Svetovno prvenstvo za amaterske kolesarje 2021 - Intervju s Katarino Novak
Čas branja: 4 min

Svetovno prvenstvo za amaterske kolesarje 2021 - Intervju s Katarino Novak

Čas branja: 4 min
Pogovor o pripravah, organizaciji, dogodku in prehrani na svetovnem prvenstvu za amaterske kolesarje v Sarajevu.
Svetovno prvenstvo za amaterske kolesarje 2021 - Intervju s Katarino Novak

Od 5. do 10. oktobra je potekalo svetovno prvenstvo za amaterske kolesarje Gran Fondo 2021 v BiH. Katarina Novak, članica ekipe TUŠ T.E.A.M., je na cestni dirki osvojila srebrno medaljo in ob tej priložnosti smo ji postavili par vprašanj.

Katarina, kako si se pripravljala na svetovno prvenstvo?

Pri pripravah na svetovno prvenstvo mi je s strukturiranim trening planom pomagal moj osebni trener Simon Cirnski. Trasa letošnje cestne dirke je imela zelo veliko vzpona, tako da je bila temu podrejena tudi večina mojih treningov. Treninge bi lahko razdelila v dve skupini, nekaj je bilo tistih intervalnih, ki so bili intenzivni in kratki, na drugi strani pa sem delala tudi zelo dolge, večurne treninge z veliko višine, ki pa so bili večinoma nizko intenzivni.

Sem pa skozi celotno sezono tudi kar dosti dirkala.

Kaj ti pomeni nastop na svetovnem prvenstvu?

To je bilo moje prvo svetovno prvenstvo in zastopati barve slovenske reprezentance je bilo res nekaj posebnega. Občutek imam, da sem si največ pritiska naložila prav sama, in ponosna sem, da sem se z njim dobro spoprijela.

Kako si bila zadovoljna z organizacijo prevoza in nastanitve?

Kar se tiče prevoza in nastanitve, sem res lahko hvaležna, da sem članica tako organiziranega kluba, kot je naš TUŠ T.E.A.M. pod vodstvom predsednika Mitje Mahoriča, saj je bilo za vse poskrbljeno s strani našega kluba in sama nisem rabila izgubljati energije s tem.

S kombijem smo odšli v Sarajevo že en dan pred dirko v kronometru, si skupaj ogledali traso cestne dirke, odpeljali štafeto in se v miru pripravili na nedeljo, ko je potekala tista najbolj prestižna, cestna dirka.

Ves čas sem čutila podporo tudi s strani selektorja slovenske reprezentance, Mitje Hernausa, ki nas je bodril in skrbel, da smo bili pravočasno seznanjeni z vsemi potrebnimi informacijami.

Kako je vse skupaj potekalo?

Kot sem že zgoraj omenila, smo se proti Sarajevu s klubom odpravili že v torek.

V sredo smo si z večino ekipe ogledali glavni del trase cestne dirke, nato pa že odhiteli navijati v Pale, kjer sta dva člana naše ekipe moči merila v kronometru.

Skupaj smo proslavili njun uspeh, nato pa kar hitro misli usmerili že k četrtku, ko nas je čakala ekipna štafeta. Dopoldne smo se na kratko pogovorili o strategiji, popoldne pa odpravili na start.

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu - Katarina Novak z ekipoKatarina Novak z ekipo na svetovnem prvenstvu za amaterske kolesarje Gran Fondo 2021.

Po štafeti sta nas čakala dva bolj mirna dneva. Jaz sem ju preživela večinoma v apartmaju in opravila še zadnja dva krajša treninga pred nedeljo.

In že je bil tu »dan D«. V nedeljo smo se kakšni dve uri pred dirko odpravili proti startu. Vremenska napoved je bila zelo slaba, temperature okoli ledišča, dež, na vrhu celo sneg itd. V kombiju smo se greli, opazovali, kako zasneženi avtomobili prihajajo iz Jahorine, kjer je bil cilj dirke, in čakali na odločitev organizatorja, v kakšni obliki bo dirka sploh izpeljana.

Uro pred startom smo izvedeli, da dirke vseeno ne bodo krajšali, tako da smo vozili 100 km dolgo dirko, premagati pa smo morali približno 2300 metrov nadmorske višine. Malo smo se še ogreli, nato pa postavili v štartne bokse in pripravili na več kot tri ure dolgo bitko z vremenom.

Po dirki smo se s klubom še zadnjič odpravili v center Sarajeva, skupaj proslavili naše dosežke, v ponedeljek pa nas je čakala pot proti domu.

Si zadovoljna s svojim nastopom?

Trasa dirke že na papirju ni bila najlažja, saj je bilo treba premagati res veliko višine, dodatno pa so jo otežile še težke vremenske razmere. Na progi smo doživeli praktično vse od snega do ledenega dežja in temperatur kar krepko pod lediščem.

Vesela sem, da sem imela ob sebi reprezentančno kolegico Lauro. Nekje na sredi prvega klanca sva se skupaj podali v beg, pridružila pa se nama je še kolesarka iz Poljske. Složno smo sodelovale in iz kilometra v kilometer večale prednost vse do cilja. Kakšne 5 km do cilja smo od motorista dobile informacijo, da imamo že štiri minute prednosti pred ostalimi in začelo se je taktiziranje. Sama si nisem preveč želela, da bi prišlo do ciljnega sprinta, saj je to moja slabost, tako da sem parkrat poskusila skočiti, toda ni mi uspelo narediti »luknje«. Nekje 500 metrov do cilja sem se odločila, da grem, kar bo, pa bo, stisnila sem, kolikor sem lahko, videla sem že ciljno črto, toda 40 metrov pred ciljem mi je izza hrbta skočila Poljakinja, me odšprintala in mi vzela naslov.

Svetovno prvenstvo v kolesarjenju 2021 - Katarina Novak TUŠ TEAM srebrna medaljaKatarina Novak iz ekipe TUŠ T.E.A.M. je osvojila srebrno medaljo na cestni dirki na svetovnem prvenstvu za amaterske kolesarje Gran Fondo 2021.

Glede na to, da sem bila res tako blizu zmagi, imam malo sladko-grenke občutke, toda tudi srebrna medalja na svetovnem prvenstvu je velik dosežek, na katerega sem zelo ponosna.

Bi karkoli v pripravah spremenila?

Ne, saj se mi zdi, da sem na dirko prišla dobro pripravljena.

Prehranski dodatki in kako ocenjuješ doprinos le-teh za splošen napredek v športu? 

Po mojem mnenju je za kvalitetno izvedbo treningov pravilna prehrana ključnega pomena. Hvaležna sem, da mi ob strani stoji 4Endurance Slovenija, ki z odličnim izotoničnim napitkom skrbi, da na treningih in tekmah nikoli ne zmanjka glikogena v mišicah, okusen napitek Regen pa mi pomaga, da po treningu telesu hitro vrnem izgubljeno in mu s tem omogočim dobro regeneracijo.

Katarina Novak je na svetovnem prvenstvu pila Nrgy Unit Drink, izotonični napitek podjetja Nduranz, zasnovanim posebej za vrhunske vzdržljivostne športnike.

Plani v prihodnje.

Za prihodnjo sezono še nimam čisto točno izdelanih planov, si pa želim, da bi še naprej iz sezone v sezono napredovala in lahko dirkala na najvišjem nivoju.