6 razlogov, zakaj je kolesarjenje odlična vadba za ženske
Čas branja: 3 min

6 razlogov, zakaj je kolesarjenje odlična vadba za ženske

Čas branja: 3 min
Spoznaj, zakaj vedno več žensk kolesari.
6 razlogov, zakaj je kolesarjenje odlična vadba za ženske

Da vedno več žensk seda na kolo, tudi na specialko, ni več skrivnost ali posebej dramatična novica. To je preprosto dejstvo, ki kolesarke postavlja ob bok kolesarjem tako na rekreativnem kot tudi profesionalnem nivoju.

Razlogov, zakaj se vedno več žensk odloča za ta z vetrom v laseh brzeči šport je več, vsaka ima svojega, nekaj pa je vendarle univerzalnih, takšnih, ki dajejo kolesarstvu prednost pred drugimi športi.

Poglejmo si 6 razlogov, zakaj bi morala kolesarjenju dati priložnost.

1. Blagodejno vpliva na tvoje zdravje

Kolesarjenje je šport in z vsako športno aktivnostjo s časom izboljšaš svojo fizično kondicijo in ohranjaš srce, pa tudi dušo, mladostno.

Raziskave kažejo, da pol ure dnevnega kolesarjenja ugodno vpliva na delovanje tvojega srčno-žilnega sistema. Če nimaš vsak dan časa za trening, se lahko namesto z avtom v službo ali trgovino odpraviš tudi s kolesom in tako ohranjaš svoje telo v pogonu.

Vsaka minuta šteje. Vsaka minuta gibanja bo klišejsko rečeno pognala kri po tvojih žilah, strokovno rečeno pa poskrbela za pospešen dovod kisika do vitalnih organov, ki je bistven za njihovo (in tvoje) delovanje.

Poleg tega je kolesarjenje šport, ki ga medicina priporoča, če imaš težave s koleni ali za najrazličnejša okrevanja po poškodbah. Kolesarski sedež namreč podpre kar 70 % tvoje teže, kar med zmernim kolesarjenjem znatno razbremeni pritisk na tvoje sklepe.

Kolagen+Kolagen+
4Endurance Pro

90 tablet

S hialuronsko kislino in vitaminom C

Cena s popustomOd €14,99
Pro FlexPro Flex
4Endurance Pro

400 g

Celovita podpora sklepov

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
hidroliziran kolagenhidoliziran kolagen v prahu
Applied Nutrition

300 g

Pomoč pri težavah s sklepi

Cena s popustom€29,99
Flex kolagen Run & Bikerun & bike flex , glukozamin za tekače
Activlab

60 kapsul

Pomoč za boleče sklepe

Cena s popustom€14,99

2. Krepi celotno telo

Med kolesarjenjem sodelujejo vse glavne mišične skupine. Najbolj so seveda obremenjene mišice na nogah, saj opravijo med pedaliranjem največ dela. Toda nikakor ne smeš zanemariti vložka trebušnih in hrbtnih mišic, ki med vožnjo stabilizirajo telo in skrbijo za tvoje ravnotežje.

Da, trebuh si lahko do neke mere oblikuješ tudi s kolesarjenjem, če nisi ravno ljubiteljice izvajanja »trebušnjakov«. Med vožnjo imajo pomembno vlogo še mišice ramenskega obroča in rok, ki zagotavljajo močan oprijem krmila.

Poleg omenjenih pa se najde še kakšna pomembna drobcena mišica, za katero sploh nisi vedela, da jo imaš, dokler je ne začutiš, ko prvič ali drugič sedeš na kolo.

Če povzamem, s pridnim in vestnim kolesarjenjem ti bo telo hvaležno, tvoja postava pa bo s časom dobila kolesarski pridih. Če pa bi želela dodatno spodbuditi napredek, si lahko ogledaš osnovne vaj za moč.

3. Je način druženja in spoznavanja novih ljudi

V Sloveniji je danes kolesarjenje že tako razširjeno, da si lahko družbo najdeš že na svoji standardni trasi med popoldanskim skokom na kolo.

Z malce iniciative pa se lahko pridružiš društvu ali klubu, ki združuje kolesarke in kolesarje s tebi podobnimi interesi za skupinske vožnje in uživanje z vetrom v laseh.

Odličen družaben dogodek so tudi organizirane rekreativne kolesarske prireditve.

4. Je okolju prijazno

Kolesarjenje velja za obliko športa in transporta brez ogljičnega odtisa. Zatorej, če si kolesarka po duši, kar pogumno pusti avtomobilske ključe doma in se do želene destinacije odpravi za spremembo s kolesom.

Na ta način boš poskrbela zase in za naravo ter ob tem prihranila še kakšen evro za kavo s prijateljico.

Ob prometnih konicah pa se je že večkrat izkazalo, da je kolo tudi najhitrejše transportno sredstvo.

5. Omogoča edinstven način spoznavanja okolice

S kolesom lahko odkriješ tiste ozke, neobljudene ceste in cestice, na katere z avtom ne bi nikoli zapeljala.

Kolesarjenje v naraviKolesarjenje ti mogoča uživanje v čudovitih razgledih.

Poleg tega narava s kolesa izgleda veliko bolj živahno kot iz avta. Že samo v Sloveniji je neskončno čudovitih kotičkov, ki jih lahko s kolesom dosežeš v pičle pol ure. Lahko jih izkoristiš za sprostitev po napornem delovniku, za nedeljski družinski izlet ali romantično kolesarjenje v dvoje.

6. Primerno je za vsakogar

Kolesari lahko prav vsak. Stari in mladi. Ženske in moški. Otroci. In tudi ljudje z omejenimi zmožnostmi gibanja.

V ta namen so svet preplavila ročna kolesa, ki so primerna za ljudi z omejenimi zmožnostmi gibanja ali starejše osebe, ki imajo težave s sklepi ali kolki.

Poskrbljeno je tudi za slepe in slabovidne. Številne organizacije danes ponujajo možnost kolesarjenja v dvociklu s spremstvom izkušenega kolesarja, ki skrbi za usmerjanje in varnost na cesti.

Kaj pa varnost?

Čeprav nerada, pa vendar moram na koncu omeniti, da skupaj z naraščanjem števila kolesark in kolesarjev na cesti narašča tudi število do kolesarjev nestrpnih voznikov štirikolesnikov.

To je na žalost dejstvo, ki ga je potrebno vzeti v zakup in ozavestiti ter se zavedati, da smo na cesti šibkejši člen.

To pomeni, da je včasih pametno zmanjšati hitrost, čeprav imaš prednost pred avtomobili, pri zavijanju pa je bolje dvakrat preveriti, če je varno.

Kolesarjenje v prometuNa cesti moraš biti previdna.

Na srečo statistični podatki kažejo, da je število kolesarskih nesreč še vedno majhno in nikakor ne prekaša pozitivnih učinkov, ki jih sicer prinaša kolesarjenje.

Največ boš pa za svojo varnost naredila kar sama s pravo mero previdnosti, upoštevanjem cestno prometnih predpisov in izbiro manj prometnih cest.

Zaključek

Kolesarjenje je izredno koristna in zabavna oblika rekreacije, ki ima številne prednosti za tvoje zdravje in fizično zmogljivost.

Kolesarjenje ti bo v še večji užitek, če svojo rekreacijo podkrepiš s primerno prehrano za kolesarje.

Ko si na cesti, bodi previdna in upoštevaj prometne predpise. Še bolje pa je, če zapelješ kar v naravo.

Če želiš družbo, se pridruži kolesarskemu društvu ali klubu.

Se vidimo na kolesu.

Avtor: Marjetka Conradi

4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

24 x 60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
4Energy Gel4Energy Gel
4Energy

60 ml

Naraven, ne potrebuje vode

Redna cena€2,00 Cena s popustom€1,00
- 50%
FusionFusion
4Endurance Pro

90 kapsul

Topilec maščob, poviša VO2 max

Cena s popustom€39,99
4Energy Bar Box4Energy Bar Box
4Energy

12 x 45 g

Lahka za želodec

Redna cena€15,99 Cena s popustom€12,00
- 25%