translation missing: sl.general.accessibility.skip_to_content
Odprti smo normalno (11-18ih). V trgovini je lahko samo en kupec. Obvezna uporaba mask.
Odprti smo normalno (11-18ih). V trgovini je lahko samo en kupec. Obvezna uporaba mask.
Choose Location:
Ašvaganda, stres in dihalna kapaciteta

Ašvaganda, stres in dihalna kapaciteta

Ašvaganda ni nova iznajdba - je pa novost to, da se ta rastlina v zadnjih letih pojavlja v skoraj vseh izdelkih za izboljšanje vzdržljivosti. Spada v skupino naravnih adaptogenov, k z izboljšanjem stresnega odziva med vadbo občutno zvišajo naš VO2max - no, razen takrat, ko ga ne ;) Problem pri adaptogenih je, da morajo rasti v čim bolj "naravnih" pogojih in v kolikor jih proizvajalci v želji po zaslužku vzgojijo prehitro, njihov učinek na zmogljivost izveni. No, ašvaganda na srečo ne zahteva pretirano sofisticiranih tehnik vzgoje in zato ašvaganda, ki vsebuje določen odstotek vitanolidov, skoraj pri vseh uporabnikih sproža pozitivne učinke. Ponavadi so jo uporabljali za zmanjševanje učinka stresorjev, saj sploh v večernem času vrši blagodejne učinke na organizem, a v okviru vzdržljivostne vadbe so najbolj zanimivi učinki na trening, ko se gibljemo okoli anaerobnega praga. 

Kaj sploh je ašvaganda? Zadnje čase velikokrat slišim in preberem izraz ašvaganda, vendar ne vem, kaj sploh je in od kje se je pojavila?

Ašvaganda je v ajuverdski medicini v uporabi že okoli 3000 let. Uporabljali so jo za različne stvari, zategadelj ima več različnih regijskih poimenovanj, okoli njene uporabnosti pa kroži mnogo mitov. V zahodnem svetu pa je dobila latinsko ime somnifera, ki nakazuje na njeno pomoč pri mirnem spancu.

Ašvaganda je sicer majhno grmičevje z rdečkastimi plodovi, za njene pozitivne lastnosti pa se uporablja koreninica. Uspeva v toplih in suhih območjih - to je tudi unikat med adaptogeni, ki ponavadi rastejo v senčnih in hladnih srednje- in visokogorskih gozdovih -  zato jo največ najdemo v Indiji, Afriki, na Bližnjem vzhodu ter na Kitajskem.

Rastlina je adaptogena, kar pomeni, da ima na telo vrši nespecifične učinke na njen stresni odziv. To se opazi kot  izboljšanje razpoloženja, zvišana imunska odpornost in obenem pa blaži tesnobnost in depresijo ter zmanjšuje nespečnost. Ašvaganda je polna antioksidantov in z antioksidativnim delovanjem; lahko upočasni staranje organizma, odmiranje možganskih celic, bori pa se tudi proti toksinom, ki uničujejo celice našega telesa. Vsebuje tudi flavonoide, ki pridejo prav v zimskih mesecih, saj vitamin C zaščitijo pred oksidacijo. Po domače, ašvaganda pomaga krepiti imunski sistem na zelo nespecifičen in generaliziran način - z zniževanjem negativnih učinkov stresnih hormonov se zmanjšajo tudi vnetni parametri (C-reaktiven protein)

Sam bolj prisegam na osnove. Regeneracijski napitek za regeneracijo, gelček za energijo... Kako mi bo pomagala ašvaganda?

Omenili smo, da uporabniki zaznajo zmanjšanje tesnobe. Gre za osnovni princip delovanja adaptogenov, ki smo ga predstavili v članku VO2MAX in adaptogeni. Adaptogeni pospešijo reciklažo stresnih hormonov, kar sproži optimizacijo številnih telesnih podpistemov. Telo namreč ni v stalni fazi "boj ali beg" refleksa - tu so mišice napete, rigidne, kri neenakomerno razporejena, krvni pritisk zvišan, hkrati pa je v nas stalno prisoten občutek tesnobe. Ta ni nič drugega kot previsoka stopnja noradrenalina in stresnega hormona kortizola. Športnik neposredno občuti zvišanje krvnega tlaka preko povečane občutljivosti žilnih sten, kar povzroči vazokonstrikcijo. Športnik pa se prizadeva ravzno za nasproten proces, vazodilitacijo. 

ašvaganda stres

Stalno visok kortizol onemogoča normalno delovanje mnogih telesnih podsistemov - kot športniki najprej občutimo zmanjšanje telesnih zmogljivosti, medtem ko na dolgi rok najbolj trpi naš imunski sistem (prekinjena proliferacija imunskih celic), krvožilje in vnetni odziv (blokada citokininov).

Učinki hitrejše predelave stresnih faktorjev v sinapsi pa ima tudi posredne učinke. Če poenostavimo, nastajajo naši stresni in spolni hormoni (testosteron) iz iste predstopnje. Predstavljamo si, da imamo eno škatlo z lego kockami, na nas pa je, ali jih bomo zložili v trdne temelje ali pa uporabili za trenutne odzive. Več kot porabimo gradiva za kortizol, manj ga bo ostalo za testosteron. Vemo, da ta hormon pri obeh spolih determinira količino puste mišične mase, hitrost regeneracije, pa tudi motivacijo in počutje. To medicinci nazivajo kot izboljšano razmerje med testosteronom in kortizolom (testosteron-kortizol ratio). 

Dvojno-slepa in s placebom kontrolirana raziskava je pokazala, da ashwagandha (Withania somnifera) med športno aktivnostjo izboljšajo razmerje med testosteronom in kortizolom ter zmanjšuje mišično vnetje in utrujenost, kar posredno vodi tudi do zvečanja odstotka čiste mišične mase. Prav tako je študija na skupini zdravih moških, ki je ob treningu z utežmi na dan jemala 600mg ašvagande, potrdila predhodne ugotovitve. Skupina, ki je jemala ashwagandho, je v osmih tednih znatno pridobila na mišični masi in telesni moči. Kot vidimo, redko kateri adaptogen prevesi stresni odziv v smer anabolnega delovanja tako zelo kot ašvaganda. A poudariti gre,  da je vedno govora o optimizaciji ACTH osi, ki kontrolira stresne reakcije - tako ne bomo deležni učinkov, če bomo ašvaganda kapsule uživali le za boljše spanje. Gre za kompleksno delovanje vseh pozitivnih in negativnih povratnih zank, ki kontrolirajo vse od vnetnih procesov do sinteze beljakovin.

Omenili ste VO2 max? Bolj kot mišice me zanima visok FTP, ašvaganda izkušnje med kolesarji, tekači?

Prav vzdržljivostni športniki - kolesarji, triatlonci, plavalci, nogometaši, tekači - največ pridobijo z ašvagando. Študija , ki so jo izvedli v skupini 50 zdravih atletov in atletinj je pokazala, da ašvaganda kapsule na dolgi rok znatno povečajo tudi VO2max. Kardiovaskularno vzdržljivost so merili z maksimalno porabo kisika na 20m teku z dotikom črte, pri čemer so upoštevali tudi posameznikovo samooceno (QOL). Največje povečanje vo2 max so zaznali po 8 in 12 tednih uživanja ašvagande. 

ašvaganda mitja krevsašvaganda izkušnje

Ašvagando v Optygen HP uporabljajo tudi naši najboljši tekači -  zmagovalec Ljubljanskega maratona (21km) Mitja Krevs in državni rekorder (400m) Luka Janežič

Ob že prej dokazanem delovanju na stresne faktorj je tako ašvaganda eden izmed tistih dodatkov, ki jim je vredno posvetiti pozornost. Vsi vemo, da je razmerje med stresnimi in spolnimi hormoni je ključno za optimalno moč in regeneracijo. Stresni in spolni hormon nastaneta iz istega prekurzorja, zato je izboljšanje stresnega odziva med vadbo ena ciljev,  ki si ga prizadeva vsak resen športnik. Kronično visoka raven stresnih hormonov korelira tudi z navzočnostjo vnetnih parametrov, kar pa negativno vpliva tako na regeneracijo kot na imunski sistem. Za več informacij poguglaj ašvaganda izkušnje.

Na kaj moram biti pozoren pri jemanju? So kakšni nevarni stranski učinki?

Če nimate težav s povečanim krvnim pritisikom ter ne posegate po pretiranih količinah alkohola, bi morala biti ašvaganda povsem varna. Izogibajte se je tudi, če ste noseči ali imate hud gastritis.  Stranski učinki so tako sila redki, ašvaganda pa vam lahko pomaga pri znižanju stresa, tako okoljskega, psihičnega kot športnega - varnost uporabe pa je bila potrjena tudi pri jemanju tam do 1g. Če te zanima več, preveri v iskalniku: ašvaganda izkušnje

Koliko veliko dozo naj vzamem?

Večina pozitivnih učinkov pri športu je povezana z jemanjem 500-600mg dnevno. Če jo uporabljate za zviševanje anaerobne sposobnosti, vzemite ašvaganda kapsule (2 kapsuli po 450mg eno uro pred treningom. V kolikor želite splošne učinke na zdravje, vzemite 1 kapsulo zjutraj in 1 zvečer, če pa imate težave s spanjem, pa dve kapsuli ločeno v poznem popoldanskem in večernem času. Če boste ašvaganda kapsule uporabljali med študijem, pomaga že 1 kapsula na dan.

ašvaganda kapsule

 

 Verjamemo, da se po prebranem želite sami prepričati, kako ašvaganda vpliva na vas med tekom, kolesarjenjem ali plavanjem, zato vam jo ponujamo po ceni 14.99€.

Najbolj brano: VO2max in adaptogeni
Najbolj iskano: ašvaganda | ašvaganda izkušnje

 

 

 

 

Prejšnji članek SiS Beta Fuel | Izotonik za dirke & najtežje treninge
Naslednji članek ENERGIJSKI GELI S KOFEINOM I KAKO IN KDAJ?

Komentarji

Ašvaganda - april 7, 2020

Optygen res super dela, komi čakam tanovo formulo z ašvagando!!

Komentiraj

Komentar bo v kratkem odobren s strani administratorja

Zahtevana polja