4Endurance po 212 občinah z Matjažem Hribljanom
Čas branja: 4 min

4Endurance po 212 občinah z Matjažem Hribljanom

Čas branja: 4 min
Preizkus vzdržljivosti in mentalne moči z dobrodelno noto.
4Endurance po 212 občinah z Matjažem Hribljanom

Matjaža Hribljana verjetno poznaš preko priljubljenih kolesarskih videoposnetkov, ki jih redno objavlja na svojem Youtube kanalu. Svojo prepoznavnost je konec julija uporabil za dobrodelne namene. S kolesom se je podal na pot po vseh 212 občinah Slovenije in tako zbiral sredstva za podporo obolelim z boleznijo ALS. 

Na 2644 kilometrov dolgi poti smo ga jasno podpirali tudi pri 4Endurance in mu zagotovili prehransko podporo. Saj veš, da prazna vreča ne stoji pokonci, lačen kolesar pa ne pride prav daleč. 

Trikrat zgrešil pot in podaljšal potovanje

Pred začetkom potovanja je Matjaž ocenil, da bo za pot preko vseh 212 občin Slovenije moral prekolesariti 2577 kilometrov, za kar bo potreboval 104 ure. Povprečno hitrost je določil izjemno dobro, odstop med načrtom in realnostjo je namreč znašal le 0,1 km/h. 

Žal pa Matjaž ni upošteval, da bo tu in tam naredil napačen zavoj in odšel na prisiljen ogled okolice. Trikrat se mu je na poti zgodilo, da je zašel. Najhujša napaka ga je stala dodatnih 12 kilometrov vožnje, a bolj kot fizično, ga je spodrsljaj bolel psihično. Mentalni napor voženj je bil namreč hujši od fizičnega in vsak dodaten kilometer je v glavi deloval dolg vsaj dvakrat toliko. 

Matjaž HribljanMatjaž je na kolesu v 13 dneh preživel kar 107 ur. 

Po ustavitvi števca ob prihodu nazaj domov je na ekranu pisalo 2644 kilometrov, torej 67 kilometrov več kot načrtovano. Impresiven je tudi podatek o premaganih višinskih metrih, na koncu se jih je nabralo kar 25.636. Celoten čas na poti pa je trajal tri ure dlje od načrtovanega, skupno je Matjaž za pot porabil 107 ur. 

Povprečno je pedala potiskal z močjo 166 W, kar predstavlja 53 % njegove FTP vrednosti. 

Projekt 212 občin

Energijska poraba je šla v nebo

Pričakovano je Matjaž tekom etap porabljal ogromno energije. Dnevno je med kolesarjenjem porabil med 4000 in 5000 kcal, a je svojo porabo odlično nadomeščal z izdelki 4Endurance. Tako v 13 dneh napornega kolesarjenja nikoli ni imel težav s krči, kljub temu da je nekatere dneve temperatura narastla v bližino 40 stopinj. Hvala, Nrgy Unit Drink. 

In kaj vse je v 13 dneh zaužil Matjaž Hribljan?

Pred odhodom smo pri 4Endurance poskrbeli, da se je na pot podal več kot odlično založen z vsem potrebnim za nadomeščanje energijske porabe. Velik del zaloge je ob koncu preizkušnje skoraj povsem pošel, a nikoli ni ostal brez rezerve v žepu. 

Končni izkupiček 13 dni je porabljenih: 

  • 81 energijskih ploščic 4Energy
  • 43 energijskih gelov Nrgy Unit Gel,
  • 130 plastenk z napitkom Nrgy Unit Drink,
  • 15 plastenk regeneracijskega napitka RegenMatjaž Hribljan
  • Za energijsko podporo na poti je bilo dobro poskrbljeno.  

    Mentalni napor precej težji od fizičnega

    Matjaž nam je po koncu svoje misije zaupal, da mu je vožnja predstavljala precej večji mentalni napor od fizičnega. Na pot se je fizično pripravil zelo dobro, že prej je na posameznih dirkah dokazoval, da je zmožen premagovati daljše razdalje, tokrat pa je vse skupaj le še potrdil.

    Prvi dnevi niso bili prenaporni, telo je bilo še spočito, prav tako tudi glava. Šele ko je bil nekaj dni na poti sam s svojimi mislimi, so se začeli pojavljati prvi notranji boji. 

    “Če nimaš ob sebi nikogar, ki bi te motiviral in kdaj tudi živciral, da bi čas hitreje tekel, moraš to početi sam. To pa je včasih lahko zelo težko in se je potrebno mentalno precej koncentrirati,” je povedal Matjaž, ki si je čas krajšal s prenosom vožnje v živo in neposredno komunikacijo z gledalci. 

    Peti dan je bil mentalno najhujši. Tedaj se je vozil med občinami Kobilje, Hodoš in Kuzma, zaradi izjemne vročine pa je bila cesta povsem prazna. Ob njem se ni ustavil nobeden izmed kolesarjev, niti ga niso spremljali kolesarji katerega izmed klubov, ki so mu družbo delali na preostalih etapah. 

    Večkrat sem se vprašal ‘Zakaj mi je tega treba?’,” je priznal, a v isti sapi dodal, da je vedno znova dobil odgovor na to vprašanje. “Sprejemi občin so me presenetili. Veliko je bilo dobre volje, veselih županov, županij in ostalih ljudi, ki so delili svoje izkušnje z boleznijo ALS.

    Matjaž HribljanV večini občin so ga sprejeli župani in županje, domačini pa so mu ponudili okrepčilo. 

    Simpatično je priznal tudi, da je osmi dan ob obisku občine Dobrepolje dobil dodaten zagon, saj je slišal naglas, ki ga je opomnil, da je v bližinih domačih krajev. Po nekaj dneh kolesarjenja po neznanih predelih Slovenije je bil obisk lokalnega okolja tisto, kar mu je dalo motivacije za zadnjih pet dni. 

    “Kjer je volja, tam je pot”

    Končni vtis pustolovščine je več kot dober. Brez večjih zapletov je Matjaž obšel Slovenijo in vsaj za nekaj metrov vstopil v vsako izmed 212 slovenskih občin. 

    Načrt, ki si ga je zadal je bil ambiciozen, a ob pravi mentaliteti je bil izvedljiv. Seveda je na poti potreboval takšno in drugačno pomoč in veseli smo, da je lahko 4Endurance igral eno ključnih vlog na poti do uspeha. 

    Matjaž je dokazal, da kjer je volja, tam je tudi pot. Premagal je vse težave, zaplete in nepričakovane situacije ter po 13 dneh varno prišel nazaj domov.

    Napor, ki ga je Matjaž prestal v skoraj dveh tednih potovanja po Sloveniji je jasno pustil posledice na telesu. Zato je po prihodu domov začel z daljšim obdobjem regeneracije, v katerem je opravljal le lažje, krajše vožnje. Seveda ga tudi po koncu poti nismo prepustili samemu sebi, ampak smo mu zagotovili regeneracijski napitek Regen, ki mi je pomagal pri povratku na optimalni nivo.

    Matjaž, mi se ti poklanjamo!

    Preberi tudi:

    Zakaj je trail tek najbolj kul šport? Ultra trail tekač Anže Sobočan ima odgovor!

    Iščeš optimalno gorivo za svoje športne podvige? Naj ti pomagamo!

    16 x 75 g
    Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
    Nduranz

    45 g OH na gel z elektroliti

    Cena s popustom€39,99
    13 ocen
    1500 g
    Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
    Nrgy Unit Drink
    Nduranz

    45 g OH na odmerek z elektroliti

    Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
    - 44%
    24 ocen
    1500 g
    Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
    Nrgy Unit Drink 90
    Nduranz

    90 g OH na odmerek z elektroliti

    Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
    - 44%
    13 ocen
    1500 g
    Nrgy Unit Drink Buffer
    Nrgy Unit Drink Buffer
    Nduranz

    45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

    Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
    - 44%
    4 ocen