Energijski gel z minerali za optimalno hidracijo med vadbo
Čas branja: 2 min

Kakšna je idealna količina mineralov v energijskem gelu?

Čas branja: 2 min
Spoznaj, kaj zahteva optimalna hidracija med intenzivno vadbo.
Energijski gel z minerali za optimalno hidracijo med vadbo

Če želiš ohranjati optimalno hidracijo med intenzivno vadbo, kot sta tek in kolesarstvo, uživanje vode ni dovolj. Potrebuješ tudi minerale.

Minerali so pogosta sestavina v energijskem gelu. Minerali, ki v krvi postanejo elektroliti, so odgovorni za večino telesnih funkcij in so neposredno povezani s primerno hidracijo.

Bistveni minerali so:

  • Natrijev klorid (sol)
  • Kalij
  • Kalcij
  • Magnezij

Vnos mineralov oz elektrolitov med vadbo

Na žalost veliko energijskih gelov ne vsebuje enega ali več od teh mineralov ali vsebuje napačne koncentracije teh mineralovkar lahko vodi do slabe absorpcijeprebavnih težav in neprimerne hidracije.

Najboljša koncentracija mineralov v energijskem gelu spoštuje koncentracijo mineralov (elektrolitov), ki jih med vadbo izgubljaš s potenjem.

Če bi rad izbral najbolj primeren energijski gel zase, si oglej našo top 3 lestvico!

Koliko natrijevega klorida mora vsebovati energijski gel?

Natrijev klorid oziroma sol je eden od mineralov, ki ga med vadbo s potenjem izgubljaš največ. Povprečna izguba natrijevega klorida na uro je 1000 mg, a ta številka lahko niha od 500 mg do 2000 mg.

Za optimalno hidracijo med vadbo, bi moral tvoj energijski gel vsebovati vsaj 150 mg natrijevega klorida. Tako lahko, če zaužiješ 4 energijske gele na uro, nadomestiš minimalno vrednost izgubljene soli s potenjem.

Koliko kalija mora vsebovati energijski gel?

Kalij je še en mineral, ki ga s potenjem izgubljaš veliko. Ta vrednost niha med 150 do 500 mg na uro.

Poleg tega je kalij potreben za shranjevanje glukoze v obliki jetrnega in mišičnega glikogena. Če vnašaš ogljikove hidrate brez kalija, boš še dodatno izčrpal zaloge kalija v telesu.

Na žalost veliko energijskih gelov kalija sploh ne vsebuje. Pomanjkanje kalija ima lahko številne negativne posledice, kot so krči, šibke mišice in izčrpanost.

Če uživaš 4 energijske gele na uro, bi moral tvoj energijski gel vsebovati vsaj 50 mg kalija.

Koliko kalcija mora vsebovati energijski gel?

Kalcij ni tako pombemen kot natrijev klorid ali kalij, a vseeno s potenjem med vadbo izgubljaš približno 1 mg kalcija na kg telesne teže.

Če tvoj energijski gel ne vsebuje kalcija, ni konec sveta, a od 20 do 50 mg kalcija na gel je po našem mnenju ravno prav.

Koliko magnezija mora vsebovati energijski gel?

Magnezij je najbolj kontroverzen mineral v energijskem gelu. Dolgo so ga oglaševali kot najboljši način za preprečevanje mišičnih krčev in mnogo športnikov ga še vedno koristi v ta namen.

Vendarle pa veliko raziskav nasprotuje tej trditvi in zdi se, da magnezij sploh ni povezan z mišičnimi krči.

Kar pa zagotovo vemo, je to, da ima magnezij odvajalni učinek. To pomeni, da uživanje pretiranih doz magnezija, sploh med kolesarjenjem ali tekom, ni najboljša ideja.

In mimo grede, s potenjem izgubljaš zelo nizke količine magnezija, nekje med 3 do 5 mg na uro. Če tvoj energijski gel vsebuje več kot nekaj gramov magnezija, ti ga odsvetujemo!

Najboljši energijski gel za optimalno hidracijo med vadbo

Če bi rad nadomestil vse minerale, ki jih izgubljaš s potenjem med intenzivno vadbo, kot so kolesarstvo, tek ali triatlon, je najboljša izbira Nrgy Unit Gel znamke Nduranz.

Nrgy Unit Gel je ustvarjen za visok vnos ogljikovih hidratov. Poleg 45 gramov OH v kombinaciji glukoze (maltodekstrina) in fruktoze v razmerju 1 : 0,8, ta izjemno učinkoviti energijski gel vsebuje tudi elektrolitsko mešanico Nduranz. Gre za napredno mešanico elektrolitov, ki nadomešča točno tiste minerale, ki jih izgubljaš s potenjem.

Energijski gel Nrgy Unit Gel NduranzNrgy Unit Gel vsebuje vse minerale, ki jih izgubljaš s potenjem. Tako lahko ohranjaš optimalno hidracijo med intenzivno vadbo.