Od finala Zwift akademije do VirtuSlo 4Endurance Zwift Lige
Čas branja: 5 min

Od finala Zwift akademije do VirtuSlo 4Endurance Zwift lige

Čas branja: 5 min
Intervju z zmagovalcem VirtuSlo 4Endurance Zwift lige.
Od finala Zwift akademije do VirtuSlo 4Endurance Zwift Lige

Jasper Paridaens se je z uvrstitvijo v finale Zwift akademije leta 2022 dokazal kot izjemno talentiran kolesar. Na žalost ni prišel do profesionalne pogodbe, ki je obljubljena zmagovalcu, a to ga ni ustavilo, da še naprej lovi svoje kolesarske sanje.

Trenutno večino časa posveti dirkanju za ekipo RB Zelfbouw UCT, a ko se zunaj shladi, se njegova sezona ne konča. Zunanje treninge prestavi med štiri stene in nabira kilometre na Zwiftu, kjer velja za enega najboljših kolesarjev na platformi. 

Ob koncu leta 2023 se je preizkusil tudi na naši VirtuSlo 4Endurance Zwift ligi, šestedenskemu tekmovanju z več kot 550 udeleženci. Če bi rekli, da je le tekmoval, bi mu naredili krivico, saj je pometel s konkurenco in osvojil vseh šest dirk kot tudi skupno zmago

Jasper Paridaens - VirtuSlo 4Endurance Zwift LeagueNe šalite se z Jasperjem.

Tovrsten dosežek nas je prisilil, da smo Jasperja povabili na intervju in se z njim pogovarjali o njegovem uspehu. Želeli smo izvedeti, kaj je potrebno, da dosežeš tako visoko raven, kaj si misli o naši ligi in če ga je uspeh presenetil.

Pozdravljen Jasper. Najprej čestitke za izjemen rezultat. Neverjetno te je bilo opazovati dirkati. Kakšen je tvoj splošen vtis o VirtuSlo 4Endurance Zwift ligi? Si užival?

Sodelovanje na VirtuSlo 4Endurance Zwift ligi je bila izjemno zabavna izkušnja, v kateri sem užival. Trase in razdalje so bile dobro izbrane, tako da mi je bil vedno znova izziv nastopiti dobro.  

Tako kakovostne lige so na Zwiftu zelo redke. Dejstvo, da je bilo za potrditev rezultatov zahtevano dvojno merjenje, je bil eden izmed razlogov, da sem se udeležil lige. Hvaležen sem organizatorjem, da so bili v to pripravljeni vložiti energijo, saj vem, da pregled rezultatov posledično vzame več časa.

Zmagal si 6 od 6 dirk. Si pričakoval tovrsten uspeh pred začetkom lige?

Nikakor ne. Vem, kako težko je osvojiti eno samo dirko, še posebej v tako močni konkurenci. Vsakič, ko sem uspel zmagati, je izziv zmage na vseh šestih dirkah postal bolj zanimiv. Seveda me je to gnalo, da sem bil pripravljen trpeti še bolj. 

Dirke so se iz vidika tras precej razlikovale, nekatere so bile ravninske, druge razgibane. Katere so ti bile ljubše in ali si imel na katerih težave?

Nobena zmaga ni bila lahka, saj se dirke običajno ne odvijejo, tako kot bi si želel. 

Tako ravninske kot razgibane dirke niso bile lahke. Zame je bil najtežji The Glasgow Crit Circuit, saj gre za traso, kjer moraš biti ves čas pozoren na morebitne pobege. Razlike se lahko naredijo praktično kjerkoli, zato moraš ves čas ostati zbran, kar je mentalno precej naporno.

Na različnih trasah do odločilnih trenutkov pride na različnih točkah dirke. Kakšna je bila tvoja strategija in ali se je spreminjala od dirke do dirke?

Moja strategija je bila, da ne pustim pobegniti nobenega pomembnega ali močnega kolesarja. Napad je vedno najboljša obramba.

Glavna selekcija je bila vedno narejena na najtežjih odsekih, običajno na vzponih. Tako so močnejši kolesarji samodejno prišli v ospredje, kar je na koncu privedlo do poštenega boja mož na moža.

Da lahko dosežeš takšen uspeh, moraš trdo trenirati. Koliko časa na teden porabiš za trening in koliko ga preživiš na Zwiftu?

V zimskih mesecih formo večinoma vzdržujem s treningi na Zwiftu. Tedenski obseg treninga znaša približno 10-12 ur, od tega je le okoli ena ura treninga na prostem. Ker so temperature v Belgiji pozimi precej nizke, Zwift ponuja lepo alternativo vožnji na prostem.

Jasper Paridaens - Zwift Academy FinalistJasper najraje trenira na prostem, kadar koli je to mogoče. Vendar zaradi belgijskega vremena večino treningov v zimskih mesecih opravi na Zwiftu.

Pri Zwiftu ima veliko vlogo absolutna moč. Dolgo časa moraš biti sposoben prenašati velik napor. Ali imaš morda podatke o svoji povprečni 20-minutni moči?

Trenutno je moja povprečna 20-minutna moč nekaj manj kot 400 W, kar pri moji teži okoli 70 kilogramov pomeni 5,7 W/kg. To vsekakor ni moja najljubša razdalja. 

Če želiš biti konkurenčen na Zwiftu, moraš imeti vsaj nadpovprečno opremo. Kakšna je tvoja trenutna oprema?

Od Zwift svetovnega prvenstva 2023 uporabljam trenažer Wahoo Kickr Power V6.0. Gre za zelo natančen trenažer, ki se sam kalibrira, kar obožujem. 

Poleg tega vedno uporabljam velik ventilator, tudi kadar je hladno. V bolj vročih dneh včasih uporabljam kar tri ventilatorje. To je nujno potrebno za vzdrževanje telesne temperature.

Leta 2022 si se uvrstil v finale Zwift akademije. Kako ti je to uspelo? Kako si se kvalificiral?

Za uvrstitev na Zwift akademijo si moral uspešno opraviti osem treningov in doseči določeno raven uspeha. To mi je uspelo. Priznam, da sem bil zelo vesel, da sem prišel vse do finala.

Kako se je naša liga primerjala z dirkami na Zwift akademiji?

Zelo težko ju je primerjati. Na ligaških dirkah si moral dirkati zelo učinkovito, saj so se dosegale visoke vrednosti, medtem ko sem treninge za Zwift akademijo opravil sam v načinu ERG. Ta je posebej namenjen daljšim naporom.

Jasper Paridaens - Zwift Academy 2022 FinalistJasper Paridaens se je leta 2022 prek Zwift akademije potegoval za profesionalno pogodbo.

Katere prehranske izdelke si uporabljal med dirkami VirtuSlo 4Endurance Zwift lige? Kakšna je bila tvoja prehranska strategija?

Med dirkami je bistvenega pomena, da se zadostno hidriraš. Ker uporabljaš ventilator, ne opaziš, da dejansko izgubljaš veliko tekočine. 

Nujno je piti dovolj tekočine ob pravem času in jo obogatiti s potrebnimi sladkorji. Običajno jih uživam v obliki izotoničnih pijač. Med daljšimi napori, ki trajajo uro in pol ali več, uporabljam energijske gele, da dobim več energije brez dodatne tekočine.

Na tem področju imam še vedno nekaj prostora za izboljšave. V primerjavi s trenutnimi trendi še vedno jem premalo za optimalne rezultate. To je nekaj, na čemer moram še delati.

Kot nagrado za svoje zmage si prejel kar nekaj izdelkov Nduranz. Kaj meniš o njih? 

Blagovno znamko sem poznal že prej, vendar je do nedavnega nisem nikoli preizkusil. Zelo sem vesel, da sem jo odkril. Priznam, da sem prijetno presenečen. Okusi so zelo dobri in po zaužitju lahko občutiš razliko. 

Zdaj redno uporabljam Nrgy Unit Drink 90 in Nrgy Unit Gel. Tudi v prihodnje jim nameravam ostati zvest. Saj veš, nikoli ne menjaj zmagovalne ekipe.

16 x 75 g
Nrgy Unit Gel BoxNrgy Unit Gel Box
Nduranz

45 g OH na gel z elektroliti

Cena s popustom€39,99
1500 g
Nrgy Unit DrinkNrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink
Nduranz

45 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink 90Nrgy Unit Drink 90
Nrgy Unit Drink 90
Nduranz

90 g OH na odmerek z elektroliti

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%
1500 g
Nrgy Unit Drink Buffer
Nrgy Unit Drink Buffer
Nduranz

45 g OH na odmerek s sodo bikarbono

Redna cena€26,99 Cena s popustom€14,99
- 44%

Vem, da je za takšen uspeh potrebno veliko trdega dela in ur treninga. A vseeno, kaj bi svetoval drugim kolesarjem, ki bi se radi izboljšali na Zwiftu in zmagali na kakšni dirki?

Izkušnje in poznavanje prog sta na Zwiftu velika prednost. Če se poženeš sekundo prepozno, lahko izpadeš iz skupine in s tem ostaneš brez možnosti za dober rezultat. 

Ključni so tudi kratki napori, ki trajajo do pet minut. Če lahko v tem časovnem obdobju dosegaš visoke številke, boš prišel daleč.

Na kratko, čim več dirkajte na Zwiftu, odkrivajte trase in, kar je najpomembenjše, uživajte v dirkah.