Ašvaganda - Z znižanjem stresa do boljše uvrstitve

Irenej Raztresen / Čas branja: 6 min
Kako deluje ašvaganda? Na kakšen način jo uporabljati? Kateri izdelki so primerni? Odgovori na vsa ta vprašanja te čakajo v blogu.
ašvaganda

Kaj sploh je ašvaganda?

Ašvaganda ni nova iznajdba - je pa novost to, da se ta rastlina v zadnjih letih pojavlja v skoraj vseh izdelkih za izboljšanje vzdržljivosti. Spada v skupino naravnih adaptogenov, k z izboljšanjem stresnega odziva med vadbo občutno zvišajo naš VO2 max - no, razen takrat, ko ga ne.

Problem pri adaptogenih je, da morajo rasti v čim bolj "naravnih" pogojih in v kolikor jih proizvajalci v želji po zaslužku vzgajajo prehitro, njihov učinek na zmogljivost izveni. No, ašvaganda na srečo ne zahteva pretirano sofisticiranih tehnik vzgoje in zato ašvaganda, ki vsebuje določen odstotek vitanolidov, skoraj pri vseh uporabnikih sproža pozitivne učinke.

Zadnje čase velikokrat slišim in preberem izraz ašvaganda, vendar ne vem, kaj sploh je in od kje se je pojavila?

Ašvaganda je v ajuverdski medicini v uporabi že okoli 3000 let. Uporabljali so jo za različne stvari, zato ima več različnih regijskih poimenovanj, okoli njene uporabnosti pa kroži mnogo mitov. V zahodnem svetu je dobila latinsko ime somnifera, ki nakazuje na njeno pomoč pri mirnem spancu.

Bi želel pridobiti kodo za popust? Preberi članek, proti koncu te čaka koda za dodaten popust. S ponosom ti lahko ponudimo izjemno kvalitetne ašvagande, ki jih uporabljajo tudi naši državni prvaki.

Ašvaganda je sicer majhno grmičevje z rdečkastimi plodovi, za njene pozitivne lastnosti pa se uporablja koreninica. Uspeva v toplih in suhih območjih - to je tudi unikat med adaptogeni, ki ponavadi rastejo v senčnih in hladnih srednje- in visokogorskih gozdovih, zato je največ najdemo v Indiji, Afriki, na Bližnjem vzhodu in na Kitajskem.

100 kapsul - 450 mg
ašvaganda kapsule
Swanson

Zmanjšaj stres in povečaj VO2 max

Redna cena€17,99 Cena s popustom€11,99
- 33%
ašvaganda kapsuleAšvaganda - Sport Definition - 90 tablet
Sport Definition
Redna cena€14,99 Cena s popustom€8,99
- 40%
60 kapsul
adaptogeni
Swanson

Znižaj nivo stresa

Redna cena€17,99 Cena s popustom€11,99
- 33%
90 tablet
multivitamin za športnike
NUTREX

Multivitamin z adaptogeni

Cena s popustom€39,99

Pohvalimo se lahko, da v naši ponudbi najdete le najkakovostnejšo ašvagando, pri čemer sami uporabljamo Ašvagando KSM-66, ki je zlati standard in postavlja merila, kakšna bi "full spectrum" ašvaganda morala biti. Swanson je po drugi strani podjetje, ki je na trgu od leta 1969 in navdušuje z izjemnimi formulami adaptogenov po razumni ceni. Optygen HP pa je znan le športnikom - mešanica ašvagande, rodiole in kitajskega ginsenga doda tisti atom ali dva moči, ki je potreben za zmago na tekmah. 

Kaj so adaptogeni?

Adaptogene rastline so tiste, ki vršijo nespecifične učinke na stresni odziv organizama. To se opazi kot izboljšanje razpoloženja, zmanjšana tesnobnost in depresijo. Če rodiola (rožni koren) deluje psihostimulativno, je ašvaganda prej pomirjujoča in jo radi priporočamo v večernem času, saj zmanjšuje nespečnost.

Osnovni princip delovanja adaptogenov smo predstavili v članku VO2 max in adaptogeni. Adaptogeni pospešijo reciklažo stresnih hormonov, kar sproži optimizacijo številnih telesnih podsistemov, vključno z boljšim kroženjem krvi.

Ašvaganda je polna antioksidantov. S svojim antioksidativnim delovanjem lahko upočasni staranje organizma, odmiranje možganskih celic, bori pa se tudi proti toksinom, ki uničujejo celice našega telesa. Vsebuje tudi flavonoide, ki pridejo prav v zimskih mesecih, saj vitamin C zaščitijo pred oksidacijo. Po domače, ašvaganda pomaga krepiti imunski sistem na zelo nespecifičen in generaliziran način - z zniževanjem negativnih učinkov stresnih hormonov se zmanjšajo tudi vnetni parametri (C-reaktiven protein).

Ponavadi so jo uporabljali za zmanjševanje učinka stresorjev, saj sploh v večernem času vrši blagodejne učinke na organizem, a v okviru vzdržljivostne vadbe so najbolj zanimivi učinki na trening, ko se gibljemo okoli anaerobnega praga. Najbolje deluje v sinergiji.

 

swansonova adaptogenska formula z ašvagando

Swanson je na trgu od leta 1969, med devetimi sestavinami pa vsebuje pa 10 : 1 izvleček ašvagande, kar je primerljivo z 75 mg ašvagande. Vsak od devetih adaptogenov je prisoten v vsebnosti 75 mg.

Kako mi bo pomagala ašvaganda?

Telo je v sodobnem času vse prevečkrat v stalni fazi "boj ali beg" refleksa - ko želimo to ublažiti z rekreacijo, so mišice napete, rigidne, kri neenakomerno razporejena, krvni pritisk zvišan, hkrati pa je v nas stalno prisoten občutek tesnobe. To ni nič drugega kot previsoka stopnja noradrenalina in stresnega hormona kortizola. Športnik neposredno občuti zvišanje krvnega tlaka preko povečane občutljivosti žilnih sten, kar povzroči vazokonstrikcijo. Športnik pa se prizadeva ravno za nasproten proces, vazodilatacijo. 

ašvaganda stres

Stalno visok kortizol onemogoča normalno delovanje mnogih telesnih podsistemov - kot športniki najprej občutimo zmanjšanje telesnih zmogljivosti, medtem ko na dolgi rok najbolj trpi naš imunski sistem (prekinjena proliferacija imunskih celic), krvožilje in vnetni odziv (blokada citokininov).

Ali ašvaganda res ugodno vpliva na hormone?

Naši stresni in spolni hormoni (testosteron) so iz iste predstopnje. Predstavljamo si, da imamo eno škatlo z lego kockami, na nas pa je, ali jih bomo zložili v trdne temelje ali pa uporabili za trenutne odzive. Več kot porabimo gradiva za kortizol, manj ga bo ostalo za testosteron. Vemo, da ta hormon pri obeh spolih določa količino puste mišične mase, hitrost regeneracije, pa tudi motivacijo in počutje. To medicinci nazivajo kot izboljšano razmerje med testosteronom in kortizolom (testosteron-kortizol ratio). 

Zakaj je ašvaganda drugačna od ostalih adaptogenov? Razlog je enostaven - je edina, ki že v majhni količini vpliva na znižanje stresnih hormonov. Blažitev le-teh je pomembna tako z vidika zdravja kot samega rezultata na tekmi - ne poznamo namreč niti ene rastline, ki bi bila tako učinkovita in brez stranskih učinkov.

Zakaj je razmerje med testosteronom in kortizolom ključno za športno udejstvovanje?

Dvojno-slepa in s placebom kontrolirana raziskava je pokazala, da ašvaganda (Withania somnifera) med športno aktivnostjo izboljšajo razmerje med testosteronom in kortizolom ter zmanjšuje mišično vnetje in utrujenost, kar posredno vodi tudi do zvečanja odstotka čiste mišične mase.

Prav tako je študija na skupini zdravih moških, ki je ob treningu z utežmi na dan jemala 600 mg ašvagande, potrdila predhodne ugotovitve. Skupina, ki je jemala ašvagando, je v osmih tednih znatno pridobila na mišični masi in telesni moči. Kot vidimo, redko kateri adaptogen prevesi stresni odziv v smer anabolnega delovanja tako zelo kot ašvaganda.

ašvaganda ksm 66

Zakaj je KSM-66 postala tako popularna? Gre za avtentično ašvagando, ki jo predstavlja cel spekter sestavin, predvsem visoke vsebnosti vitaferina A, ne vsebuje "plevela", ki je pogosto prisoten v biomasi, je sledljiva, na njej pa je izvedenih tudi največ kliničnih študijah.

A poudariti gre, da je vedno govora o optimizaciji ACTH osi, ki kontrolira stresne reakcije - tako ne bomo deležni učinkov, če bomo ašvaganda kapsule uživali le za boljše spanje. Gre za kompleksno delovanje vseh pozitivnih in negativnih povratnih zank, ki kontrolirajo vse od vnetnih procesov do sinteze beljakovin.

Toda bodimo pošteni. Dolgotrajni trening brez hranil bo sproščal kortizol, ta pa bo namesto sladkorja, ki bi ga morali dodajati, razgrajeval glukogene aminokisline, da bo prišel do potrebne energije. Še pred uživanjem ašvagande je potreben ustrezen "fueling", to pomeni vsaj 60 g ogljikovih hidratov vsako uro, najbolje iz ustrezne kompozicije glukoze in fruktoze, kar najlažje dosežemo z vnosom kvalitetnega gelčka in izotoničnega napitka.

 

100 kapsul - 450 mg
ašvaganda kapsule
Swanson

Zmanjšaj stres in povečaj VO2 max

Redna cena€17,99 Cena s popustom€11,99
- 33%
ašvaganda kapsuleAšvaganda - Sport Definition - 90 tablet
Sport Definition
Redna cena€14,99 Cena s popustom€8,99
- 40%
60 kapsul
adaptogeni
Swanson

Znižaj nivo stresa

Redna cena€17,99 Cena s popustom€11,99
- 33%
90 tablet
multivitamin za športnike
NUTREX

Multivitamin z adaptogeni

Cena s popustom€39,99

Bolj kot mišice bi rad visok FTP. Kaj pa kolesarji in njihove izkušnje, ašvaganda vpliva na VO2 max?

Prav vzdržljivostni športniki - kolesarji, triatlonci, plavalci, nogometaši, tekači - največ pridobijo z ašvagando. Študija, ki so jo izvedli v skupini 50 zdravih športnikov in športnic je pokazala, da ašvaganda kapsule na dolgi rok znatno povečajo tudi VO2 max. Kardiovaskularno vzdržljivost so merili z maksimalno porabo kisika na 20-metrskem teku z dotikom črte, pri čemer so upoštevali tudi posameznikovo samooceno (QOL). Največje povečanje VO2 max so zaznali po 8 in 12 tednih uživanja ašvagande. 

ašvaganda mitja krevsašvaganda izkušnje

Ašvagando v Optygen HP uporabljajo tudi naši najboljši tekači -  zmagovalec Ljubljanskega maratona (21 km) Mitja Krevs in državni rekorder (400 m) Luka Janežič.

Ob že prej dokazanem delovanju na stresne faktorje je tako ašvaganda eden izmed tistih dodatkov, ki jim je vredno posvetiti pozornost. Vsi vemo, da je razmerje med stresnimi in spolnimi hormoni ključno za optimalno moč in regeneracijo. Stresni in spolni hormon nastaneta iz istega prekurzorja, zato je izboljšanje stresnega odziva med vadbo eden od ciljev, ki si ga prizadeva vsak resen športnik. Kronično visoka raven stresnih hormonov pa je povezana tudi z navzočnostjo vnetnih parametrov, kar pa negativno vpliva tako na regeneracijo kot na imunski sistem. 

Stres sprožijo številni stresorji, vsi pa se na koncu manifestirajo v povečanju kortizola in/ali adrenalina. Kaj to pomeni? Predolg trening bo proizvedel kortizol, ki bo supresiral imunski sistem. Kaj pa ležanje v postelji in zasvojenost s kratkimi posnetki na Youtubu? Tudi to bo sprožilo sproščanje nagradnega dopamina, a ta se na koncu razgradi v adrenalin, kar znova sproži dvig kortizola. Nikoli prav.

Na kaj moram biti pozoren pri jemanju? So kakšni nevarni stranski učinki?

Če nimaš težav s povečanim krvnim pritiskom in ne posegaš po pretiranih količinah alkohola, bi morala biti ašvaganda povsem varna. Izogibaj se je tudi, če si noseča ali imaš hud gastritis. Stranski učinki so tako sila redki, ašvaganda pa ti lahko pomaga pri znižanju stresa, tako okoljskega, psihičnega kot športnega - varnost uporabe je bila potrjena tudi pri vnosu do enega grama.

 

ašvaganda multivitamini za športnike

Če za dodatno odpornost v času povečanega psihofizičnega stresa mnogi športniki uživajo multivitaminske formule, je Vitadapt ena izmed prvih, ki vsebuje tudi klinične doze rodiole, šizandre in KSM 66 Ašvagande. 

Kakšno dozo ašvagande naj vzamem?

Večina pozitivnih učinkov pri športu je povezana z jemanjem 500-600 mg dnevno. Če jo uporabljaš za zviševanje anaerobne sposobnosti, vzemi ašvaganda kapsule (2 kapsuli po 450 mg eno uro pred treningom. V kolikor želiš splošne učinke na zdravje, vzemi eno kapsulo zjutraj in eno zvečer, če pa imaš težave s spanjem, vzemi dve kapsuli ločeno v poznem popoldanskem in večernem času. Če boš ašvaganda kapsule uporabljal med študijem, pomaga že ena kapsula na dan.

Verjamemo, da se po prebranem želiš sam prepričati, kako ašvaganda vpliva nate, zato ti jo ponujamo po ceni 12,99 €. Ceno vseh izdelkov z ašvagando si lahko še dodatno znižaš s promocijsko kodo ašvaganda5.

100 kapsul - 450 mg
ašvaganda kapsule
Swanson

Zmanjšaj stres in povečaj VO2 max

Redna cena€17,99 Cena s popustom€11,99
- 33%
ašvaganda kapsuleAšvaganda - Sport Definition - 90 tablet
Sport Definition
Redna cena€14,99 Cena s popustom€8,99
- 40%
60 kapsul
adaptogeni
Swanson

Znižaj nivo stresa

Redna cena€17,99 Cena s popustom€11,99
- 33%
90 tablet
multivitamin za športnike
NUTREX

Multivitamin z adaptogeni

Cena s popustom€39,99


Najbolj brano: Kako izboljšati imunski sistem športnika?
Najbolj iskano: ašvaganda | KSM-66 | Ašvaganda KSM 66