Indeks telesne mase ITM
Čas branja: 8 min

Indeks telesne mase ITM

Čas branja: 8 min
Preprosta enačba, s katero lahko izračunaš, ali je tvoja telesna masa prenizka, previsoka ali ravno prav. Pa še kakšen nasvet, kako jo spraviti v želeno vrednost.
Indeks telesne mase ITM

Indeks telesne mase (ITM) oziroma po angleško body mass index (BMI) je iznašel belgijski matematik in sociolog, Adolphe Quetelet, v prvi polovici 19. stoletja, zato je ta indeks poznan tudi kot Queteletov indeks. Kasneje, šele v osemdesetih letih 20. stoletja, je Ancel Keys to razmerje med telesno težo deljeno s kvadratom telesne višine posameznika poimenoval indeks telesne mase oziroma na kratko ITM. Po besedah tega ameriškega fiziologa gre za zadovoljiv pripomoček za določanje relativne debelosti, namen pa je ugotovaljanje stanja debelosti in podhranjenost populacije in preprečevanje povezanih bolezni.

Danes se itm indeks telesne mase redno uporablja, da določimo kompozicijo telesa posameznikov, predvsem kar se tiče maščob v telesu, in telesno težo v oziru na priporočeno vrednost z namenom preprečevanja povezanih bolezni. Zagotovo ste v preteklosti slišali svojega zdravnika, kako vam na podlagi dvomestne številke žuga s prstom, da naša telesna teža ni primerna. Povprečni indeks telesne mase itm v Sloveniji je 26,9, kar pomeni, da imamo tudi Slovenci počasi težavo z zvečano telesno težo, saj po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije vrednost nad 25 predstavlja prekomerno telesno težo, vrednosti nad 30 pa že pripisujejo debelost.

Indeks telesne mase debelost

KAKO SE IZRAČUNA INDEKS TELESNE MASE?

Izračun indeksa telesne mase lahko kaže na zvečano telesno maso, nedohranjenost, lahko pa je rezultat normalna telesna teža. Formula za izračun je telesna teža deljena s kvadratom telesne višine. Izračunajte svoj indeks telesne mase še danes in ugotovite, ali imate zvečano telesno maso ali nedohranjenost, kar lahko vodi do mnogih bolezni. Naš cilj je seveda idealna telesna teža.

Itm indeks telesne mase  (body mass index) je naša telesna teža oziroma telesna masa deljena s kvadratom telesne višine. Tako dobimo številko oziroma indeks, ki predstavlja našo telesno težo v relaciji na našo višino. Vrednost med 18,5 in 25 priča, da je naša telesna teža idealna, manj pomeni podhranjenost, več pa prekomerno telesno težo.

 

VREDNOSTI INDEKSA TELESNE MASE

Indeks telesne mase itm (body mass index) je antropološka mera, pri kateri je formula za izračun naša telesna teža oziroma telesna masa (izražena v kilogramih) deljena s kvadratom telesne višine. Dobljeno število predstavlja naš itm indeks telesne mase, katere glavni namen je določanje količine telesnega maščevja oziroma maščobe v telesu, rezultat pa kaže tudi na zvečano telesno maso ali nedohranjenost, kar lahko predstavlja tveganje za naše zdravje.

Svetovna zdravstvena organizacija vrednosti indeksa telesne mase razvršča v sledeče kategorije, kjer naša telesna teža lahko predstavlja zvečano telesno maso ali podhranjenost, seveda pa se želimo umestiti v kategorijo, v kateri je naša telesna teža idealna:

Kategorija ITM (kg/m²) Telesna masa
Huda nedohranjenost ≤ 16,0 suhost
(zmanjšana telesna masa)
Zmerna nedohranjenost 16,0–17,0
Blaga nedohranjenost 17,0–18,5
Normalna telesna masa 18,5–25,0 normalna telesna masa
Zvečana telesna masa (preadipoznost) 25,0–30,0 zvečana telesna masa
Debelost stopnje I 30,0–35,0 debelost
Debelost stopnje II 35,0–40,0
Debelost stopnje III ≥ 40,0

Vir tabele: Wikipedija

Kot je razvidno iz tabele, antropološka mera oziroma indeks telesne mase itm (body mass index) pri vrednosti med 25 in 30 predstavlja zvečano telesno maso oziroma telesno težo.

Indeks telesne mase nad 30 predstavlja debelost, ki jo delimo na tri stopnje: 30-35 je debelost prve stopnje, 35-40 je debelost druge stopnje, vrednosti nad 40 pa predstavljajo debelost tretje stopnje, pri kateri gre za zelo resno debelost, ki predstavlja hudo nevarnost za naše zdravje.

Indeks telesne mase pod 18,5 predstavlja suhost oziroma prenizko telesno maso. Tudi suhost Svetovna zdravstvena organizacija deli na tri stopnje: 17-18,5 predstavlja blago nedohranjenost, 16-17 zmerno nedohranjenost, vrednosti pod 16 pa predstavljajo hudo nedohranjenost, ki je prav tako alarmantna za naše zdravje.

Normalna telesna teža se tako giba med vrednostjo 18,5 in 25 in načeloma za večino posameznikov velja, da je ta antropološka mera v tej vrednosti za njih idealna, vendarle pa je tudi to potrebno jemati z rezervo.

POMANJKLJIVOSTI INDEKSA TELESNE MASE

Tako zdravstvene kot statistične ustanove so na podlagi uporabe indeksa telesne mase v praksi izpostavile njegove pomanjkljivosti.

Matematik Nick Trefethen je izpostavil, da ITM telesno maso oziroma telesno težo deli s previsokim številom pri nižji telesni višini in s prenizkim številom pri višji telesni višini. Posledično naj bi indeks telesne mase za 10 % precenil antropološko mero pri višjih ljudeh in za 10 % podcenil mero pri nižjih ljudeh. To pomeni, da bi nižje osebe lahko imele več telesne maščobe, kot je dejansko priporočljivo, višje osebe pa bi lahko bile zdrave in imele relativno nizek odstotek telesne maščobe, vendarle bi jim indeks telesne mase pokazal prekomerno težo.

Indeks telesna mase telesna višina

Poleg matematičnih odstopanj ima indeks telesne mase pomanjkljivosti tudi v temu, da težko upošteva razlike v konstituciji, razmerju mišic in maščobe, spolu in starosti posameznika. Vse to namreč vpliva na našo idealno težo, kar pa v preprostem izračunu indeksa telesne mase ni razvidno. Sama kmečka logika, ki je danes žal pogosto primanjkuje, nam pove, da bo nekdo, ki ima veliko mišične mase, naravno imel višji indeks telesne mase, ne da bi to pomenilo, da ima tudi prekomeren odstotek maščobe.

Zdravstvene in statistične ustanove iščejo alternativne načine za merjenje indeksa telesne mase na način, ki bi bolj natančno upošteval vse različne dejavnike in nam tako ponudil bolj pravilne statistične podatke, s katerimi meriti zdravstveno stanje populacije. Gre za spremembe osnovne formule in različne meritve, kot je recimo merjenje obsega pasu in vratu v razmerju s telesno višino.

Vse to je družbeno koristno, toda mi se osredotočamo na posameznika in na zdrav slog življenja, zato je lahko indeks telesne mase povsem zadovoljiv pokazatelj naše telesne mase oziroma telesne teže, dokler sami upoštevamo vse dejavnike in se ne osredotočamo preveč na klasifikacijo teže po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije, saj je le-ta povsem arbitrarna in predstavlja še en razlog, zakaj indeksa telesne mase ne smemo jemati preveč dobesedno.

Svetovna zdravstvena organizacija

INDEKS TELESNE MASE ZA ŽENSKE

Indeks telesne mase se za ženske računa povsem enako kot za moške, vendarle enačba pri tem ne upošteva, da imajo ženske naravno višji odstotek telesne maščobe in manjši odstotek mišične mase kot moški. To se ne odraža ne v formuli za izračun antropološke mere, ne v sami tabeli Svetovne zdravstvene organizacije, v kateri navaja kategorije vrednosti telesne mase oziroma telesne teže.

V praksi to pomeni, da bi morale ženske same upoštevati ta odstopanja pri računanju svojega indeksa telesne mase ter pri tem upoštevati tudi posebnosti lastnega telesa, torej med drugim konstitucijo in starost, seveda pa tudi preprosto logiko, kako se v svojem telesu počutijo.

Indeks telesne mase za ženske

INDEKS TELESNE MASE ZA OTROKE

Indeks telesne mase se za otroke izračuna na isti način kot za odrasle moške in ženske, torej telesna teža deljena s kvadratom telesne višine. Razlika je v tem, da se dobljena vrednost ne definira na podlagi fiksno podanih vrednosti, kot to velja za odrasle, pač pa se jo primerja z ostalimi vrstniki, ki jih povezuje ista starost.

Vendarle obstajajo neke oprijemljive vrednosti, na podlagi katerih lahko tudi sami doma izračunate, ali ima vaš otrok prenizko ali previsoko telesno težo glede na svojo starost, seveda pa je pri otrocih to vrednost pametno jemati s še večjo rezervo.

Ko pa že govorimo o otrocih in telesni teži, je smiselno izpostaviti, da je prekomerna teža med otroki v razvitem svetu vedno večja težava, s katero bi se po našem mnenju morali odločno soočiti, kar pa seveda primarno pade na starše in na njihov odnos do zdrave prehrane in aktivnega življenjskega sloga. Stvar je preprosta, manj sladkarij in hitre hrane ter več gibanja v naravi!

Zdravi in aktivni otroci

INDEKS TELESNE MASE ZA STAREJŠE OSEBE

Pri starejših ljudeh lahko indeks telesne mase zataji, saj ne upošteva, da z leti izgubljamo mišično maso, zato lahko nespremenjena antropološka mera predstavlja povečanje odstotka telesne maščobe.

A tudi tukaj ni razloga za paniko, saj bi starejše osebe še toliko bolj lahko dobro poznale svoje telo in svoje počutje, zdrave prehranske navade in aktivni življenjski slog pa nam omogočajo, da se v svojem telesu ne glede na starost počutimo dobro in lahko tudi brez kalkulatorja presodimo, ali bi bilo dobro kakšen kilogram pridobiti ali izgubiti.

V moderni družbi smo si postavili precej nizke standarde, kar se tiče človeškega telesa v starejših letih, in večinoma se nam zdi povsem normalno, da je človek pri sedemdesetih že ves nebogljen in ga vse boli, tako kot se nam zdi čisto sprejemljivo, da so naši otroci vedno bolj debeli. Potem pa vidimo nekoga, ki pri devetdesetih kaže več fizičnih sposobnosti kot povprečen dvajsetletnik, in namesto da bi se vprašali, kaj počnemo narobe, se nam zdi, da je ta oseba nekakšen zdravstven fenomen, ki se je rodila s posebnim genom, ki ji na starost to omogoča.

Aktivni starejši ljudje

Na Japonskem imajo izjemno visok delež stoletnikov in nekje smo slišali rek, da je vsaka smrt pred stotim letom starosti neke vrste samomor. Tudi mi smo prepričani, da lahko z zdravo prehrano in aktivnim življenjskim slogom ne le bistveno podaljšamo življenjsko dobo, pač pa drastično izboljšamo kvaliteto našega življenja.

ZDRAVA PREHRANA IN AKTIVNI ŽIVLJENJSKI SLOG

Indeks telesne mase predstavlja razmerje med telesno maso in telesno višino. S tem podatkom lahko približno ocenimo, v kakšni formi smo oziroma koliko kilogramov bi morali pridobiti ali izgubiti. Vendarle pa računanje kilogramov ne more nadomestiti zdravega stika z lastnim telesom, ki temelji na zdravi prehrani in aktivnem življenjskem slogu.

Preden pomislimo na prehranske dodatke ali čarobne formule, moramo poskrbeti za zdravo prehrano. Kaj zdrava prehrana pomeni seveda ni strogo določeno in dan danes število možnih diet presega zmožnost posameznika, da bi zlahka razumel, kaj je zanj najbolje. Tudi lahkega odgovora na to zagato ni, toda naš preprost nasvet je, da na podlagi lastnih izkušenj in preizkušanj določite, katera vrsta prehrane vam najbolj ustreza, pri tem pa je seveda ključnega pomena doslednost. Istočasno pa seveda ni potrebno posebej poudarjati, da hitra hrana, procesirana hrana in hrana polna sladkorja nimajo mesta v nobeni zdravi dieti.

Zdrava prehrana

Poleg zdrave prehrane je ključnega pomena tudi aktivni življenjski slog. Če se sprašujete, ali ste fizično dovolj aktivni, je odgovor precej zanesljivo, da bi lahko v svoj vsakodnevni ritem vključili več aktivnosti. Moderni človek preživi ogromno časa v sedečem položaju in marsikdo se ne giba skoraj nič. Spet drugi sedijo večino časa, potem pa upajo, da ura telovadbe enkrat ali dvakrat na teden predstavlja dovolj aktivnosti, da bodo zdravi. Žal ni tako. Aktivni življenjski slog pomeni natančno to, življenjski slog. Naj premikanje postane del vašega obstoja in vaše zdravje vam bo gotovo hvaležno. Kaj to pomeni v praksi? Hodite, kjer bi se lahko vozili, tecite, kjer bi lahko hodili, skačite, kjer bi lahko tekli.

Nduranz Regen 500 g

Po naporni vadbi je pomembna pravilna regeneracija. Regeneracijski napitek Nduranz Regen vsebuje vse, kar vaše telo potrebuje za hitro regeneracijo. 

PREHRANSKI DODATKI

Se prehranjujete zdravo in ste fizično aktivni, vendar bi želeli dodatno pomoč pri izgubi kilogramov?

Pomagate si lahko s katerim od sledečih izdelkov:

L karnitin podjetja Nutrex

L karnitin Nutrex

L karnitin podjetja Essence

L karnitin Essence

Fusion podjetja Nduranz

Nduranz Fusion

Je morda vaš indeks telesne mase prenizek in bi radi pridobili kilograme? Oglejte si naše gainerje.

ZAKLJUČEK

Indeks telesne mase je telesna teža deljena s kvadratom telesne višine. Dobljeno število oziroma indeks nam na podlagi arbitrarno določene lestvice pove, kolikšen je odstotek naše telesne maščobe oziroma ali je naša teža primerna, prekomerna ali prenizka.

ITM kalkulator ima pomanjkljivost, da enačba ne upošteva različnih konstitucij, starosti in spola, poleg tega pa se razmerje med mišično maso in telesno maščobo od posameznika do posameznika razlikuje, pri športnikih pa je sploh pričakovati, da bo njihova mišična masa višja, kar posledično pomeni, da bo višji tudi njihov indeks telesne mase.

Stroka poskuša zastaviti drugačne enačbe, ki bi te pomanjkljivosti odpravile, obenem pa opravljajo tudi drugačne meritve, kot se meritev obsega vratu ali pasu v razmerju s telesno višino.

Indeks telesne mase je tako lahko uporaben za merjenje stanja celotne populacije in za približno oceno telesne mase oziroma telesne teže posameznika, na individualni ravni pa je veliko bolj pomembna naša osebna ocena stanja in naše počutje, pri čemer sami najlažje upoštevamo vse dejavnike, ki vplivajo na interpretacijo indeksa telesne mase.

Te zanima več o zdravi prehrani in aktivnem življenjskem slogu? Preberi še:

Anita Horvat: vaje za moč in stabilizacijo

Kaj jesti pred kolesarskim maratonom?