Prehrana pri turnem smučanju: gor in dol polni energije
Čas branja: 3 min

Prehrana pri turnem smučanju: gor in dol polni energije

Čas branja: 3 min
Ne ostani brez energije sredi gora.
Prehrana pri turnem smučanju: gor in dol polni energije

Turno smučanje je priljubljena zimska aktivnost, ki združuje telesno dejavnost, stik z naravo in nepozabno avanturo.

Za pravi užitek v turnem smučanju je potrebna dobra fizična pripravljenost, spretnost in ustrezna oprema. Pomembna pa je tudi pravilna prehrana, ki ti bo zagotovila dovolj energije in hranil ter omogočila, da boš zares užival v gorah.

Poglejmo si, na kaj moraš biti pazljiv pri prehrani, ko se odpravljaš na turno smučanje.

Energija za vzpon

Vzpon s turnimi smučmi v gore zahteva veliko energije, poleg tega pa pogosto na hrbtu tovoriš še nekaj opreme.

Pomembno je, da že pred samim vzponom poskrbiš za polne glikogenske zaloge. Zajtrk naj bo bogat z ogljikovimi hidrati in nekaj beljakovinami. Ker turno smučanje navadno ni visoko intenzivno in poteka predvsem v aerobnih conah, lahko zajtrk vsebuje tudi nekaj zdravih maščob.

Primeri zajtrkov:

  • Ovsena kaša z grškim jogurtom, banano in žlico arašidovega masla.
  • Jajčna omleta, avokado, kruh.
  • Toast s piščančjimi prsi, sirnim namazom in papriko.
  • Kruh z zeliščnim namazom, dimljenim lososom in avokadom.
  • Palačinke s skuto in marmelado.

Med samo aktivnostjo je pomembno, da nadomeščaš porabljeno energijo.

Izogibaj se dolgim obdobjem brez hrane, saj to lahko privede do izčrpanosti. Prigrizki naj bodo redni in manjši v izogib težkemu občutku v želodcu. Tu pridejo v poštev prigrizki, ki so vir enostavnih ogljikovih hidratov, kot so energijska ploščica, banana, suho sadje ali sendvič z marmelado.

Energijska ploščica za turno smučanjeHranljiva in okusna energijska ploščica na rastlinski osnovi, ki ti bo zagotovila visoko raven energije med turnim smučanjem.

Hladno vreme in visoka nadmorska višina lahko zmanjšata apetit, zaradi česar pozabiš oziroma ti sploh ne paše jesti. Zato je še posebej pomembno, da seboj vzameš prigrizke, ki so ti zares ljubi in že pred aktivnostjo narediš prehranski načrt. Preberi si nekaj ključnih točk, ki ti bodo prišle prav pri načrtovanju prehrane.

Med turnim smučanjem je bistveno, da ohranjaš zalogo energije v telesu. Ker ti mraz lahko niža občutek lakote, je še bolj pomembno, da slediš prehranskemu načrtu.

Hidracija je ključna

V hladnem zimskem vremenu je hidracija pogosto spregledana. Vendar se pozimi ravno tako potimo in izgubljamo vodo kot poleti.

Še več, nizke temperature celo povečajo potrebo po tekočini, saj hladen zrak vsebuje manj vode kot topel zrak in tako z dihanjem izgubljaš še več vode kot sicer.

Dehidracija ima številne negativne posledice:

  • upad zmogljivosti,
  • glavobol,
  • motnje pozornosti
  • in zmedenost.

Vse to so posledice dehidracije in posebej nevarno bi bilo, da te to doleti v gorah. Zato je zelo pomembno, da poskrbiš za optimalno hidracijo.

Optimalna hidracija pa pomeni več kot le pitje vode. Ker med aktivnostjo izgubljaš elektrolite, jih moraš ustrezno nadomeščati. To je najenostavneje z izotoničnim napitkom.

Najboljši izotonični napitek za turno smučanjePoskrbi za optimalno hidracijo in visoko raven energije z izotoničnim napitkom Nrgy Unit Drink!

Nrgy Unit Drink vsebuje elektrolite v citratni obliki, kar pomeni, da se odlično absorbirajo in ne povzročajo želodčnih težav. Napitek hkrati poskrbi za hidracijo, zmanjša občutek utrujenosti z vnosom optimalne kombinacije ogljikovih hidratov in nadomesti minerale, ki jih izgubiš z znojenjem.

Popestri si hidracijo z okusnim izotonikom ali v vodo dodaj elektrolite v šumečih tabletah.

Večdnevna avantura

Najbolj zagreti se podajo s turnimi smučkami tudi na večdnevno avanturo. Pri takih podvigih je primerna prehrana še toliko bolj pomembna.

V kolikor greš mimo gorskih koč oziroma so te zaprte, si v celoti odvisen od živil, ki jih nosiš v nahrbtniku.

Poleg prigrizkov z enostavnimi ogljikovimi hidrati s seboj vzemi tudi živila z virom kompleksnejših ogljikovih hidratov, beljakovin in nekaj maščob. V nahrbtnik tako dodaj še kakšno regeneracijsko ploščico, ovsene kosmiče, tunino v konzervi, kuhano jajce, pršut, kos kruha ipd.

Oceni, koliko časa bo trajala tvoja avantura s smučmi v gorah. Ker so razmere v gorah dostikrat nepredvidljive, je priporočljivo s seboj vedno vzeti še rezervni prigrizek. Ni hujšega kot ostati brez energije sredi gora. Ker imaš v takšnih primerih navadno sabo tudi gorilnik, pridejo v poštev tudi testenine ali riž, saj ne otežijo nahrbtnika preveč.

Pri večdnevni avanturi je primerna prehrana še bolj pomembna. Priporočamo, da seboj vzameš še kak rezervni prigrizek.

24 x 60 ml
4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
1500 g
Iso DrinkIso Drink
4Energy

Energija in hidracija

Redna cena€17,99 Cena s popustom€9,99
- 44%
20 x 25 g
Jelly Bar BoxJelly Bar Box
Jelly Bar Box
4Energy

Naravna žele ploščica

Redna cena€16,99 Cena s popustom€12,00
- 29%
12 x 45 g
4Energy Bar Box4Energy Bar Box
4Energy Bar Box
4Energy

Lahka za želodec

Redna cena€15,99 Cena s popustom€12,00
- 25%

Regeneracija po turi

Po napornem dnevu turnega smučanja je čas za obrok, ki vsebuje beljakovine in ogljikove hidrate.

Tako boš poskrbel za obnovo mišic in zalog glikogena v telesu ter pripravil telo na nove izzive. To se imenuje regeneracija mišic po vadbi.

Najboljše je, da imaš regeneracijski obrok že pripravljen, da ga lahko po končani aktivnosti takoj zaužiješ, saj ne smeš zamuditi okna priložnosti. Preberi si, brez česa pri regeneraciji preprosto ne gre.

Najboljši regeneracijski napitki za turno smučanjeOglej si našo ponudbo regeneracijskih napitkov in izberi najbolj primernega zase!

Najbolj učinkovit način za regeneracijo po vadbi je uporaba regeneracijskega napitka. V naprej si lahko pripraviš shaker z regeneracijskim napitkom, ki ga potem preprosto zmešaš z vodo in zaužiješ.

Regeneracija mišic je tudi pri turnem smučanju izjemnega pomena. Najbolj priročna in učinkovita rešitev je regeneracijski napitek.

Zaključek

Turno smučanje zahteva pravilen pristop k športni prehrani.

Ker mraz niža občutek lakote, je še bolj pomembno, da se držiš prehranskega načrta.

Dober prehranski načrt vključuje vnos energije med vadbo, primerno hidracijo in regeneracijo mišic po vadbi.

Pri tem si lahko pomagaš s prehranskimi dopolnili, kot so energijska ploščica, izotonični napitek, šumeče tablete z elektroliti in regeneracijski napitek.

24 x 60 ml
4Energy Gel Box4Energy Gel Box
4Energy

Naraven, ne potrebuje vode

Cena s popustom€24,00
1500 g
Iso DrinkIso Drink
4Energy

Energija in hidracija

Redna cena€17,99 Cena s popustom€9,99
- 44%
20 x 25 g
Jelly Bar BoxJelly Bar Box
Jelly Bar Box
4Energy

Naravna žele ploščica

Redna cena€16,99 Cena s popustom€12,00
- 29%
12 x 45 g
4Energy Bar Box4Energy Bar Box
4Energy Bar Box
4Energy

Lahka za želodec

Redna cena€15,99 Cena s popustom€12,00
- 25%