Triatlon: kaj je in zakaj bi ga moral preizkusiti tudi ti?
Čas branja: 5 min

Triatlon: kaj je in zakaj bi ga moral preizkusiti tudi ti?

Čas branja: 5 min
Spoznaj več o tem čudovitem športu, ki združuje plavanje, kolesarjenje in tek.
Triatlon: kaj je in zakaj bi ga moral preizkusiti tudi ti?

Triatlon postaja vedno bolj priljubljen tako med rekreativnimi kot profesionalnimi športniki, in ker v enem športu združuje plavanje, kolesarjenje in tek, nas ne preseneča, da ga marsikdo smatra za kralja vzdržljivostnih športov.

Toda kaj sploh je triatlon?

V tem blogu ti bomo predstavili triatlon, kakšne vrste triatlona poznamo in zakaj ti ga priporočamo.

Kaj je to triatlon?

Triatlon lahko definiramo kot šport, ki združuje tri vzdržljivostne discipline in kar pet dogodkov, če poleg osnovnih treh disciplin upoštevamo še dve menjavi oziroma prehoda iz plavanja na kolesarski del in iz kolesarskega dela na tekaški del.

To pomeni, da triatlon ni zgolj seštevek sposobnosti posameznika v treh ločenih športih, ampak je bistveno kompleksnejši, saj dodatno zahteva sposobnost posameznika opraviti prehode in se pripraviti na fizične in tehnične zahteve celotnega tekmovanja.

Triatlon je šport, ki je primeren za vse življenje, kajti združuje več disciplin in tako s treningi triatlona celostno razvijamo svoje telo, kar pa je izrednega pomena tako v mladosti kot tudi v ostalih obdobjih življenja.

Zaradi raznovrstnosti, ki jih ponuja triatlon, lahko vadbo pametno vključimo v dnevno dinamiko in lahko enostavno postane del dinamičnega vsakdana.

Triatlonci imajo na tekmovanju oblečen poseben dres, ki je primeren tako za plavanje kot tudi kolesarjenje in tek.

Vrste triatlona

Najbolj razširjena oblika triatlona je kombinacija plavanja, kolesarjenja in teka v tem vrstnem redu, med vsako disciplino pa sledi prehod oziroma menjava.

Prvo menjavo iz plavanja na kolo imenujemo T1 (angl., transition 1), drugo menjavo iz kolesa na tek pa T2 (transition 2).

Triatlon plavanjeV plavalnem delu tekme ne moreš zmagati, jo pa lahko izbuiš.

Triatlonsko tekmovanje se lahko začne na več načinov. Tekmovalci lahko štartajo skupinsko, torej vsi naenkrat, štartajo lahko v več valovih glede na starost ali prijavljene čase plavanja ali pa posamično z nekaj sekundnimi presledki kot na kolesarskih dirkah na čas.

Poznamo več različnih izpeljank triatlona. Formati tekmovanj, ki potekajo pod okriljem Evropske (ETU) in Svetovne triatlonske zveze (WT) in imajo organizirana tudi Evropska (EP) in Svetovna prvenstva (SP) so:

  • Akvatlon: plavanje – tek – plavanje ali plavanje - tek
  • Duatlon: tek – kolesarjenje - tek
  • Kros triatlon: plavanje – kolesarjenje (MTB) – tek (trail tek)
  • Kros duatlon: tek (trail tek) – kolesarjenje (MTB) – tek (trail tek)
  • Zimski triatlon: tek (navadno po snegu in brezpotjih) – kolesarjenje (MTB) - tek na smučeh
  • Dvoranski triatlon: plavanje – kolesarjenje – tek (velodrom z montažnim bazenom na sredini)
  • Triatlon mešanih štafet: vsak član ekipe, ki jo sestavljata dva moška in dve ženski, mora opraviti z relativno kratkim triatlonom in predati štafeto naslednjemu članu ekipe

Triatlon mešanih štafet

Gre za format tekmovanja, kjer ekipo oziroma štafeto sestavljajo štiri člani, dve dekleti in dva fanta, in vsak mora opraviti celotno super sprint razdaljo triatlona, preden preda štafeto naslednjemu članu ekipe:

  • 250 m plavanja,
  • 6-10 km kolesarjenja,
  • 1,5-2,5 km teka.

Prvi startajo fantje, predajo štafeto punci, naslednji v vrsti so zopet fantje in kot zadnje punce, ki nato tudi pritečejo v cilj in končajo s tekmovanjem.

Tekmovanje mešanih štafet traja med 60 do 90 minut.

Mešane štafete so precej spremenile trend v triatlonu, saj je zaradi tega triatlon postal še hitrejši in intenzivnejši ter tudi zanimivejši za televizijske prenose.

Dolžina triatlona

Poleg različnih formatov tekmovanj triatlonska tekmovanja bistveno ločujemo glede na razdaljo, s katero se posameznik sooči na tekmovanju. V grobem jih delimo na:

  • kratki triatlon,
  • srednji triatlon
  • in dolgi triatlon.

Pri večini triatlonskih tekmovanj približno 15-20 % predstavlja plavanje, dobra polovica časa kolesarski del, slaba tretjina časa pa je namenjena tekaškemu delu.

Triatlon kolesarjenjeKolesarjenje predstavlja najdaljši del tekmovanja.

Na tekmovanjih, kjer je zavetrje dovoljeno (kratki triatloni), velja reklo, da je na plavalnem delu že možno tekmo ''izgubiti'', ne moreš je pa še dobiti. Ta ugotovitev kaže na to, da so pri triatlonu dejansko zelo pomembne vse tri discipline in zelo pomembno je, da znaš ugotoviti svoje prednosti in slabosti, kajti v triatlonu ti lahko določene pomanjkljivosti dosti bolj škodujejo kot ti prednosti lahko koristijo.

Kratki triatlon

Med kratke triatlone spadajo vsi triatloni do vključno standardne razdalje, ki je razdalja triatlona v posamični konkurenci v programu olimpijskih iger.

Razadlje na kratkem triatlonu:

  • 1500 m plavanja,
  • 40 km kolesa
  • in 10 km teka.

Srednji in dolgi triatlon

Mogoče najbolj priljubljena razdalja med rekreativno populacijo sta razdalji srednjega in dolgega triatlona, kjer se povprečni posameznik spopade z izzivom tekmovanja, ki traja med 5 in 15 ur.

Tudi v sklopu teh tekmovanj potekajo EP in SP na obeh razdaljah.

Razadlje na srednjem triatlonu:

  • 1900 m plavanja
  • 90 km kolesa
  • 21 km teka

Razadlje na dolgem triatlonu:

  • 3800 m plavanja
  • 180 km kolesa
  • 42,2 km teka

Tekmovanja v triatlonu

Tekmovanja so organizirana tako pod okriljem Evropske (ETU) ali Svetovne (WT) triatlonske zveze, največ tovrstnih triatlonov na svetu pa zagotovo poteka pod okriljem Svetovne triatlonske korporacije (WTC), pod okriljem katere potekajo tudi vsa tekmovanja blagovne znamke Ironman in Ironman 70.3, ki so verjetno splošni športni populaciji najbolj poznana.

Vsa tekmovanja, tako pod okriljem ETU, WT ali WTC, so namenjena tako profesionalnim kot tudi rekreativnim triatloncem.

Profesionalne triatlonce označujemo z besedo Elite, medtem ko so rekreativni triatlonci poimenovani Age group oziroma Age group-erji.

Triatlon tekTek predstavlja zaključni del tekmovanja. Zdaj moraš dati vse od sebe.

Starostna meja se tako kot v ostalih športih hitro znižuje in če so bili v preteklosti najboljši triatlonci stari med 25 in 35 let, se je ta meja spustila proti 20 letom oziroma v nekaterih izjemnih primerih še nižje.

S tem trendom lahko triatlonci pogosteje nastopajo in imajo v povprečju več tekmovanj v svojem tekmovalnem programu.

Finishing over winning je moto tekmovalnega triatlona, ki poudarja bistvo tega čudovitega športa, namreč sodelovati oziroma priti do cilja je bolj pomembno kot zmagati.

Triatlon na olimpijskih igrah

Prvič je bil triatlon vključen na olimpijske igre leta 2000, ko so bili tekmovalci deležni izjemne kulise pred opero v Sydney-u.

V Tokiu 2020 (2021) pa so debi doživele tudi mešane štafete, kjer gre za tekmovanje nacionalnih ekip.

Ne smemo pozabiti na para triatlon, ki je na sporedu olimpijskih iger od leta 2016 v Riu de Janeiru. Organizacija teh tekmovanj je s strani WT oz. ETU in gre za izjemno zgodbo, ki postavlja triatlon v popolnoma drugačno perspektivo in ki piše športne in življenjske zgodbe, ki smo jim priča samo v triatlonu.

Zaključek

Triatlon je vzdržljivostni šport, ki združuje plavanje, kolesarjenje in tek.

Delimo ga po različnih razdaljah (kratka, srednja, dolga) in različnih panogah, kot so akvatlon, duatlon, zimski triatlon in triatlon mešanih štafet.

Obstaja mnogo različnih vrst tekmovanj, v športu pa še vedno prevladuje moto finishing over winning, ki spodbuja sodelovanje pred tekmovalnostjo.

Triatlon je od leta 2000 tudi del olimpijskih iger.

Ker je triatlon šport, ki združuje več disciplin, z njim lahko razvijaš celotno telo. Prakticiraš ga lahko v vseh življenjskih obdobjih, zato ga priporočamo vsem vzdržljivostnim športnikom.

Avtorja: Lana Nemanič, Mitja Mori

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%