Si za izziv? Spopadi se z načrtom treningov za tek na smučeh
Čas branja: 2 min

Si za izziv? Spopadi se z načrtom treningov za tek na smučeh

Čas branja: 2 min
Tudi zima je čas za dvigovanje forme.
Si za izziv? Spopadi se z načrtom treningov za tek na smučeh

Tek na smučeh je že vrsto let ena najbolj priljubljenih zimskih rekreativnih disciplin. Vendar pa je zmotno misliti, da gre za enostavno disciplino, pri kateri se le nekoliko ‘sprehodimo’ s smučmi po tekaški progi.

Da je tek na smučeh izjemno naporna in zahtevna disciplina, ki zahteva dobro pripravljenost glasno priča tudi podatek, da imajo tekači na smučeh v povprečju višji VO2 max kot kolesarji, za katere je znano, da redno opravljajo treninge, usmerjene prav v zviševanje VO2 max vrednosti

Tako kot z vsemi športnimi dejavnostmi pa je tudi k teku na smučeh potrebno pristopiti premišljeno in postopoma. Neskončni tek brez prave strukture bo namreč vodil le do utrujenosti brez pravega učinka. 

Prav zato smo zate pripravili 8-tedenski načrt treningov za tek na smučeh, s katerim boš dvignil svoj nivo pripravljenosti in postal boljši tekač na smučeh. Izboljšana forma pa ti bo koristila tudi v začetku poletne sezone, saj ne boš začenjal povsem na začetku. 

Potrebna oprema za tek na smučeh

Tek na smučeh zahteva določeno opremo, brez katere žal ne gre. Najbolj očiten kos opreme predstavljajo smuči. Te so na voljo v dveh različicah, prilagojeni posamezni tehniki teka. Tako lahko izbiraš med smučmi za drsalno tehniko in smučmi za klasično tehniko. 

Prav tako so potrebni posebni čevlji, ki omogočajo vpenjanje na smuči. Tudi tu sta na voljo dve različici, vsaka prilagojena svoji tehniki. Na srečo rekreativcev pa so na voljo tudi tako imenovani touring čevlji, ki omogočajo tek v obeh tehnikah. 

Ne smeš pozabiti niti na tekaške palice. Te se v lastnostnih ne razlikujejo glede na tehniko, žal pa vsaka tehnika zahteva različno dolžino palic. Klasična tehnika zahteva daljše palice (telesna višina x 1,12), drsalna tehnika pa nekoliko krajše (telesna višina x 1,06).

Za konec pa moraš opremiti še samega sebe. Priporočamo:

    • udobne hlače, ki te ne bodo ovirale pri teku
    • topli zgornji del oblačil, ki omogoča slačenje po plasteh
    • tanjše rokavice
    • tanjša kapa ali trak 
    • sončna (športna) očala, v primeru sončnega dne

Prehrana za tek na smučeh

Pri zimskih športih pogosto pozabimo na ustrezno prehrano in hidracijo. Sploh slednja je pri večini športnikov zapostavljena, saj mraz zmanjšuje občutek žeje, hkrati pa se manj znojimo, s čimer izgubimo še en ‘senzor’, ki nas po navadi opozarja na hidracijo. 

V zimskem času moraš torej biti še bolj pozoren na ustrezen vnos energije in tekočine. Telo zaradi mraza porablja več energije, ki jo je treba med vadbo ustrezno nadomeščati. Najlažje to storiš z energijskim gelom, kot je 4Energy Gel, mnogi pa še raje izberejo okusno energijsko ploščico 4Energy Bar

Za hidracijo lahko poskrbiš na več načinov, pri vseh pa moraš slediti glavnemu cilju - vnosu elektrolitov. Čaj je torej dobra izbira, da te pogreje v mrzlih dneh, a ne vsebuje elektrolitov in iz tega vidika ni najboljši način hidracije. 

Veliko bolje je izbrati izotoničen napitek, kot je Nrgy Unit Drink, ki te oskrbi z elektroliti in ogljikovimi hidrati. S tem ubiješ dve muhi na en mah. Če pa v napitku ne želiš ogljikovih hidratov, lahko izbereš Zero Drink, ki te oskrbi le z elektroliti. 

Nasvet: Če vodi dodaš elektrolite, se zniža temperatura, pri kateri zmrzne. Tako si zagotoviš, da ti voda na mrazu ne zmrzne. 

Več o prehrani za tek na smučeh pa si lahko prebereš v našem blogu.