So gumijasti medvedki boljši od energijskega gela med vadbo
Čas branja: 4 min

Dilema kolesarja: energijski gel ali gumijasti medvedki?

Čas branja: 4 min
Obračun stoletja.
So gumijasti medvedki boljši od energijskega gela med vadbo

Nobenega dvoma ni, da je energijski gel eden najboljših virov energije v kolesarstvu. Ponuja hitro energijo iz preprostih sladkorjev, kot sta glukoza in fruktoza. Je preprost za uporabo, lahek za nositi in ima odličen učinek.

A vendarle, mnogo vrhunskih kolesarjev, med njimi priznani nutricionist dr. Tim Podlogar, kot vir energije med vadbo uporabljajo tudi gumijaste medvedke. In to ne brez razloga. Konec koncev, gumijasti medvedki so zelo podobni energijskim gelom. Za sladkor gre.

Kateri pa je boljši? V tem blogu bomo končno zaključili to dolgoletno rivalstvo.

Energijski gel – najboljši dodatek za kolesarje

Tržišče je preplavljeno z energijskimi geli, toda v povprečju energijski geli vsebujejo ogljikove hidrate in različne količine elektrolitov.

Ogljikovi hidrati v energijskem gelu so predvsem glukoza oziroma maltodekstrin. Energijski geli, namenjeni višjemu vnosu ogljikovih hidratov, vsebujejo tudi fruktozo, saj kombinacija glukoze in fruktoze omogoča telesu, da koristi oba prenašalca ogljikovih hidratov in tako poveča absorpcijo na 90 gramov na uro.

Večina energijskih gelov vsebuje tudi določeno količino mineralov, predvsem sol. Naprednejši energijski geli vsebujejo več mineralov, ki v stiku s krvjo postanejo elektroliti in poskrbijo za optimalno hidracijo, potrebno za vzdrževanje normalnega delovanja telesa.

Energijski gel je praktičen za nositi v žepih in dozirati na kolesu. Večina energijskih gelov je tudi dobrega okusa, kar povečuje njihovo priljubljenost med kolesarji.

Energijski gel ali gumijasti medvedki Haribo

Gumijasti medvedki – alternativa za kolesarje?

Gumijasti medvedki so sestavljeni iz različnih vrst sladkorjev, ki so lahko tako glukoza kot fruktoza, pogosto pa je to glukozni sirup. Gumijasti medvedki Haribo, na primer, vsebujejo 16 gramov sladkorja v 36-gramski porciji, kar pomeni, da sladkor predstavlja približno 50 % gumijastega medvedka.

Medtem ko je vrečka gumijastih medvedkov nekoliko manj praktična za nositi v žepu kot en sam energijski gel, se to lahko prevesi, ko se število gelov v tvojih žepih poveča.

Gumijasti medvedki so tudi izjemno praktični, kar se tiče mikrodoziranja, saj en medvedek tehta približno 2 do 3 grame. Po drugi strani, če želiš doseči specifičen vnos ogljikovih hidratov, je štetje gumijastih medvedkov na kolesu precej težavno, in pa tudi nevarno.

Energijski gel ali gumijasti medvedki Haribo

Energijski gel proti gumijastim medvedkom – obračun

Oba tekmovalca sta se predstavila, zdaj pa je čas, da odgovorimo na vprašanje, kateri je bolj primeren za kolesarje – energijski gel ali gumijasti medvedki?

Ogljikovi hidrati

Glavni razlog, da kolesar med vadbo uživa energijski gel ali gumijaste medvedke, so ogljikovi hidrati.

Tako energijski gel kot gumijasti medvedki vsebujejo glukozo, hiter sladkor z visokim glikemičnim indeksom, ki telesu omogoča hiter dostop energije med vadbo.

Vendarle pa je glukoza boljši vir sladkorja od glukoznega sirupa. Glukoza je priljubljen vir energije telesa, medtem ko je glukozni sirup tekoča raztopina raznih sladkorjev, zato je natančna količina glukoze v njem vprašljiva.

Tako energijski gel kot gumijasti medvedki lahko vsebujejo fruktozo, kar poveča absorpcijo in zmanjša prebavne težave, toda to je odvisno od posameznega energijskega gela oziroma gumijastega medvedka.

Če privzamemo, da je energijski gel optimiziran za vnos sladkorja med intenzivno vadbo, je energijski gel v tej kategoriji zmagovalec.

Energijski gel ali gumijasti medvedki Haribo

Energijski gel: 1 – Gumijasti medvedki: 0

Praktičnost

Energijski gel je izjemno praktičen za nositi, a ko se tvoje potrebe po energiji povečajopraktičnost energijskega gela pada, saj je število energijskih gelov, ki jih lahko nosiš v žepih, žal omejeno.

Iz tega vidika se zdi lažje nositi vrečko gumijastih medvedkov. Torej, kar se tiče energijske praktičnosti, so gumijasti medvedki zmagovalec.

Kar se tiče doziranja, imata oba tekmovalca svoje prednosti in slabosti. Gumijasti medvedki so odlični za mikrodoziranje, ne gre pa jim najboljše od rok, ko želiš doseči natančno določen vnos ogljikovih hidratov na uro.

Zmagovalec v tej kategoriji? Gumijasti medvedki.

Energijski gel ali gumijasti medvedki Haribo

Energijski gel: 1 – Gumijasti medvedki: 1

Elektroliti

Čeprav ni razloga, da gumijasti medvedki ne bi mogli vsebovati elektrolitov, jih večina gumijastih medvedkov na tržišču, kot so recimo Haribo, ne vsebuje.

Če smo pošteni, so tudi energijski geli pogosto pomanjkljivi na tem področju, vendarle pa obstajajo energijski geli z naprednimi formulami elektrolitov.

Zakaj so elektroliti pomembni? Ker ti omogočajo optimalno hidracijo med vadbo, kar je ključno za tvoje zdravje in športno zmogljivost.

Kar se tiče elektrolitov, je energijski gel naš zmagovalec, tudi če za las.

Energijski gel ali gumijasti medvedki Haribo

Energijski gel: 2 – Gumijasti medvedki: 1

Okus

Okus je seveda subjektiven. Nekateri kolesarji imajo radi določen energijski gel ali znamko energijskih gelov, drugi ne. Nekateri kolesarji imajo radi gumijaste medvedke, drugi ne.

Toda moramo upoštevati, da so gumijasti medvedki ustvarjeni z namenom, da zapeljejo naše brbončice, zato imajo na tem področju prednost.

Iz tega razloga so gumijasti medvedki zmagovalec te kategorije in v zadnjo kategorijo vstopamo z izenačenim rezultatom.

Energijski gel ali gumijasti medvedki Haribo

Energijski gel: 2 – Gumijasti medvedki: 2

Zdravje

O vplivu energijskega gela na zdravje poteka mnogo razprav. Nekateri kolesarji se še vedno izogibajo sladkorja, drugi se izogibajo zgolj fruktoze.

Kakorkoli že, tako glukoza kot fruktoza se zdita manjše tveganje za zdravje od glukoznega sirupa.

Upoštevaj tudi, da lahko gumijasti medvedki vsebujejo druge dodatke za ohranjaje oblike in okusa, kar dodatno poveča tveganje za tvoje zdravje. Seveda lahko tudi energijski geli vsebujejo dodatke in škodljive sestavine, toda za gumijaste medvedke je to bolj pogosto.

Čeprav ne popolnoma prepričljivo, je energijski gel zmagovalec te kategorije, kar pomeni tudi, da je zmagovalec našega epskega obračuna.

Energijski gel ali gumijasti medvedki Haribo

Energijski gel: 3 – Gumijasti medvedki: 2

Energijski gel je boljši vir energije med vadbo od gumijastih medvedkov

To je to. Po napetem dvoboju je energijski gel premagal gumijaste medvedke.

Dvoboj je bil veliko bolj napet, kot smo pričakovali, in gumijasti medvedki so se dokazali kot vreden nasprotnik. Toda na koncu lahko le en stoji na vrhu gore in izpade totalen frajer.

Energijski gel ali gumijasti medvedki Haribo

Energijski gel in gumijasti medvedki – z roko v roki?

Res je, energijski gel je premagal gumijaste medvedke v obračunu stoletja, vendarle pa to ne pomeni, da moraš nujno izbrati enega ali drugega.

Pravzaprav, mnogo kolesarjev kombinira energijske gele z gumijastimi medvedki, da združi najboljše obeh svetov.

Energijski gel ali gumijasti medvedki Haribo