Kakšno opremo potrebujem za sodelovanje v Zwift ligi?
Čas branja: 5 min

Kakšno opremo potrebujem za sodelovanje v Zwift ligi?

Čas branja: 5 min
Za pot na vrh potrebuješ primerno opremo.
Kakšno opremo potrebujem za sodelovanje v Zwift ligi?

Sončni žarki še vedno grejejo naravo, a že kmalu se bomo kolesarji pred mrazom skrili med štiri stene. Konec voženj v naravi pa ne pomeni tudi konec kolesarske sezone.

S pomočjo trenažerja in aplikacije Zwift lahko s treningi nadaljuješ celotno zimo, letos pa lahko zimskemu kolesarjenju dodaš tudi nekaj tekmovalnega naboja, saj 4Endurance organizira 6-tedensko Zwift ligo.

Ni važno, ali treniraš notri ali zunaj, tvoje telo v vsakem primeru potrebuje prehrano, primerno naporu. Izkoristi naše neverjetne ponudbe in se opremi s prehranskimi dodatki, ki jih uporabljajo vrhunski amaterji in profesionalci.

Kaj potrebujem za popolno Zwift izkušnjo?

Virtualno kolesarjenje ni nujno draga izkušnja, a če želiš izkoristiti vse njegove prednosti, bo treba seči nekoliko globje v mošnjiček.

V nadaljevanju ti predstavljamo vse, kar nujno potrebuješ za virtualno kolesarsko izkušnjo in vse dodatke, s katerimi lahko kolesarjenje med štirimi stenami še dodatno nadgradiš.

Osnovna oprema

Kolo 

KoloTekmujete lahko tudi s takim kolesom. Šlo bo precej počasneje, ampak važno je sodelovati, kajne.

Verjetno te ne preseneti, da za kolesarjenje potrebuješ kolo. Zwift podpira praktično vse zvrsti najpogosteje uporabljenih koles, ki omogočajo vpetje na trenažer.

Najpogosteje se uporablja cestno kolo, kronometrsko kolo ali tako imenovano hibridno kolo. Nekateri kolesarji uporabljajo tudi gorsko kolo, a se na trenažerjih brez direktnega vpenjanja priporoča, da se široko gumo zamenja z ožjo gumo z manj profila.

Med treningom ne pozabi na zadostno hidracijo. Z izotoničnim napitkom Nrgy Unit Drink zadovoljiš potrebe po hidraciji kot tudi energiji.

Trenažer

TrenažerTrenažer brez direktnega vpenjanja je cenejša možnost za sodelovanje, a posledično tudi nekoliko manj natančna.

Brez trenažerja Zwift izkušnja ni mogoča. Ta drži kolo na mestu in ti omogoča neskončno pedaliranje, ne da bi se premaknili za en sam meter.

Trenažerji z direktnim vpenjanjem hkrati služijo tudi za pošiljanje podatkov tvoje vožnje Zwiftu. Posledično ponujajo najboljšo izkušnjo, saj se trenažer odziva tudi na naklone in morebitno zavetrje v igri ter posledično prilagaja upor.

Drugi način predstavlja trenažer brez direktnega vpenjanja, pri kateremu se zadnje kolo ne sname, ampak se kolo v celoti vpne v trenažer. V večini primerov je za povezavo z Zwiftom potrebno dodatno kupiti še senzor hitrosti in senzor kadence ali merilec moči, ki pošiljajo podatke igri.

Naprava

NapravaVečji kot je ekran, slajša je zmaga ... ali pa bolj boleč poraz.

Zwift je v svoji osnovi videoigra, zato za njeno uporabo potrebuješ tudi napravo, na kateri lahko igro zaženeš. Zwift se lahko uporablja tako na računalnikih, tablicah, telefonih, kot tudi na pametnih televizijah.

Energijo med treningom vnašaj s pomočjo energijskih gelov 4Energy ali energijskega napitka Nrgy Unit Drink.

Dodatna oprema

Merilec srčnega utripa

Srčni utripPred prvo dirko se nauči uporabljati merilec srčnega utripa, da ne boš nato tako zmeden/a kot športnik na sliki.

Merilec srčnega utripa nikakor ni obvezen za dobro Zwift izkušnjo, a jo dvigne na višji nivo. Z uporabo merilca boš namreč med treningom ali dirko lahko spremljal/a svoj srčni utrip in tako lažje nadziral/a stopnjo obremenitve.

Senzor hitrosti in senzor kadence

Senzor hitrosti in senzor kadence sta nujna za tekmovalce s trenažerjem brez direktnega vpenjanja.

Za lastnike trenažerjev brez direktnega vpenjanja sta senzorja kadence in hitrosti nujen del opreme. Igri namreč pošiljata dva ključna podatka, preko katerih se računa tvoja moč. Treba pa je poudariti, da so izračuni lahko precej netočni, v tem primeru pa bo izkušnja precej podpovprečna.

Za lastnike direktnih trenažerjev je senzor hitrosti in kadence manj nujen, a vseeno ni povsem neuporaben. Igri namreč doda še dodatne podatke, predvsem kadenco, ki jo trenažer povsem točno ne more določiti.

Merilec moči

Merilec močiNajbolj resni kolesarji lahko uporabite tudi merilec moči.

Kolesarji brez trenažerja z direktnim vpenjanjem lahko namesto senzorja kadence in hitrosti uporabijo merilec moči. Posledično izgine potreba po izračunavanju moči, saj se ta meri z merilcem. Pridobljeni podatki so tako veliko bolj natančni, izkušnja pa posledično boljša.

Tudi kolesarji s trenažerjem z direktnim vpenjanjem lahko izkoristijo prednosti merilca moči. Njegova uporaba dodatno izboljša natančnost podatkov, posledično pa je Zwift izkušnja nekaj odstotkov boljša.

Ne pozabi na…

Hrano in pijačo

GelTudi v virtualnem svetu je energijski gel boljša izbira od piva in klobase.

Kolesarjenje v notranjih prostorih je ponavadi krajše od kolesarjenja v naravi. A kljub temu ne smeš pozabiti na hrano in pijačo, s katero telesu dovajaš ključna hranila za normalno delovanje.

Priporočljivo je imeti na dosegu roke vsaj en energijski gel, s katerim premagaš trenutke krize. V večini primerov ga verjetno ne boš uporabil/a, a bolje je biti preveč pripravljen kot premalo.

Nujno pa boš med vožnjo potrebovala/a pijačo. Zaradi povišane mere znojenja jo boš potreboval/a celo več kot med kolesarjenjem v naravi. Priporočamo ti, da v bidon zmešaš energijski napitek, kot je Nrgy Unit Drink, s katerim boš poleg tekočine zadovoljil/a tudi energijske potrebe.

Z znojem izgubljaš nujno potrebne minerale. Te nadomesti z uporabo šumečih tablet Zero Drink

Ventilator

VentilatorNi potrebno, da je ventilator zelo moderen, ampak malo bolj sodoben pa vseeno lahko je.

Če te pri vožnji s kolesom v naravi hladi veter, te pri vožnji v notranjih prostorih ne hladi prav nič. Za veter moraš torej poskrbeti sam.

Priporočljiva je uporaba ventilatorja. Na tržišču obstajajo posebni ventilatorji za notranje kolesarjenje, ki se prilagajajo dogajanju v igri. A roko na srce, nalogo povsem zadovoljivo opravi tudi povsem običajen ventilator, s katerim se navadno boriš s poletno vročino. 

Brisačo

BrisačaBrisača je nujna. Vožnja brez dresa pač ne.

Ventilator ti bo pomagal nižati telesno temperaturo in zmanjševati količino znoja, a povsem brez slednjega ne bo šlo. Med vožnjo se boš znojil/a in brisača bo prišla še kako prav.

Ponovno lahko omenimo, da trg ponuja posebne kolesarske brisače, a tudi navadna brisača svojo nalogo opravi povsem zadovoljivo.

Podlogo

PodlogaKončno boš lahko uporabil/a podlogo, ki ti že eno leto stoji v kotu.

Ugotovili smo že, da se znojenju med kolesarjenjem ne moreš izogniti. To pomeni, da bo kljub tvojemu vestnemu brisanju z brisačo vsaj nekaj kapelj padlo na tla. Manj kot se boš brisal/a, večja luža bo nastala.

Znojna luža na tleh stanovanja ti verjetno ne odgovarja, zato pod kolo postavi podlogo, ki bo znoj držala stran od tvojega parketa.

Pridruži se 4Endurance Zwift ligi

To jesen pri 4Endurance v sodelovanju z VirtuSlo organiziramo Zwift ligo.

Čaka te šest tednov dirkanja, v katerih se boš lahko primerjal z ostalimi kolesarskimi navdušenci. Da pa na dirke ne boš prišel povsem nepripravljen, zate v oktobru organiziramo tudi vodene treninge, preko katerih boš dvigoval/a svojo formo, se spoznal/a s platformo in se preko klepeta družil/a s preostalimi kolesarji.

Kot se spodobi za vsako tekmovanje, najboljše kolesarje na koncu čaka tudi nagrada. Pri 4Endurance bomo najhitrejše posameznike nagradili z denarno nagrado, prav vsak tekmovalec pa bo deležen tudi popusta na izdelke 4Endurance Pro in  Nduranz.

Če se želiš pridružiti najboljši Zwift ligi v Sloveniji in svoje kolesarske sposobnosti postaviti na test, ne odlašaj s prijavo. To lahko opraviš s klikom na to povezavo

Več informacij o Zwift ligi najdeš tukaj!

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
10 ocen
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
21 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
11 ocen
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
4 ocen