Na kolo za boljše počutje
Čas branja: 2 min

Na kolo za boljše počutje

Čas branja: 2 min
Marjetka Conradi svetuje kolesarkam.
Na kolo za boljše počutje

Da je kolesarjenje obnorelo Slovenijo, ni več nobena skrivnost. Veliko sta k temu pripomogla Primož Roglič in Tadej Pogačar, nekaj pa tudi preprosta želja po gibanju, po boljšem počutju in ne nazadnje tudi druženju.

Specialka, MTB ali novodobni gravel, vsi privabljajo fante in zmeraj več deklet.

Punce se odločajo za kolesarjenje bodisi zato, da nekaj naredijo zase, nekatere se na kolesu želijo pridružiti partnerju, velik del pa si jih želi postati fit in zdravih v svojem telesu.

Pri hujšanju na kolesu je dobro vedeti, da te niti "vozakanje" s kolesom niti brezglavo divjanje ne bosta pripeljala do cilja. Rešitev za kurjenje maščob je namreč ravno nekje vmes.

V kolesarskem žargonu obstaja izraz "cona kurjenja maščob", ki opredeljuje območje srčnega utripa, v katerem naše telo najučinkoviteje razgrajuje maščobne celice. Gre za območje srčnega utripa med 20 in 80 % najvišjega srčnega utripa, odvisno od posameznika. To ustreza kolesarjenju pod anaerobnim pragom, torej z zmernim tempom.

Toda to je le polovica zgodbe o uspehu. Po drugi strani je namreč izguba teže pogojena s čim večjo izgubo kalorij, ki najučinkoviteje frčijo od nas pri visoki intenzivnosti - torej pri ali nad anaerobnim pragom. Zatorej je potrebno najti pravo razmerje med zmernim in intenzivnim naporom.

Žensko kolesarstvo Kalorije najhitreje izgubljaš med intenzivnim naporom.

Kako najučinkoviteje trenirati s shujševalnim namenom?

Ključ do uspeha se skriva v t. i. intervalnem treningu. Raziskave so pokazale, da med kolesarjenjem z zmernim tempom porabljaš okrog 12 kalorij na minuto, med intervalnem treningom pa pri visoki intenzivnosti, torej v "rdečih" številkah, kar 16 kalorij na minuto.

Če si se lotila oblikovanja svojega telesa resno, je za natančno opredelitev območja zmerne in visoke intenzivnosti seveda dobrodošlo izvesti t.i. obremenitveni test, s katerim ti športni strokovnjaki natančno določijo trenutne fizične sposobnosti v povezavi s srčnim utripom.

Na ta način boš hitro in učinkovito napredovala. Vseeno pa ne boš nič manj resno napredovala, če se boš dogovorila sama s sabo in svojim telesom ter mu prisluhnila. Drži se tudi zlatega pravila, da ves čas ne kolesariš zadihana v "rdečih" številkah ali lahkotno samo na kavo, ampak boš med treningom v povprečju prijetno utrujena.

Za končni uspeh je potrebno poskrbeti tudi, da s treningi porabiš več kalorij, kot jih čez dan vneseš v telo. To ne pomeni, da boš stradala ali se odločala za razne diete "na glavo". Dovolj bo zmernost in primerna prehrana.

Čeprav hujšaš, moraš med treningom vnašati ogljikove hidrate. 

Tudi med samim kolesarjenjem moraš skrbeti za zadostno in primerno hidracijo ter primeren vnos ogljikovih hidratov. V ta namen je dobrodošlo poseči po kvalitetnih športnih dodatkih, ki natančno opredeljujejo sestavo.

Izgovorov ni več. Pogumno sedi na kolo, kadar ti ob vsakodnevnih obveznostih to dopušča čas. Vsaka ura na kolesu se ti bo obrestovala, tako na telesu kot v duši. In ne pozabi, tudi vožnja s kolesom v službo je lahko pomemben del treninga. S tem boš veliko naredila zase, nekaj pa tudi za Naravo.

Doc. dr. Marjetka Conradi