translation missing: sl.general.accessibility.skip_to_content
KLJUČNI DODATKI ZA VZDRŽLJIVOST: ŽIVLJENSKI SLOG, GENETIKA (5/5)

KLJUČNI DODATKI ZA VZDRŽLJIVOST: ŽIVLJENSKI SLOG, GENETIKA (5/5)

Zadnji sestavek v seriji o must-have hranilih bo kratek. Poslušajte svoje telo. Zazrite se v svoj dan (in noč) in vprašajte, če živite pravilno. Ali spite dovolj? Če je odgovor ne, vas multivitamini ne bodo mogli ubraniti kronične bolezni čez 15let. Lahko pa - sploh če vsebujejo še kake druge herbalije poleg sintetičnih oblik - v obdobju preobremenjenosti de zaščitijo telo pred oksidativnim stresom in akutnimi viroznimi obolenji. V kolikor imamo v prehrani premalo oreščkov in rib, dodamo omega-3 maščobne kisline. Če je naš oče ribič, nam seveda ni potrebno jemati treh kapsul omega-3. Če smo vegani, nam zelo verjetno primanjkuje železa, zato lahko le-tega učinkovito napolnimo z algami v stisnjenkah (Spirulina). V kolikor smo si poškodovali križne vezi, je smiselno že predhodno uživati železo, vitamin C, glutamin, HMB, iz prehrane pa v prvih dveh tednih izvzeti omega-3, saj so odlične za proces zorenja brazgotin, ne pa za prve dni proliferacije po poškodbi.  Na dan, ko smo naredili trening za moč in nismo imeli obrokov z visoko vsebnostjo beljakovin (ribe, meso, skuta, jajca, kvinoja), lahko v smuti z banano, borovnicami in malinami dodamo merico sirotkinih beljakovin ali kazeina.

In zadnje, če ste vpleteni v zahtevne fizične aktivnosti (sploh če  opazite splošno in dalj časa trajajočo utrujenost) si je smiselno vsaj na dve leti prekontrolirati krvno sliko. Naši vrhunski športniki to počno vsaj na pol leta. S tem ne le da preverimo, če je z nami vse v najlepšem redu, temveč tudi izpostavimo naše slabosti in prednosti. In temu posvečamo največjo pozornost tudi pri nas. Lahko dodamo manjkajoč mineral (npr. magnezij ali železo) ali vitamin (D3 ali B12, če občutimo nenavadne senzacije) ali sestavimo najboljšo kombinacijo za povečanje moči (cink, vitamin D3 in če posamezniku primanjkuje celokupnega holesterola, dodati kakšno jajce ali dva, torej dva osnovna prekurzorja za testosteron).

Pri dodatkih je potrebno razumeti, da so to le dodatki k osnovni prehrani. Poudarek je na "k prehrani". Hrana, pa če je še tako zdrava, pogosto ne zadosti specifičnim potrebam vzdržljivostnim atletov in prav zato je potrebno za doseganje vrhunskih rezultatov ter ohranjanje zdravja dodajati nekatere osnove. Tu je potrebno izbirati z glavo in poskrbeti predvsem troje - da je dodatek popolnoma varen, učinkovit ter, seveda, da ga sploh potrebujemo.

Zdaj pa le hitro na kolo ali v hribe!

Prejšnji članek HUJŠANJE | HORMONI IN TRENING
Naslednji članek KLJUČNI DODATKI ZA VZDRŽLJIVOST: VO2MAX (4/5)

Komentiraj

Komentar bo v kratkem odobren s strani administratorja

Zahtevana polja