Rožni koren - Zakaj naši prvaki uživajo "Rožnburc"?
Čas branja: 7 min

Rožni koren - Zakaj naši prvaki uživajo "Rožnburc"?

Čas branja: 7 min
Rožni koren ima toliko pozitivnih učinkov, da si jih je nemogoče zapomniti. Še dobro, da obstaja ta blog.
Rožni koren - Zakaj naši prvaki uživajo "Rožnburc"?

Rožni Koren…. je to rodiola po slovensko ali svojevrstna rastlina?

Rodiola, Rhodiola rosea ali Rožni koren je eno in isto - adaptogena rastlina, ki raste v hladnejših območjih sveta, najraje v Sibiriji ter Skandinaviji, v nekaterih oblikah pa ga je mogoče zaslediti tudi v Julijskih Alpah, Karavankah in na Poreznu.

Prav v Skandinaviji in Sibiriji so jo že stoletja uporabljali pri spopadanju z neizprosno naravo. Domačinom je pomagala pri premagovanju višinskih razlik in soočenju z mrazom.

Rožni koren oziroma po slovensko Rožnburc je bil skozi celotno zgodovino cenjen predvsem zato, ker pomaga telesu pri obrambi pred stresom. Poleg tega lahko odpravlja utrujenost ter povečuje psihofizično moč ter izboljša miselne procese

rožni koren

Zanimivo je, da je rožni koren edini adaptogen, ki raste na našem širšem območju in edini pravi adaptogen, ki so ga uporabljala skoraj vsa ljudstva.

Vikingi so jo domnevno uporabljali na svojih pohodih za budnost in energijo, pripadniki plemen na območju današnje Rusije pa so rodiolo tihotapili na Kitajsko, kjer je bila silno čislana zaradi uporabe v tradicionalni kitajski medicini.

Vrhunec uporabe pa je rožni koren doživel v hladni vojni, ko so ga ruski znanstveniki skupaj z sibirskim ginsengom testirali za uporabo v vojne namene. Več o očetu moderne uporabe adaptogenov, dr. Israelu Brekhmanu, si lahko preberete na sledeči povezavi.

Mogoče je najbolj zanimivo stalno hrepenenje po njem. Zaradi nekega razloga je bil rožni koren namreč vedno prisoten tudi na območjih, kjer ga zaradi naravnih (ne)danosti niso mogli imeti.

V enem izmed  najbolj priznanih antičnih del, izpod trstike (in ne peresa) Dioskorida - grškega zdravnika v rimski vojski, De materia medica, je rožni koren omenjen večkrat. Potreba po njem je bila tako silna, da je “rožica” pripotovala vse iz Kavkaza do Egejskega morja. Ni slabo za “rožico”.

Izdelki, ki vsebujejo rožni koren:

Je rožni koren primeren zame?  Prisegam bolj na izotonik, ne pa te "zeliščarske" fore...

Je in ni!

Veliko je odvisno od posameznika, njegovih potreb, ciljev, tipa vadbe, …. Je smiselno kupit ogromnega terenca, če se v službo vozim 2 km po ravnem? Verjetno ne! Mi bo izboljšalo kvaliteto vožnje in življenja? Spet verjetno ne! Se bom počutil kot največji šef? Verjetno ja! Kaj pa tale: Dobim ga ugodno in želim vložiti nekaj tudi v svojo varnost?

S karikiranim primerom sem želel poudariti, da je potrebno vsak produkt prilagoditi svojim dejanskim potrebam, saj bomo le tako lahko uživali v njega sadovih in maksimalnih rezultatih. Rožni koren je ena izmed bolj zdravih adaptogenih rastlin, pri čemer bomo tudi v "lenobni" fazi verjetno začutili malenkostno izboljšano počutje.

Subjektivni učinki na počutje pa so najbolj opazni, kadar treniramo strastno. Postopno višanje VO2 max preko izboljšanja stresnega odziva se je namreč izkazala kot najboljša strategija dolgoročnega napredka pri večini vzdržljivostnih športov, kjer je potrebno gledati tudi prek današnjega dne (vpliv na kreatin kinazo, hormone, prepletanje anaerobnega in aerobnega metabolizma - izboljšanje vseh pragov, ne le FTP ipd.)

rožni koren kapsule

 

Kako deluje rožni koren?

Gre za splošen princip vseh adaptogenov, pri čemer le rožni koren in ašvaganda izkazujeta merljive spremembe stresnih hormonov in posledično VO2max.

V kratkem gre takole: zaradi predolgotrajne vadbe ponavadi začne zmanjkovati glukoze v krvi, pri čemer telo odreagira s sproščanjem stresnih hormonov. Ta vodi v številne adaptacije, ki poslabšajo rezultat - ena izmed njih je žilno krčenje, višji pritisk in utrip, sproščanje sladkorja v kri, prerazporeditev krvi v določene mišice, pa tudi supresija imunskega sistema.

Adaptogeni posredno pomagajo pri "reciklaži" številnih stresnih faktorjev, na ta način pa telesu omogočajo boljše delovanje - občutek kisika je največkrat naveden subjektivni učinek uživanja rožnega korena. Več o delovanju adaptogenov si lahko preberete v članku Adaptogeni in vzdržljivost.

rožni koren kje kupiti

Da boste deležni učinkov rožnega korena, je potrebno uživati vsaj 200mg standardiziranega ekstrakta, ki ga športnik vzame najmanj uro pred aktivnostjo -  testiranja so pokazala izboljšano vzdržljivost, sploh ob rednem jemanju.

Rožni koren malenkostno upočasni bitje srca, ki verjetno prihaja zaradi prevelike količine noradrenalina in kortizola, pri čemer pa zmanjša tudi percepcijo utrujenosti.

Ena izmed nazornejših študij dokazuje izboljšanje časa teka na 10 km razdalje - tudi ta je izpostavila nižji srčni utrip. Podoben rezultat je ponudila tudi študija , ki je dokazala, da rožni koren pozitivno vpliva na fokus in vzdržljivost mladih atletov - rožni koren izkazuje blage nootropične učinke, ki so ključni za normalno funkcioniranje športnika v poznih fazah.

Anekdotično so rodiolo prej jemali študentje kot športniki, medtem ko je bila med atleti najprej koriščena za zaščito pred mišičnimi poškodbami (kreatin kinaza).

Ko je govora o zniževanju stresorjev, pridejo adaptogeni na zadnje mesto. Najprej so tu osnove. Najučinkovitejša strategija za zmanjševanje stresnih hormonov je sprotno uživanje različnih virov ogljikovih hidratov, s čimer se približamo optimalni oksidaciji 90 g OH/h. V kolikor bomo telesu s podhranjenostjo sporočali, da smo v nevarnosti, ne bo pomagal ne rožni koren ne nobena druga rožica. 

Ker gre za adaptogeno rastlino, kjer se učinki kažejo preko reciklaže stresnih hormonov, se seveda “rezultati” ne pokažejo čez noč. Če so študije na prejšnjih povezavah upoštevale 4 tedensko obdobje, so nekatere raziskave v obzir zajele celo osem tedenski “tretma”.

Načeloma vsem, ki trenirajo resno, svetujemo redno uporabo adaptogenov, pri čemer najboljše rezultate izkazujeta ašvaganda in rožni koren.

Izdelki, ki vsebujejo rožni koren:

 

Kdo od športnikov uživa rožni koren? 

Predvsem kolesarji, triatlonci, plavalci in gorski tekači. Težko je našteti vse, ki  v eni od svojih formul uživajo rodiolo.

Nad Optygenom je navdušena Mateja Roglič, državna prvakinja v kronometru, pa Polona Batagelj, devetkratna prvakinja v cestnem kolesarstvu. Prav tako ga uživa letošnji zmagovalec 21-ke na Ljubljanskem maratonu, Mitja Krevs, pa oba naša rekorderja na 400m, Anita Horvat in Luka Janežič. 

rožni koren kapsule

Podobno je navdušen tudi Amel Tuka, aktualni svetovni podprvak na 800-metrski razdalji. Kdorkoli je kdaj gledal Amela teči, ve, da bo zmagal v zadnji polovici drugega kroga. 

Amel je navdušen nad Optygenom, predvsem nad "močjo", ki jo lahko izkoristiš v anaerobnem delu teka. Občutek "kisika", ki ga radi navedejo uporabniki, je verjetno posledica boljšega kroženja krvi - vemo, da pri visoki stopnji stresa pride tudi do vazokonstrikcije (žilnega krčenja).

Rodiolo zagovarja tudi najboljši ultra tekač vseh časov, Karl Meltzer in sicer znotraj našega produkta Optygen HP, kar so izpostavili tudi pri National GeographicuKarl je zmagal več ultramaratonov preko 100-milj kot katerikoli drugi ultramaratonec. 

Kaj pa mišice? Bom večji kot Švarci in močnejši kot Brian Shaw?

Ne. V realnosti verjetno ne!

Nekateri ugledni strokovnjaki, kot je dr. Layne Norton (tudi sam je amaterski powerlifter), sicer zagovarjajo rodiolo v fitnes svetu kot antistresor, kot pripomoček pri okrevanju in podobno, vendar resničnih prednosti niso uspeli nikoli dokazati. Študija, ki je namignila, da lahko pomaga pri okrevanju, pa je bila izvedena na premajhnem vzorcu in na premalo specifičnih pogojih.

Načeloma za preprečevanje športnih poškodb v fitnesu veliko bolj pomaga ašvaganda (tako kot modulator kortizola kot preko neposrednega zmanjšanje mišičnih poškodb na mikro ravni) - kot pri vsakem adaptogenu pa je toliko bolj učinkovita pri športih, ki producirajo višjo stopnjo stresa. 

Slišal sem tudi o nekih zdravilnih lastnostih rodiole?

Naj ostane pri tej besedi, slišal. Še vedno veliko podjetji lovi stranke s trditvami, ki ne držijo in so najmanj sporne. FDA (Ameriška Uprava za hrano in zdravila) je v preteklosti večkrat opozorila podjetja, ki so hotela rodiolo prodajati kot zdravilo za takšne ali drugačne tegobe. Celo pri zdravljenju raka.

Eno takšnih opozoril neetičnim podjetjem lahko kot zanimivost najdete tu.

Vsekakor pa z mirno vestjo lahko trdimo, da v okviru športne aktivnosti posredno izboljšuje imunski sistem. Zmanjša namreč trajanje prisotnosti stresnih hormonov, ki zavirajo vnetja in posledično tudi komunikatorje imunskega sistema - tako omogoči hitrejšo vrnitev v homeostatično stanje. 

Mi torej priporočate rožni koren?

Če svoje športno udejstvovanje ocenjujete vsaj kot soliden trening vsaj 3x na teden, potem vsekakor!

Moje priporočilo prihaja iz razmerja med ceno in empirično dokazanimi učinki na zmogljivost, pri čemer lahko rožni koren in ašvagando tudi subjektivno "začutimo". Če ste posameznik, ki je pod stresom, bodisi zaradi službe ali življenjskih okoliščin - hkrati pa še športnik, ki dela dolge vzdržljivostne treninge - je rožni koren eden tistih dodatkov, ki imajo prostor pod soncem.

Sam sem ga npr. redno jemal v času izpitnih obdobij na faksu. Če ste bolj rekreativec in delate zgolj krajše ture ali pa se ukvarjate zgolj s fitnesom, kjer se zapletate v dolge filozofske debate, potem ima ta adaptogen žal premalo vpliva, da bi vam ga res priporočili.

Nad rožnim korenom je navdušenih toliko naših športnikov, da smo jo uvedli tudi kot posamezni produkt. Rožni koren vam prav iz tega razloga ponujamo s strani preverjenega in kvalitetnega proizvajalca Swanson,  ki je na trgu že od leta 1969.

Sami jo zaradi ugodne cene uporabljamo predvsem na dneve počitka (na ta način privarčujemi z razmeroma dragim produktom, ki vsebuje izjemno kvalitetno in redko rodiolo s kar 10% rosavinov).

rožni koren kapsule swanson

Rožni koren priznanega proizvajalca Swanson, ki je na trgu že od leta 1969 - promocijska cena 12.99€.

 

Kateri so "vaši" izdelki, ki vsebujejo rožni koren?

Rožni korej je prisoten v praktično vseh izdelkih, ki želijo izboljšati zmogljivost preko modulacije stresnega odgovora. Razlike v kvaliteti so seveda opazne, saj je potrebno adaptogene vzgajati pod identičnimi pogoji, kot bi rasli v naravi, seveda pa to prinese tudi razmeroma dolg čas, da jih spravimo iz "njive" na trgovske police.

Hitro vzgojene rastline seveda ne proizvedejo obljubljenih učinkov in zato smo preizkusili malo morje rožnih korenov, da bi v svojih cenovnih razredih dobili kar največ.

rožni koren kapsule

 

Swanson Rhodiola 400mg za le 13.99€ - kvaliteten rožni koren po ugodni ceni. Swanson je proizvajalec, ki skrbi za zdravje potrošnikov že od leta 1969.

Optygen HP z rodiolo, ki vsebuje 10% Rosavinov (najvišja vsebnost na trgu) 89.99€ - mešanica rodiole, ašvagande, kordicepsa, kitajskega ginsenga ter ključnih ergogenikov (beta alanin) je primerna za pripravljalna obdobja in tekme.

Fusion 34.99€ - mešanica adaptogenov in termogenih rastlin. Kakovostna ginseng in rožni koren z zelenim čajem, resveratrolom, kofeinom (60mg na odmerek) regratom in kajenskim poprom je še posebej primerna za izgubo maščobe, brez da z visokimi vrednostmi stimulansov še dodatno obremenimo hormonski sistem. 

Oxygenic 14.99€ - visoka vsebnost rodiole v kombinaciji z beta alaninom in kofeinom. Izdelek je še posebej primeren za krajše, intenzivne treninge do 90min

Najbolj brano: Ašvaganda, stres in dihalna kapaciteta?
Najbolj iskano: rožni koren kapsule