Kaj so antioksidanti?
Antioksidanti so lahko zelo različne snovi, največkrat pa gre za vitamine in minerale. Najdemo jih v praktično vsem sadju in zelenjavi, so pa nekateri antioksidanti močnejši kot drugi. prav tako pa jih je v nekaterih živilih več kot drugih. Čez palec lahko rečemo, da jih je največ v sadju in zelenjavi, v živilih živalskega izvora jih pa praktično ni.
Zaradi pomanjkanja antioksidantov lahko postanemo zelo občutljivi na negativne dejavnike iz okolja, še posebej če smo izpostavljeni onesnaževalcem zraka, cigaretnem ali tovarniškem dimu, industrijskim kemikalijam in podobno. Problematično je tudi jemanje zdravil, ki imajo stranske učinke, nepravilna prehrana in stres. Vse to so zunanji viri prostih radikalov, ki nam lahko škodujejo.
Antioksidanti v hrani
Živila z največ antioksidantov so zeleni čaj (če posebej matcha), temna čokolada z 90% deležem kakava, goji jagode, acai jagode, brokoli, špinača, orehi, granatna jabolka, borovnice, cimet, brusnice, ingver, pasionka, origano, bazilika in črna kumina.
Za tiste, ki ne zaužijejo dovolj sadja in zelenjave so edina opcija prehranski dodatki.
Pri 4Endurance vam ponujamo najboljše izdelke, ki so dober antioksidat. Več o negativnih vplivih oksidativnega stresa na vaše telo si lahko preberete v tem članku.
Antioksidanti v prehranskih doponilih - kapsule, tablete in prah.
Kvercetin
Quercetin oz slovensko kvercetin je naravni antioksidant, oz. flavonoid, ki ga najdemo v čebuli, jabolkih, zelenem čaju in drugih rastlinskih virih. Kvercetin zagotavlja dragoceno zaščito pred prostimi radikali za krvne žile in druga vitalna tkiva po vsem telesu.
Koristni učinki flavonoidov, kot je kvercetin, izvirajo iz njihove sposobnosti, da v telesu delujejo kot antioksidanti. Antioksidanti so spojine, ki se lahko vežejo in nevtralizirajo proste radikale. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo celične poškodbe, če njihova raven postane previsoka. Poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali, so povezane s številnimi kroničnimi stanji. Kvercetin je najpogostejši flavonoid v prehrani. Ocenjuje se, da ga povprečna oseba dnevno pridobi 10–100 mg iz različnih virov hrane, kar je seveda premalo, zato ga je smiselno dodajati.
Astaksantin
Astaksantin je naravni antioksidant, ki omogoča zaščito pred oksidativnim stresom. Naravno se ga pridobiva iz mikroalge haematoccocus pluvialis. Izpostavljenost UV sončnim žarkom je lahko zelo škodljiva za vašo kožo. Obsežna študija, izvedena leta 2012, potrdila, da ima lahko kombinacija peroralne in lokalne uporabe astaksantina veliko vlogo pri zmanjševanju starostnih peg, glajenju gub in pri obnavljanju vlage v koži. Še bolje, te rezultate proti staranju in spodbujanju kože so opazili tako pri ženskah kot pri moških.
Q10
Koencim Q10 je eden redkih antioksidantov, ki se nahaja v hrani živalskega izvora. Koencim Q10 je naravna snov, ki je prisotna v vsaki celici človeškega telesa in je nujno potrebna za življenje, saj omogoča presnovo hrane v celično energijo. Človeško telo koencim Q10 proizvaja samo, vendar se njegova produkcija po 25. letu zmanjšuje, po 40. pa ga je vsekakor smiselno dodajati.
Acerola/Vitamin C
Vitamin C je eden najboljših antioksidantov. Naravni vitamin C, kot je ta v super sadežu acerola, v našem telesu ostane dlje kot sintetični vitamin C, prav tako se sprošča počasneje, kar pomeni, da lahko telo z njim razpolaga dlje časa. Acerola se je izkazala za najboljši vir naravnega vitamina C, ki nudi odlično absorpcijo in počasnejše sproščanje. Telo ima tako več časa na razpolago vitamin C.
Ingver
Je ena najbolj prepoznanih začimb, ki je tudi izjemno močan antioksidant, pomaga proti slabostim in deluje protivnetno ter ščiti naše telo pred raznimi okužbami.
Resveratrol
Resveratrol je eden najmočnejših polifenolov in najmočnejši zaščitnik pred simptomi, ki so povezani s staranjem in poškodbami prostih radikalov. Resveratrol proizvajalca Swanson vsebuje zgolj in samo resveratrol iz najboljšega vira - korenine japonskega dresnika. Japonski dresnik je namreč edina rastlina, ki se učinkovito bori proti bakterijam, zajedavcem ter glivicam, tako pa deluje tudi v našem telesu.
Selen
Selen v telesu sodeluje kot kofaktor življenjsko pomembnih encimov in beljakovin ter anti oksidativnih mehanizmov. Vlogo ima tudi pri mehanizmu delovanja ščitničnih hormonov.
Zeleni čaj
Zeleni čaj ima ironično delovanje. Obenem poveča budnost in fokus ter hkrati tudi sprosti. Kot antioksidant je odličen pripomoček za ohranjanje mladostnega videza, po pomaga pa tudi pri hujšanju.
Intenzivna in dolgotrajna športna aktivnost povzroči nastajanje prostih radikalov v organizmu. Uživanje zelenega čaja pred aktivnostjo varuje celice in tkiva pred poškodbami, hkrati pa telesu nudi poživitev.