Energijski geli so na masovno tržišče prvič prišli leta 1988 na havajskem Ironmanu. Proizvajalec, ki se je pred tem neuspešno preizkušal na južnoafriškem in britanskem tržišču, je dobil krajši prodajalni zalet, ki pa ni trajal dolgo.
Po začasnem zatišju so energijski geli skozi velika vrata vstopili sredi 90. let prejšnjega tisočletja, ko je mnoge ljudi zanimalo, kaj je čudna stvar v “vrečki” oziroma plastiki. Če jih stiskajo znani športniki z vrhunskimi rezultati, bo pa že nekaj na tem!
Tako je na primer vrhunski triatlonec in takratna prva zvezda tega športa, Dave Scott, reklamiral pivo Bud Light in energijske gele. Med tekmami je stiskal gele, po tekmi pa se je “regeneriral” s pivom.
Časi so se spremenili, alkohol je zapustil vrhunski šport, energijski geli pa so ostali. Pravzaprav jih je vedno več. Poplava različnih proizvajalcev, ki ponuja najrazličnejše sestavine in prodaja morje različnih obljub.
V iskanju čudežne sestavine, ki bi lahko upravičila dražjo ceno in prepričala stranke, da je njihov gel res tisti, ki ga potrebujejo za vrhunske rezultate, marsikdaj “preskočijo morskega psa”, če smemo uporabiti frazo iz popularne kulture.
V očeh proizvajalcev namreč ni več dovolj, da gel ne povzroča črevesnih težav in nam zagotovi energijo. Treba je iskati tisto naslednjo stvar, ki bo pa tokrat zares, zares delovala.
Kaj mora vsebovati dober energijski gel?
Energijski vir mora vsebovati dober vir ogljikovih hidratov! Po možnosti tak, ki ne bo povzročal želodčnih težav.
Energijski gel 4Energy ima izotonične značilnosti, saj vsebuje 22 g ogljikovih hidratov na gel (66 ml), kar priskrbi okoli 88 kcal, od katerih je le 3,2 g enostavnih sladkorjev. Maltodekstrinu je dodana fruktoza, ki se absorbira preko fruktoznega receptorja za čim več energije in lahko prebavljivost.
Prav tako ne vsebuje umetnih sladil, barvil in ojačevalcev okusa, saj fruktoza okrepi naravni okus soka. Količina gostil je zanemarljiva, zato je gel tudi bolj tekoč in lažje steče po grlu, kar pomeni, da ga lahko zaužiješ brez vode.
Energijski geli 4Energy so lahko prebavljivi in odličnega okusa, brez umetnih sladil, barvil in ojačevalcev okusa.
Zakaj maltodekstrin?
Maltodekstrin je sestavljen iz glukoznih molekul, ki imajo kljub kompleksni zgradbi izredno visok glikemični indeks. Te telesu zagotavljajo hitro razpoložljivost energije, ki mora čim hitreje uporabiti zunanji vir energije in s tem zaščititi lasten glikogen.
Maltodekstrin je manj sladek od glukoze, med vadbo hitro oksidira, njegova največja prednost pa je, da kljub ogromni količini zaužitih energijskih gelov ne povzroča želodčnega nelagodja.
Za tiste, ki bi želeli še več energije, je tu Nrgy Unit Gel. Ta telesu priskrbi 45 g ogljikovih hidratov maltodeksterina in fruktoze v razmerju 1 : 0,8, ki povzema naravo naših absorbcijskih zmožnosti.
Vsebuje tudi elektrolite v razmerju, ki jih izločamo s potenjem. Torej sol, kalij, magnezij in kalcij v izredno razpoložljivi citratni obliki. En gel zadostuje za nadomščeanje mineralov v 400 ml izgubljenega znoja. Verjetno je dobro poudariti, da gel ne vsebuje nobenih umetnih arom.
Energijski gel Nrgy Unit Gel prav tako odgovori na dilemo – izotonik ali gel, saj v enem odmerku priskrbi identično količino energije kot izotonični napitek Nrgy Unit Drink.
Energijski geli Nrgy Unit Gel vsebujejo kar 45 gramov ogljikovih hidratov na gel.
Kaj po našem mnenju ne sodi v energijski gel?
Adaptogeni – adaptogeni so super stvar, njihov učinek se prilagodi na delovanje telesa, ki mu prinašajo številne pozitivne prednosti, vendar pa vseeno po našem mnenju ne sodijo v energijski gel. Zakaj? Ker se morajo v telesu nalagati v daljšem časovnem obdobju!
Posledično ne bo nobenega učinka na treningu ali tekmi, verjetno pa tudi ni smiselno, da bi gele z adaptogeni jedli kakšen teden ali dva, da bi imeli nato na tekmi koristi od njih.
Pogojno bi lahko zagovarjali rodiolo, ki v teoriji pripomore k energiji po zaužitju. Vseeno pa nismo prepričani, da ima slednja kot hiter vir energije prednost pred dobrim starim, preizkušenim kofeinom.
Beljakovine in maščobe – tako ene kot druge potrebujejo veliko energije za prebavo, zmanjšujejo absorpcijo hitrih virov ogljikovih hidratov in obremenijo želodec. Nič, kar bi hoteli med samim naporom.
Sicer obstajajo redki vzdržljivostni športniki, ki prisegajo na MCT maščobe kot vir energije, vendar bi povprečnemu človeku uživanje le-teh odsvetovali.
Umetna sladila – nič ni narobe, če sem ali tja zaužijemo živila, ki vsebujejo umetna sladila, vendar je problematično, če to počnemo prepogosto in dolgoročno. Umetna sladila lahko poškodujejo zdravo črevesno floro, posledično pa privedejo do črevesnih težav, ravno ko ni treba, torej v času povečane fizične obremenitve, stresa in podobno.
Datlji – datlji so glavna sestavina bližnjevzhodne kuhinje, kjer jih običajno jedo za prekinitev postenja med verskimi prazniki zaradi njihove hitre in oživljajoče energije.
Za večino ljudi so lahko prebavljivi, zato jih nekateri uporabljajo namesto gelov. Obstajajo pa seveda tudi geli z dateljni. Problem je, da je v prvem primeru zoprno žvečenje in prebavljanje celega datlja, v obliki gela pa vsebuje preveliko količino vitamina B, ki pospešuje presnovo in metabolizem, kar med fizično aktivnostjo ni dobrodošlo.
Poleg tega so bogati tudi z vlakninami, ki še dodatno pospešijo prebavni sistem, kar poveča možnost, da boš moral sredi tekme zaviti za grm. Problem je tudi, da imajo dokaj nizek glikemični indeks, kar pomeni, da vir energije ni dovolj hiter za krajše proge.
Melasa – zadnje čase izredno popularna pri ponudnikih “naravnih” gelov. Problem pri melasi je ta, da je nemogoče prekriti njen grenko-sladek okus. Prav tako je težavne teksture in lahko hitro povzroči prebavne težave.
Chia semena – še ena izmed bolj trendovskih sestavin, za katero ne vemo, kaj točno počne v gelih. V teoriji naj bi pomagala pri uravnavanju in enakomerni prerazporeditvi energije, v praksi pa vlaknine chia semen vplivajo na prebavo, še posebej v kombinaciji naravno prisotnih aminokisin.
Glukozno-fruktozni sirup – prišli smo do najbolj pogostega nepridiprava v gelih. Glukozno-fruktozni sirup lahko poveča željo po dodatnih kalorijah, povrzoči prebavne težave, vpliva na zamaščena jetra, poveča možnost diabetesa tipa 2 in v telesu povzroča vnetja. Nič ni narobe, če sem ter tja zaužijemo kakšnega izmed cenejših gelov, ki vsebujejo zgolj glukozno-fruktozni sirup. Ni pa dobro, če to postane navada.