Ime: Marko Baloh

Starost: 54 let

Disciplina: cestno kolesarstvo (ultra dolžine)

Tvoji najodmevnejši dosežki:

  • zmaga na RAAM 2019 v kategoriji 50+; rekord RAAM-a (2. mesto generalno) in še 3x na stopničkah generalno
  • prvi kolesar, ki je v 24 urah prevozil več kot 900km (Svetovni rekord 2010 - 903,5km),
  • 3x svetovni prvak v 24h kronometru (2012, 2015, 2019) generalno

Kako dolgo že treniraš, kakšna je tvoja športna zgodovina?

Začel sem leta 1985, torej je letos že 38. leto tekmovalnega kolesarjenja. Prvih 15 let sem treniral cestno kolesarstvo v več slovenskih klubih, od leta 2000 pa ultra-kolesarstvo.

Desetkrat sem se udeležil Dirke preko Amerike, ki sem jo dvakrat končal na drugem mestu, trikrat pa sem bil tretji v posamični kategoriji. V dvočlanski ekipi pa sem leta 2008 zmagal skupaj s Tomažem Perčičem. 

Petkrat sem postal tudi svetovni prvak v 24-urnem kronometru in večkratni svetovni rekorder od 100 milj do 1000km. Sem tudi prvi človek, ki je na standardnem kolesu v 24 urah prekolesaril več kot 900km.

S katerimi poškodbami si se že srečal/a?

Odrgnjena kolena, komolci in boki so posledica padcev na dirkah ali treningih in vsak kolesar se sreča s temi. Le-teh nisem prešteval, žal jih je bilo kar precej.

Težje poškodbe pa so bile zlom ključnice, rame in lopatice. Vsaka posebej in nekaj let narazen. Pri zadnji od teh so bila počena tudi tri rebra.

Koliko ur na teden povprečno treniraš?

Okoli 1100 ur letno. To pomeni 3 ure dnevno oziroma 21 ur na teden.

Na katere dodatke prisegaš?

Nduranz napitek, geli, Mobberley Cake ploščice.

Zakaj ravno ta šport?

Kolesarjenje je najlepši šport na svetu. Ko ga vzljubiš, ostane v tebi za vedno.

Za konec nam zaupaj še kakšni so tvoji cilji?

Že tri leta se pripravljam za ultra-kolesarsko dirko Red Bull Trans Siberian Extreme, 9200km ob sibirski železnici od Moskve do Vladivostoka. Dirka je bila že dvakrat prestavljena zaradi pandemije Covid, letos pa žal ne kaže nič bolje zaradi vojnega stanja v Ukrajini in sankcij za Rusijo. Če dirke ponovno ne bo, bomo našli drugo veliko dirko poleti.

Kot vedno pa je eden izmed glavnih ciljev svetovno prvenstvo v 24-urnem kronometru jeseni. Evropsko prvenstvo v 24-urnem kolesarjenju pa organiziramo v Sloveniji in sicer 22.julija 2022. Kdo ve, morda bom pa letos tudi sam eden izmed tekmovalcev. :)

 

Pridruži se 4Endurance klubu!

Prijavi se na naše e-novice in si zagotovi promocijske cene novih izdelkov, tedenske popuste, nasvete za trening in zanimivosti iz sveta športa.