First Endurance novi EFS Drink
Čas branja: 8 min

Hidracijski napitek EFS Hydration Drink Mix

Čas branja: 8 min
Dr. Bucci o tem, kako je znanost izbojšala novi First Endurance napitek EFS
First Endurance novi EFS Drink

Nobena skrivnost ni, da smo že dolgo ljubitelji hidracijskih in regeneracijskih izdelkov First Endurance. Kar nam je resnično všeč, je pripravljenost podjetja, da predstavi znanost, ki jo uporabljajo za razvoj. Zato nas ni presenetilo, ko je prihodu novega vodje znanstvenega oddelka dr. Luke Buccija sledila predstavitev njihovega popolnoma prenovljenega napitka EFS Hydration Drink Mix, ki je zdaj še bolj učinkovit in še boljšega okusa kot prej.

Eden od bolj zanimivih vidikov nove formule napitka EFS je učinek, ki ga ima na duševno trdnost in zmožnost, da izostri vaše sposobnosti za tekmovalni nastop. Dejansko vzdržuje ravnovesje med vzburjenostjo in mirnostjo, tako da vaše telo in um delujeta na višjem nivoju. Povedano bolj preprosto, Hidracijski napitek EFS vam bolj kot katera koli druga stvar pomaga, da lažje premagate napore. Z Dr. Buccijem smo se pogovarjali o novem izdelku, da bi izvedeli, kako deluje in zakaj deluje tako, kot trdijo.

Hidracijski napitek EFS je na trgu že dobrih 20 let (prvič smo ga ocenili leta 2006) in je priljubljen izdelek. Zakaj torej spremembe?

First Endurance je raziskovalno usmerjeno podjetje, posledica raziskav pa so spremembe. Obstaja veliko raziskav in tehnologij, ki bi jih bilo mogoče uporabiti tudi v vzdržljivostnem športu. Znanost napreduje, zato hkrati s tem tudi mi izboljšujemo našo paleto izdelkov, ki ljudem omogoča dostop do najbolj napredne prehrane za vzdržljivostne športe.

Katere raziskave so vas spodbudile k ukrepanju?

Dva raziskovalna trenda sta se nekako ujemala: raziskave s področja duševne trdnosti in raziskave o alfa aminokislini, imenovani teanin.

Duševna trdnost. V raziskavah so dokazali, da dosegajo športniki, ki bolje nadzorujejo omejevalne mehanizme, boljše rezultate. To pomeni, da so manj dovzetni za notranje negativne znake, ki jih doživimo vsi, ko trpimo na kolesu ali med tekom. Ti športniki "blokirajo" utrujenost in se osredotočijo na zunanje dražljaje, kot so: tekmovalni položaj, postavitev za naslednji vzpon, vzdrževanje ciljnega tempa ali največje možne vzdrževane produkcije moči kolesarjenja, ki vpliva na končni rezultat.

Na tem mestu se teanin poveže z vzdržljivostnimi športi. Raziskave kažejo, da L-teanin uravnava ravnovesje med preveliko vzburjenostjo in zaviralnim nadzorom, ki športniku omogoča, da ostane miren in osredotočen, ko napor vzdržljivostnega športa sproži stresorje v možganih.

Z drugimi besedami, L- teanin podpira vse lastnosti športnika, ki napovedujejo boljši rezultat v kliničnih raziskavah in krepijo njegovo duševno trdnost, ki je potrebna, da premaga napor, namesto da bi se mu predal. Ko ste vi in vsi okoli vas že na meji, je lahko duševna trdnost tista, ki odloči, ali končate prvi, četrti ali da sploh pridete do cilja, kar velja predvsem za ultra vzdržljivostne preizkušnje.

Dr. Bucci o tem, kako je znanost izbojšala novi First Endurance napitek EFS
Novi hidracijski napitek EFS je narejen posebej za intenzivne vzdržljivostne preizkušnje

Omenili ste teanin in L-teanin. Kakšni snovi sta in ali obstaja med njima kakšna razlika?

Teanin je alfa aminokislina, ki je na voljo v dveh različicah kiralnosti ali zavojev na molekularnem nivoju: L-oblika in D-oblika. L-teanin deluje, kot si želimo. D-teanin je v bistvu slepi naboj, ki proizvaja negativen učinek z menjavo pravega naboja in se mu želimo izogniti.

To se še malo bolj zaplete, ko v zgodbo dodamo Suntheanine, ki je posebna blagovna znamka L-teanina proizvajalca Kagaku Co. Ltd. iz Yokkaichija na Japonskem. First Endurance uporablja samo Suntheanine L- teanin, ki zagotavlja, da je vsebnost L teanina višja od 99,5 %. Na naši spletni strani smo že objavili daljšo razlago, zakaj je Suntheanine najboljša možnost za L-teanin, vendar na tem mestu zadostuje, če rečemo, da če je čistost L-teanina edino merilo, potem je Suntheanine edina izbira.

Če povzamemo: teanin je osnovna spojina; L-teanin je naravni kiral (ali molekularni »zavoj«), kar je različica spojine, ki jo želimo; in Suntheanin je blagovna znamka, ki zagotavlja, da je več kot 99,5 % molekul teanina pravilne različice, torej L-teanin.

Teanin ni edina razlika med EFS in ostalimi izdelki za hidracijo. Od nekdaj je imel v primerjavi z ostalimi tudi več kalorij in elektrolitov. Je to pretirano?

Vse je odvisno od intenzivnosti, trajanja vadbe in zahtevnosti razmer. Za krajše manj intenzivne vadbe EFS zagotavlja več, kot je potrebno, kar teoretično lahko označimo za pretirano, ampak samo v primeru, da ga uporabite v skladu z navodili za uporabo. Za manj intenzivne vadbe je nižja koncentracija bolj smiselna.

Ob tem je potrebno opozoriti, da razvijamo prehrano za vzdržljivostne športnike, ki si prizadevajo biti najboljši v najbolj zahtevnih trenutkih. Ne želimo slediti poenostavljenim priporočilom velikih športnih organizacij »enak pristop za vse«, ki mu večina sledi (tudi znanstveniki s področja vrhunskega športa priznavajo, da tak pristop ni dovolj za vrhunske športnike).

First Endurance je eno redkih podjetij, ki razvija prehranske in hidracijske rešitve, ki ustrezajo visokim pričakovanjem vrhunskih športnikov glede na njihove potrebe pri nizko in visoko intenzivnih vadbah ali tekmah, ne glede na trajanje. Potreb športnikov na posameznem nivoju ne ugibamo, ampak uporabljamo njihove povratne informacije in na tej podlagi prilagajamo formulo potrebam posameznika. Ugotovili smo, da ko enkrat dosežeš vrh nacionalnih, kontinentalnih, svetovnih tekmovanj, so merila zelo visoka.

Za vrhunske vzdržljivostne športnike, kot so World Tour ekipe, s katerimi danes delamo in so v preteklosti že uporabljali EFS, je priporočeni vnos verjetno nezadosten. Vemo, da vrhunski športniki mešajo EFS v večjih koncentracijah, kot so zapisane na etiketi. Ne glede na to, da ima EFS več kalorij in elektrolitov kot drugi hidracijski izdelki, količina EFS še vedno ne bo pretirana. Prav to ločuje vsa ostala podjetja od EFS in v tem pogledu zaostajajo, ko je potrebno zadostiti vrhunskim športnikom, da dosežejo svojo skrajno zgornjo mejo.

Tako lahko EFS razredčimo in prilagodimo za nizko intenzivno vadbo. Navzgor pa skoraj ni omejitve, kot jih imajo morda drugi izdelki. Tudi najbolj zahtevne športnike spodbujamo, da pripravo prilagodijo svojim potrebam. Ravno povratne informacije športnikov, ki mešajo višje koncentracije napitka, so eden od razlogov, da smo se še bolj osredotočili na okus.

Novi napitek EFS - odlični okusiPri razvoju novega napitka EFS se je podjetje First Endurance zelo osredotočilo tudi na odličnost okusov

Okus je pogosta težava hidracijskih mešanic. Kaj ste naredili, da bi izboljšali okus napitka?

Tehnologija okusa pri EFS je še ena od pomembnih nadgradenj. Ne glede na to, kako dober je hidracijski izdelek, ga ne boste pili dovolj pogosto ali količinsko zadostno, če ne bo dobrega okusa. Urednik priljubljenih kolesarskih publikacij se je v preteklosti že pritožil, da je imel eden od naših starih izdelkov okus po močvirju.

Tako kot pri pomembnih sestavinah EFS smo se tudi zdaj zanesli na nedavna spoznanja in s tem prilagodili tudi okus. Nova tehnologija nam je omogočila, da smo vrhunskim športnikom ponudili vrhunski izdelek z okusom, ki ne dopušča več vprašanj med okusom in učinkovitostjo. Novi EFS je dobrega okusa, tudi če je zmešan v večjih koncentracijah, ko želimo zagotoviti zadostne količine ogljikovih hidratov in elektrolitov predvsem ob vročih, napornih dnevih.

Še bolj neverjetno pa je, da nam je to uspelo brez kakršne koli umetne arome. Nikoli nam ne bi uspelo, če se ne bi vedno izkoriščali prednosti novih raziskav in tehnologij za izboljšanje naših izdelkov.

Če je bila težava samo okus, zakaj potem tržišče ni nasičeno z izdelki, ki bi imeli enako količino ogljikovih hidratov in elektrolitov kot EFS?

Ne morem govoriti za druga podjetja, ampak okus na stran, so gastrointestinalne težave največja ovira, ki smo jo morali premagati, ko smo povečali raven ogljikovih hidratov. Morali smo poiskati ogljikove hidrate, s katerimi je izdelek ostal osmotsko uravnotežen na 7 %, tako da je prebavni sistem kar najmanj obremenjen. Z vzdrževanjem tega ravnotežja se z EFS izognete tveganju, da bi "zadeli zid" ali utrpeli prebavne težave sredi dirke zaradi preveč napačnega goriva, ki potem poruši ravnovesje gastrointestinalnega trakta.

Katere so največje prednosti EFS v primerjavi z ostalimi hidracijskimi mešanicami?

Vedno smo se zavzemali za nižjo osmolarnost, lažjo absorbcijo in manj GI-stresa. Najnovejša formula se bolje raztopi v vodi. Prašek sam je vidno bolj puhast kot ostali. Je kot sladkor v prahu v primerjavi s kristalnim sladkorjem, ki se lažje raztopi v vodi in je manj nagnjen k strjevanju in lepljenju na dno steklenice, kar je še posebej pomembno za tiste, ki ga uživajo bolj koncentriranega.

Tudi nekatere druge sestavine smo izpustili. Verjetno je najbolj skrbne bralce sestavin presenetilo, ko na seznamu ni bilo vitamina C in beljakovin.

Tudi sam sem opazil nekaj manjkajočih sestavin. Pričakoval sem, da bodo vključene, ker so prisotne povsod drugod v prehranskih in hidracijskih izdelkih. Predvsem vitamin C. Kako to, da je bil izpuščen?

Da lahko razložimo, zakaj smo vitamin C izpustili, ki je, kot ste tudi sami opazili, prisoten v drugih izdelkih na trgu, se moramo vrniti nazaj k raziskavam. Raziskave na ljudeh so pokazale, da vitamin C zavira zmogljivost in s tem vpliva na slabši rezultat. Vnos vitamina C med vadbo lahko povzroči več težav, kot jih reši.

Vitamin C je pomemben za imunsko podporo za vzdržljivostne športnike, vendar ga ne smemo uporabljati po občutku. Imeli smo izbiro, ali vitamin C dodamo kot vsi ostali, vendar smo se ravno zaradi negativnega vpliva na zmogljivost odločili, da je First Endurance EFS v prvi vrsti narejen za vzdržljivost. Vitamin C vključujemo v ostale izdelke, a ker ima, če ga zaužijete med vadbo, lahko negativen vpliv na zmogljivost, smo se odločili, da ga v naš izdelek EFS ne vključimo.

Preden nadaljujemo, bi na tem mestu omenil tudi beljakovine, ki smo jih omenili že prej. Beljakovine smo tudi izpustili, ker se med vadbo, ko ste na meji zmogljivosti ali nad njo, težko absorbirajo, prebavljajo in presnavljajo. Zato beljakovine, tako kot vitamin C, spadajo v isto skupino sestavin, ki jih pri vzdržljivosti prve izključimo. Namesto beljakovin EFS vsebuje glutamin in razvejane aminokisline. Te aminokisline se lažje absorbirajo in posnemajo zaužito polno količino beljakovin. S tem se začne regeneracija brez zamude v prebavi ali drugih morebitnih gastrointestinalnih težav.

Ob vseh novostih, ki jih ponuja EFS, je izdelek še vedno primeren za specializirane diete, kot je brezglutenska prehrana ali veganstvo?

Da in da. Prehranske posebnosti niso ravno središče našega zanimanja, saj je na prvem mestu vzdržljivost. Seveda pa smo želeli zagotoviti, da lahko tudi športniki s prehranskimi omejitvami izkoristijo prednosti naših izdelkov, ki temeljijo na raziskavah, ne glede na to, ali je njihova dieta odločitev ali nujnost. Poleg tega so naše surovine testirane na alergene, ki so, če so prisotni, tudi označeni na etiketi. Če nečesa ne vidite na etiketi, to pomeni, da tega v izdelku ni.

First Endurance - Novi EFS Drink

Novi napitek EFS vsebuje samo skrbno izbrane sestavine za najboljšo vzdržjivost

Če se s športom ukvarjamo več kot le občasno, si ne želimo boljše prehrane samo v vsakodnevnem življenju, ampak si želimo tudi ohranjati ali izboljševati našo zmogljivost leto za letom. Prepoznavne energijske pijače so izkrivile pogled na legitimne izdelke, ampak zahvaljujoč znamkam, kot je First Endurance, ki so se odločile, da ne bodo sledile trendom in so osredotočene na sam vrh, lahko z izborom sestavin, proizvodnjo (vsi njihovi izdelki so narejeni v ZDA) in s pravimi ljudmi pripravimo vrhunski izdelek za vzdržljivostne športnike.

Preberi tudi:

Športna prehrana med in po treningu - Spoznaj Nduranz

Kateri energijski geli so najboljši za športnike?