3 najboljše zimske vadbe za kolesarje
Čas branja: 2 min

3 najboljše zimske vadbe za kolesarje

Čas branja: 2 min
Marjetka Conradi o zimski vadbi za kolesarje.
3 najboljše zimske vadbe za kolesarje

Zima je za kolesarje najtemačnejši del leta. Kratek dan, dež, sneg, nizke temperature. Med tednom po službi je skoraj nemogoče skočiti na kolo. Ostanejo nam le vikendi, pa še ti so na žalost zaradi nestanovitnega vremena in nizkih temperatur v tem obdobju dostirkat vprašljivi. Zato smo se kolesarke in kolesarji primorani znajti z alternativnimi vadbami.

Predstavljam vam tri najbolj tipične oblike dvoranske zimske kolesarske rekreacije.

Spinning in/ali domači trenažer

Če boste skrbeli, da bodo vaše noge tudi čez zimo v stiku s pedali, se vam bo to spomladi na kolesu dobro obrestovalo. Z rednim pedaliranjem skozi vse leto boste utrdili t. i. »kolesarski« mišični spomin.

To je izredno pomembno, sploh če ste na kolesu začetniki. V kategorijo začetnikov spadate vsi, ki pedalirate manj kot 5 let. Da, kar dolga je pot do statusa utečenega kolesarskega mačka.

Mišični spomin je po znanstvenih raziskavah eden izmed ključnih faktorjev, ki določajo oz. vplivajo na našo učinkovitost pedaliranja in posledično na našo kolesarsko formo.

Če ste ljubitelji skupinskih vadb, je spinning prava stvar za vas. Tam bo za vas poskrbel spinning instruktor ali instruktorica, ki vas bo ob glasnih bitih pripravil do dviga srčnega utripa. Po uri energičnega pedaliranja enkrat ali dvakrat na teden boste ob pravilnem izvajanju vaj na spinnerju vsakič znova prijetno utrujeni, vaša kolesarska forma pa bo do ponovnega snidenja s »pravim« kolesom na ta način počasi a vztrajno rasla.

Če pa niste ljubitelji skupinskega potenja v zaprtem prostoru in če vam vsakodnevne obveznosti ne dovoljujejo vadbe ob točno dolečeni uri, se lahko znajdete tudi sami. Doma. Potrebujete le trenažer, v katerega vpnete svoje kolo in malce več samokontrole, saj vas doma nihče ne bo preganjal, da morate sesti na trenažer.

Prednost vadbe doma na trenažerju je, da ves čas trenirate na svojem kolesu. Tako urnik kot tudi zahtevnost vadbe pa si prilagodite povsem po svoje, glede na počutje in stopnjo utrujenosti.

Poleg tega danes najdete že vrsto platform, ki vam ponujajo virtualne vožnje/treninge, kot so Zwift, Rouvy, RGT itd., ki vas bodo vseeno malce priganjali, ko vam bo padla motivacija med statičnim kolesarjenjem.

1500 g
Iso DrinkIso Drink
Iso Drink
4Energy

Poskrbi za energijo in hidracijo

Redna cena€17,99 Cena s popustom€9,99
- 44%
10 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink (staro pakiranje)Nrgy Unit Drink (staro pakiranje)
Nduranz

Tvoj vsestranski izotonik

Redna cena€26,99 Cena s popustom€9,99
- 63%
Ni ocen
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

Tvoj vsestranski izotonik

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
19 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

Za dolgotrajne napore

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
6 ocen

Pilates

Za lepo postavo, dobro počutje in tudi boljšo kolesarsko formo pa ima velik pomen posebna vadba, s katero krepimo center telesa (mišice trebuha in hrbta), izboljšujemo koordinacijo, vzdržljivost in telesno gibljivost – poznate jo pod imenom pilates.

Na kolesu vam bo okrepljen in tako stabilen center telesa med pedaliranjem omogočil prenesti več moči na pedala – z redno pilates vadbo boste torej postale močnejše.

Poleg tega vam takšen trening lahko pomaga odpraviti tudi prenekatero bolečino, s katero se soočate npr. pri daljših treningih. Pilates je namreč zasnovan tako, da krepite tiste najgloblje mišice trebuha in ob hrbtenici, kar nudi odločno podporo spodnjemu delu hrbta, hkrati pa zagotovi stabilnost celotnega zgornjega dela telesa.

Fitnes

Fitnes je oblika individualne vadbe, s katero krepimo posamezne mišične skupine. Če torej želite npr. v kratkem času kontrolirano okrepiti noge, najdete v fitnesu celo vrsto »mučilnih« naprav, ki vam bodo pri tem pomagale.

Poudariti velja, da je pri vseh oblikah dvoranske rekreacije izredno pomembna hidracija, saj je potenje v zaprtem prostoru še bolj intenzivno. Zato poskrbite za zadosten vnos elektrolitov med vadbo. V primeru daljše vadbe, več kot uro, pa tudi za vnos ogljikovih hidratov, bodisi z napitkom bodisi z energijskim gelom ali energijsko ploščico.

Ne pozabite pa, da zima ponuja tudi kolesarjem vrsto zimskih radosti, ki vključujejo vse možne oblike rekreacije v naravi, od hoje v hribe, teka na smučeh, alpskega smučanja, drsanja, kepanja, postavljanja sneženih možev in še in še. Izkoristite zimsko veselje in pričakajte pomlad z nasmehom na obrazu.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel (16x) - NOVONrgy Unit Gel (16x) - NOVO
Nduranz

Energija za najzahtevnejše

Cena s popustom€39,99
9 ocen
24 x 60 ml
4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

Osvežilen energijski gel

Cena s popustom€24,00
81 ocen
30 x 60 ml
GO Isotonic Energy Gel (30x)GO Isotonic Energy Gel (30x)
SIS - Science in Sport

Gel, ki ne potrebuje vode

Redna cena€66,00 Cena s popustomOd €39,99
- 39%
12 ocen
24 x 60 ml
Energijski gel z L-KarnitinomEnergijski gel z L-Karnitinom
4Endurance Pro

Več energije, manj utrujenosti

Cena s popustom€54,99
40 ocen