med aktivnostjo

Med kolesarjenjem, ki traja več kot 90 minut, želimo čim dlje ohranjati zaloge glikogena, tako da zaužijemo 60-90 gramov ogljikovih hidratov na uro. Poleg tega moramo skrbeti za hidracijo, tako da uživamo tekočino in nadomeščamo z znojem izgubljene elektrolite.

3.

Po aktivnosti

Po kolesarjenju želimo poskrbeti za primerno regeneracijo. Telo potrebuje ogljikove hidrate, da lahko začne polniti zaloge glikogena; elektrolite, da lahko začne postopek rehidracije; in beljakovine, da se lahko sproži postopek obnove mišic.

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.