Magnezij v športu Vse, kar moraš vedeti pred nakupom
Čas branja: 5 min

Magnezij v športu: Vse, kar moraš vedeti pred nakupom

Čas branja: 5 min
Nauči se, kako izbrati pravo vrsto magnezija zase!
Magnezij v športu Vse, kar moraš vedeti pred nakupom

Kateri magnezij kupiti za možgane in kateri za mišice?

Dovoli nam, da preden razložimo izjemno enostaven princip delovanja magnezija, razložimo nekaj malega o njegovi vlogi v živčnem sistemu.

Magnezij je eden izmed dveh mikroelelementov, ki v našem živčevju uravnavata odnos med "on" in "off", torej med ekscitacijo in inhibicijo, prenosom in prenehanjem živčnega signaliziranja. Če želimo razumeti, zakaj je ta mineral tako zelo pomemben, moramo čisto na kratko opisati, kako potekajo signali po našem telesu.

Čeprav bomo izpustili cel kup procesov, lahko rečemo, da prenose omogočita dva ključna minerala. Kalcij poveča ekscitacijo (vzburjenje) in nasploh prenos signala iz enega nevrona v drugo, magnezij jo umirja, torej prenos začasno zaustavi. 

Najprej so receptorji blokirani z magnezijevimi ioni, nato pa pride do visokofrekvenčne spremembe, magnezij je izpodrinjen iz kanalčka, vanj pridejo kalcijevi ioni in prenos signala je ponovno omogočen. To menjavanje faz se vrši neprestano.

Vsak prenos signala, torej bodisi naše razmišljanje, pomnenje ali ukaz za krčenje mišice, je ustrezna depolarizacija ene in druge faze. Ko razmišljamo, stalno prihaja do menjavanje magnezijeve in kalcijeve faze, ki mora biti čim bolj homeostatična.

60 kapsul
Morski magnezijMorski magnezij
4Endurance Pro

Formula z visoko absorpcijo

Cena s popustom€19,99
22 ocen
60 kapsul
Magnezij (trojna formula)Magnezij (trojna formula)
4Energy

266 mg na kapsulo

Cena s popustom€7,99
4 ocen
90 kapsul
ZMA ProZMA Pro
ZMA Pro
4Endurance Pro

Originalna formula

Cena s popustom€19,99
Ni ocen
60 kapsul
RestfulRestful
4Endurance Pro

Izboljša spanec in nočno regeneracijo

Cena s popustom€39,99
9 ocen

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je ravno kalcij zaslužen za ključne kognitivne procese, ki zahtevajo vzburjene sinapse - učenje, procesiranje, spomin - je visoka koncentracija kalcija prej dvorezen meč kot karkoli pozitivnega.  

V kolikor je kalcija preveč, se receptorji "razvadijo" in za njihovo aktivacijo je potrebna vedno večja moč signala. Z ustrezno koncentracijo magnezija je mirujoči akcijski potencial lahko tudi do 50 % nižji kot sicer. 

Nevroni zdrsnejo v stanje prevelike vzburjenost in pričnejo s pretiranim signaliziranjem, kar občutimo kot živčnost, "možgansko meglo", kasneje pa tudi motnje v ključnih procesih. Predstavljajmo si pametni telefon, na katerega moramo pritiskati z vedno večjo močjo prstov - na koncu je ekran uničen, polovica sledilne površine pa ne zazna več tvojih prstov.

Enako je z našimi možgani. Običajni signali iz vsakdanjika, ki bi aktivirali določen umski proces, enostavno ne zadostujejo več - nevron rabi večjo in večjo izhodno moč, receptor pa postaja vedno bolj neobčutljiv. Pogosto se preventivno ugašajo in v desetletjih prihaja do toksičnosti, ki jo povezujejo z različnimi nevrodegenerativnimi stanji.

Magnezij skrbi za inhibicijo oziroma sproščanje mišice. 

Omenjen proces lahko omilimo z dodajanjem magnezijevega citrata ali magnezijevega kelata. V kolikor kalcijevi ioni povzročijo aktivacijo NMDA receptorjev pri visokem signalu, magnezij pa pri šibkem, si moramo prizadevati, da pride do aktivacije receptorja pri najšibkješem možnem signalu. 

Dodajanje magnezija umirja pretirano signaliziranje nevronov. To občutimo kot boljše počutje, brez nepojasnjene anksioznosti, ki je prihajala iz izrazito organskega vzroka. Zmožnost nizke aktivacije receptorjev namreč povezujemo z nadaljnim razvojem možganov - ta proces imenujemo "možganska plastičnost". Gre za zmožnostjo razvoja možganov tudi v odraslem obdobju.

Raziskave so pokazale tako večjo aktivacijo receptorjev kot večjo sinaptično gostoto - pri tem se zaradi več repetitorjev izgubi tudi manjši del signal, le to pa se na koncu dneva prevede v boljše pomnenje in razumevanje kompleksnih operacij.  

Magnezij trojna formula za športnikeNeguj svoje počutje z Magnezijem (trojna formula).  

V splošnem gre pri magneziju za mineral, ki na najbolj mikroskopski stopnji blaži preobremenjenost živčnega sistema. Ob osiromašeni industrijski prehrani, pretiranem uživanju kalcija, hitrem življenjskem slogu z obilico kofeina in dodatni športni obremenitvi je dodajanje magnezija poceni in učinkovita rešitev, tako za športne dosežke kot splošno počutje.

Pomembno pa je vedeti, da se vse oblike ne absorbirajo enako učinkovito. Tako je mogoče zaslediti ogromno zapisov o določenih oblikah magnezija - magnezijev klorid - le zato, ker je njegova izdelava poceni.

Je magnezij rešitev za mišične krče?

Če vzamemo v obzir mejno hipomagneziemijo, ki je zaradi osiromašene prehrane prisotna pri večini prebivalstva, ter vračunamo povečane potrebe športnika po mikrohranil, je dodajanje ustrezne oblike magnezija vedno priporočljivo.

Vse prevečkrat ga vidimo le kot mineral, s katerim rešujemo krče, a športnik bi ga morali dojeti kot element, ki na najbolj mikro ravni ublaži hiperekscitacijo in zmanjšuje dodatno povzročen stres

Ustrezno krčenje in sproščanje mišic, optimalno delovanje srca in živčevja, zmanjševanje utrujenosti, bolši fokus ter subjektivno občutenje "nezategnjenosti" telesa so tiste prednosti, zaradi katerih bi moral biti vsak aktivni posameznik pozoren na vrednosti zaužitega magnezija.  

elektroliti in magnezij

Med vadbo praktično ne izgubljamo magnezija.

Omenili smo že delovanje naših mišic. Ko želimo nekaj storiti, se mišica skrči, pri čemer za seboj ponavadi potegne tudi telo oziroma kolo, utež, žogo...

Sledi sprostitev te mišice in aktivacija nasprotno ležeče mišice. A zaradi prevelike obremenitve, neustreznega prenosa kisika, dehidracije in posledično nesorazmerja elektrolitov (preveč kalcija ali premalo magnezija) lahko mišica ostane v kontrakciji - temu bolečemu pojavu rečemo mišični krč. Ponavadi pomaga že, če znižamo tempo, če pa se to dogaja pogosto, moraš začeti razmišljati o uporabi izotoničnega napitka

Meta analiza, opravljena leta 2014, NI uspela dokazati statistično pomembnega zmanjšanja krčev med splošno populacijo, z izjemo nosečnic. Med športniki so stvari malo bolj kompleksne - krči v mišicah nastanejo zaradi različnih vzrokov:

  •  Dehidracija in neravnovesje elektrolitov - do neravnovesja elektrolitov (mineralov) pride tako zaradi potenja, kot zaradi prevelikega vnosa navadne vode.
  • Spremenjena prostornina krvi in plazme - take spremembe so značilne za dolgotrajne aerobne napore, npr. ultramaratone ali etapne kolesarske dirke
  • Vadba pri visoki temperaturi - Pripomore k dehidraciji in posledično porušenemu ravnovesju elektrolitov
  • Mišična izčrpanost - mišica postana poškodavana, glikogena je premalo, zato se sproži anaerobni metabolizem. Živčevje preplavijo metaboliti, koncentracija živčnega prenašalca acetilholina se zmanjša - mišica ostane v krču.
  • Neodkrite zdravstvene težave (diabetes, težave z ledvicami, distonija idr.) 
Zaradi nasprotujočih si dokazov magnezij sam v strokovnih krogih nikoli ni veljal kot mineral, ki bi preprečeval krče. So pa nasprotno številne študije ugotovile, da se lahko čas do nastanka krčev skoraj podvoji, če uživamo ustrezne izotonične napitke

60 kapsul
Morski magnezijMorski magnezij
4Endurance Pro

Formula z visoko absorpcijo

Cena s popustom€19,99
22 ocen
60 kapsul
Magnezij (trojna formula)Magnezij (trojna formula)
4Energy

266 mg na kapsulo

Cena s popustom€7,99
4 ocen
90 kapsul
ZMA ProZMA Pro
ZMA Pro
4Endurance Pro

Originalna formula

Cena s popustom€19,99
Ni ocen
60 kapsul
RestfulRestful
4Endurance Pro

Izboljša spanec in nočno regeneracijo

Cena s popustom€39,99
9 ocen


Kateri magnezij kupiti in za kateri problem?

Športniki največkrat kupijo magnezij, da bi se izognili krčem, a se te še naprej pojavljajo. Magnezij kot sam le redko pomaga proti krčem, zato ga je smiselno uživati v kombinaciji z drugimi minerali in viri energije. 

Pomanjkanje magnezija lahko rešimo z uživanjem magnezija v biorazpoložljivi obliki: magnezijev citrat, magnezijev karbonat ali magnezijev kelat. Če pa je pomanjkanje hudo, se je o vzrokih smiselno pogovoriti z zdravnikom.

Enostaven test, ali so krči posledica pomanjkanja magnezija je, da med vadbo uživamo vsaj 60 g OH na uro. V kolikor krči izginejo, je razlog premajhna količina glukoze v krvi. 

Uživanje magnezija športniku prinese ogromno - ne izboljša le njegove zmogljivosti, doprinese tudi k boljšemu počutju in splošnemu psihofizičnem zdravju.

Zmanjševanje utrujenosti, psihofizičnega stresa in pretirane vzburjenosti, boljše delovanje gibalnih sistemov, optimalno delovanje živčevja, uravnavanje počutja - več si od enega samega minerala niti ne moremo želeti.

Mora pa biti ta v ustrezni obliki - bodisi kot magnezijev kelat (glicinat) ali magnezijev citrat - saj niso vse oblike enako sposobne privzema v krvožilje.

Danes se vse prevečkrat omenja magnezijev klorid kot čudežno živilo, pri čemer pa gre le še za eno od številnih prav nič "čudežnih" oblik magnezija. V kolikor želimo relativno ugodno in zelo efektivno obliko magnezija, izberimo magnezijev citrat.

Magnezij trojna formula za športnikeTudi nogometaši NK Maribora zaupajo Magneziju (trojna formula).
60 kapsul
Morski magnezijMorski magnezij
4Endurance Pro

Formula z visoko absorpcijo

Cena s popustom€19,99
22 ocen
60 kapsul
Magnezij (trojna formula)Magnezij (trojna formula)
4Energy

266 mg na kapsulo

Cena s popustom€7,99
4 ocen
90 kapsul
ZMA ProZMA Pro
ZMA Pro
4Endurance Pro

Originalna formula

Cena s popustom€19,99
Ni ocen
60 kapsul
RestfulRestful
4Endurance Pro

Izboljša spanec in nočno regeneracijo

Cena s popustom€39,99
9 ocen