Več energije, manj maščobe
Čas branja: 5 min

Več energije, manj maščobe? Pripravi se na novo sezono!

Čas branja: 5 min
Spoznaj dva izdelka, Fusion in Energijski gel z L-karnitinom, ki ti bosta pomagala topiti maščobo in hujšati na zdrav način.
Več energije, manj maščobe

Začenjajo se priprave na novo sezono. Čas je, da se ponovno spraviš v vrhunsko formo. To pomeni, da potrebuješ energijo in se znebiš maščob, ki so se nakopičile čez zimo. Izdelka Fusion in Energijski gel z L-karnitinom ti bosta pomagala doseči prav to – več energije, manj maščobe!

Izboljšana poraba maščobe

Čeprav sta Fusion in Energijski gel z L-karnitinom dva povsem ločena izdelka, ki ju lahko uporabljaš samostojno, se med seboj odlično dopolnjujeta.

Priporočena uporaba prehranskih dodatkov

Fusion uporabljaš pred vadbo, da pripraviš telo na koriščenje maščobe za energijo in zmanjšaš nivo stresa, bodisi psihičnega, ki je posledica delovanja uma, kot fizičnega, ki je posledica intenzivne vadbe. 

Energijski gel z L-karnitinom uporabljaš med vadbo, da telesu priskrbiš zanesljiv vir ogljikovih hidratov in ga dodatno spodbudiš, da za energijo uporablja tudi maščobne zaloge. 

Rezultat bo, da boš imel več energije, saj se bodo tvoje zaloge glikogena praznile bistveno počasneje, tako zaradi razpoložljivosti ogljikovih hidratov kot zaradi večje sposobnosti telesa, da uporablja zaloge maščobe. Preberi si, kako lahko z nadzorovanjem glikogena izboljšaš svojo zmogljivost. 

Fusion in Energijski gel z L-karnitinom lahko uporabljaš individualno, vendar se med seboj odlično dopolnjujeta pri spodbujanju bolj učinkovite porabe maščobnih zalog in zdravega hujšanja.

Poleg tega boš občutno znižal psihofizični stres, kar ima številne pozitivne učinke:

 • Boljše počutje in večja sproščenost
 • Uravnavanje telesne mase na zdrav način
 • Močnejši imunski sistem
 • Več zdravja, manj bolezni in manj poškodb
 • Boljši in bolj konsistentni športni rezultati 

Adaptogeni in energijski gel L-karnitinFusion in Gel z L-karnitinom se odlično dopolnjujeta pri zagotavljanju več energije, manj maščobe!!

Več energije

Brez energije še prsta ne bi mogel premakniti, vzdržljivostni športi pa zahtevajo izjemno visok nivo energije.

Telo hrani relativno nizke zaloge energije v obliki glikogena. Ta je shranjen v skeletnih mišicah in jetrih.

Gre za hitro dostopno energijo, ki jo telo lahko izkoristi med intenzivno vadbo. Vendar pa je te energije le za kakšnih 2.000 kalorij, kar lahko vzdržljivostni športnik porabi v dobrih dveh urah intenzivne vadbe.

Popolnoma izprazniti zaloge glikogena je zelo slaba ideja, ki ima več posledic:

 • Počutil se boš vedno bolj utrujen in brez energije.
 • Zadel boš "zid”. To pomeni, da tvoje telo, ki je ostalo povsem brez goriva, ne bo moglo več nadaljevati z vadbo.
 • Pomanjkanje glikogena poveča stresni odgovor v telesu. Redna vadba z nizkimi zalogami glikogena lahko vodi do kroničnega stresa, čemur sledi padec imunskega sistema.
 • Telo uporablja glikogen za mnogo internih funkcij na celični ravni, s praznimi zalogami pa bodo ti procesi prekinjeni, česar seveda nočeš.

Če želiš čim dlje ohraniti lastne zaloge glikogena, moraš med vadbo uživati vir energije v obliki hitro dostopnih ogljikovih hidratov. Izvedi več o fuelingu.

Zato vzdržljivostni športniki med intenzivno vadbo uživajo energijske gele ali energijske napitke.

Telo ima shranjenih približno 2.000 kalorij hitro dostopne energije v obliki jetrnega in mišičnega glikogena.

Energijski gel z L-karnitinom vsebuje maltodekstrin, kompleksen ogljikov hidrat z izredno visokim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da ga bo tvoje telo lahko hitro porabilo za nujno potrebno gorivo oziroma energijo.

Manj maščobe

Telo je zmožno energijo pridobivati tudi iz maščobnih zalog. Preberi si kakšna je vloga maščob v tvojem telesu

Maščobne zaloge telesu predstavljajo nujno potrebno varnost, saj so energijsko zelo bogate. En kilogram maščobe predstavlja skoraj 8.000 kalorij.

Evolucijsko gledano maščobne zaloge predstavljajo varnost, saj imaš z njimi lahko “na računu” veliko zalogo kalorij, iz katerih lahko telo črpa energijo, ko hrane ni na voljo.

Med nizkointenzivno vadbo lahko maščobe predstavljajo 50 do 60 % energije, vendarle oksidacija maščob potrebuje kisik, ki pa ga ob višjih intenzivnostih prične primanjkovati, zato je med intenzivno vadbo telesu vedno težje maščobne zaloge pretvarjati v energijo.

energijski gel z L-karnitinomEnergijski gel z L-Karnitinom ti pomaga pri pretvarjanju maščobe v energijo tudi med intenzivno vadbo. 

Seveda pa je odvisno od posameznika, koliko maščob lahko med intenzivno vadbo porabi za energijo. S treningom lahko telo usposobiš, da je bolj učinkovito pri pretvarjanju maščob v energijo, pomagaš pa si lahko tudi s prehranskimi dodatki.

Več energije, kot si zmožen pridobiti iz maščob med intenzivno vadbo, dlje boš lahko ohranil svoje zaloge glikogena.

Ko gre za ohranjanje zalog glikogena, je energijski gel z L-karnitinom izredno zanimiv prehranski dodatek, saj z njim telesu dovajaš hitro razpoložljiv vir energije v obliki ogljikovih hidratov, ki ga bo lahko koristilo namesto lastnih zalog glikogena.

Obenem pa L-karnitin, spojina dveh aminokislin, spodbuja uporabo maščobe za energijo v telesu, kar zopet upočasnjuje porabo lastnega glikogena. Izdelek vsebuje tudi polifenole zelenega čaja, ki tvoje telo še dodatno spodbudijo, da maščobo pretvarja v energijo. Spoznaj več zanimivih dejstev o L-karnitinu

Zdravo hujšanje

Čeprav maščobne zaloge iz evolucijskega vidika predstavljajo bogastvo in obilje, so v modernem času zelo nepraktične.

Vzdržljivostni športnik si ne more privoščiti velikih zalog maščobe, saj bi ga naredile počasnega in okornega. Trpeli bi tudi sklepi, ki so med intenzivno vadbo že tako ali tako dovolj obremenjeni. Preberi si, s katero sestavino lahko najbolj učinkovito podpreš svoje sklepe

Obilne maščobne zaloge so nedobrodošle tudi iz estetskega vidika, še posebej danes, ko je simbol lepote v družbi vitko in čvrsto oblikovano telo.

Končno imajo maščobne zaloge, čeprav so dragocen vir energije za telo, tudi negativne vplive na zdravje, saj lahko pretirana količina maščobe v telesu vodi do številnih zdravstvenih zapletov.

Če to vzamemo v ozir, je povsem razumljivo, zakaj toliko posameznikov stremi k hujšanju oziroma izgubi telesne mase.

Tudi vrhunski športniki, ki načeloma nimajo prekomerne telesne mase, se morajo naučiti upravljati s telesno maso, saj je zaradi izredno tekmovalne narave današnjega športa izredno pomembno, da je njihova telesna masa ravno takšna, kot mora biti.

Težava pa je, da telo svojih maščobnih zalog noče kar izgubiti, saj zanj predstavljajo varnost. Zato mnogo shujševalnih diet ne doseže zaželenega cilja. Še huje, izgubo teže, še posebej če je hitra, telo vidi kot grožnjo, zato se ob tem sprošča primarni stresni hormon kortizol.

Če si redno pod stresom, in daljše obdobje hitrega hujšanja definitivno meri v to smer, lahko to privede do kroničnega stresa, kar ima več negativnih posledic:

 • Padec imunskega sistema
 • Povečan pritisk
 • Poveč holesterol
 • Večje tveganje srčnih bolezni
 • Težavo pri izgubi telesne mase
 • Povečanje telesne mase

Najbolj zanimivi sta zadnji dve točki, ki sta skoraj paradoksalni - posledica hitrega hujšanja je lahko pridobivanje telesne mase? Sliši se neverjetno, a tako telo deluje, da se zaščiti pred vplivi zunanjega okolja.

Kako torej shujšati na zdrav način?

Odgovor se zdi preprost. Na zdrav način lahko shujšaš, če si to zmožen narediti brez stresa.

Fusion - Zdrava izguba težeFusion ti pomaga izgubiti težo na zdrav način.

Čeprav bo izguba teže do neke mere vedno stresna za telo, bo to veliko manj občutno, če boš hujšal zmerno in počasi. Torej če boš telesno maso uravnaval na uravnotežen način, ki bo te do zaželenega rezultata vodil na dolgi rok.

Hitro hujšanje in fantastične diete ti odsvetujemo, razen če si izredno natreniran posameznik, ki dobro ve, kaj dela.

Pri izgubi telesne mase ti lahko pomagajo tudi adaptogeni.

Adaptogeni so snovi, večinoma gre za razna zelišča in glive, ki telesu pomagajo blažiti stres. O adaptogenih kroži več mitov, nekaterih resničnih, drugih ne. Preberi blog in odkrij resnico 

Fusion vsebuje adaptogene, ki ti bodo pomagali:

 • Uporabiti maščobo za energijo
 • Izgubiti telesno maso
 • Zmanjšati psihofizični stres
 • Povečati VO2 max
 • Povišati laktatni prag

Zaključek

Fusion in Energijski gel z L-karnitinom sta vrhunska izdelka, ki se med seboj odlično dopolnjujeta. S pravilno uporabo med treningom, ti lahko pomagata pri doseganju vrhunske forme, zlasti v pripravah na novo sezono.

Fusion, uporabljen pred vadbo, pripravi telo na učinkovito uporabo maščob za energijo in zmanjšuje stres, medtem ko Energijski gel z L-karnitinom, uporabljen med vadbo, zagotavlja hitro dostopno energijo in spodbuja uporabo maščobnih zalog.