Anita Horvat: Vaje za moč in stabilizacijo
Čas branja: 2 min

Anita Horvat: Vaje za moč in stabilizacijo

Čas branja: 2 min
Anita Horvat, državna prvakinja v teku na 400 metrov, predstavi svoje vaje za moč in stabilizacijo.
Anita Horvat: Vaje za moč in stabilizacijo

Nikogar ni samoizolacija omejila bolj kot poklicne športnike. Kratkoprograši, navajeni tartana, rekvizitov, nadzora trenerjev, priprav v Medulinu in na Kanarskih otokih, ... pa tudi fizioterapij in drugih podpornih dejavnosti, so se kakopak morali znajti po svoje. In so se! Švic in garanje sta se združila z inovativnostjo, tekmovalnost se je tako nadaljevala v domačem okolju. Za pomoč smo prosili Anito Horvat, našo državno prvakinjo in rekorderko na 400m.  Kdor je kdajkoli stopil na tartan ve, da je 400m ena izmed bolj zoprnih kategorij -  gre namreč za šprint pri katerem je potrebno odteči cel krog na stadionu. Zakaj pa prvakinja in rekorderka? Jah, Anita drži ultimativni rekord v Republiki Sloveniji -  v celi zgodovini slovenstva nobena ženska ni tekla hitreje od Anite.  

vaje za moč anita horvat

Slika 1: Luka Janežič in Anita Horvat, slovenska državna prvaka na 400m. Oba kot osnovni živili za športnike uživata izotonični napitek EFS in regeneracijski napitek Ultragen

Anito smo namerno prosili, naj stvar ne zakomplicira, ampak predstavi tiste tekaške vaje za moč, ki zaokrožijo celotno telo, hkrati pa so dovolj mukotrpne, da bodo spotile povprečnega člana 4Endurance. Tako je Anita doma, na Dolenjskem, izvedla le štiri, pet vaj, pri tem pa se kot vedno ni "šparala". 

tekaške vaje za moč: plank

Slika 2:  "Plank" ali deska je vaja za sprednjo stabilizacijo. Ponavadi trening moči za tekače začnemo prav s to vajo, saj je namenjena krepitvi celotnega telesa. Izvajamo jo 3x po 60 sekund, pri tem pa pazimo, da je telo v ravnem položaju (ne v strešico). Vajo si lahko otežimo z domačo ‘utežjo’.

vaje za moč za tekače: stranski plank

 Slika 3: "Stranski plank" je vaja za stransko stabilizacijo. Izvajamo jo 3x po 30 sekund. Pozorni smo na položaj stopala na podlago. Vajo si otežimo z dvigom noge v zrak.

vaje moči za tekače: trebušnjaki

Slika 4: Vaja za trebušne mišice. Uležemo se na hrbet in se z lopaticami dvignemo od tal. V nogah poskušamo obdržati 90 stopinj (boki, kolena, gležnji). Pri tej vaji obremenimo trebušne mišice bolj kot pri običajnih trebušnjakih. Vajo izvajamo 3x po 60 sekund. 

tekaške vaje za moč in stabilizacijo: donkey kick

Slika 5: "Donkey kick" ali izmeničen dvig noge. Postavimo se na vse štiri in dvigujemo nogo. Pri tem pazimo, da ne zvračamo bokov (boki morajo biti stabilizirani). Naredimo 3x10 ponovitev z vsako nogo. Da si vajo otežimo lahko h dvigu priključimo diagonalno roko.

Tako, štiri drugačne vaje za moč in stabilizacijo, saj verjamemo, da imate počepov in sklec že čez glavo. Vaje so enako učinkovite, še posebej, če ne boste odnehali pri Anitinih usmeritvah, temveč poskušali vztrajati kako sekundo ali ponovitev več.


Video 1: V kolikor je vaša disciplina bolj vzdržljivostna, raje izvedite kako serijo več, v kolikor potrebujete več moči, vztrajajte dlje oziroma naredite več ponovitev. Vsekakor pa tekaške vaje za moč izvajajte vsaj 1x na teden.

vaje za moč tek

Na koncu si le privoščite nagrado - slastne proteine, ki se lahko pohvalijo tudi z izvrstno nutricionistično vrednostjo. Native whey so proteini iz sirotke škotske in irske pašne govedi, ki ne vsebujejo antibiotikov in GSO. Poseben način predelave pri nizki temperaturi in uživanje naravne hrane ob gibanju na prostem namreč pri teh beljakovinah povzroči, da naravno vsebujejo več rastnih faktorjev in tistih aminokislin (levcin), potrebnih za optimalno regeneracijo.

native whey

Najbolj prodajan izdelek: Regeneracijski paket: Native whey 800g + Wattsocks® kompresijski nogavčki
Najbolj brano: Mitja Krevs: Trening moči za tekače
Najbolj iskano: Vaje za moč doma | Vaje za moč pri teku | Native Whey