Izbira kolagena za podporo pri treningu: Pro Flex vs Kolagen+
Čas branja: 4 min

Izbira kolagena za podporo pri treningu: Pro Flex vs Kolagen+

Čas branja: 4 min
Kolagen je ključna beljakovina za zdravje sklepov, kosti in vezi.
Izbira kolagena za podporo pri treningu: Pro Flex vs Kolagen+

Kolagen je eno izmed najbolj popularnih prehranskih dopolnil za vzdržljivostne športnike.

Ni skrivnost, da so športniki bolj nagnjeni k obrabi sklepov zaradi obremenitev in ponavljajočih se gibov.

Kaj sploh je kolagen? Kakšne so posledice pomanjkanja kolagena? Kako se soočiti s težavo pomanjkanja le tega? 

V tem blogu bomo odgovorili na ta vprašanja in vam predstavili dva izdelka, Pro Flex in Kolagen+, ki sta prilagojena za športnike.

Zakaj uporabljati kolagen?

Kolagen je telesu lastna beljakovina, ki se nahaja v koži, hrustancu, veznih tkivih in kosteh. Vendar ga žal po 25. letu telo ni več sposobno samo proizvajati v zadostnih količinah, kot ga na začetku našega življenja. 

Kolagen predstavlja okoli 30 odstotkov vseh beljakovin v našem telesu in se kot beljakovina nahaja povsod. V koži (70% volumna le te), kosteh, zobeh, mišicah in črevesju. 

Je t.i. strukturna beljakovina, ki naši koži in sklepom nudi vso potrebno oporo in strukturo. Brez nje se začno težave, zmanjšanje fizične moči, slabša funkcionalnost sklepov in gube na koži.

Pomanjkanje kolagena v telesu se lahko kaže kot pomanjkanje mišične moči, neprijetne občutke pri izvajanju določenih gibov ali kot podaljšan čas regeneracije.

Dolgoročna posledica stalnih pritiskov na kolke, kolena in gležnje v kombinaciji z morebitnimi preteklimi poškodbami in nezadostno regeneracijo je nezmožnost opravljanja športne aktivnosti brez neprijetnosti.

S prehrano ga je izredno težko dodajati telesu zaradi velikosti njegovih molekul in posledično slabe absorpcije v prebavnem traktu, zato ga je priporočljivo v telo vnašati v hidroliziranih oblikah. Še posebej do izraza pride z vitaminom C, ki spodbudi tvorbo lastnega kolagena, in vitaminom D, ki okrepi kosti.

Pro Flex in Kolagen+, dva odlična izdelka znamke 4Endurance Pro, sta bila narejena z mislijo na tebe, športnika, ki svoje telo dnevno postavljaš pred fizične izzive in bremeniš svoje telo.

400 g
Pro FlexPro Flex
Pro Flex Pro Flex
4Endurance Pro

Celovita podpora sklepov

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
90 tablet
Kolagen+Kolagen+
Kolagen+
4Endurance Pro

S hialuronsko kislino in vitaminom C

Cena s popustomOd €19,99
60 kapsul
Flex kolagen Run & Bikerun & bike flex , glukozamin za tekače
Activlab

Pomoč za boleče sklepe

Cena s popustom€14,99
300 g
hidroliziran kolagenhidoliziran kolagen v prahu
Applied Nutrition

Pomoč pri težavah s sklepi

Cena s popustom€29,99

Primerjava: Pro Flex proti Kolagen+ 

Tako Pro Flex kot Kolagen+ vsebujeta kakovosten hidroliziran kolagen, ki ga tvoje telo lažje absorbira. Oba izdelka sta odličen pripomoček za spodbudo naravne tvorbe kolagena v telesu in posledično zmanjšanje težav povezanih s pomanjkanjem kolagena.

Takoj pa lahko opazimo, da se dopolnili razlikujeta že po sestavi. Tabela sestavin je pri Pro Flexu precej daljša kot pri Kolagenu+.

Oglejmo si oba izdelka bolj podrobno.

Pro Flex

Formula je sestavljena za optimalno podporo sklepov.

Ključna sestavina je hidroliziran goveji kolagen tipa I in tipa III, ki ga v telesu najdemo v mišicah, kosteh, tkivih in kitah.

Prisotni so tudi MSM, bosvelija, glukozamin, hondroitin in hialuronska kislina ter vitamina C in D. Vitamin B6 pa poskrbi, da je absorpcija vseh sestavin hitra in učinkovita.

Vse sestavine so skrbno izbrane na podlagi telesne sestave in med seboj sodelujejo sinergično za najboljši učinek.

Kolagen tipa I predstavlja 90 % kolagena v telesu. Zagotavlja strukturo kože, kosti, kit, hrustanca, vezivnega tkiva in zob. Kolagen tipa III podpira strukturo mišic, organov in arterij.

Pro Flex
Pro Flex je v obliki prahu, kar omogoča hitro raztopitev in absorpcijo. Za lažjo razgraditev delcev priporočamo, da si ga zmešaš v shakerju. 

Kolagen+

Pri tem izdelku velja trditev “manj je več”. Lista sestavin je preprosta, vendar učinkovita.

Enako kot pri Pro Flexu, tudi v Kolagen+ najdemo hidroliziran goveji kolagen tipa I in III. Dopolnjujeta ga vitamin C in hialuronska kislina. 

V dopolnilu Kolagen+ dobiš 2400 mg hidroliziranega kolagena (v 4 tabletah) in 100 mg hialuronske kisline. Vitamin C je prisoten v količini, ki je nujno potrebna za hitro in učinkovito absorpcijo.

Collagen+
Tenis predstavlja veliko obremenitev na komolce, kolena in kolke. Z dodajanjem kolagena v prehrano lahko pospešimo regeneracijo sklepov.

Kateri izdelek izbrati?

Oba izdelka sta odlična, ima pa Pro Flex zaradi svoje oblike ter velikega števila izjemnih in aktivnih sestavin več prednosti. 

Prašek se namreč hitro raztopi v tekočini in zato tudi hitreje absorbira v prebavnem traktu. Kapsula ali tableta se morata namreč najprej razgraditi v želodcu, kar traja nekoliko dlje kot pri prašku.

Pro Flex ti na porcijo nudi kar 9000 mg kolagena z dodanim vitaminom C in D, kar bo poskrbelo, da bo tvoje telo lahko tvorilo njemu lasten kolagen, okrepilo tvoje vezi, hrustanec in omogočilo normalno kostno gostoto.

Aktivne sestavine, kot so organsko žveplo (MSM), bosvelija in hialuronska kislina v kombinaciji z vitaminoma C in D, bodo v tvojem telesu delovale kot naravni lubrikant in zmanjšale trenje med sklepi, posledično bo vsakodnevna športna aktivnost lažja. Kot beljakovina pa bo poskrbel za ohranjanje mišične mase.

Zakaj uporabljati Pro Flex?

  • Lahko postane del tvoje dnevne rutine – zaradi odličnega mešanja in sadnega okusa ga lahko dodaš svojemu smutiju, sadnemu ali detox napitku. Preprosto dodaj merico Pro Flexa v mešalnik in uživaj.
  • Vzemi ga po telesni vadbi – preprosto ga dodaj regeneracijskemu napitku za povečanje vnosa beljakovin in pospešitev regeneracije.
  • Te moti velika količina tablet, ker že jemlješ vitamine in ostale dodatke? – prašek si lahko zmešaš tudi v dnevnem kozarcu čaja ali soka.

Pro Flex torej poskrbi zate, športnika, čigar telo je na dnevni bazi aktivno in izpostavljeno posledicam športa.

Kdaj izbrati Collagen + pred Pro Flexom

Kolagen+ se nahaja v tabletah, zato je priročen za na pot in bo zavzel zelo malo prostora v tvoji omarici ali torbi za trening.

Zakaj uporabiti Kolagen+?

  • Si na poti – kmalu imaš trening in želiš preventivno vzeti kolagen, nimaš pa dostopa do shakerja.
  • Nimaš resnih težav – kolagen z vitaminom C bi jemal samo preventivno.

Prašek se najhitreje raztopi v tekočini in posledično prej absorbira v telo, medtem ko so tablete za marsikoga bolj priročne.

Zaključek

Oba izdelka s kolagenom, Pro Flex in Kolagen+, vsebujeta kolagen z visoko biološko razpoložljivostjo in vitaminom C, kar pomeni, da stimulirata bio-sintezo novega kolagena in povečujeta odstotek elastina v koži. 

Oba tudi nudita odgovor na problem zmanjševanja kolagena v telesu, kar je povsem normalen proces staranja. S tem procesom pa so žal povezane številne težave z gibljivostjo, elastičnostjo sklepov in kakovostjo mišične mase. 

Ne glede na to, na kakšen način se boš odločili jemati kolagenski dodatek – v prahu ali v tabletah – bo izbira pravilna. Želimo pa, da odkriješ vse prednosti, ki jih izdelka ponujata. Upamo, da ti je ta primerjalni vodnik ponudil vse, kar potrebuješ za odločitev, katera oblika je prava zate!