Vsak nov začetek je težek.

Cilj je daleč, na poti do njega pa je preveč neznank. Tudi ob vstopu v svet vzdržljivostnega športa ni nič drugače, a na srečo smo tukaj mi, da ti pomagamo razbiti dvome in ti pomagamo na poti do vrha.

Kot vzdržljivostni športnik se moraš zavedati, da je uspeh več kot le neprestano treniranje brez resne strukture. Še več, tovrstno početje ti lahko povzroči več težav kot uspeha.

Napredek je sestavljen iz treh ključnih sestavin, ki te skupaj dvignejo na višji nivo: 

👉 Strukturiran trening
👉 Pravilna prehrana
👉 Ustrezna regeneracija

⚠️ Če izostane le en izmed treh nepogrešljivih delčkov mozaika uspeha, boš to občutil kot počasnejši napredek, stagnacijo ali celo nazadovanje

Tukaj smo zato, da ti pomagamo pri vsakem izmed omenjenih elementov. Sodelujemo s številnimi najbolj priznanimi strokovnjaki z vseh področij, zato ti lahko ponudimo:

📑 Strukturirane načrte treningov
🥗
Nasvete za pravilno prehrano in učinkovito regeneracijo
🏃
Kakovostne izdelke za podporo treningu
🔋
Učinkovite izdelke za regeneracijo po treningu

Morda se ti zdi, da sledenje načrtu ni potrebno in bo že reden trening ‘po občutku’ zadostoval za napredek. Sprva bo to celo držalo, a kaj kmalu boš ugotovil, da ne napreduješ in imaš občutek, da stojiš na mestu

Načrt treningov je sestavljen tako, da mu lahko slediš brez pretiranega razmišljanja in na koncu vseeno pričakuješ uspeh. Premišljeno stopnjevanje količine in intenzivnosti treninga z ustrezno umeščenimi dnevi odmora so tisto, kar naše načrte treningov naredi učinkovite. 

Ne glede na to, ali si tekač 🏃‍♂️, kolesar 🚴‍♀️, gorski tekač 🏃⛰️, triatlonec 🏊 ali tekač na smučeh ⛷️, imamo zate pripravljen strokoven načrt treningov, s katerim boš svojo pripravljenost dvignil na višji nivo brez tveganj.

Še vedno preveč začetnikov ne razume pomena vnosa energije med treningom oziroma fuelinga. Dejstvo, da si se znašel na naši spletni strani, pomeni, da si že korak pred njimi, saj si želiš ustrezno podpreti svoj trening. 

Naše telo v mišicah in jetrih hrani okoli 600 gramov glikogena, ki služi kot glavni vir energije med vadbo. To zadošča za približno dve uri treninga, nato pa se glikogenske zaloge izpraznijo in ostaneš brez energije. 

Izdelki za fueling

Trening in pravilna prehrana sta dva izmed stebrov športnega napredka, a brez regeneracije postaneta brezpredmetna. 

Telesu moraš po vsakem naporu omogočiti čas in hranila za obnovo ter polnenje energijskih zalog. Prav v času regeneracije se telo namreč adaptira na zahteve opravljenega treninga, kar pomeni, da med regeneracijo športno napreduješ. 

Poznamo dve vrsti regeneracije:

  1. Regeneracija po treningu običajno pride v obliki regeneracijskega napitka. Ta ti omogoča, da telesu znotraj 30 minutnega okna priložnosti za optimalno regeneracijo priskrbiš beljakovine za obnovo poškodovanih mišic, ogljikove hidrate za polnenje energijskih zalog in elektrolite za rehidracijo. 
  2. Prosti dnevi med treningi so ključni za napredek, saj telesu omogočajo počitek in pripravo na nove napore. Preveč treningov v kratkem obdobju preveč obremeni telo, posledično pride do pretreniranosti in padca športnih sposobnosti kljub rednim treningom. Zapomni si: več treningov ≠ hitrejši napredek

Pomembno je poudariti, da je za športni napredek pomemben tudi urejen spanec, ki prav tako sodi v sklop regeneracije. Telo se namreč tedaj umiri in obnovitveni procesi lažje stečejo. 

Športniki začetniki pogosto spregledajo pomen regeneracije in skušajo čim hitreje opraviti karseda veliko treningov. To vodi do pretreniranosti, slabšega napredka in padca motivacije. Poskrbi, da se to ne zgodi tebi!

Izdelki za regeneracijo

Zaključek

Sedaj poznaš vse osnove oziroma glavne stebre napredka. Čas je, da začneš nasvete prenašati tudi v prakso, tako da:

1.) 📑Izbereš načrt treninga in mu začneš slediti
2.)⚡Si pripraviš načrt fuelinga in izbereš ustrezne izdelke

3.)🔋 Si priskrbiš ustrezen regeneracijski napitek za po treningu
4.)
🧠 Se ves čas dodatno izobražuješ o treningih in športni prehrani