Adaptogeni in njihova uporaba – Med miti in realnostjo
Čas branja: 6 min

Adaptogeni in njihova uporaba – Med miti in realnostjo

Čas branja: 6 min
Spoznaj dejstva o adaptogenih!
Adaptogeni in njihova uporaba – Med miti in realnostjo

V zadnjem času je zanimanje za adaptogene močno naraslo, prav tako pa je narasla njihova uporaba.

Ker gre v zahodnem svetu za relativno novo vrsto prehranskih dopolnil, kroži o njih veliko mitov in nesporazumov. Kakšna količina je učinkovita? Katerim šutdijam verjeti, glede na to, da so si nemalokrat nasprotujoče? Seveda pa je tu še meja med ekstremnimi eksperimenti Vzhodnega bloka, med hladno vojno, ter količinami, ki so dovoljena za prodajo v EU.

V tem blogu bomo odgovorili na vprašanja, vezana na lastnosti in uporabo adaptogenov.

Kaj so adaptogeni?

Adaptogeni so rastline, ki rastejo v ekstremno krutih pogojih; mrazu, vetru, senci, visokogorju ... Torej na območjih, kjer ni veliko hranil in so zaradi tega ves čas podvržene stresu, ki jih sili k preživetju. Posledično so razvile obrambne sisteme, ki so blagodejni za tvoj organizem.

Najbolj prodajan in popularen adaptogen v svetovnem merilu je zagotovo, brez konkurence, ašvaganda. Ašvaganda je tudi edini adaptogen, ki je postal "hišno" ime in se uporablja v širši populaciji, po njeni zaslugi pa je naraslo tudi za druge adaptogene in rastline z adaptogenimi lastnosti.

Če bi rad spoznal razlike med adaptogeni, kot so kordiceps, ginseng (vse vrste ginsenga), rodiola in šisandra, in prehranska dopolnila, v katerih jih najdeš, si preberi naš blog.

60 kapsul
Adaptogen FuseAdaptogen Fuse
4Endurance Pro

Celovita mešanica adaptogenov

Cena s popustom€29,99
84 kapsul
AbsoluteVo2max_booster
Absolute
4Endurance Pro

Poviša VO2 max

Redna cena€59,99 Cena s popustom€30,00
- 50%
90 kapsul
FusionFusion
4Endurance Pro

Topilec maščob, poviša VO2 max

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
90 kapsul
LoadedLoaded
4Endurance Pro

Vitamini, minerali, adaptogeni

Cena s popustom€39,99

Problemi z adaptogeni

Adaptogen proizvede učinke šele, kadar greš proti skrajni točki svojih zmožnosti. Nekatere adaptogene rastline, npr. sibirski ginseng, namreč celo povečajo stopnjo kortizola, če jih uporabljamo med lažjo vadbo ali kot samostojni adaptogen, zato jih je potrebno skrbno izbrati.

Načeloma velja, da je adaptogen potrebno uživati redno in skozi daljše obdobje, v katerem si pod stresom, se pripravljaš na tekmovanje, bolj redno treniraš, se soočaš z novimi izzivi ali pa si preprosto želiš spremembe v počutju in zmožnostih. 

Gojen adaptogen proizvede učinke le, kadar je vzgajan na način, kot bi rasel v naravi. Korenina ginsenga, na primer, za ustrezno vsebnost ginsenozidov raste 5 let – tako lahko v umetnem okolju dokaj hitro vzgojimo adaptogeno rastlino, a brez ustreznih aktivnih učinkovin.

So gojeni adaptogeni res boljši, kot zasledimo marsikje? Načeloma so, vendar moramo zaupati tistemu, ki jih je vzgajal! Je upošteval časovno os rasti? Čas, ki je potreben za razvoj aktivnih snovi? Predvsem pa je vprašanje, ali je zagotovil dovolj slabe pogoje, po možnosti slabše, kot bi jih rastlina dobila v naravi.

Adaptogen ni vrtnica ali tulipan in ne potrebuje ljubezni, petja in pozornosti, temveč ravno obratno.

Če te zanima več o pravilni uporabi adaptogenov, si oglej naš vodič!

Problemi študij o adaptogenih

Naslednji problem so študije oz. ustreznost le-teh in njihova dostopnost. Na prostoru zahodnega sveta ni bilo izvedeno nobeno resno testiranje ali študija praktično do 21. stoletja, bolj resne študije pa so stare manj kot 10 let.

Veliko ljudi, ki zagovarja potrebne količine določenega adaptogena ali njegove učinke, navaja ruske oz. sovjetske študije, je z njimi povezanih kar nekaj dvomov.

  • Nikoli niso bile recenzirane (peer review).
  • Ne moremo biti prepričani, da je to, kar je na internetu, resnična študija in ne zgolj izmišljotina nekoga (sovjetski znanstveniki zagotovo niso pisali v angleščini, objav v mednarodnih revijah ni bilo).
  • Glede na to, da so vse bile izvedene na astronavnih, vrhunskih športnikih in vojakih, so bile skoraj zagotovo v igri še druge substance in okoliščine.
  • Uporabljene količine so brez skrbi za dolgoročne posledice, namenjene hitremu rezultatu.
  • Količine ne bi razveselile nobene inšpekcije v EU.

Dr. Nicolai lazarev, ki je skoval termin adaptogen, je adaptogene testiral na astronavith. Slednji imajo elitno genetiko ter vrhunsko psihofizično pripravljenost, ki jo je težko primerjat s povprečnim športnikom kaj šele z običajnim človekom.

Dr. Israel Brekhman, ki velja za očeta adaptogenov, je adaptogene testiral na vojakih. Pri njem je zanimivo predvsem to, da je zagovor velikih količin sibirskega ginsenga prišel v času, ko so se Sovjeti in Kitajci začeli “grdo gledati” in na lepem ni bilo več mogoče dobiti običajnega kitajskega ginsenga. Prav tako ne obstaja nobenih podatkov, kaj so vojaki dobivali v telo.

Dr. Anatolij Antosheckin je adaptogene testiral na olimpijskih atletih kot nadomestek za razkrit sovjetski doping program. Nepristranski opazovalec se žal ne more znebiti občutka, da je šlo z absurdnimi količinami adaptogenov za način prikrivanja doping programa Vzhodnega bloka. 

Na drugi strani imamo veliko študij, ki prihajajo z Indije. Tu je govora predvsem o ašvagandi, ki ima pri indijcih velik kulturni pomen zaradi ajuverde (3000 let star naravni sistem medicine), tradicije in tudi tega, da so glavni izvoznik ašvagande.

Problem teh študij je, da gre za hišne študije podjetij, ki so tudi največji prodajalci ašvagande na svetu. Pri univerzitetnih študijah pogosto vidimo, da se imena raziskovalcev prekrivajo s hišnimi študijami proizvajalcev, ki so pogosto donatorji univerz, ki te študije opravljajo.

Posledično lahko sklepamo, da je to še en potencialni razlog za odstopanja v količinah med zahodnimi in indijskimi študijami.

Pomanjkljivost informacij o adaptogenih

V študijah pogosto lahko preberemo 1 g ašvagande so dajali xy številu športnikov xy število dni, nato pa se je zgodilo xy. Skoraj nikoli pa ne piše, ali je bil ta gram ašvagande iz korenine ali lista in koliko odstotkov aktivne snovi je ta gram vseboval.

Ni namreč vseeno, ali je prehranski dodatek iz korenine ali lista. Indijsko ministrstvo za zdravje pravi:

“Na voljo ni tehtnih dokazov in literature, ki bi potrdili učinkovitost izvlečka listov Withania somnifera. Glede na to na tej stopnji ne bi bilo primerno obravnavati listov Withania somnifera kot zdravila ASU (Ayurveda, Siddha, Unani). Potrebne so obsežne študije, da se ugotovi varnost in učinkovitost listov Withania somnifera za različne indikacije. Do takrat se uporaba listov ne sme obravnavati v terapevtske namene v sistemih ASU.”

Listi ašvagande so veliko (cca 100x) cenejši od korenin. Z vključitvijo več listnega materiala v formulacije, ki vključujejo ašvagando, in hkratnim zmanjšanjem količine koreninskega izvlečka (ki je veliko dražji), lahko dobavitelji izvlečka ašvagande in podjetja za prehranska dopolnila znatno povečajo svojo stopnjo dobička.

Poleg tega povečana uporaba listnega materiala zmanjšuje dobiček marljivih kmetov in oropa polja ašvagande prepotrebnega komposta za naslednjo rastno sezono. Čeprav nadzemni deli ašvagande niso priporočljivi za uživanje, igrajo bistveno vlogo pri trajnosti in naravnem življenjskem ciklu ašvagande.

Kmetje pustijo, da se listi posušijo na poljih in požanjejo semena za prihodnjo rastno sezono. Suhi listi (kot tudi stebla) postanejo kompost za pridelek ašvagande v naslednji sezoni in tako pomagajo obnoviti organsko vsebnost zemlje. Z drugimi besedami, korenine so za zdravje, listi pa za kompost.

Ašvaganda izvleček korenineAšvaganda 4Endurance Pro je izjemno kakovosten vir tega močnega adaptogena – izvleček korenine in visoka stopnja aktivnih sestavin!

Ašvaganda 4Endurance Pro vsebuje samo korenino Ašvagande, ki je standardizirana na kar 7% aktivnih snovi (industrijski standard je običajno 2,5-5%), t.i. vitanolidov, ki so odgovorni za večino aktivnih snovi rastline.

Samostojni adaptogen ali mešanica?

Adaptogeni potrebujejo čas, da se naložijo v telesu in začnejo delovati. Izjema je le kordiceps, ki deluje že v 24-48 urah. Čas nalaganja je odvisen od adaptogena samega, vendar lahko čez palec rečemo, da vsi potrebujejo nekaj več kot teden dni.

Študije glede sinergije adaptogenov in mešane uporabe so sicer zelo skopne (predvsem na račun tega, da adaptogeni prihajajo iz raznih delov sveta, ki se med seboj kulturno niso srečevali) in bolj sveže narave, vseeno pa jim je skupno to, da potrjujejo medsebojno delovanje v manjših količinah kot pri samostojnem izdelku.

Če recimo uporabljamo 3 vrste adaptogenov, ki telesu zagotavljajo energijo in osredotočenost, bodo vse sestavine začele delovati istočasno in veliko prej, kot če jemlješ zgolj 1 vrsto takšnega adaptogena. Prav tako bodo potrebne manjše količine.

Včasih je manj več!

Zanimiv primer je ena bolj obsežnih študij za vrsto ginsenga, ki se pod imenom ActiGin nahaja v izdelku Absolute. Kakovosten in preverjen adaptogen z zadostno količino aktivnih snovi je v odmerku 2x po 5 mg naredil znatno razliko pri okrevanju po telesni vadbi v smislu zmanjšanih mišičnih poškodb ter zmanjšani lipidni peroksidaciji, kot posledici stresa povezani z vadbo na telo.

Podobni ali slabši rezultati so bili pred tem recimo predstavljeni v študijah, ki so vključevale 500 mg ali več ginsenga, iz česar lahko sklepamo, da so uporabljali ginseng slabše kakovosti z majhnim številom aktivnih snovi t.i. ginsenozidov.

Absolute: povišaj svoj VO2 max z adaptogeniTreniraš, da bi dvignil svoj VO2 max, a si zadel gornjo mejo? Absolute ti bo pomagal it više!

Zaključek

Okoli adaptogenov in njihovega uživanja velja mnogo prepričanj, predvsem pa je na trgu veliko izbire. Pri tem je potrošnik mnogokrat na svojem, saj so si nekatere trditve povezane z njimi nasprotujoče ter zavajajoče.

Pri 4Endurance ti ponujamo najbolj skrbno izbrane adaptogene preverjenih dobaviteljev, v delujočih odmerkih, za kar najboljši izkoristek.

60 kapsul
Adaptogen FuseAdaptogen Fuse
4Endurance Pro

Celovita mešanica adaptogenov

Cena s popustom€29,99
84 kapsul
AbsoluteVo2max_booster
Absolute
4Endurance Pro

Poviša VO2 max

Redna cena€59,99 Cena s popustom€30,00
- 50%
90 kapsul
FusionFusion
4Endurance Pro

Topilec maščob, poviša VO2 max

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
90 kapsul
LoadedLoaded
4Endurance Pro

Vitamini, minerali, adaptogeni

Cena s popustom€39,99