Kolesarske nogavice Wattsocks
Čas branja: 5 min

Kolesarske nogavice Wattsocks

Čas branja: 5 min
Nogavice so pomemben del kolesarske opreme, ki lahko odločilno vplivajo na tvojo učinkovitost in počutje. Nogavice Wattsocks so narejene z mislijo na potrebe športnika.
Kolesarske nogavice Wattsocks

Počutje na kolesu je odvisno od mnogih dejavnikov: od naše telesne pripravljenosti, od pravilne nastavitve kolesa, ustrezne opreme, kvalitetnih oblačil, nenazadnje pa nanj vplivajo tudi nogavice za kolesarje. Redko namreč pomislimo, da ravno preko stopal prenašamo na cesto vso moč in zagnanost - kvalitetne, specializirane kolesarske nogavice tako pomembno vplivajo na počutje in posredno določajo tudi našo končno vzdržljivost.

Napredne tehnologije v izdelavi športnih oblačil so vsekakor revolucionalno spremenile pogled, s katerim dojemamo oblačila  - govora je tako o novih materialih kot tehnikah tkanja, ki so oblačila spremenila v udobna, a hkrati funkcionalna ter namenska. Tako je lahko material nežen do kože, hkrati pa spodbuja odvajanje vlage in omogoča prehod zraka do povrhnjice. Seveda morajo biti oblačila tudi vizualno privlačna, sploh ko gre za kolesarstvo, ki ni le naš najljubši hobi, ampak tudi način življenja. 

Wattsocks nogavice so zasnovane za specifične potrebe kolesarjev.  Izdelane so v Italiji - tehnološko dovršeni postopki, vrhunskih materiali ter številni zaščitenimi patenti pa zagotavljajo izjemno vzdržljivost in ohranjajo začetne kvalitete skozi daljše časovno obdobje. 

Začetki v proizvodnji nogavic segajo v leto 1979, ko je slovenska tovarna v Kočevju začela proizvajati nogavice za lokalni jugoslovanski trg. Od takrat pa do sedaj, ko je podjetje odprlo proizvodnjo tudi v drugih evropskih državah, se je veliko spremenilo. Čeprav proizvaja športne nogavice za najuglednejše in svetovno znane blagovne znamke, je v podjetju manjkal pomemben segment uporabnikov – kolesarji.  Tu smo vstopili mi - navdušeni kolesarji z večletnimi izkušnjami. Želeli smo zasnovati najboljše kolesarske nogavice daleč naokoli, ki pa bi bile dostopne povprečnemu ljubiteljskemu kolesarju. V letu 2019 so se tako rodile prve Wattsocks nogavice ali WS-jke, kot jih sami imenujemo. 

Pri snovanju modela smo upoštavali tisto, kar smo največkrat pogrešali pri podobnih modelih nogavic. Katere so torej ključne značilnosti Wattsocks nogavic?

PRAVILNA IZBIRA MATERIALA

V zadnjih dvajsetih letih se je uporaba materialov v prizvodnji športnih nogavic drastično spremenila. Napredni sintetični materiali so kljub naravnim lastnostim bombaža le-tega popolnoma nadomestili.

Naravni materiali so sicer prijazni do kože, dokler ta ni pretirano obremenjena, vlažna ali več ur ujeta v kolesarskih čevljih. Novejši materiali zagotavljajo boljši transport vlage, hitrejše sušenje, manj iritacij kože zaradi trenja in posledično tudi manj žuljev. Zaradi možnosti gostejšega tkanja pa se lahko med sintetična dodajo tudi antibakterijska vlakna, ki preprečujejo razvoj neprijetnega vonja. 

Wattsocks kolesarske nogavice so izdelane iz izjemno vzdržljive tkanine, imenovane Nanoglide. Gre za politetrafluoroetilen, ki se uspešno spopada z vročino, UV žarki, vlago in trenjem ter je zato idealna izbira za športna oblačila. Nanoglide tkanina je tudi mehkejša od konkurenčnih in posledično bolj udobna za nošenje - koeficient  trenja pri WS-jkah sodi med najnižje na svetu, s čimer se možnost nastanka žuljev in odrgnin zmanjša na minimum. Čeprav so Wattsocks mlade nogavice, je Nanoglide preizkušena tkanina, ki se je prav pred kratkim odlično izkazala na eni izmed najbolj ekstremnih kolesarskih dirk na svetu – Race Across America. Marko Baloh - ultra kolesar - je Wattsocks nogavice testiral kar 9 dni. Dirka je tudi letos postregla z nadpovprečno visokimi temperaturami, ki so jih zamenjali hudi nalivi in mraz, Marko pa je končal kot prvi v kategoriji in 2. v absolutnem seštevku. Marko je nad Wattsocks nogavicami izjemno navdušen, mi pa nad dejstvom, da so prva izbira našega vzornika, drugega najzmogljivejšega ultra kolesarja na svetu. 

Trenje pa ni edini problem med stopalom in nogavico. Kot vemo, je na stopalih več kot 60000 žlez znojnic, torej več kot kjerkoli drugje na telesu. Zato je količina znoja, ki jo proizvedemo med večurnim kolesarjenjem precejšnja. Uporaba sintetičnih vlaken ter posebne mrežaste tkanine zagotavlja bolj efektivno uravnavanje temperature, manj zadrževanja vlage ter posledično več svežine. Zato tudi po nekaj urni vožnji vaše nogavice ne bodo popolnoma premočene. 

Wattsocks kolesarske nogavice so stkane s posebnimi antibakterijskimi vlakni, ki preprečujejo pretirano znojenje ter s tem ohranjajo optimalno mikroklimo stopal.

DOLŽINA JE POMEMBNA

Ugotovili smo, da je pri konkurenčnih modelih največji problem prav z dolžinami. Obstaja bodisi samo (pre)kratka različica bodisi srednje dolga, ki pa je za nekatere že predolga. Wattsocks kolesarske nogavice se ponašajo s tremi dolžinami - klasična, srednja in dolga.  Klasične kolesarske nogavice od petnega dela do obrobe nogavice merijo od 17 do 23,5 centimetrov. Dolžina nogavice se seveda veča z velikostjo noge. Srednja dolžina pomeni, da razdalja med petnim delom in obrobo meri od 19 do 25,5  centimetrov. To je tudi dolžina, ki jo izbira vedno večje število kolesarjev - crew nogavice so idealne za tiste, ki želijo svoj videz dopolniti s pravo izbiro nogavice in pri tem morda že malce izstopati. Pri Wattsocksu pa smo navdušili tudi tiste, ki želijo vrteti pedala z najdaljšo različico. Le-ta meri od 20,5 do 28,5 centimetrov. Trend nošenja daljših kolesarskih nogavic se morda zdi kot novost, a v resnici izvira iz obdobja, ko je Sir Bradley Wiggins po začetnih vzorih Armstronga pričel z nošnjo daljših različic. Ne glede na to, katero dolžino nogavic boste izbrali, je pomembno predvsem to, da se boste v njih počutili samozavestno in udobno.

 

POPOLNO PRILEGANJE VERSUS KOMPRESIJA?

Medtem, ko se mora nogavica optimalno prilegati posamezniku, je njena kompresijska stopnja največkrat stvar izbire. Pogosto kompresija pomaga skrajšati čas regeneracije, vendar pa ni na mestu takrat, ko poganjamo pedala na vso moč. Wattsocks nogavice sicer vršijo minimalno kompresijo, vendar bi jih težko uvrstili med kompresijske nogavice. 

Wattsocks nogavice s svojo anatomsko zasnovo nudijo popolno prileganje in oporo, posledično nogavica ne drsi in se ne guba.  Anatomsko oblikovano stopalo Wattsocks nogavic je prilagojeno posebej za levo in desno nogo.

MINIMALISTIČNO BLAŽENJE

O blaženju največkrat govorimo, ko beseda nanese na tekaške nogavice. Vendar se moramo vprašati, ali blaženje igra vlogo tudi pri kolesarskih nogavicah? Obremenitve stopal so na kolesu vsekakor popolnoma drugačne kot pri teku in raziskave so pokazale, da pri kolesarjenju ne potrebujemo dodatnih ojačitev. Pri teku namreč blaženje absorbira tresljaje pri stiku noge s podlago, na kolesu pa potrebujemo predvsem dober občutek pri potiskanju pedal ter udobje pri dlje časa trajajoči vožnji. Uporaba preveč blaženih kolesarskih nogavic ali uporaba tekaških nogavic med kolesarjenjem bi  imela ravno nasproten učinek - hitrejši nastanek žuljev ali mikrotravm, ki bi se sčasoma lahko vneli. 

 

BARVE ZA VSAK OKUS

Poleg kolesa, čelade in dresa, so nogavice zagotovo tiste, ki so na kolesarju najbolj vidne. Časi, ko so bile kolesarske nogavice le bele barve, so zagotovo minili. Danes je na voljo paleta različnih dizajnov, dolžin, vzorcev ter barv - in če so včasih dolge kolesarske nogavice pomenile velik NO-GO za kolesarja,  je danes zgodba popolnoma drugačna. Nogavice so tako postale najbolj preprost način, kako izraziti svoj kolesarski slog ter trendovsko dopolniti svoj videz. Ponujamo vam nogavice v šestih neonskih barvah, prilagojene RGB dresov, ki pa ohranijo specifike tudi čez daljše obdobje: rumene, zelene, oranžne, pink, modre in črne.

 ZA ZAKLJUČEK!

Sami smo navdušeni kolesarji, zato nas vsak nov kos kolesarske opreme ali oblačil zagotovo dodatno navduši. To navdušenje se kaže tudi  v tem, da smo na kolesu pogosteje. In ker smo na kolesu pogosteje in gonimo z večjim zanosom, so tudi naša vzdržljivost, naša moč, naš končni performance na višji ravni . Ne, to ni šala, prav zares obstaja psihološki fenomen, ki se mu reče “enclothed cognition“. Gre za kognitivno dojemanje sebe kot zaključene celote, ki sugerira na zmožnost oblačila, da vpliva na naše športne dosežke.  Dejstvo je, da v živahnih neon barvah Wattsocks kolesarskih nogavic ne boste ostali neopaženi. 

Verjamemo, da nogavice povedo veliko o človeku, in Wattsocksi  bodo o vas povedali le najboljše. GoWattsocks!