Triatlon Ljubljana – intervju z Mitjo Morijem
Čas branja: 5 min

Triatlon Ljubljana – intervju z Mitjo Morijem

Čas branja: 5 min
Spoznaj enega največjih triatlonskih dogodkov v Sloveniji.
Triatlon Ljubljana – intervju z Mitjo Morijem

Naslednji vikend, 27. in 28. 8., bo na Kodeljevem v Ljubljani potekal Triatlon Ljubljana 2022. Prijaviš se lahko preko spletnega portala Prijavim.se, časa imaš do sredine naslednjega tedna. V dveh dneh se bo razvrstilo osem različnih tekmovanj, na katerih bodo nastopili od najmlajših tekmovalcev do odraslih vseh stopenj in starosti. Poskrbljeno bo za dobro voljo, pijačo in jedačo. Triatlonski klub Ljubljana vas lepo vabi, da se pridružite, mi pa smo ob tej priložnosti poklepetali s predsednikom kluba in izkušenim trenerjem triatlona, Mitjo Morijem.  

Mitja, koliko let že organiziraš Triatlon Ljubljana?

To je že osmo zaporedno leto. Tudi v zadnjih dveh letih smo kljub omejitvam nekako obdržali tekmovanje na programu. 

Kako se je dogodek razvijal?

Na začetku je bil to enodnevni dogodek. Vedno nas je motivirala mladina. Včasih smo se ukvarjali tudi z rekreacijo, ampak zdaj smo osredotočeni na mladino in vrhunski šport.

Organizirate tudi šolska tekmovanja?

Ja, smo glavni pobudnik šolskih tekmovanj v akvatlonu. Tu gre za plavanje in tek. Kolesa ni, ker ko ti šola pripelje otroke, je to malo težje speljati.

Torej se lahko preizkusijo tudi otroci?

Letos smo edini v Sloveniji, ki tudi za najmlajše prireja triatlon. Že od prvega razreda naprej se lahko preizkusijo v triatlonu. Predvsem, da dobijo izkušnjo menjave vseh disciplin.

Gre za zelo kratke razdalje. Najmlajši imajo 50 metrov plavanja, 1,6 km kolesa in 500 m teka. Gre za dinamiko, izkušnjo. Tekmovanje ne traja dlje kot 10 minut.

Sliši se malo, ampak to ni tako kratka razdalja, se ti ne zdi?

Ne, za to starostno kategorijo to ni malo. 

Šolska tekmovanja v teku na 600 metrov se zaključijo v dveh minutah. Tukaj traja tekmovanje deset minut. To je za otroka izjemna vzdržljivostna preizkušnja.

Je pa zelo lepo videti, kako se spopadajo z vsemi temi menjavami.

Kako pa je s kolesi za otroke?

Do dvanajstega leta je prepovedana uporaba specialnih koles. Na ta način poskušamo olajšati tudi staršem, saj bi drugače vsi otroci želeli specialke. Gorsko kolo pa imajo vsi doma.

Tudi preobuvanja v kolesarske čevlje za otroke ni. Tako kolo kot tek opravijo v tekaških čevljih.

Je pa to zanimivo opazovati. Otroci se učijo od starejših vrstnikov, ki že resno tekmujejo. V supergah imajo elastike, da jih ni treba vezati. Noge si mažejo s silikonskimi mazili, da lahko hitreje obujejo čevlje. Učijo se stvari, ki jih bodo potrebovali, ko bodo zares postali tekmovalci.

Veliko je čustev. Od razočaranj, ki so včasih neutemljena, do izjemnega prijateljstva, ko se čakajo v cilju in se objemajo. 

Torej morajo biti otroci že pripravljeni na tak izziv?

Ja in ne.

Izziv se da opraviti, tudi če se nekdo z njim sooča prvič. Je pa večina res že imela to izkušnjo. 

Dobijo jo lahko tudi na vašem kampu za otroke?

Ja, na Kodeljevem v Ljubljani imamo poleti za otroke Triatlonski kamp. Imamo celodnevno varstvo s hrano. Zbere se kakšne 25 otrok in običajno se nam pridružijo tudi kakšni novi. Dobijo tudi brezplačno štartnino za Triatlon Ljubljana. Naučimo jih nekaj veščin, ki jih lahko uporabijo na tem tekmovanju.

Poksrbimo, da se poleti dogaja. Organiziramo tudi pohodniške in kolesarske izlete. Letos je ena skupina šla recimo na celodnevni izlet na Golovec. Druga, starejša, je šla s specialkami preko Iga do Podpeškega jezera, kjer imajo plavanje in trening menjav, potem pa s kolesi nazaj. Povsod nas je polno. 

Sobota na Triatlonu Ljubljana je namenjena družinam?

Ja, do tega je prišlo sčasoma. Najprej lahko najmlajši doživijo to izkušnjo, takoj zatem pa sledi promocijski akvatlon za starše.

Najmlajši, ki so še vedno oblečeni v drese, pospremijo svoje starše na štart in z njimi odplavajo 50 metrov in pretečejo en kilometer. Tako tudi starši izkusijo, s čim se spopadajo njihovi otroci. To je pod naslovom "Spoznajmo šport triatlon." Tako starši in otroci delijo to športno izkušnjo.

To mora biti za starša in otroka čudovita izkušnja.

Res je.

Gremo korak dlje in poskušamo to izkušnjo podati tudi staršem. Lani smo to izvedli prvič, zato je bilo še nekaj zadržkov. Pričakujem pa, da se bo letos to odprlo.

Gre za netekmovalni dogodek, v katerem se časa ne beleži. Otroci zelo uživajo, ko v ciljni ravnini prehitijo svoje starše in jih pocrkljajo z malo nagradico s strani kluba. Starši pa lahko pokažejo otrokom, da zmorejo in da razumejo, s čim se otrok redno spopada na treningih. Ta izkušnja jih združi.

In pri tem se moram staršem zahvaliti, saj brez njih dogodka ne bi mogli organizirati. Vsako leto priskočijo na pomoč kot prostovoljci. Pomagajo pa nam tudi taborniki in gasilska društva. 

Kako pa je za rekreativce?

To je drugi del programa. Namenjen je začetnikom. To sta triatlon in akvatlon za vsakogar. Gre za malo daljše razdalje, ampak ne preveč: 250 m plavanja, 8 km kolesa in 2 km teka. Za izkušenega športnika to ni veliko, ampak če želiš biti na tej razdalji hiter, lahko hitro nastopi težava.

Pri akvatlonu ostajajo dolžine iste, le brez kolesa. 

To sta dobri opciji za nekoga, ki želi to izkušnjo.

Kaj bi rekel tistim, ki se jim zdi izkušnja mikavna, pa imajo svoje zadržke?

Že nekaj časa opazujem slovenski prostor. Slovenci smo nekakšen svetovni fenomen. Zelo športno usmerjen narod smo. Povsod smo prisotni. V vseh športnih disciplinah, ali v veliko njih, smo v svetovnem vrhu.

Gotovo pa obstaja zadržek, kdaj sem dovolj dober, da grem na neko tekmovanje. Želel bi spodbuditi širšo športno javnost, da naj se pridejo preizkusiti.

Tudi kot organizator je treba tekmovanje organizirati z mislijo na tiste, ki želijo to izkušnjo. Vsakega tekmovalca se spodbuja, ko pride na cilj. Moja želja je, da bi se tudi rekreativna populacija bolj ukvarjala s triatlonom, čeprav je bolj kompleksen šport kot plavanje ali kolesarjenje, kjer imaš le eno disciplino.

Tudi več opreme potrebuješ.

Tako je. Ampak se trudimo to olajšati, tako da posojamo drese in kolesa. Ljudem pomagamo dobiti izkušnjo triatlona.

Tekmovali pa bodo tudi novinarji?

Ja. Imamo tudi medijsko državno prvenstvo, kjer se novinarji spoprimejo, kdo je boljši. 

Ti novinarji so tudi promotorji tekmovanja. Radi se pohvalijo, njihov domet pa je mogoče večji od našega.

Imate pa tudi državna prvenstva?

Ja, to je sklepni del dogodka. Imamo tri državna prvenstva. Nadejamo se lepih tekmovanj in čustveno nabitih bojev. Malo je hitro za tekmovalnost, ampak ti otroci si zelo prizadevajo.

Državna prvenstva so namreč za tiste, ki so že na poti v vrhunski šport: starejši dečki (letniki 2008 in 2009, ki so končali šesti in sedmi razred osnovne šole), kadeti in mlajši mladinci. 

To poteka na razdalji 250 m plavanja, 8 km kolesa in 2 km teka.

Po pravilniku letošnjega leta se razdalje počasi večajo glede na kategorijo. 

Kaj pa je na sporedu v nedeljo?

V nedeljo imamo sprint tekmovanje. To je posebna kronometrska izvedba triatlona. Vsak gre na progo sam. Ključno je pravilno razporediti moči. 

Štartna lista je postavljena tako, da favoriti štartajo zadnji. Tako do konca tekmovanja ni znano, kdo bo zmagovalec. Lepo je videti napetost v cilju, ko tekmovalci spremljajo razplet. Po kolesu je prevzel vodstvo, po prvem krogu teka ima še 10 sekund prednosti, ali bo ohranil prednost do konca? Do zadnjega tekmovalca nimaš občutka, kdo bo zmagal.

Koliko tekmovalcev pričakujete?

V nedeljo jih pričakujemo kakšnih 150. 

Začenjajo štafete, nato nadaljujejo punce oziroma ženske, na koncu pa še fantje oziroma moški. 

Nedeljsko tekmovanje tudi šteje za pokal. Lani je bilo to državno prvenstvo, ki je letos v Kočevju. Glede državnega prvenstva malo kolobarimo, da je vsakič na drugem tekmovanju.

Mitja, hvala za pogovor. Bi želel še kaj dodati?

Rad bi se zahvalil Mestni občini Ljubljana. Tako Šport Ljubljana kot Mestna občina Ljubljana zelo podpirata ta dogodek. Občina je tudi častni sponzor. Omogoča nam vse zapore cest in delno sofinancira dogodek. Brez njiju tega dogodka v taki obliki ne bi bilo.

Preberi tudi:

Se prijavljaš na Triatlon Ljubljana? Naj ti pomagamo s pomembnimi nasveti.

Imaš vprašanja o športni prehrani? Mi imamo odgovore.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
10 ocen
24 x 60 ml
4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
84 ocen
30 x 60 ml
GO Isotonic Energy Gel BoxGO Isotonic Energy Gel Box
SIS - Science in Sport

Ne potrebuje vode

Redna cena€66,00 Cena s popustomOd €39,99
- 39%
13 ocen
24 x 60 ml
Energijski gel z L-Karnitinom BoxEnergijski gel z L-Karnitinom Box
4Endurance Pro

Vir energije, pospeši presnovo maščob

Cena s popustom€54,99
40 ocen