Povečaj svoj VO2 Max 3 dopolnila, ki jih moraš poznati
Čas branja: 5 min

Povečaj svoj VO2 Max: 3 dopolnila, ki jih moraš poznati

Čas branja: 5 min
Spoznaj najbolj pomembna prehranska dopolnila za podporo svojih treningov.
Povečaj svoj VO2 Max 3 dopolnila, ki jih moraš poznati

Kot kolesar si verjetno že slišal za VO2 max in iščeš načine, kako ga povečati. Če želiš izvedeti več o VO2 max ter kako ga izmeriti in izračunati doma, preberi naš vodič!

Preden si ogledamo najboljša prehranska dopolnila za povečanje VO2 max, moramo poudariti preprosto dejstvo. Edini način, da povečaš svoj VO2 max, je s strukturiranim in osredotočenim trening načrtom.

Da bi ti pomagali povečati VO2 max, smo se povezali s Human Performance Center, kolesarskim laboratorijem priznanega nutricionista dr. Tim Podlogarja ter strokovnjaka za VO2 max in poklicnega trenerja Simona Cirnskija. Skupaj smo pripravili optimiziran 10-tedenski trening načrt za povečanje VO2 max, ki ga lahko BREZPLAČNO najdeš tukaj!

Zdaj pa se osredotočimo na VO2 max in prehranska dopolnila. 

Poteka mnogo raziskav o učinku dopolnil na VO2 max, in rezultati so večinoma neprepričljivi, toda naše mnenje je, da prehranska dopolnila ne povečujejo VO2 max.

Naj razložimo.

Res je, da veliko raziskav potrjuje povečanje VO2 max v kontrolni skupini v primerjavi s placebo skupino, ko se prehranska dopolnila uporabljajo za podporo treninga. Ti rezultati se gibajo med nič do približno 10 %.

A po našem mnenju je to napačen pogled na prehranska dopolnila in VO2 max. Namesto da poskušamo izmeriti, koliko dopolnila povečajo VO2 max, je bolje na njih gledati kot podporo treninga, ki dejansko poveča tvoj VO2 max.

Poglej tako. Gorivo ne poveča hitrosti avtomobila, toda brez goriva se avto ne bo premaknil.

84 kapsul
AbsoluteVo2max_booster
Absolute
4Endurance Pro

Poviša VO2 max

Redna cena€59,99 Cena s popustom€30,00
- 50%
90 kapsul
FusionFusion
4Endurance Pro

Topilec maščob, poviša VO2 max

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
60 kapsul
Adaptogen FuseAdaptogen Fuse
4Endurance Pro

Celovita mešanica adaptogenov

Cena s popustom€29,99
60 kapsul
Cardio MaxCardio Max
Cardio Max
4Endurance Pro

Podpora srca

Cena s popustom€49,99

Zdaj pa si poglejmo najboljše 3 prehranska dopolnila za podporo treninga za povečanje VO2 max.

1. Adaptogeni

Večina prehranskih dopolnil, ki so namenjeni povečanju VO2 max, temelji na adaptogenih.

Razlog je, da imajo adaptogeni številne prednosti za športnike, ki vodijo do povečanja VO2 max.

  • Izboljšan pretok kisika.
  • Podaljšan čas do odpovedi.
  • Zmanjšanje stresa.

Te prednosti ti omogočajo boljše treninge, s katerimi boš povečal svoj VO2 max. In ker je VO2 max neposredno povezan s tvojo sposobnostjo uporabe kisika, povečanje pretoka kisika neposredno pozitivno vpliva na tvoj VO2 max.

Kako stres vpliva na tvoje telo

Stres je zelo pomemben dejavnik. Med intenzivno vadbo, kar trening načrt za povečanje VO2 max vsekakor je, je tvoje telo pod hudim fiziološkim stresom. Stres, še posebej prek daljšega obdobja, ima mnoge negativne posledice.

  • Slabša zmogljivost.
  • Šibkejši imunski sistem.
  • Bolezen in poškodbe.

Z znižanjem nivoja stresa ti adaptogeni omogočajo, da se izogneš negativnim učinkom stresa. 

Stresni hormoni, kot je kortizol, negativno vplivajo tudi na nivo testosterona v tvojem telesu. Z nižanjem stresa naravno povečaš oziroma ohranjaš nivo testosterona v telesu, kar ima zelo pozitiven učinek na tvojo zmogljivost in učinkovitost vadbe.

Stres povečuje tudi vazokonstrikcijo, ožanje žil, kar slabša pretok krvi in posledično pretok kisika. Z nižanjem stresa adaptogeni stimulirajo nasprotni učinek, vazodilatacijo, torej širjenje žil, kar izboljša pretok krvi in kisika.

Končno je stres tudi neposredna grožnja tvojemu imunskemu sistemu. Brez močnega imunskega sistema ne boš mogel zdržati več tednov ali mesecev napornih treningov. Prosimo te, da si vzameš nekaj minut in se izobraziš, kako poskrbeti za zdrav in močan imunski sistem.  

Najboljši adaptogeni za povečanje VO2 max

Obstaja veliko adaptogenov, ki jih lahko izkoristiš za zmanjšanje stresa, povečanje pretoka kisika in izboljšanje športne zmogljivosti, kot so ašvaganda, rodiola, kordiceps, šisandra in ginseng. 

Preberi naš prispevek o ašvagandi, enemu najmočnejših adaptogenov, in njenih številnih prednostih za tvoje zdravje in športno zmogljivost.

Ašvaganda je naravni adaptogen, ki poveča VO2 max in znižuje nivo stresnega hormona.Ašvaganda je eden od najboljših adaptogenov za povečanje VO2 max.

Če en adaptogen zate ni dovolj, lahko uporabiš adaptogensko formulo, ki vsebuje več adaptogenov in druge sestavine, kot je beta-alanine.

Beta alanin je aminokislina, ki zmanjšuje mišično utrujenost in izboljšuje vadbeno zmogljivost. To poveča tvojo sposobnost za opravljanje treningov, kar seveda koristi pri povečanju VO2 max.

Izbiraš lahko med mnogimi adaptogenskimi formulami. Adaptogen Fuse je eden izmed boljših, saj združuje več adaptogenov, kot so ašvaganda, šisandra, rodiola in tri vrste ginsenga. Poleg povečanja VO2 max, hkrati dvigne raven energije in zmanjša stresni hormon kortizol. Naslednji izdelek, ki ga mora poznati vsak vzdržljivostni športnik je Loaded. Visokokakovostna multivitaminska formula, ki poleg vitaminov in mineralov vsebuje tudi štiri adaptogene. Poskrbi za hitro regeneracijo, močan imunski sistem in znižuje stres, ki ga povzroča intenzivna vadba.

Toda če bi rad preizkusil najbolj učinkovito adaptogensko formulo za povečanje VO2 max, si oglej naš lastni VO2 max booster Absolute, naravno, visokokakovostno dopolnilo na podlagi adaptogenov (kordiceps, ašvaganda, rodiola, ginseng) in beta-alanina.

Absolute je visokokakovostno prehransko dopolnilo na osnovi adaptogenov, ki pripomore k večjemu VO2 max.Absolute je celovita adaptogenska formula, narejena posebej za povečanje VO2 max.

2. Železo

Železo je izjemno pomemben mineral, ki:

  • krepi imunski sistem,
  • zmanjša utrujenost,
  • poveča nivo energije,
  • izboljša mentalno in fizično zmogljivost,
  • omogoča pretok kisika.

Glavna vloga železa v telesu je omogočanje pretoka kisika. To doseže tako, da stimulira proizvodnjo dveh ključnih beljakovin, hemoglobina in mioglobina. Hemoglobin prenaša kisik po žilah, medtem ko mioglobin dostavi kisik tvojim mišicam.

Ker je železo neposredno odgovorno za omogočanje pretoka kisika, ni presenečenje, da je bistveno dopolnilo za povečanje VO2 max. Povečanje VO2 max spodbuja neposredno, tako da izboljša pretok kisika, in posredno, tako da izboljša tvojo športno zmogljivost in poveča učinkovitost tvojih treningov.

Upoštevati moraš tudi, da športniki pogosto trpijo za pomanjkanjem železa, zato bi moral imeti dodajanje železa v mislih, tudi če te ne zanima povečanje VO2 max. Svetujemo pa ti, da se pred vnosom velikih količin železa posvetuješ s svojim zdravnikom.

Naš Iron+ ima visoko vsebnost kakovostnega vira železa, saj ga kot športniki potrebujemo še toliko več. 

Železo je eno temeljnih dopolnil za omogočanje pretoka kisika in povečanje VO2 max.

3. Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati niso pogosto povezani s povečanjem VO2 max, a po našem mnenju je to velika napaka.

Če se vrnimo na avto in gorivo. Ogljikovi hidrati oziroma sladkor so prav to, glavni vir goriva za tvoje telo. In če želiš izpeljati trening načrt za povečanje VO2 max, boš zagotovo potreboval veliko goriva.

Veliko športnikov dela napako, da zanemarjajo svoj vnos energije med intenzivno vadbo. To ima številne negativne učinke, toda morda najpomembnejši je povečanje stresa v telesu.

Med intenzivno vadbo tvoje telo za pridobivanje energije troši zaloge glikogena, shranjenje v mišicah in jetrih. Več glikogena kot porabiš, bolj se poveča nivo stresa v telesu. 

Ta postopek se lahko bistveno upočasni z vnosom zunanjega vira hitrih sladkorjev, kot sta glukoza ali fruktoza. Še posebej učinkovito pa je, če uživaš kombinacijo glukoze in fruktoze, saj tako izkoristiš oba prenašalca ogljikovih hidratov v telesu in omogočiš najboljšo absorpcijo brez prebavnih težav.

Najbolj učinkovit način za vnos ogljikovih hidratov med vadbo je z energijskimi geli in izotoničnimi napitki. Te dve dopolnili sta vir ogljikovih hidratov in mineralov, ki v krvnem obtoku postanejo elektroliti in omogočajo primerno hidracijo, ki je še en ključen dejavnih pri ohranjanju športne zmogljivosti in sposobnosti, da uspešno izvedeš svoj trening.

Energijski gel je eden najbolj praktičnih načinov za vnos energije med intenzivno vadbo.

Nisi prepričan, kaj energijski gel je in kako deluje? Imamo odgovore!

Če te zanimajo najboljši energijski geli za vnos energije med vadbo, si oglej naša najboljša 3 priporočila!

Če pa prehranska dopolnila niso zate, mnogo kolesarjev obožuje svoje gumijaste medvedke, ki jim nekateri pravijo kar skrivno orožje dr. Tima Podlogarja!

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
24 x 60 ml
4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
30 x 60 ml
GO Isotonic Energy Gel BoxGO Isotonic Energy Gel Box
SIS - Science in Sport

Ne potrebuje vode

Redna cena€66,00 Cena s popustomOd €39,99
- 39%
24 x 60 ml
Energijski gel z L-Karnitinom BoxEnergijski gel z L-Karnitinom Box
4Endurance Pro

Vir energije, pospeši presnovo maščob

Cena s popustom€54,99

Zaključek

Ne glej na dopolnila kot nekaj, kar povečuje tvoj VO2 max. Glej na njih kot podporo svojim treningom, ki povečujejo tvoj VO2 max.

Preden razmišljaš o dopolnilih, prenesi svoj BREZPLAČNI trening načrt!

Ko si pripravljen na trening, so glavna prehranska dopolnila, ki jih lahko uporabiš za izboljšanje zmogljivosti in povečanje VO2 max adaptogeni, železo in ogljikovi hidrati.

Ta dopolnila bodo:

  • Priskrbela potrebno energijo
  • Izboljšala tvojo športno zmogljivost
  • Okrepila tvoj imunski sistem
  • Ohanila in povečala pretok kisika
  • Pomagala oblvadati in znižati stres
  • Ohranila tvoje zdravje, dolgotrajnost in dobro počutje

Če bi rad izvedel več o VO2 max, preden začneš trenirati, si oglej naš celovit vodnik.