translation missing: sl.general.accessibility.skip_to_content
Odprti smo normalno (11-18ih). V trgovini je lahko samo en kupec. Obvezna uporaba mask.
Odprti smo normalno (11-18ih). V trgovini je lahko samo en kupec. Obvezna uporaba mask.
Choose Location:
Omega 3 kapsule | Katere omega 3 kupiti?

Omega 3 kapsule | Katere omega 3 kupiti?

Omega 3 kapsule - na kaj biti pozoren?

Zadnje čase slišim, da veliko ljudi omenja omega 3. Poznam Omega ure, za omega 3 kisline pa nisem še nikoli slišal. Kaj je to in zakaj bi jemal?

Omega 3 so maščobne kisline, ki jih največkrat najdemo v ribah kot so losos, skuša, inčun, sardela pa tudi drugem morskem življu iz Neptunovega kraljestva. Naše telo jih samo ne proizvaja, zategadelj jih moramo vnesti s hrano. V grobem povedano so sestavljene iz eikozapentaenojske kisline (EPA) in dokozaheksaenojske kisline (DHA), ki sta znani zaradi svojih zaščitnih lastnosti za naše srce. EPA in DHA nastajata v planktonu ki je hrana morskemu življu in se zato kopiči v maščobah morskih bitij, ki ga uživajo.

V Evropi zaradi modernih prehranjevalnih navad zaužijemo veliko premalo EPA in DHA kislin, kar lahko povzroči hudo pomanjkanje v organizmu. Omega 3 so namreč pomemben gradbeni element celičnih membran, kar pomeni, da njihovo pomanjkanje lahko vpliva na komunikacijo znotraj celic. Simptomi pomanjkanja vključujejo utrujenost, težave s spominom, težave s kardiovaskularnim sistemom in motnje vida na fiziološki ravni, motnje razpoloženja ter povečanje simptomov depresije na psihološki. Mogoče ni zanemariti še lepotnega vidika, ki vpliva na izgled kože in nohtov saj upočasnijo staranje in razgradnjo kolagena, zmanjšajo pa tudi nastanek aken, ogrcev in nečiste kože.

Viri: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26195090

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14662593/

Novejše študije pa dokazujejo, da omega 3 kapsule vplivajo tudi na nivo stresa in vnetij - celo pri popolnoma zdravih mladih posameznikih. V predstavljeni študiji vidimo, kako z roko v roki hodita stres in vnetja (low-grade inflammation). Študentje, ki so prejemali visoke doze aktivnih maščobnih kislin, so imeli zmanjšane tako dejavnike tumorske nekroze kot 20% zmanjšanje simptomov anksioznosti. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21784145

Dobro ... jaz sem resen športnik, tu pa govorimo kar o neki lepi koži in depresiji in aknah...

No, potem te bo mogoče zanimalo, da omega 3 kapsule pridejo prav tudi resnim športnikom. Kot seveda tudi tistim rekreativnim!

Prednosti ni malo: zmanjšujejo vnetne procese v telesu, izboljšujejo pretok krvi v mišicah, zamaknejo čas mišične bolečine, zmanjšajo kopičenje maščobe v podkožnem tkivu in predvsem ščitijo mišično maso ter kosti v obdobjih daljšega mirovanja. Študija je tudi pokazala, da dolgoročno, t.j, šest mesečno jemanje omega 3 kislin pri starejših ljudeh znatno poveča relevantno mišično maso ter moč. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6742725/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21116020

Našli smo celo izredno bizarno študijo, ki je dokazala, da jemanje omega 3 kapsul zmanjša mišično utrujenost pri izolacijskih vajah kot je biceps-curl. Roko na srce, verjetno kontra študije ne bo :D Članku pa jo prilagamo bolj za hec kot za res - določena mera vnetij po naporu je dobrodošla, saj poskrbi za rast zmogljivejšega mišičnega tkiva. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3737804/

Je pa zato toliko bolj pomembna študija na igralcih rugbya, ki je dokazala da dodajanje omega 3 pripomore k zmanjšanju mišične utrujenosti, zakisanosti in poveča eksplozivnost ter poveča fizično vzdržljivost. Študija se je izvajala na dvajsetih profesionalcih v pet tedenskem obdobju. Logika je enostavna - dodajanje ribjega olja v proteinski prehranski režim rezultira v manj "muskelfibra, manj mišične utrujenosti pa se preslika v lažje doseganje eksplozivne moči. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29985775

To je vse fino in res je čas, da jih dodam k prehrani. Samo zakaj ravno te omega 3, ki so malce dražje kot običajne? In zakaj v paketu z D3? Mi hočete podtaknit še nekaj ekstra?

Katere omega 3 kupiti? Vse omega 3 žal niso narejene enako. Na trgu je mnogo izdelkov, ki vsebujejo maščobe iz poceni in velikih roparskih rib iz Kitajske ali Vietnama, kjer so vode silno onesnažene. Zategadelj smo v paket dali »lekarniške«, kvalitetne omega 3 kapsule priznanega proizvajalca NOW, podjetja z najvišjimi standardi kakovosti. Podjetje je bilo ustavljeno z namenom, da razkošje ne bo na voljo le premožnim to filozofijo pa so ohranili vse do današnjih dni.

najboljše omega 3 kapsule

Ribe v njihovih omega 3 izhajajo iz čistih morij Peruja in Čila ter iz sardel, skuš in inčunov - torej majhnih rib, ki ne živijo dolgo in posledično tudi ne akumulirajo toliko težkih kovin. Proizvedene so z molekularno destilacijo pod najstrožjimi pogoji čistosti. Vsaka serija je dodatno testirana, s čimer se potrdi, da v kapsulah ni škodljivih tujkov kot so živo srebro in ostale težke kovine ter ostale »smeti«, ki zastrupljajo naše telo. Za to uporabljajo najnovejšo ICP-MS analizo, ki zazna že najmanjše sledove nečistosti, kot so naprimer dioksini (halogenirane organske spojine). 

Vitamin D3 je maščobno topen vitamin, ki ga je dobro jemati z maščobnim virom kot so recimo omega 3 kapsule.

Vitamin D omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic, nujen je za pravilni nivo testosterona ter za zdrave in močne kosti ter zobe. Če močno poenostavimo, naš testosteron nastane v veliki meri iz vitamina D in holesterola :)

Vitamin D je tudi pomemben pri imunskem sistemu, saj lahko ščiti pred prehladom ali gripo. Lahko pa tudi zmanjšuje razvoj avtoimunih bolezni. V prehrani ga najdemo največ v mastnih ribah in mesu, vendar so količine žal premajhne. V mesecih ko sonca ni ali pa je preveč šibko ga telo ne more proizvesti samo, zategadelj je potreba po dodajanju še toliko večja. 

Pomanjkanje vitamina D se namreč lahko dolgoročno kaže v zmanjšanju kostne gostote in večjega tveganja za zlome in za nastanek osteoporoze v poznih letih. Pri odraslih pa so simptomi predvsem zmanjšana moč mišic, zmanjšan mišični tonus in povečana občutljivost za okužbe.

Vir: https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php

To je vse skupaj res mega, lahko bi celo rekli o-mega. Zagotovo pa imajo tudi kakšne slabe lastnosti? Moram biti previden, ko jih jemljem?

Mogoče jih ni najbolje jemati prve tedne po poškodbi tkiva in celjenju ran. Omega 3 kapsule izpustimo v zgodnji fazi celjenja ran, kasneje, ko brazgotina zori, pa jih dodajamo. Če imate sladkorno bolezen, vam lahko povzročijo povečan nivo sladkorja v krvi, zategadelj se o morebitnem jemanju obvezno posvetujte z osebnim zdravnikom. Omega 3 namreč stimulirajo rast glukoze. Izogibajte se jih tudi, če imate nagnjenost k nosnim krvavitvam ali izredno nizek telesni pritisk. Nekatere omega 3 imajo v sebi visoke doze vitamina A, kar lahko privede do vrtoglavice, srbečice ali bolečin v sklepih. Še en ekstremen in izredno redek primer. Pri starejših, ki jemljejo zdravilo proti depresiji lahko pride do nespečnosti.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4664844/


Če potegnemo črto. To so izredno ekstremni in izredno redki primeri. Če se najdete v opisani rizični kategoriji, se o jemanju posvetite s svojim zdravnikom. Za vse ostale pa so omega 3 zgolj in samo dobrodošel, če ne že kar obvezen dodatek.

Super. Koliko me bo vse skupaj stalo?

Paket Omega 3 Now + Vitamin D3 je sedaj v akciji za 17.99€. Glede, da je vitamin D veliko bolj razpoložljiv v oljnem mediju, svetujem, da ob enem odmerku vzamete še kapsulo vitamina D. Za več informacij o paketu kliknite na spodnjo sliko: 

omega 3 kapsule


 V kolikor bi želeli omege za celo družino, vam jih ponujamo za 40€ z brezplačno hitro dostavo - paket 3x Now Foods omega-3 | 300 kapsul

 

Najbolj brano: Magnezij za športnike

Najbolj iskano: omega 3 kapsule | Katere omega 3 kupiti

Prejšnji članek Arginin in aktivna regeneracija
Naslednji članek OPTYGEN HP REVIEW | OCENA

Komentarji

4Endurance - februar 4, 2020

Pozdravljena. Znano je, da z mediteransko prehrano in povečanjem vnosa omega 3 napredovala tudi človekova kognitivna zmožnost. Če malo pobrskate po netu, dejansko najdete grafe, kako se je volumen človeških možganov povečeval s povečanim vnosom omega 3. Razlog je enostaven – fosfolipidi tvorijo mielinski ovoj živčnih ceni :)
Do katere mere bi lahko le omega 3 kapsule izboljšale kognitivne zmožnosti, je stvar debat – glede na protivnetno in drugo delovanje pa mislim, da je ob kombinaciji s kakim naravnim virom omega 3 (npr.arašidi) , ko celokupno vnesemo določeno količino, nezanemarljiv.
Ena izmed zanimivejših študij, ki govori v prid uživanja kapsul omega 3: https://n.neurology.org/content/82/5/435.short?sid=5f1b8db5-b80f-48c6-8f76-a9139d39084f

Aktivna - februar 4, 2020

Meni so kapsule omega 3 priporočali tudi zaradi blagodejnega vpliva na možgane. Je to res / mi lahko poveste še kaj o tem?

Komentiraj

Komentar bo v kratkem odobren s strani administratorja

Zahtevana polja