Želiš izgubiti težo? Izberi pravi topilec maščob zase!
Čas branja: 5 min

Želiš izgubiti težo? Izberi pravi topilec maščob zase!

Čas branja: 5 min
Različni učinki, isti cilj. Kateri topilec maščob je pravi zate?
Želiš izgubiti težo? Izberi pravi topilec maščob zase!

Kakorkoli obračamo, izguba teže je vedno aktualna. Tudi med športniki.

Izguba teže bi vedno morala temeljiti na aktivnem slogu življenja v kombinaciji z zdravimi prehranskimi navadami, a mnogi športniki izgubo teže podpirajo s topilci maščob.

V tem blogu bomo spregovorili o različnih topilcih maščob, kako delujejo in na kaj moraš biti pozoren pred uporabo.

Kaj so topilci maščob?

Topilci maščob, oziroma po angleško fat burnerji, so prehranska dopolnila, ki spodbujajo izgubo teže.

Del naše kulture so že od viktorijanske dobe, a sčasoma se je njihovo število dramatično povečalo, tako kot različni učinki, ki jih ponujajo.

Učinek topilca maščob je v veliki meri odvisen od vrste dopolnila, ki ga uporabljaš.

Da vse skupaj poenostavimo, smo topilce maščob razdelili v pet kategorij.

Najboljši topilci maščob za vzdržljivostne športnikeObstaja veliko različnih topilcev maščob in vsak nudi različen učinek.

Pospeševalci presnove

Pospeševalci presnove oziroma pospeševalci metabolizma so najbolj varna in najbolj preizkušena izbira.

Večinoma temeljijo na naravnih sestavinah, pogosto vsebujejo stimulanse (ki nižajo občutek utrujenosti in pospešujejo presnovo maščob) in izboljšajo sposobnost za opravljanje fizične aktivnosti, kar je pri izgubi teže ključnega pomena.

Po drugi strani so učinki pospeševalcev presnove počasnejši od drugih topilcev maščob, kar kompenzirajo z dolgotrajnimi rezultati.

Dejstvo je, da je izguba teže bolj varnabolj zdrava in bolj učinkovita, ko poteka prek daljšega časovnega obdobja.

Fusion 4Endurance Pro: kuri maščobe in povišaj VO2maxFusion 4Endurance Pro združuje pospeševanje presnove z adaptogeni, ki ti pomagajo povišati VO2 max.

Zaviralci apetita

Zaviralci apetita so že dolgo prisotni na tržišču in so večinoma namenjeni ljudem, ki se ne ukvarjajo s športom.

Zato jih pogosto vidimo na TV prodajah, saj se njihova ciljna publika najverjetneje tam zadržuje.

Njihov učinek temelji na tem, da hrano naredijo neprijetnega okusa. Cilj je na ta način znižati dnevni vnos kalorij.

Gimnemična kislina, ki je skoraj vedno osnovna sestavina zaviralcev apetita, na brbončicah blokira receptorje za zaznavanje sladkega okusa, zato sladka hrana postane neokusna.

Žal njihov učinek ne traja dolgo. Posledično moraš uživati visoke količine zaviralcev apetita, če želiš ohranjati njihov učinek.

Zaviralci apetita nimajo neposrednega vpliva na izgubo teže. Pač pa imajo cilj, da znižajo dnevni vnos kalorij. Lahko pa dobro delujejo s termogeniki ali kot pomoč v najhujših trenutkih diete, ko nizka raven sladkorja v krvi poveča željo po sladki hrani.

Termogeniki

Med topilci maščob se termogeniki zdijo najbolj priljubljeni.

Razlog je, da jih podpirajo mnoge raziskave, so učinkoviti v boju proti podkožni maščobi in pomagajo zavirati apetit.

Njihov učinek je dvig telesne temperature. Ko se telesna temperatura dvigne, se telo začne ohlajati, kar poviša porabo kalorij. Termogeniki tudi spodbujajo presnovo maščob prek povečanega sproščanja adrenalina (lipoliza).

Termogeniki ti torej omogočajo porabiti več kalorij in spodbuditi presnovo maščob. Gre za dva učinka, ki skupaj učinkovito podpirata izgubo teže.

Težava s termogeniki, predvsem tistimi, ki obljubljajo hitre rezultate, so njihove sestavine, ki so lahko zelo agresivne za telo, zato moraš biti pri izbiri termogenika zelo previden.

Thermo Burn 4Energy: varen topilec maščob z naravnimi sestavinamiS termogenikom Thermo Burn 4Energy, ki temelji na varnih naravnih sestavinah, se ni potrebno bati potencialnih škodljivih učinkov.

Diuretiki

Diuretiki oziroma odvajalci vode so zelo zanimivi, saj lahko rezultate opaziš že praktično takoj ali v nekaj dneh.

Njihov učinek je zelo preprost. Ledvicam pomagajo odstraniti odvečno vodo in sol iz telesa prek povečanega izločanja urina, odpravljajo napihnjenost in preprečujejo zadžrevanje vode pri ženskah na prvi dan menstruacije in v predmenstrualnem obdobju.

Nekateri uporabljajo diuretike za odstranjevanje toksinov iz telesa in blaženje vizualnih posledic pretiranega uživanja hrane.

Meltdown 4Endurance Pro: topi maščobe in odstrani vodo iz telesaMeltdown 4Endurance Pro je odličen diuretik, ki temelji na naravnih zeliščih in L-karnitinu, ki spodbuja presnovo maščob med intenzivno vadbo.

Blokatorji ogljikovih hidratov

Blokatorji oziroma zaviralci ogljikovih hidratov (redkeje znani tudi kot blokatorji ali zaviralci škroba) pomagajo blokirati encime, ki so odgovorni za prebavo ogljikovih hidratov.

Temeljijo na skupini spojin, imenovanih zaviralci alfa-amilaze, ki so naravno prisotni v nekaterih živilih.

Cilj je omejiti prebavo in absorpcijo kompleksnih ogljikovih hidratov. To ogljikovim hidratom omogoča, da preidejo prebavni sistem, ne da bi povečali vnos kalorij ali dvignili raven sladkorja v krvi.

Glavna težava blokatorjev ogljikovih hidratov je, da nimajo učinka pri najbolj problematični vrsti ogljikovih hidratov – sladkih pijačah, slaščicah in drugih sladkih živilih.

Namesto tega zavirajo prebavo ogljikovih hidratov, ki so dejansko koristni. Iz tega razloga jih svojim športnikom odsvetujemo.

Za vzdržljivostnega športnika blokatorji ogljikovih hidratov nimajo smisla. Raje uporabi sladkor sebi v prid in ponesi svojo vzdržljivost na višjo raven!

90 kapsul
FusionFusion
4Endurance Pro

Topilec maščob, poviša VO2 max

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
84 kapsul
MeltdownMeltdown
Meltdown
4Endurance Pro

Znebi se odvečne vode v telesu

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
90 kapsul
L-Karnitin TartratL-Karnitin Tartrat
4Energy

Pretvori maščobo v energijo

Redna cena€17,99 Cena s popustom€14,99
- 17%
90 kapsul
Thermo BurnThermo Burn
4Energy

Termogenik in zaviralec apetita

Redna cena€14,99 Cena s popustom€9,99
- 33%

Pasti topilcev maščob

Mimo so časi 19. stoletja, ko so ljudje za izgubo teže uporabljali arzenik in trakulje. Prepričani smo, da jih nihče ne pogreša.

Vendarle pa še mnogi proizvajalci, predvsem ameriški in britanski, v svoje topilce maščob dodajajo sestavine, ki lahko ogrozijo tvoje zdravje. Te sestavine so v Evropski uniji večinoma prepovedane. Ena od teh sestavin je 2-4-dinitrofenol (DNP), ki se ga moraš na široko izogibati.

Kot potrošnik moraš biti pozoren na sestavine v topilcu maščob (ali katerem koli prehranskem dopolnilu) in sprejemati pametne odločitve. A če želiš to doseči, se moraš opremiti z znanjem.

Še ena pogosta past topilcev maščobe, in mnogih shujševalnih diet, je pričakovanje nerealnih rezultatov.

Fusion 4Endurance Pro: topi maščobe in poviša VO2 maxTopilci maščob delujejo, če delaš tudi ti.

Noben topilec maščob na svetu ti ne bo čarobno omogočil izgubiti teže. In bodi pozoren tudi na dejstvo, da močnejši učinek topilca maščob predstavlja tudi večjo verjetnost, da je škodljiv za tvoje telo.

Da bi se izognil tej pasti, moraš sprejeti, da kurjenje maščob in izguba teže potrebujeta čas, potrpljenje in predanost. In katerikoli topilec maščob boš izbral za doseganje svojih ciljev, se moraš zavedati, da ti bo nudil le zmerno izboljšanje.

Kako izbrati topilec maščob?

Kot vidiš, imaš na voljo veliko različnih topilcev maščob, ki se razlikujejo po učinku, učinkovitosti in potencialnih pomanjkljivostih.

Dokler se zavedaš, da sta kurjenje maščob in izguba teže dolgoročna cilja, ki zahtevata aktiven življenjski slog in zdravo prehrano, boš lahko izbral tudi pravi topilec maščob za svoje želje in potrebe.

Tvoje zdravje mora biti na prvem mestu – ja, tudi pred izgubo teže.

Prvo pomembno vprašanje je, ali jemlješ kakšna zdravila, kot so antidepresivi, zdravila za srce ali zdravila za visok krvni tlak. Za ženske je pomembno tudi, ali so noseče oziroma dojijo. Če karkoli od tega drži, se pred uporabo katerega koli topilca maščob posvetuj z zdravnikom.

Potem moraš upoštevati tudi občutljivost na stimulanse, saj jih mnogo topilcev maščob vsebuje. V nekaterih primerih jih vsebuje VELIKO, zato bodi previden.

Končno upoštevaj tudi svoja razpoložljiva denarna sredstva. Ker je večino topilcev maščob potrebno uporabljati dlje časa – ne pozabi: kurjenje maščob in izguba teže sta dolgoročna cilja – boš verjetno potreboval večjo količino, preden boš dosegel svoj cilj.

Če ob vseh teh informacijah nisi prepričan o svoji izbiri, ti lahko zagotovimo, da so topilci maščob v naši trgovini varninaravni in učinkoviti. Razen če želiš čarobno tabletko; v tem primeru ti ne moremo pomagati.

Zaključek

Varna in učinkovita izguba teže je dolgoročna strategija, ki zahteva aktivnen življenjski slog in zdravo prehrano.

Če bi rad izgubo teže podprl s topilci maščob, tržišče ponuja več različnih opcij:

  • pospeševalce presnove,
  • zaviralce apetita,
  • termogenike,
  • diuretike,
  • blokatorje ogljikovih hidratov.

Izbira pravega topilca maščob je odvisna od več dejavnikov in tvoje strategije, a za večino športnikov se dober pospeševalec presnove in dober termogenik zdita najbolj učinkovita kombinacija za doseganje dolgoročnih rezultatov.