Prednosti in slabosti kolesarjenja na platformi Zwift
Čas branja: 6 min

Prednosti in slabosti kolesarjenja na platformi Zwift

Čas branja: 6 min
Kaj dela Zwift tako priljubljen in zakaj ga drugi prezirajo?
Prednosti in slabosti kolesarjenja na platformi Zwift

Vožnje zunaj so super in glavni razlog, da se ljudje zaljubimo v kolesarstvo. A ko se sonce skrije, temperature padejo in dnevi postanejo krajši, so vožnje zunaj prej izjema kot pravilo.

V zadnjih letih pa kolo nima več zimskega spanja, saj se je z razmahom aplikacij za notranje kolesarjenje sezona podaljšala preko celotnega leta. Trenažerji so postali boljši in cenovno bolj dostopni, ponudniki različnih kolesarskih aplikacij za virtualno kolesarjenje pa so poskrbeli, da je izkušnja notranjega kolesarjenja postala precej bolj zanimiva.

Z rastjo popularnosti virtualnih platform so se vnele debate, ali je virtualno kolesarjenje res kolesarjenje ali le slaba imitacija užitkov, ki jih lahko dosežeš med vožnjo zunaj.

Poglejmo si, kakšne prednosti in slabosti prinaša kolesarjenje med štirimi stenami z uporabo platforme Zwift.

Ni važno, ali treniraš notri ali zunaj, tvoje telo v vsakem primeru potrebuje prehrano, primerno naporu. Izkoristi naše neverjetne ponudbe in se opremi s prehranskimi dodatki, ki jih uporabljajo vrhunski amaterji in profesionalci.

Prednosti

Zwift prednosti

  1. Izogneš se mrazu in slabemu vremenu

Predvidevamo, da ti vožnja v hudem deževju ali ekstremno nizkih temperaturah ne predstavlja posebnega veselja.

Kolesarjenje na trenažerju ti pomaga pri premagovanju vremenskih nevšečnosti. Če je bilo še v ne tako daljni preteklosti povsem smiselno ob slabem vremenu odpovedati trening, je z virtualnim kolesarjenjem ta težava rešena. V zavetju doma si varen pred dežjem, saj je v Watopii (virtualnem Zwift svetu) vreme zmeraj sončno.

  1. Časovno učinkovit trening

Treningi na trenažerju so časovno precej bolj učinkoviti od treningov v naravi. Ko se odpraviš na zunanjo vožnjo, traja nekaj časa, preden se prebiješ iz mesta do ceste, kjer te vsaki dve minuti ne ustavi kakšen izmed semaforjev.

Če imaš to srečo in živiš blizu neprometnih cest, je tvoj trening lahko časovno nekoliko bolj učinkovit, a še vedno manj kot na trenažerju. Slednji ti namreč omogoča popoln nadzor treninga, kar v naravi ni mogoče. Zunaj moraš posledično za enako količino učinkovitega treninga prevoziti daljšo razdaljo, kar pomeni tudi več preživetega časa na kolesu.

Več časa na kolesu se sliši super, a dejstvo je, da nimaš vedno na voljo neomejeno časa. Določeni treningi bi ti torej lahko odpadli zaradi pomanjkanja časa, medtem ko na trenažerju lahko že v eni uri opraviš precej učinkovit trening.

4Energy gel

  1. Lažji nadzor treninga

V naravi je izjemno težko nadzorovati vse elemente, ki vplivajo na trening. Nakloni ceste se stalno spreminjajo, veter piha enkrat v prsa, drugič s strani, cesta je lahko mokra in spolzka, nenazadnje pa se spreminja tudi gostota zraka.

Vsi ti dejavniki so lahko izločeni med treningom na platformi Zwift. Virtualni svet namreč omogoča, da vsakič znova treniraš pod enakimi, skoraj laboratorijskimi pogoji. Naklon ceste si izbereš vnaprej ali ga povsem izločiš z vklopom funkcije ERG.

Učinkovitost treninga je na trenažerju tako odvisna zgolj od tebe, tvoje motivacije in tvojega počutja. Noben drug dejavnik ti ne bo nagajal na poti do vrhunske forme.

Med treningom ne pozabi na zadostno hidracijo. Z izotoničnim napitkom Nrgy Unit Drink zadovoljiš potrebe po hidraciji kot tudi energiji.

  1. Povezava z ljudmi

Kolesarjenje pred ekranom lahko postane precej duhamorno. Priznamo, tudi nam občasno postane dolgočasno. V takšnih trenutkih se lahko zaneseš na še eno prednost platforme Zwift – družabnost.

Zwift trdi, da je račun na njihovi platformi ustvarilo že 4 milijone športnikov, kar pomeni, da je v vsakem trenutku aktivnih ogromno kolesarjev. Prav številčna družba je med vožnjami dober motivator za podaljšanje treninga.

Vožnja v skupini ne omogoča le zavetrja in lažjega držanja tempa. Omogoča tudi klepet z drugimi uporabniki s celega sveta ali s kolesarskimi prijatelji, s katerimi ste se odločili za skupen trening. Notranje kolesarjenje tako postane družaben dogodek, ki popestri kolesarjenje na mestu.

  1. Primerjava s kolesarji s celotnega sveta

Svet virtualnega kolesarjenja je postal priljubljen tudi zaradi številnih organiziranih dogodkov, ki potekajo na platformi. Praktično v vsakem trenutku se lahko pridružiš skupinski vožnji ali pa dirki in tako preizkusiš svojo formo proti kolesarjem s celotnega sveta.

Svoje zimske dni lahko popestriš tudi z vključitvijo v Zwift ligo. Od 6. novembra dalje tudi 4Endurance organizira svojo ligo. V šestih tednih tekmovanja bo na sporedu sedem dirk, najboljši tekmovalci pa bodo nagrajeni z denarnimi nagradami v skupnem znesku 800 €. Vabimo te, da se nam pridružiš.

Več informacij o VirtuSlo 4Endurance Zwift ligi!

Slabosti

Zwift slabosti

  1. Odsotnost narave

Čeprav se ustvarjalci na platformi Zwift trudijo, da bi bil virtualni svet čim bolj zanimiv, ta nikoli ne bo mogel nadomestiti narave. Čar kolesarstva je prav to, da se odpraviš v naravo in uživaš v izjemnih pogledih, svežem zraku in odkrivanju nepoznanih kotičkov.

Svet Zwifta tega jasno ne more ponuditi. Prav zaradi tega v poletnih dneh platforma sameva, saj se kolesarji raje odpravijo v naravo. A ko ta postane neprijazna in neizprosna, je virtualna narava Zwifta pač boljša alternativa od zimskega premora.

  1. Vožnje so težje

Vožnja na Zwiftu se v marsičem razlikuje od vožnje zunaj. Ena glavnih razlik je zahtevnost vožnje, saj je na trenažerju nabiranje kilometrov bolj zahtevno kot v naravi.

Morda si že slišal, da je vsaka vožnja, predvsem pa dirka na Zwiftu, podobna kronometru. To drži. Učinek vožnje v zavetrju je manjši, spusti pa manj učinkoviti. Posledično je potrebno poganjati praktično ves čas dirke, zaradi česar je težko prihraniti energijo in moč, kot jo lahko med vožnjo v naravi.

Energijo med treningom vnašaj s pomočjo energijskih gelov 4Energy ali energijskega napitka Nrgy Unit Drink.

  1. Monotonost

Redko kdo na trenažerju zdrži tako dolgo kot na kolesu v naravi. Dejstvo je, da je vožnja na mestu precej bolj monotona od vožnje v naravi, hkrati pa tudi precej težja.

Monotonost vožnje na trenažerju kolesarji skušajo razbijati preko druženja in pogovora z drugimi kolesarji na Zwiftu in vključevanjem na dirke, ki vožnjam postavijo določen cilj. Prav tako ti dirka prepreči, da bi sestopil s kolesa v trenutku, ko se ti ne da več poganjati. Na ta način dirka odraža stanje vožnje v naravi, kjer je vselej treba prikolesariti do cilja, četudi ti motivacija počasi popušča.

4Energy gel

  1. Pregrevanje telesa

Izjemen občutek je, ko ob veliki hitrosti v naravi začutiš lahen veter. Ta te ne opozarja le na hitrost, ki jo dosegaš, ampak ti tudi pomaga hladiti telo.

Naše telo ima izjemno sposobnost ohlajanja preko pota. A če se želimo ohlajati dlje časa, mora biti zrak okoli nas suh, saj le tako lahko pot izpari s telesne površine in telo ohlaja še naprej. V naravi za ohranjanje suhega zraka okoli nas skrbi veter, v notranjih prostorih pa žal nanj ne moremo računati.

Naše telo se med vožnjo na trenažerju pregreva precej bolj kot v naravi. Posledično je nujna uporaba brisače in predvsem ventilatorja, s katerima vsaj nekoliko "premešaš" zrak okoli sebe in tako omogočiš potu, da izpari. Kljub temu pričakuj, da se boš potil bolj kot v naravi, zaradi česar moraš še bolj skrbeti za hidracijo in vnos elektrolitov.

Z znojem izgubljaš nujno potrebne minerale. Te nadomesti z uporabo šumečih tablet Zero Drink

  1. Odsotnost treninga nadzora kolesa

Nadzor kolesa je element, ki ga moraš kot kolesar obvladati čim bolje. Pomemben je predvsem na dirkah, kjer voziš v večji skupini, a tudi na rekreacijskih vožnjah ti bo pomagal pri izogibu padcem. Pravočasnega zaviranja, vožnje na spustu in vožnje v prometu se lahko navadiš le v naravi, na trenažerju pa nikakor ne.

Treniranje izključno na trenažerju ti torej omogoča, da svojo pripravljenost dvigneš na izjemno visok nivo, a vedno ti bodo manjkali občutki na kolesu in cesti. Te lahko pridobiš zgolj in samo med treningi v naravi.

Pridruži se 4Endurance Zwift ligi  

Od 6. novembra dalje pri 4Endurance v sodelovanju z VirtuSlo organiziramo Zwift ligo.

Čaka te šest tednov dirkanja, v katerih se boš lahko primerjal z ostalimi kolesarskimi navdušenci. Da pa na dirke ne boš prišel povsem nepripravljen, zate v oktobru organiziramo tudi vodene treninge, preko katerih boš dvigoval/a svojo formo, se spoznal/a s platformo in se preko klepeta družil/a s preostalimi kolesarji.

Kot se spodobi za vsako tekmovanje, najboljše kolesarje na koncu čaka tudi nagrada. Pri 4Endurance bomo najhitrejše posameznike nagradili z denarno nagrado, prav vsak tekmovalec pa bo deležen tudi popusta na izdelke Nduranz.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%

Če se želiš pridružiti najboljši Zwift ligi v Sloveniji in svoje kolesarske sposobnosti postaviti na test, ne odlašaj s prijavo. To lahko opraviš s klikom na to povezavo. Prav tako pa si moraš ustvariti račun na strani Zwift Power, kjer se bodo beležili rezultati dirk.

Več informacij o VirtuSlo 4Endurance Zwift ligi!

Ni važno, ali treniraš notri ali zunaj, tvoje telo v vsakem primeru potrebuje prehrano, primerno naporu. Izkoristi naše neverjetne ponudbe in se opremi s prehranskimi dodatki, ki jih uporabljajo vrhunski amaterji in profesionalci.

Preberi več:

Kakšno opremo potrebujem za sodelovanje v Zwift ligi?

Kaj je FTP?