Soda bikarbona: najboljše dopolnilo za večjo zmogljivost?
Čas branja: 4 min

Soda bikarbona: najboljše dopolnilo za večjo zmogljivost?

Čas branja: 4 min
Izvedi vse, kar moraš vedeti, preden začneš uporabljati sodo bikarbono.
Soda bikarbona: najboljše dopolnilo za večjo zmogljivost?

Soda bikarbona je izjemno priljubljeno prehransko dopolnilo med profesionalnimi vzdržljivostnimi športniki.

Je tudi eno najbolj raziskanih dopolnil v športu in znanost potrjuje njeno učinkovitost pri izboljšanju športne zmogljivosti.

Ali to pomeni, da moraš začeti uporabljati sodo bikarbono?

Preden odgovorimo na to vprašanje, razjasnimo nekaj stvari o sodi bikarboni.

Kaj je soda bikarbona?

Soda bikarbona je kemična spojina, ki jo tvorita natrij in bikarbonat.

Soda bikarbona ima pH vrednost 8,5, kar jo uvršča med šibke bazične snovi. Za primerjavo, pH vrednost krvi je 7,4, želodca pa med 1 do 3.

Soda bikarbona ima sposobnost nevtralizirati kisline, zato se uporablja za različne namene, od kuhanja in čiščenja do kmetijstva in medicine.

Kot prehransko dopolnilo se uporablja za zdravljenje mnogih težav, kot so prebavne motnje in zgaga, koristna pa je tudi v svetu športa, saj lahko izboljša športno zmogljivost.

Soda bikarbona se koristi za mnoge namene, vključno s športom.

Soda bikarbona v športu

Razlaga, zakaj soda bikarbona izboljša športno zmogljivost, je lahko zelo zapletena. Dr. Tim Podlogar pojasnjuje, da nimamo dokončnih odgovorov, kako in zakaj sploh deluje.

Preprosta razlaga je, da soda bikarbona niža zakisanost mišic, kar ti omogoča daljšo vadbo. A le pod pogojem, da zakisanost dejansko povzroča mišično utrujenost, kar še zdaleč ni dokazano dejstvo.

Soda bikarbona v športuMnogo športnikov uporablja sodo bikarbono za izboljšanje svoje športne zmogljivosti.

Kar pa je dokazano dejstvo, je to, da soda bikarbona lahko poveča vzdržljivost mišic. A preden se začneš polniti s sodo bikarbono, imej v mislih, da se njen učinek zares izkaže šele pri laktatnem pragu. Drugače povedano, s sodo bikarbono lahko izboljšaš svoje šprinte in prehitiš svoje tekmece.

Ker soda bikarbona izboljša vzdržljivost mišic v kratkih intervalih najvišje intenzivnosti, je koristna tudi v drugih športih, kjer so taki intervali pogosti, kot sta nogomet in borilne veščine.

Po drugi strani pa, čeprav bi tudi to bila lahko še ena prednost sode bikarbone, nismo prepričani, ali zares izboljša mišično moč. Morda jo, ampak za zdaj nimamo trdnih dokazov v prid tej trditvi.

Soda bikarbona izboljša mišično vzdržljivost med šprinti.

Uporaba sode bikarbone

Uživanje sode bikarbone za izboljšanje športne zmogljivosti je lahko nekoliko težavno.

Ker soda bikarbona za razvoj svojega učinka potrebuje približno 90 minut, jo moraš zaužiti že pred treningom ali dirko. Priporočen vnos je 0,2 do 0,3 mg na kilogram telesne mase.

Če gre za vzdržljivostno vadbo, moraš sodo bikarbono uživati tudi med vadbo. V tem oziru je priporočen vnos 5 gramov na uro.

Če želiš več informacij o vnosu sode bikarbone med vzdržljivostno vadbo, si oglej protokol vnosa sode bikarbone, ki sta ga pripravila dr. Tim Podlogar in znamka Nduranz.

Skupaj moraš tako zaužiti vsaj 20 gramov sode bikarbone, kar pa je zelo velika količina.

Sodo bikarbono lahko kupiš poceni v marsikateri trgovini. Žal pa je sodo bikarbono v tej obliki zaradi njenega izrazito neprijetnega okusa zelo težko uživati. Na srečo so na voljo prehranska dopolnila.

Če želiš najboljši učinek, moraš slediti pravilnemu vnosu sode bikarbone.

Najboljša prehranska dopolnila s sodo bikarbono

Priporočamo dve prehranski dopolnili s sodo bikarbono.

Ker je Nduranz znamka, ki je specializirana za podporo vrhunskih športnikov, ni nobeno presenečenje, da nudijo najboljša prehranska dopolnila s sodo bikarbono.

Soda bikarbona

Ta izdelek je zasnovan za vnos sode bikarbone pred treningom ali vadbo.

Morda se ti zdi, da to ni nič drugega kot soda bikarbona v obliki tablet. In prav imaš, res je tako. A v tej obliki jo boš vsaj lahko zaužil, ne da bi ob tem imel more. Življenje vzdržljivostnega športnika ni pravljica.

Soda bikarbona za športnikeKako zaužiti 20 gramov sode bikarbone, ne da bi pri tem imel more? Uporabi te tablete.

Nrgy Unit Drink Buffer

Sodo bikarbono lahko dobiš povsod, toda športni napitek najvišje kakovosti v kombinaciji z visoko količino sode bikarbone je druga pesem.

Če želiš uživati sodo bikarbono med intenzivno vadbo in istočasno skrbeti za primeren vnos ogljikovih hidratov, je Nrgy Unit Drink Buffer najboljša rešitev. Zagotovljeno.

Športni napitek s sodo bikarbonoSte naročili 45 gramov ogljikovih hidratov in 5 gramov sode bikarbone? Gotovo ste profesionalec.

Zdaj veš, kako uživati sodo bikarbono, zato lahko preidemo na ključno vprašanje.

Moraš za izboljšanje zmogljivosti uživati sodo bikarbono?

Če smo iskreni, je na to vprašanje težko odgovoriti.

Soda bikarbona ima številne prednosti iz vidika zdravja in športne zmogljivosti, toda prvi potrebuje zmernejše odmerke, drugi pa je pomemben predvsem za vrhunske športnike.

Če jo uživaš v velikih količinah, ima soda bikarbona lahko tudi neželene stranske učinke, kot so prebavne težave in zadrževanje vode v telesu, kar je vsekakor dobro upoštevati.

Toda če želiš vrhunsko zmogljivost, bodisi v kolesarstvu, teku ali borilnih veščinah, je vsekakor smiselno razmisliti o uporabi sode bikarbone. Kot eno najbolj raziskanih prehranskih dopolnil v svetu športa, soda bikarbona dokazano izboljša zmogljivost v kratkih intervalih najvišje intenzivnosti.

In ker soda bikarbona tudi zmanjša zakisanost mišic, ki lahko vodi do dolgoročnih zdravstvenih težav, je to še ena dobrodošla prednost.

Osebno, kar se tiče športne zmogljivosti, priporočamo sodo bikarbono vrhunskim športnikom, ki so navajeni redno delovati nad laktatnim pragom.

Dodajanje sode bikarbone za izboljšanje športne zmogljivosti je smiselno, a le če si navajen redno preizkušati svoje meje.

Zaključek

Soda bikarbona je izjemno priljubljeno dopolnilo med profesionalnimi vzdržljivostnimi športniki za izboljšanje mišične vzdržljivosti med šprinti.

Če se odločiš za uporabo sode bikarbone v ta namen, sledi protokolu vnosa, kot sta ga pripravila dr. Tim Podlogar in Nduranz.

In da odgovorimo na naslovno vprašanje. Je soda bikarbona res najboljše prehransko dopolnilo za povečanje športne zmogljivosti? Odvisno od stališča, bi prav zares lahko bila. A le ko govorimo o kratkih intervalih najvišje intenzivnosti.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
10 ocen
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
21 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
11 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
4 ocen