5 prehranskih dopolnil, ki so nujni za vse zimske športe
Čas branja: 3 min

5 prehranskih dopolnil, ki so nujni za vse zimske športe

Čas branja: 3 min
Tudi pozimi ne pozabi na ustrezno prehrano.
5 prehranskih dopolnil, ki so nujni za vse zimske športe

Ljubitelji zimskih športov že nestrpno pričakujemo hladnejše mesece, saj na vrsto pridejo zimski športi, kot so smučanje, tek na smučeh, drsanje in drugo.

Vendar vse te aktivnosti zahtevajo fizični napor in vzdržljivost, kjer brez pravilne prehrane ne gre. Aktivnosti na belih snežnih odejah še dodatno otežujeta mraz in visoka nadmorska višina, v primeru da te potekajo visoko na ledenikih. Vse to pa pri prehrani predstavlja še dodaten izziv.

V tem blogu ti predstavljamo 5 najpomembnejših prehranskih dopolnil za soočanje z izzivi, ki jih predstavljajo zimski športi.

1. Energijska ploščica

Ogljikovi hidrati so glavno gorivo za tvoje telo, še posebej pri višjih intenzivnostih, ne glede na tip športa. Mraz in nadmorska višina pa lahko še dodatno pospešita porabo glukoze.

Energijska ploščica predstavlja slasten prigrizek, ki te bo napolnila z ogljikovimi hidrati in poskrbela za hiter vir energije.

Dodatna prednost je, da je izjemnega okusa, saj v zimskih razmerah in na visoki nadmorski višini nemalokrat trpimo z izgubo apetita.

2. Izotonični napitek

V mrzlih zimskih temperaturah je hidracija pogosto spregledana, vendar je ta enako pomembna kot med poletnimi aktivnostmi. Nizke temperature zmanjšajo tvoj občutek za žejo in povečajo potrebo po tekočini, saj hladen zrak vsebuje manj vode kot topel zrak in tako z dihanjem izgubljaš več vode.

Med aktivnostjo s potenjem izgubljaš elektrolite, ki so ključni za pravilno delovanje telesa, zato je potrebno nadomeščati tudi te.

Izotonični napitek Iso Drink vsebuje elektrolite v citratni obliki, kar pomeni, da se odlično absorbirajo in ne povzročajo želodčnih težav. V enem poskrbi za hidracijo, zmanjša občutek utrujenosti z vnosom optimalne kombinacije ogljikovih hidratov in nadomesti minerale, ki jih izgubljaš z znojenjem.

Iso Drink

3. Regeneracijski napitek

Po aktivnosti je pomembno, da svoje telo napolniš z optimalnimi hranili za okrevanje.

Takoj po aktivnosti zaužij prigrizek ali obrok, ki vsebuje ogljikove hidrate in beljakovine. Ta kombinacija bo pripomogla k obnovi mišic in obnovitvni zalog glikogena.

Primeri takih obrokov so:

  • bel kruh z grškim jogurtom in marmelado,
  • skuta z banano in medom,
  • čokoladno mleko.

V kolikor pa teh sestavin nimaš na dosegu, lahko praktično rešitev predstavlja regeneracijski napitek ali regeneracijska ploščica.

4. Vitamin D

V zimskih mesecih so na geografski širini Slovenije in tudi drugod v osrednji Evropi sončni žarki prešibki, da bi omogočili sintezo vitamina D, kar lahko privede do pomanjkanja vitamina D.

Vitamin D igra ključno vlogo pri zdravju kosti, delovanju mišic in imunski podpori. V svojo prehrano vključi vire vitamina D, kot so mastne ribe (losos, skuša), jajčni rumenjaki, obogateni mlečni izdelki in gobe. Ker pa so živila na splošno revna z vitaminom D, je smiselno njegov vnos dopolnjevati s prehranskim dopolnilom vitamina D.

5. Železo

Športniki, ki trenirajo na visoki nadmorski višini, morajo biti pozorni tudi na vnos železa, saj se njegove potrebe povečajo zaradi tvorjenja rdečih krvničk.

Pomanjkanje in izčrpavanje zalog železa sta zato tudi pogosti prehranski pomanjkljivosti pri zimskih športih. Da bi preprečil pomanjkanje železa, je dodajanje železa v prehrano lahko dobra ideja, še posebej za športnice.

Zaključek

Zimski čas je zaradi nizkih temperatur specifično obdobje leta. Sončni dnevi so pogosti, a moč sonca je precej šibkejša, kot v drugih delih leta. 

Na snegu in mrazu pogosto pozabimo na hrano in pijačo, posledice tega pa čutimo šele takrat, ko je prepozno in že imamo težave.

Za energijo lahko poskrbiš z energijskimi ploščicami 4Energy Bar, ki so poleg učinkovitosti tudi izjemno okusne, ob direktni izpostavitvi soncu pa se ne topijo. 

Hidracija je ključna tudi pozimi, čeprav pogoste ne občutiš žeje. Z izotoničnim napitkom Iso Drink ne boš poskrebel le za učinkovito hidracijo, ampak boš vase vnesel tudi potrebno energijo. 

Po koncu daljših pohodov ali drugih športnih aktivnost spij kozarec regeneracijskega napitka Recovery Whey Formula. Tako bo tvoje telo pripravljeno na nadaljnje športne podvige. 

Poskrbeti pa moraš tudi za podporo telesa. V zimskem času je namreč proizvodnja vitamina D oslabljena. Zato je priporočljivo njegovo dodajanje, kar najlažje storiš z Vitaminom D3+, ki mu je že dodano kokosovo olje za boljšo absorbcijo. 

Če zimske športe izvajaš na visoki nadmorski višini, se priporoča tudi dodajanje železa, saj tega začne primanjkovati ob tvorjenju rdečih krvničk. Dodaš ga lahko z Iron+.

84 kapsul
AbsoluteVo2max_booster
Absolute
4Endurance Pro

Poviša VO2 max

Redna cena€59,99 Cena s popustom€30,00
- 50%
90 kapsul
FusionFusion
4Endurance Pro

Topilec maščob, poviša VO2 max

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
84 kapsul
MeltdownMeltdown
Meltdown
4Endurance Pro

Znebi se odvečne vode v telesu

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
90 kapsul
LoadedLoaded
4Endurance Pro

Vitamini, minerali, adaptogeni

Cena s popustom€39,99