IZOTONIČNI NAPITKI ZA KOLESARJE
Čas branja: 5 min

Carbonic | Vstopni model s presenetljivimi lastnostmi

Čas branja: 5 min
Spoznaj, zakaj je Carbonic eden najbolj priljubljenih napitkov z ogljikovimi hidrati na tržišču.
IZOTONIČNI NAPITKI ZA KOLESARJE

Izotonični napitki predstavljajo osnovno hranilo vzdržljivostne aktivnosti - ne toliko zaradi dejstva, da izgubljamo elektrolite preko razumnih meja, temveč enostavno zato, ker je pridobivanje energije iz ogljikovih hidratov najučinkovitejša strategija za doseganje dobrih rezultatov. To s tujko imenujemo fuelling in paradoksalno večina športnikov že tu stori glavno napako. 

izotonični napitki akcija

Pri vseh izdelkih z nizko ceno se vedno pojavlja dvom o njihovi kvaliteti - ko gre za hranilo, ki ga uživamo redno, je ta skrb seveda upravičena. Na kaj je potrebno paziti pri nakupu izotonika?

Kvalitetne sestavine

Izotonični napitki ne bi smeli biti pretirano dragi, saj v osnovi ne vsebujejo  dragih sestavin. Glukoza, sukroza, maltodekstrin, fruktoza so pogosto dobavljeni od istih proizvajalcev, pri čemer so primesi prvotnega izdelka (škroba, recimo iz koruze ali krompirja) v celoti odstranjene. Sklepati gre, da proizvajalci raje pridobivajo maltodekstrin iz koruze kot krompirja. To pa recimo ne velja za proteinske napitke, kjer pri masovnih nakupih (bulk offer) zadnje čase kraljuje oznaka "from overseas ingredients" - sirotka, poceni uvožena iz Kitajske, kjer nam industrijska reja prinese tudi številne nečistoče, od antibiotikov do težkih kovin. 

poceni izotonični napitki

Elektroliti in izotoničnost

Drugo, kar je potrebno gledati pri izotoničnih napitkih, je oblika, vsebnost in razmerje elektrolitov. Ti bi morali biti čim bolj podobni tistim v izgubljenem znoju, a hkrati je bolj kot to važno, da so ustrezne oblike. Kri je namreč celokupno gosta sestavina in zato zaradi pravil osmoze (kri je bolj slana kot izotonik) s težavo sprejme tudi hipertonično raztopino. Pri tem pomaga zasnova ogljikovih hidratov,  ki pomagajo mikroelementom pri uspešnem prehodu v kri. Oksidne oblike elektrolitov načeloma niso dobrodošle, zato vsebuje Carbonic citratne oblike natrija, kalija in magnezija. Te so na 100 g prisotne v vrednosti 60 % dnevnih potreb, vsebuje pa tudi okoli 250 mg soli. Sploh visoka stopnja kalija je dobrodošla, saj je vpleten v množico fizioloških procesov, med drugim tudi v krčenje srčne mišice. 

Zasnova napitka

Najpomembnejša komponenta izotoničnega napitka je energijska - problem večine vzdržljivostnih športnikov je, da pozabijo na redno dodajanje ogljikovih hidratov. Ta mora biti pri dolgotrajni intenzivni aktivnosti vsaj 60 g OH, medtem ko triatlonci, tekmovalni kolesarji in vsak, ki cilja na visoko uvrstitev, uživajo višje količine OH. Problem večine izotoničnih napitkov je, da z različnimi (kompleksnimi in enostavnimi) sladkorji cilljajo na en želodčni transporter (glukozni) in ga na ta način zasičijo. Običajen človek lahko teoretično sprejme do 60 g glukoze oziroma na glukozni transporter vezan hidrat, a v praksi so te številke nižje (poznamo izraz "training the gut").

Izotonične napitke lahko v času promocije kupite po ceni 2+1 gratis, tako dobite 3 kg izotoničnega napitka za slabih 22 €. Okuse izberete sami, POŠTNINA VKLJUČENA.

Izotonični napitki Carbonic vsebujejo mešanico glukoze, maltodekstrina in fruktoze. Maltodekstrin je kompleksen OH z visokim glikemičnim indeksom, ki razpade na glukozo, vendar napitku ne daje okusa sladkosti. Fruktoza je sladkor z nizkim glikemičnim indeksom, ki pa se absorbira preko fruktoznega transportjerja, imenovanega GLUT5. To pomeni, da lahko absorbiramo tudi izotonični napitek v količini več od 60 g, saj ima ta transporter skoraj enako zmožnost privzema snovi kot glukozni. To pomeni, da imamo možnost s pravilno zasnovanim napitkom zmožnost pridobiti med 30 in 60 g več energije v obliki ogljikovih hidratov. 

izotonični napitki fitnes

Carbonicu so dodani tudi vitamini skupine B, ki skrbijo za mentalno zbranost. 

Prednosti napitka: zmanjševanje utrujenosti in pojavnosti krčev

Čeprav dojemamo izotonične napitke kot elektrolitske napitke, smo v resnici le redko dehidrirani. Občutek dehidracije je v resnici občutek pomanjkanja glikogena. Ta se prazni z 2-3 g na minuto in nekje na polovici zaloge začne nihati tudi glukoza v krvi. Ta ima številne vplive na telo:

a) energetski senzorji zaznajo pomanjkanje energije in omejijo maksimalno učinkovitost gibanja mišic;

b) prihajati začne do motenj v prevajanju živčnih signalov  (sklepajo, da zaradi motenj v acetilholinu, ki je povezan tako s spominom kot z odkrčenjem mišic), kar vodi v mišične krče;

c) prihaja do nepotrebnega sproščanja stresnih hormonov (kortizol, adrenalin), kar vodi v številne telesne prilagoditve - telo v fazi "boj ali beg" zaradi višjega pritiska in žilnega krčenja (vazokonstrikcija) ni zmožno dolgotrajne vzdržljivostne aktivnosti;

d) prihaja do supresije imunskega sistema - športanje brez hidratov daje telesu informacijo, da prihaja akutna nevarnost (infekcija), zato preko kortizola omeji pretirano delovanje protiteles - če smo redno fizično aktivni in sproti ne gasimo stresnih hormonov, ti ostanejo povečani čez dan, s tem pa puščamo odprto okno tudi okužbam.

carbonic izotonik

Sveži okusi in boljša možnost privzema snovi sta glavni prednosti, zaradi česar je bil Carbonic že pred leti glavno orožje številnih športnikov - nanj so prisegali predvsem triatlonci, saj je eden izmed prvih izotonikov, ki vsebuje tudi fruktozo.

Ocena med vadbo

Kolesarji, plavalci, nogometaši, košarkaši - vsi, katerih uspeh temeljijo na veliki količini zaužitih ogljikovih hidratov - ocenjujejo napitek na podlagi občutka drugo, tretjo ali četrto uro. Carbonic s svojo zasnovo in svežimi okusi ne ostaja v želodcu, zaradi česar ga podzavestno tudi več spijemo. Več tekočine pomeni manjša možnost dehidracije, predvsem pa kasnejša odpoved in pojav mišičnih krčev.

Športniki smo načeloma disciplinirani in organizirani ljudje, a zapoznela utrujenost nam lahko onemogoča druge delovne obveznosti, zaradi katerih trpi služba, šola, intimno življenje. Z redno konzumacijo izotoničnih napitkov in energijskih gelov lahko zmanjšamo utrujenost in izboljšamo regeneracijo. 

Si vedel...

...da ima sprotno dodajane ogljikovih hidratov enormen vpliv na stopnjo mišičnih poškodb? To lahko vedno preverimo v lokalnem laboratoriju. Zaužijemo  0 g, 30 g, 60 g in 90 g izotoničnega napitka na uro in preverimo kreatin kinazo. Stopnja mišičnih poškodb je najnižja pri športnikih, ki zaužijejo celo 120 g OH na uro, kar nakazuje naše izkušnje pri posameznikih, ki tožijo zaradi slabe regeneracije. Povečini gre za kombinacijo premalo spanja s premalo zaužitimi hidrati - športniki to rešujejo z dodajanjem BCAA ali menjavo regeneracijskega napitka, čeprav  vzrok leži v kataboličnih procesih. Podhranjen športnik (tako  imenujemo vsakega, ki ne zaužije vsaj 45 g OH na uro) namreč razgrajuje glukogene aminokisline neposredno iz mišičnega tkiva.

izotonicni napitki

Cena vs. kvaliteta

Izotonični napitki Carbonic so najboljši kompromis med ceno in kvaliteto, pri čemer lahko z mirno vestjo potrdimo, da dosegajo lastnosti marsikaterega še enkrat dražjega napitka. Čeprav je vsakemu športniku jasno, da se vlaganje v kvaliteto vedno izplača, je potrebno pri proizvodih, katerih proizvodne cene niso izjemno visoke, premisliti, kaj zares plačamo.

Če povzamemo: največje prednosti Carbonica so kompozitna energijska mešanica, citratne oblike elektrolitov in seveda okus, slabost pa, da ne vsebuje "natural" mešanice brez barvila. Nekateri sicer vsebujejo sok rdeče pese, a kaj, ko so okusi tako dobri. 

Carbonic je odličen izotonik, ki sledi osnovnim metaboličnim potem in navdušuje s ceno 10.99 € za kilogram ali 21.98 € za 3 kg z brezplačno poštnino.

Naša ocena glede na ceno:   4/5

Najbolj brano: Kako izboljšati imunski sistem športnika

Najbolj iskano: izotonični napitki forum