Marko Baloh rekorder dveh uvodnih dirk sezone 2022 na Floridi
Čas branja: 3 min

Marko Baloh rekorder dveh uvodnih dirk sezone 2022 na Floridi

Čas branja: 3 min
Superman, Chuck Norris in Marko Baloh so preizkušali svojo vzdržljivost. Prvi je omagal, drugi je obupal, Marko Baloh pa se sprašuje, ali je že čas za gel.
Marko Baloh rekorder dveh uvodnih dirk sezone 2022 na Floridi

Slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh je že tradicionalno začel svojo ultra-kolesarsko sezono z dirkanjem na sončni Floridi. Na dirki Sebring 12/24h je v preteklih letih že postavljal rekorde tako na 24-urni kot 12-urni preizkušnji. Letos se je odločil za krajšo verzijo, ker je slab teden dni kasneje dodal dirko Florida 500 oz. 500+ milj ob obali Floride od Jaskconvillea do Key Westa.

SEBRING 12/24h

Marko je bil v Sebringu eden izmed favoritov dirke, vsekakor pa ne edini. Nastopal je namreč tudi aktualni svetovni prvak v 12-urnem kronometru Ryan Collins (Marko pa je aktualni svetovni prvak na 24h). Ryan je sicer 27 let mlajši in verjetno eden izmed najbolj perspektivnih ultra-kolesarjev na svetu.

Pred dirko sta se favorita dogovorila, da bi s skupnimi močmi napadla rekord trase (ki ga je sicer postavil Marko pred nekaj leti) in o zmagi razmišljala šele v zadnjem delu dirke. Vreme je bilo sicer za Florido precej megleno oziroma oblačno, zato pa vsaj temperature niso bile previsoke. V srednjem delu je malce nagajal le močan veter.

Marko Baloh rekorder dveh uvodnih dirk sezone 2022 na Floridi

Marko in Ryan sta se izmenjavala v narekovanju tempa skozi celo dirko, seveda pa se jima je pridružilo kar nekaj močnih tekmovalcev. V prvem 100-miljskem delu dirke je tako prva skupina štela okoli 10-15 tekmovalcev, to število pa je v drugem delu dirke začelo upadati. V drugi polovici je bilo v prvi skupini le še pet tekmovalcev - že omenjena dva favorita in trije kolesarji v kategoriji ležečih koles.

Okoli 40 minut pred iztekom časa so kolesarje usmerili s srednjih krogov na krajše kroge na legendarnem dirkališču Sebring Raceway. Ker se v rezultatih upošteva le vsak polni krog, se je morala skupinica zelo potruditi, da so opravili cele štiri kroge na dirkališču.

Prav v zadnjih metrih je Collins prehitel Marka in osvojil prestižno zmago v kategoriji standardnih koles. Marko je z drugim mestom generalno gladko zmagal v svoji starostni skupini, kot načrtovano pa je bil dosežen tudi rekord trase s 456,XXkm oz 284,XX milj.

Končna razvrstitev Sebring 12-urni kronometer:

Standardna kolesa, generalno:

1. Ryan Collins (ZDA) 456,5 km
2. Marko Baloh (Slovenija) 456,5 km, zmagovalec kategorije 50-59 let
3. Adam Ashvill (ZDA) 413,6 km

Ležeča kolesa

1. Dave Lewis (ZDA) 553 km
2. Clifford Federspiel (ZDA) 459,4 km
3. John Schlitter (ZDA) 456,5 km.

FLORIDA500

Šest dni kasneje se je začela dirka Florida 500, torej 500+ milj ob obali Floride od severa do juga (Jacksonville-KeyWest).

Marko je tudi tu upravičil sloves favorita in zmagal s časom 27 ur 17 minut, ki prav tako pomeni novi rekord trase.

Marko Baloh rekorder dveh uvodnih dirk sezone 2022 na Floridi

Dirka je bila otežena z zelo močnim vetrom v prsa vse do zadnjih 80 milj dirke od Key Larga do Key Westa, ko je tekmovalcem začel pomagati veter v hrbet. Marko se je odlepil od zasledovalcev že v prvi časovni postaji in si že v prvih 100 km nabral pol ure prednosti.

Ta se je zlagoma povečevala do četrte postaje, ko je naš tekmovalec zašel v manjšo krizo in zasledovalec Alberto Blanco je uspel razliko malo zmanjšati. Po nekaj urah krize pa se je Marko ponovno počutil bolje, pritisnil na pedala in na cilj prišel z 1 uro 15 minut prednosti pred Blancom.

Končna razvrstitev Florida 500:

1. Marko Baloh (Slovenija) čas 27 ur 17 minut (31,3 km/h)

2. Alberto Blanco (ZDA) čas 28 ur 32 minut

3. John Schlitter (ZDA) čas 28 ur 52 minut

Izven konkurence je vozil Dave Lewis z vozilom na človeški pogon (Human Powered Vehicle), ki je dosegel izjemen čas 21 ur 55 minut s povprečno hitrostjo 38,9 km/h.

Marko pravi: “Na Florido se z veseljem vračam vsako pomlad zaradi odličnih pogojev za trening in prvega preizkusa forme. Tokrat sem imel priložnost preizkusiti se na kar dveh dirkah in to sem z veseljem izkoristil. Celotna dva tedna sta bila pravzaprav daljši trening blok pred glavnimi dirkami sezone in zato si tudi med dirkama nisem vzel časa za počitek.To je bil verjetno tudi razlog za manjšo krizo na zadnji dirki, ki pa sem jo uspešno prebrodil. Več kot zadovoljen sem z obema nastopoma. V Sebringu je bil glavni cilj dirkati hitro skupaj z Ryanom, uživati in prevoziti čimveč kilometrov. To je tudi uspelo in priznam, da nisem razmišljal o zmagi. Ryan je le svetovni prvak, zmago si je bolj želel in jo tudi pošteno zaslužil. Sploh ne gre za to, da bi mu jaz podaril zmago, po pravici povedano verjamem, da bi bil rezultat isti, tudi če bi tudi jaz sprintal na polno. Za razliko od Sebringa je Florida 500 kronometrska dirka, torej zavetrje ni dovoljeno in vozil sem svojo dirko od starta do cilja. Glavni cilj je bil izboljšanje rekorda trase, kar je zelo otežil močan nasprotni veter večino dirke. Zato vse do cilja ni bilo zanesljivo, ali bo moj novi rekord. Ugoden veter v zadnjih treh urah dirke mi je to omogočil, tako da se s Floride vračam z dvema rekordoma. Super priprava za glavni del sezone pred nami!”

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%