Nad laktatnim pragom
Čas branja: 5 min

Počisti nad pragom

Čas branja: 5 min
Spoznaj izdelek, ki temelji na ogljivkovih hidratih in sodi bikarboni, enemu najbolj raziskanih dodatkov v športni prehrani.
Nad laktatnim pragom

Podjetje Nduranz na tržišče prinaša nov izdelek, ki temelji na enemu najstarejših prehranskih dodatkov v svetu športne prehrane - sodi bikarboni.

Gre za Nrgy Unit Drink Buffer, mešanico ogljikovih hidratov v razmerju glukoze in fruktoze 1:0,8 ter sode bikarbone. Rezultat je prehranski dodatek, s katerim boš lahko počistil nad laktatnim pragom.

Napitek s sodo bikarbono in ogljikovimi hidratiŽeliš povečati vzdržljivost nad laktatnim pragom? Potem je to izdelek zate. 

Vnos sode bikarbone ima za športnika številne prednosti:

  • Povečanje vzdržljivosti
  • Boljše delovanje nad laktatnim pragom
  • Pomanjšanje zakisanosti telesa
  • Močnejši in daljši šprinti 

Kako deluje soda bikarbona?

Soda bikarbona ima ergogeni učinek, podobno kot kofein. Preprosto povedano to pomeni, da je dodatek, ki izboljša športno zmogljivost.

Soda bikarbona je kemični pufer, ki pomaga uravnavati pH v telesu. Po domače, upira se zakisanosti telesa, ki je posledica intenzivne vadbe in povzroča dobro poznani pekoč občutek v mišicah oziroma utrujenost mišic.

Ohranjanje stopnje pH v telesu tvojim mišicam omogoča, da dlje časa delujejo na visokih obratih. Seveda tudi to ne gre v nedogled, zato je ocenjeno povečanje zmogljivosti nekje do 3 %, kar pa je v kontekstu tekmovalnega športa zelo občuten napredek.

Soda bikarbona izboljšuje tvojo športno zmogljivost, tako da zavira zakisanje telesa.

Soda bikarbona v prehrani športnika

Malo športnih prehranskih dodatkov je tako raziskanih kot soda bikarbona. Znanstveniki jo namreč preiskujejo že skoraj stoletje in opravljenih je bilo veliko število raziskav, ki potrjujejo njeno učinkovitost.

Vrhunski športniki jo uporabljajo za relativno nizko, vendar opazno razliko v športni zmogljivosti pri izjemno visokih intenzivnostih, torej v intervalih šprinta, ki trajajo med 3 do 12 minut.

Prednosti sode bikarbone za športnikeZ vnosom sode bikarbone je potrebno pričeti že uro ali dve pred vadbo.

Soda bikarbona je tako uporabna pri raznih športih, od nogometa do borilnih veščin, uporabljajo pa jo tudi vzdržljivostni športniki, saj z njo izboljšujejo svojo zmogljivost pri zaključnih šprintih in vzponih.

Soda bikarbona izboljša tvojo športno zmogljivost v kratkih intervalih najvišje intenzivnosti.

Prednosti sode bikarbone za športnike

Redno uživanje sode bikarbone ima lahko številne pozitivne učinke na zdravje, uporablja pa se celo za zdravljenje mnogih kroničnih obolenj in bolezni. Za športnika je koristna, saj ima ergogeni učinek, torej izboljšuje športno zmogljivost.

Hitrejši in močnejši šprint

Njen primarni namen je zmanjšanje zakisanosti telesa, kar je še posebej za vzdržljivostne športnike zelo pomembno. Redna vadba nad laktatnim pragom namreč kisa telo, zakisanost telesa in mišic pa ima številne negativne posledice:

  • Povečana utrujenost in padec energije
  • Pekoča bolečina v mišicah
  • Nesposobnost nadaljevati z dirko
  • Dolgotrajne zdravstvene posledice

Z uživanjem sode bikarbone lahko tako izboljšaš svojo športno zmogljivost in uravnavaš zakisanost svojega telesa, kar ima številne prednosti za tvoje zdravje. Vendar pa ima soda bikarbona tudi negativne učinke, ki se jih je dobro zavedati, preden jo začneš redno uporabljati.

Soda bikarbona ima za športnika številne prednosti, kot so povečana vzdržljivost in manjša zakisanost telesa.

Negativni učinki sode bikarbone

Čeprav je soda bikarbona splošno priznana kot izredno učinkovit in celo zdravilen prehranski dodatek (mnogi posamezniki redno uživajo sodo bikarbono za odpravljanje zdravstvenih težav in zdravljenje bolezni), lahko v večjih količinah, še posebej če je tvoje telo ni vajeno, povzroča prebavne težave.

Zato je priporočljivo, da pred uporabo na dirki ali pomembnem treningu svoje telo navadiš na vnos sode bikarbone in preveriš, kako se nanjo odziva. Toleranca na snovi je za vsakega posameznika drugačna, zato je to edini način, da se izogneš neprijetnim posledicam na dirki.

Dnevni vnos sode bikarbone lahko povzroči tudi povišanje telesne mase, saj natrij, ki je sestavni del sode bikarbone, povzroča povečano zadrževanje vode v telesu. To je dobro upoštevati, še posebej v obdobju dirk, ko je vsak kilogram telesne mase pomemben.

Pri uživanju sode bikarbone je ključnega pomena, da ne prekoračiš priporočenega vnosa oziroma to počneš postopoma, skladno z lastnimi zmožnostmi in potrebami.

Soda bikarbona lahko povzroči prebavne težave in povečanje telesne mase.

Vnos sode bikarbone med vadbo

Če želiš izkoristiti pozitivne učinke sode bikarbone na tvoj športni rezultat, jo moraš zaužiti že eno ali dve uri pred dirko ali treningom. Priporočen vnos pred dirko je približno 10 gramov sode bikarbone.

Ker je vnos pred dirko priporočljivo razdeliti na več manjših odmerkov, še bolje pa sodo bikarbono zaužiti v kombinaciji z ogljikovimi hidrati, ki olajšajo prebavo sode bikarbone, je idealno zaužiti eno do dve porciji napitka Nrgy Unit Drink Buffer dve in eno uro pred dirko.

Priporočen vnos sode bikarbone

Priporočen vnos sode bikarbone med samo dirko ali treningom je 5 gramov na uro, kar je enako eni porciji napitka Nrgy Unit Drink Buffer. Le-ta vsebuje tudi 45 gramov ogljikovih hidratov v razmerju glukoze in fruktoze 1:0,8, zato ti za vnos 90 gramov ogljikovih hidratov na uro, kar je priporočen vnos za vzdržljivostne športnike med intenzivno vadbo, priporočamo kombinacijo z energijskim napitkom Nrgy Unit Drink ali energijskim gelom Nrgy Unit Gel.

Pred vadbo zaužij 10 gramov sode bikarbone v dveh odmerkih, med vadbo pa 5 gramov na uro.

Soda bikarbona v kombinaciji z drugimi izdelki

Kot rečeno, sodo bikarbono je bolje uživati v kombinaciji z ogljikovimi hidrati, saj to olajša njeno prebavo. Nrgy Unit Drink Buffer vsebuje optimalen odmerek sode bikarbone med vadbo in 45 gramov ogljikovih hidratov v razmerju glukoze in fruktoze 1:0,8 (to je ena energijska enota Nrgy Unit). V kombinaciji z drugimi izdelki podjetja Nduranz za vnos energije med vadbo lahko tako na preprost način poskrbiš za optimalen vnos mikro in makrohranil.

Še en izdelek, ki odlično deluje v kombinaciji s sodo bikarbono, je beta-alanin. Pravzaprav imata oba podoben učinek uravnavanja vrednosti pH v telesu, le da beta-alanin deluje predvsem na mišice, soda bikarbona pa predvsem na kri. Čeprav o njunem skupnem delovanju ni veliko raziskav, bi kombinacija teh dveh izdelkov lahko imela zelo sinergističen učinek.

Beta alaninTako soda bikarbona kot beta alanin uravnavata pH v telesu, zato je smiselno kombinirati njun vnos.

Sodo bikarbono lahko kombiniraš z ogljikovimi hidrati in beta-alaninom.

Športni napitek s sodo bikarbono

Nrgy Unit Drink Buffer ti omogoča vnos sode bikarbone v kombinaciji z ogljikovimi hidrati, kar olajša njeno prebavo. Napitek lahko uporabljaš tako pred ali med vadbo kot tudi za dnevni vnos sode bikarbone, še posebej če bi rad znižal zakisanost telesa.

Nrgy Unit Drink Buffer na porcijo vsebuje 45 gramov ogljikovih hidratov v razmerju glukoze in fruktoze 1:0,8 ter 5 gramov sode bikarbone.

Soda bikarbona je eden najbolj raziskanih prehranskih dodatkov na tržišču, zato ni potrebno skrbeti, ali gre za še en marketinški podvig veleumnih prodajnikov, ki vsako leto najdejo kakšno novo čudežno substanco.

Vprašanje je samo, ali jo ti kot posameznik potrebuješ. Želiš izboljšati zmogljivost nad laktatnim pragom ali zmanjšati zakisanost telesa in se tako izogniti mnogim zdravstvenim težavam? Potem je odgovor ja. V nasprotnem primeru sode bikarbone ne potrebuješ.

Športni napitek s sodo bikarbonoLe kako visoko bo soda bikarbona povzdignila rezultate vzdržljivostnih športnikov?Preberi več:

Ustrezna prehrana za tekaški maraton

Koliko kalorij na dirkah porabijo profesionalni kolesarji?