Najboljša prehranska dopolnila za trail tek v letu 2023
Čas branja: 6 min

Najboljša prehranska dopolnila za trail tek v letu 2024

Čas branja: 6 min
Izboljšaj svoj trail tek s pametno uporabo prehranskih dopolnil.
Najboljša prehranska dopolnila za trail tek v letu 2023

Trail tek je vedno bolj priljubljen med športniki, in to z dobrim razlogom. Zamenjati asfaltne ceste z gozdno podlago in semaforje z drevesi je čudovita ideja, ki osvaja tekaški svet.

Toda trail tek ostaja vzdržljivostni šport, in če želiš biti v njem uspešen in ostati zdrav, moraš poskrbeti tudi za pravilno prehrano. Tukaj vstopijo v igro prehranska dopolnila, s katerimi lahko telesu priskrbiš vsa potrebna hranila za učinkovit tek v naravi.

V tem blogu bomo predstavili najboljša prehranska dopolnila, ki jih priporočamo za trail tek v letu 2024. Če pa bi se rad bolje fizično pripravil na trail tek, izkoristi naš brezplačni načrt treningov!

Športna prehrana za trail tek

Športna prehrana za trail tek se lahko razdeli na tri različne sklope.

  • Vnos energije med vadbo
  • Regeneracija
  • Podpora

Vsak sklop je pomemben, zato bi bilo dobro, da poskrbiš za vse tri.

Vnos energije med trail tekom

Vnos energije oziroma fueling je prehranska strategija, ki zajema vnos ogljikovih hidratov med vadbo. Povezan s fuelingom je tudi vnos mineralov oziroma elektrolitov, kar se imenuje hidracija. Skupaj tvorita celotno prehrano med vadbo.

Kar se tiče vnosa ogljikovih hidratov med vadbo, priporočamo 3 prehranska dopolnila.

1. 4Energy Gel

Energijski gel je najboljši prijatelj vzdržljivostnega športnika. Vsebuje visoko vrednost energije v praktični in učinkoviti embalaži, ki ti omogoča skrb za tvojo raven energije med vadbo.

In če moramo priporočiti en energijski gel, je to 4Energy Gel. Zakaj ga priporočamo?

  • Visoka raven energije brez prebavnih težav
  • Najbolj naraven energijski gel na tržišču
  • Izjemno osvežilen in ne potrebuje vode

Pridruži se tisočim športnikom, ki z energijskim gelom 4Energy Gel napajajo svojo vzdržljivostno vadbo, in uživaj v naravi z norim valom energije!

2. Nrgy Unit Drink

Izotonični napitek je še en izjemno praktičen način za vnos energije med vadbo. Mnogo športnikov ima raje izotonični napitek kot energijski gel, ker z napitkom zaužijejo tudi vodo. A če želiš najvišjo učinkovitost, je najboljša kombinacija energijskega gela in izotoničnega napitka.

In kateri izotonični napitek priporočamo? Obstaja veliko odličnih opcij, toda Nrgy Unit Drink znamke Nduranz ti nudi vse, kar potrebuješ. Res je, da je ta napitek zasnovan za vrhunske in profesionalne športnike, toda prav vsak športnik lahko uživa v njegovih prednostih.

  • Izjemno visoka raven energije brez prebavnih težav
  • Nadomesti vse minerali, ki jih izgubljaš s potenjem
  • Lahka uporaba in doziranje s sistemom Nrgy Unit System

Vse več vzdržljivostnih športnikov uporablja izdelke Nduranz za doseganje odličnih rezultatov na najvišjih nivojih športa. Morda trail teka ne jemlješ tako resno, toda tvoje zdravje temelji na primerni prehrani. In ta napitek ti nudi vse potrebno, da ostaneš močan in zdrav.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%

3. 4Energy Bar

Za razliko do energijskih gelov in izotoničnih napitkov, energijske ploščice niso tako učinkovite za vnos energije med vadbo. Razlog je preprost: ko deluješ na visoki intenzivnosti, se tvoja prebava upočasni. V tem primeru je uživanje energijske ploščice slaba zamisel. Toda če deluješ na nižji intenzivnosti, kar je med trail tekom pogosto, je energijska ploščica zelo okusen in hranljiv način, da telese priskrbiš krvavo potrebne ogljikove hidrate.

Obstaja mnogo energijskih ploščic, a le ena je 4Energy Bar.

  • Izjemno okusna in hranljiva
  • Hiter in počasen vir energije
  • Ne bo se ti stopila ali zdrobila v žepu

Športniki obožujejo trenutke, ko lahko nahranijo telo in um z okusno energijsko ploščico. Posebej pa obožujejo 4Energy Bar, saj je najbolje prodajana energijska ploščica v naši trgovini. Ne uporabljaj je, če treniraš na polno, toda če je tvoj cilj dobro izkoristiti čas, ki ga preživljaš v naravi, boš s to energijsko ploščico sit in zelo zadovoljen.

cyclist eating Energy bar - 4Energy
Privošči si slastno energijsko ploščico 4Energy Bar, ki ti nudi zanesljiv vir energije kjerkoli in kadarkoli.

Regeneracija mišic za trail tek

Zavedamo se, da me športniki regeneracija ni priljubljena tema, toda vseeno moraš poskrbeti za pravilno regeneracijo mišic po treningu. Šokirani smo, koliko športnikov zanemarja ta bistven del športne prehrane, ki naredi vso razliko. Ne verjami ljudem, ko ti pravijo, da so bolečine, utrujenost in slabo počutje normalni in znak dobrega treninga. To ne drži. So znak slabe regeneracije.

Pamet v roke. Poskrbi za regeneracijo. Tvoje telo, zdravje in športna zmogljivost ti bodo hvaležni.

Za regeneracijo mišic po treningu priporočamo 2 prehranski dopolnili.

1. Regeneracijski napitek Regen

Pravilna regeneracija mišic zahteva vnos mineralov, ogljikovih hidratov in beljakovin v roku 30 minut po vadbi. To lahko dosežeš na mnogo načinov, toda regeneracijski napitek je daleč najbolj natančen in učinkovit.

In če obstaja en regeneracijski napitek nad vsemi ostalimi, je to Regen.

  • Optimalna kombinacija ogljikovih hidratov za polnjenje energijskih zalog
  • Vsi potrebni minerali, da vzpostaviš pravilno delovanje telesnih funkcij
  • Tako okusen, da ga nekateri imenujejo kar tekoča torta

Če želiš trenirati na zdrav in učinkovit način, ter se ob tem odlično počutiti, izkoristi Regen. Ne le, da bo izjemno izboljšal tvoje športno življenje in dobro počutje, tako okusen je, da boš šel trenirati samo zato, da si ga boš na koncu treninga lahko privoščil. 

2. Regeneracijska ploščica Recovery Bar

Ko gre za učinkovitost, se nič ne kosa z regeneracijskim napitkom. Po drugi strani pa ima dejansko žvečenje hrane svoje edinstvene prednosti. V tem oziru postane regeneracijska ploščica zelo okusna alternativa. Kaj je regeneracijska ploščica? No, ime pove vse. Gre za ploščico, ki vsebuje vse ali večino hranil, ki jih najdeš v regeneracijskem napitku.

In katero regeneracijsko ploščico priporočamo? Gre za Recovery Bar 4Energy. Res je, ime ne bo osvojilo tekmovanja za originalnost, a poglej si raje njene prednosti.

  • Vsi potrebni ogljikovi hidrati v obliki ovsenih kosmičev in datljev
  • Odlična porcija beljakovin in elektrolitev za učinkovito regeneracijo
  • Hranljiv in izjemno okusen regeneracijski obrok, ki ga dejansko lahko žvečiš

Regeneracijska ploščica ni tako učinkovita kot regeneracijski napitek, toda gre za naravno, okusno in hranljivo alternativo, s katero lahko hraniš svoje telo skozi daljše obdobje napornih treningov. Ker je regeneracija pomembna.

1500 g
Recovery Whey FormulaRecovery Whey Formula
4Energy

Regeneracija po vadbi

Cena s popustom€29,99
1250 g
RegenRegen
Nduranz

Optimalna regeneracija po vadbi

Cena s popustom€59,99
1600 g
SiS REGO rapid recovery 1600g chocolateSis Rego rapid regeneracijski napitek
SIS - Science in Sport

Regeneracija po vadbi, brez laktoze

Cena s popustom€39,99
400 g
Recovery Whey Formula – malo pakiranjeRecovery Whey Formula – malo pakiranje
4Energy

Regeneracija po vadbi

Cena s popustom€9,99

Podporna dopolnila za trail tek

Ko gre za podporo, obstaja ogromno prehranskih dopolnil za različne cilje, vezane na trail tek. Bodisi krepitev imunskega sistemaobvladovanje stresa ali povečanje VO2 max, prehranska dopolnila ti lahko pomagajo na poti do cilja.

Ker je podpora tako širok pojem, je težko priporočiti le nekaj dopolnil, toda tukaj so 3 dopolnila, ki se nam zdijo najbolj pomembna.

1. Immuno 4Endurance Pro

Imunski sistem je še eno področje, ki ga veliko športnikov zanemarja. Toda skrb za imunski sistem ti bo na dolgi rok izjemno koristila. Ne le, da boš ohranil zdravje, kar je jasno bistvenega pomena, ampak lahko boš tudi napredoval bolj konsistentno, saj te ne bodo ustavljale poškodbe in bolezni.

Obstaja veliko dopolnil za krepitev imunskega sistema, od posameznih vitaminov in mineralov do kompleksnih multivitaminskih formul, a če bi morali priporočiti en sam izdelek, je to Immuno 4Endurance Pro.

  • Vsa potrebna mikrohranila v enem samem izdelku
  • Zmanjšaj vnetja z močnim antioksidativnim učinkom
  • Skrbno izbrane sestavine za visoko raven absorpcije

Poskrbi za svoj imunski sistem. Morda tega ne boš takoj občutil, toda šibek imunski sistem ti bo povzročil mnogo težav v prihodnosti. Temu se raje izogni.

2. Ašvaganda 4Endurance Pro

Adaptogeni se uporabljajo že stoletja zaradi svojih številnih pozitivnih učinkov na telo in um. Med njimi je ašvaganda priznana kot ena najmočnejših adaptogenov za nižanje stresa in izboljšanje pretoka kisika.

Ašvagando lahko danes kupiš povsod, toda Ašvaganda 4Endurance Pro ti nudi najboljši vir tega močnega adaptogena z izjemno visoko vsebnostjo aktivnih učinkovin.

  • Verjetno najboljši povsem naraven način za obvladovanje stresa
  • Pridobljena iz korenine ašvagande, najboljšega vira
  • Izjemno visoka vsebnost aktivnih učinkovin za najboljši učinek 

Morda se ne počutiš pod stresom, toda ne pozabi, da intenzivna fizična aktivnost povzroča veliko stresa tvojemu telesu. Ker visoka raven stresa vodi do mnogih težav, kot sta nižja raven testosterona in šibek imunski sistem, je vedno dobro stres obvladovati.

3. Absolute 4Endurance Pro

Če bi resnično rad izboljšal svojo vzdržjivost in zmogljivost, moraš povišati svoj VO2 max. Edini način, da to dosežeš, je s strukuriranim načrtom treningov, toda prehranska dopolnila so odličen način za izboljšanje svojih treningov in doseganje boljših rezultatov.

In katero dopolnilo je najboljše za povišanje VO2 max? Odgovor je Absolute 4Endurance Pro.

  • Močna sinergija najboljših adaptogenov na tržišču
  • Beta-alanin niža zakisanot mišic in povečuje vzdržljivost
  • Povsem naraven in izjemno učinkovit

Povečanje VO2 max ni za vse. Če trail teka ne jemlješ zelo resno, se ti verjetno ni potrebno ukvarjati z VO2 max. Toda če bi rad svojo športno zmogljivost ponesel na najvišjo raven, gre za enega najpomembnejših dejavnikov. 

Za vrhunske rezultate in nepremagljivo vzdržljivost zaupaj izdelku Absolute 4Endurance Pro.

Zaključek

Trail tek zahteva primerno športno prehrano, če želiš izboljšati svojo zmogljivost in ohraniti zdravje in dobro počutje.

Kar se tiče prehrane, moraš poskrbeti za vnos energije med vadbo, regenercijo mišic po vabi in krepitev imunskega sistema. S prehranskimi dopolnili lahko poskrbiš tudi za druge vidike, kot so obvladovanje stresa in povišanje svojega VO2 max.

Izbira pravilnih prehranskih dopolnil je v veliki meri odvisna od tvojih športnih ciljev in intenzivnosti tvoje vadbe.

Upamo, da ti je ta blog pomagal bolje razumeti prehranska dopolnila, ki so ti na voljo. Več koristnih informacij pa najdeš v naših blogih.

84 kapsul
AbsoluteVo2max_booster
Absolute
4Endurance Pro

Poviša VO2 max

Redna cena€59,99 Cena s popustom€30,00
- 50%
90 kapsul
FusionFusion
4Endurance Pro

Topilec maščob, poviša VO2 max

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
84 kapsul
MeltdownMeltdown
Meltdown
4Endurance Pro

Znebi se odvečne vode v telesu

Redna cena€39,99 Cena s popustom€29,99
- 25%
90 kapsul
LoadedLoaded
4Endurance Pro

Vitamini, minerali, adaptogeni

Cena s popustom€39,99