Kako je nastal izotonik Nrgy Unit drink?
Čas branja: 6 min

Kako je nastal izotonik Nrgy Unit drink?

Čas branja: 6 min
Znanstveniki iščejo odgovor na dve zagonetki: kako so zgradili piramide in kako je nastal Nrgy Unit Drink? En odgovor ti ponujamo mi.
Kako je nastal izotonik Nrgy Unit drink?

Zgodba o izotoničnemu napitku Nrgy Unit Drink je zgodba o nas. Zgodba o navdušenih športnikih, ki bolj kot katerikoli dodatek uporabljamo izotonični napitek. Izotonični napitek za nas ni dodatek temveč prej živilo za preživetje - bolj kot najdražje kolo ali neke čudežne dodatke potrebujemo energijo, ki je na voljo ob pravem času, pri tem pa tudi v najbolj oteženih pogojih ne povzroča nelagodja.

A pri tem smo vseskozi imeli težave. Poizkušali smo izotonik za izotonikom in le redko kateri so nam ustrezali. V prvi vrsti so bili moteči okusi. Ti so bili bodisi presladki (v ustih pa nam je še posebej v vročih mesecih ostajal pookus po glukozi), bodisi preveč agresivni do želodca. Ob branju deklaracij smo se (glede na vse ojačevalce okusa, barvila in umetne arome) vprašali, če si ne delamo več škode kot koristi.

Zato smo se povezali s podjetjem Nduranz, katerega distributer smo že bili. Po predstavitvi formule in okvirnega poslovnega načrta smo si izpogajali dva izdelka, ki ga bodo izdelovali le za nas. Najprej izotonik, potem regeneracijski napitek. In tako se je začelo...

izotonični napitek ndure

Slika 1: Kako najlažje testirati nov produkt? Zbrali so nekaj vrhunskih kolesarskih navdušencev in se lotili podiranja rekorda čez Nassfeld (Mokrine). Dobro voljo smo prinesli s seboj, pa tudi nogavice, bidone, izotonike in gelčke.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
10 ocen
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
21 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
11 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
4 ocen

Problemi vzdržljivostnih športnikov - nas in vas

Okus seveda ni bil glavni problem - navajeni smo trpeti in v trpljenju uživamo. Pri daljših turah in tekmah pa smo dobili občutek, da nam je neprebavljena kepa ostajala v želodcu, medtem ko je v nogah zmanjkovalo moči. Tako smo pomanjkanje energije kompenzirali z uživanjem domačih energijskih prigrizkov, kot so mandlji, ricecake-i, celo toaste smo si zavijali v folije.

Vse to je v tekmovalnih pogojih povzročalo dodatno nelagodje in psihični nemir. Ni pa bilo redko, da se nam je v končnih stadijih treninga ali tekme zgodilo tisto, kar smo najmanj želeli - pojavljati so se začeli mišični krči. 

izotonični napitek nduranz

Slika 2: Rekord Nassfelda smo seveda morali zabeležeti, sploh ker je do njega pomagala tudi naša prototip različica izotonika Nrgy Unit Drink.

Tako smo najprej pregledali obstoječe sestavine. Te so bile v nekaterih redkih izjemah sicer kvalitetne, a se nam je zdelo, da so se v izotoniku znašle, ker je v tovarni ostalo nekaj viška. Prav tako so bili minerali v njih značajsko drugačni od tistih, prisotnih v našem znoju.

Zakaj je "fueling" najpomembnejša strategija poleg treninga?

Prvi problem, ki smo ga reševali, je torej ohranjanje ravni energije, torej ogljikovih hidratov. Zaloge ogljikovih hidratov so v človeškem telesu močno omejene, a ogljikovi hidrati so ključni za vzdržljivostno vadbo. Sprotno dodajanje ogljikovih hidratov je zato nekaj, kar vrhunski športniki delajo že desetletja. 

Poleg tega, v kolikor imamo v krvi dovolj goriva - torej nam je telo sprejelo izotonik, gel ali katerikoli pripravek iz ogljikovih hidratov - bo motivacija visoka, stresni hormoni pa nas ne bodo hromili z dodatno povečanim utripom, pritiskom in žilnim krčenjem.

izotonični napitek za kolesarje

Slika 3: V podporo so nam bili številni znani kolesarji - in kolesarke :)

Sekundarni razlog, ki govori v prid uživanja ogljikovih hidratov med vadbo, pa se tiče pojavnosti mišičnih krčev. Med športniki ni ravno razširjeno vedenje, da se koncentracija večine elektrolitov (sploh magnezija) ob hudem naporu ali utrujenosti znotraj celice samodejno poveča.

In če dodajanje elektrolitov prav nič ne vpliva na pojavnost krčev - ta je namreč posledica premajhne glukoze in motenj v signalizaciji živčevja, ki pusti mišico v zakrčenju  - lahko brezglavo dodajanje mineralov poveča možnost za nastanek prebavnih težav.

Zaradi homeostatičnih procesov, ki znotraj celice ohranjajo koncentracijo elektrolitov stabilno tudi med naporom, si mora kolesar, triatlonec, plavalec, motokrosist, nogometaš ali borec v prvi vrsti prizadevati ohranjati svoj glikogen poln.

To je najbolj enostavno, če svoj želodec natrenira, da brez nelagodja sprejme 90 gramov ogljikovih hidratov na uro (več ur zapored). A trenira lahko v nedogled - nič ne bo pomagalo, če zaužije sestavine, ki jih telo ne more sprejeti. 

Idejna zasnova prototipa je šla zato najprej v smeri iskanja sestavin, ki bodo razpoložljive tako s stališča samega privzema kot kasnejše utilizacije in “izgorevanja” z vdihanim kisikom.

V kolikor lahko porabljamo sproti vnešene ogljikove hidrate, to seveda pomeni, da bo kasneje prišlo do utrujenosti oziroma efektivnejšega delovanja živčno-mišičnega sistema ter višje motivacije in fokusa. Kaj več kot to pa si lahko športnik sploh želi?

Sestavine, ki kar nočejo v telo

Odločili smo se za kombinacijo manj sladkega maltodekstrina, katerega glikemični indeks dohaja ali celo presega glukozo, in fruktoze.

Zakaj ti dve sestavini?

Za privzem prvega skrbi glukozni transporter, za absorbcijo fruktoze pa fruktozni - tako lahko telo med naporom sprejme skoraj še enkrat več energije, kot če bi vseboval le mešanico različnih ogljikovih hidratov, ki ciljajo na enega.

 

Slika 4: Prebavne težave so v glavnem posledica napačnih sestavin oziroma napačnega razmerja, kjer glukoza preobremeni en sam transporter in posledično med tekmo ostane v želodcu. 

Nekateri izotonični napitki so že vsebovali mešanico glukoze in fruktoze, vendar je šlo ponavadi za razmerje 2:1.

Glede na to, da imata transporterja skoraj enakovredno zmožnost privzema energije, se nam je to razmerje zdelo umetno, zato smo raje upoštevali razmerje, po katerem se ravnamo tudi sami, ko zaužijemo neko živilo.

Novozelandski profesor dr.  David S. Rowlands je ugotovil, da bi bilo optimalno razmerje med transporterjema relativno uravnoteženo, z minimalno prednostjo na račun glukoznega transporterja.

Tako smo izbrali 1 : 0,8 razmerje maltodekstrina in fruktoze, ki dovoljuje vnos in utilizacijo 90-120 g OH/h ob minimalni pojavnosti prebavnih težav.

Elektroliti, identični znoju - karkoli več bo ostalo zunaj celice

In ker so ravno prebavne težave pogost razlog odstopov ali slabšega rezultata, nismo tvegali niti pri ostalih sestavinah.

Elektroliti so prilagojeni sestavi izgubljenega znoja - z vedenjem, da v celico pride le tisto, česar ji primanjkuje, smo vse elektrolite od kalija do natrija prilagodili koncentraciji v znoju.

Tako v izotoniku Nrgy Unit Drink ni prav nič več magnezija, kot ga izgubimo med vadbo - višja količina bi po eni strani uničila toničnost in nujnost dodajanja tistih res ključnih elektrolitov (natrij, klorid, kalij), po drugi strani pa bi povečeval možnost nastanka prebavnih težav. 

Slika 5: Celici je potrebno nadomestiti minerale, ki jih izgubljamo - ključna sta natrij in kalij. Velike količine magnezija prepustimo za večerni čas, saj v izotoniku le blokira prehod ključnih elektrolitov skozi celično steno in povzroča prebavne težave.

Tako je nastal prototip, ki smo ga najprej uporabljali sami. V naslednji fazi je bilo potrebno veliko časa posvetiti iskanju naravnih arom, ki bi pričarale piten okus, ne glede na količino raztopljene suhe snovi.

Trenutno izbrane arome pomaranče, lubenice in ananasa so blage ter ohranjajo sveže okuse tudi v izjemno vročih pogojih.

Izotonik v svoji preliminarni fazi so testirali številni kolesarji, pri čemer smo šli v pretiravanja - pitje krepko nad 90 g OH/h iz izključno tekočega vira vsaj štiri ure zapored.

 izotonični napitek nrgy unit drink

Slika 6: Po testiranju prototipa in upoštevanju želja različnih športnikov smo še dodatno nadgradili Ndure in tako je nastal Nrgy Unit Drink. Preveri!
 

Večina preizkuševalcev, pri katerih so nekateri tudi nosilci nacionalnih naslovov, vse od kolesarjev do enduro motokrosistov, ni imela nobenih težav, kar nam je dalo dodaten zagon, da razmerje uporabimo tudi pri razvoju regeneracijskega napitka.

Ta je namreč za vzdržljivostnega športnika enako potreben, a vendar so tudi ti napačno zasnovani. Temeljijo namreč na starih doktrinah, ki ne upoštevajo ne novih metod treninga (npr. krajše intervalne treninge), ne zaužitih snovi med samim treningom.

Energijske enote - poenostavitev kompliciranja s kcal

Izotonik Nrgy Unit Drink pa uvaja še nekaj novega - energijsko enoto.

Energijska enota bo prilagojena vsem energijsko hidracijskim izdelkom, ki prihajajo pod blagovno znamko Nduranz.

Kompozicija ogljikovih hidratov bo enaka vsem izdelkom v liniji, zato bomo lahko poljubno kombinirali izotonik, gelček ali juice bar (obliko energijske ploščice, ki je dovolj sočna, da se jo zaužiješ brez ustavljanja ali pavze).

Za zmeren trening potrebujemo eno energijsko enoto, za intenziven ali dolgotrajen trening pa dve.

 energijska enota nrgy unit

Slika 7: Doziranje je poenostavljeno - izdelki Nduranz za energijo in hidracijo so iste sestave, zato jih lahko poljubno kombiniramo, da dosežemo ustrezno preskrbo z energijo in elektroliti. ena energijska enota za zmerne treninge, dve energijski enoti za intenzivne treninge in tekme. 

To lahko skombiniramo bodisi z izotonikom, bodisi s prihajajočimi geli. Kombinacija je stvar okus, višinskega prereza tekme, osebnih preferenc - tako bo alpinist v mrzlem vremenu raje zaužil bolj kompakten gelček, kolesar na Kanarskih otokih pa večino energije dobil z izotonikom.

Z dvema energijskima enotama, kakorkoli že pridemo do njih, dosežemo cilj, ki je odločilen za dosego optimalnega rezultata - oksidacijo 90 g OH/h. 

S prototipom želimo doseči vas odziv.

Zanimajo nas predvsem okusi, saj želimo dodati kar nekaj novih okusov, vendar smo omejeni z “naravnostjo” dodatkov. Naravni dodatki pomenijo bodisi slabšo topljivost bodisi pokvarljivost, zato želimo izbrati le tiste, ki ne rušijo funkcionalne zasnove izotonika.

Vsakršnega predloga, pohvale ali kritike bomo še kako veseli in vse ugotovitve upoštevali pri lansiranju končnih različic napitka. Izotonični napitek je v prvi vrsti rezultat naše strasti do športa in zato je njegov končen cilj prav takšen - ohranjati in izboljšati tvoje zdravje, rezultat in strast do športa.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
10 ocen
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
21 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
11 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
4 ocen